Philips Hue is een toegankelijk en slim systeem voor verschillende lampen en andere producten in huis. Heb je er een vraag over? Check dan hier het antwoord. We behandelen achttien prangende vragen over het slimme systeem. De kans is dus groot dat jouw vraag hier tussen zit.
Wat is Philips Hue?
Philips Hue is een slim verlichtingssysteem van Signify. Dat is de fabrikant die de merknaam in handen heeft van Philips. Het systeem bestaat uit verschillende soorten lampen die in bestaande fittingen passen en als losstaand product te koop zijn.
Denk dan aan lange vloerstaanders tot brede plafondlampen. Het systeem is te bedienen via bluetooth of ZigBee (en daardoor ook via wifi in huis).
Philips Hue met korting
Philips Hue is niet altijd goedkoop, maar gelukkig is er altijd wel een aanbieding te vinden. Check deze kortingen!
Bediening gaat volledig via een gratis app, beschikbaar voor Android en iOS. Let wel even op dat je de juiste app binnenhaalt; de bluetoothvariant heeft namelijk een aparte app.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Voor internetbediening heb je ene bridge (brug) nodig, die als koppeling tussen het systeem en jouw router of modem dient. Het systeem werkt met verschillende accessoires. Ook kun je lampen van bijvoorbeeld Ikea of Innr koppelen.
Waar slimme producten gebruikt worden, kunnen er ook problemen ontstaan. Dat is niet anders bij Philips Hue en daarom hebben we een lijst gemaakt met de 18 meest voorkomende Philips Hue problemen en uiteraard de daarbij behorende oplossingen.
Philips Hue algemene vragen antwoorden
Omdat je zoveel kunt met Philips Hue, is het logisch dat er veel vragen zijn. Laten we vooral beginnen bij de basis! Hierbij een aantal algemene antwoorden op vragen over Philips Hue.
1. Hoe werkt Philips Hue?
Philips Hue werkt met een losse bridge, die werkt met ZigBee, of via bluetooth. In beide gevallen download je een app op je Android- of -iOS-apparaat waarmee je de lampen instelt en bedient. Per manier van bedienen is er een andere app.
Gebruik je Hue zonder bridge, dan heb je de Bluetooth-app nodig, bijvoorbeeld. En anders gebruik je de normale applicatie. Ook kun je slimme stemassistenten koppelen en de lampen bedienen middels stemcommando’s.
Lees ook: Hoe werkt Philips Hue? Lampen, bridge en dimmers uitgelegd
2. Wat heb je nodig voor Philips Hue?
Voor Philips Hue heb je tenminste één slimme lamp nodig die je koppelt via bluetooth aan je smartphone via de daarvoor bestemde applicatie. Wil je meer uit het systeem halen, dan schaf je ook de bridge aan.
Daardoor koppel je de lampen aan het internet en ontgrendel je stembediening. Daarnaast heb je natuurlijk de app nodig, waarbij er voor het bluetooth- en bridge-systeem aparte apps beschikbaar zijn. Die vind je allebei in de downloadwinkels van Android en iOS.
Samengevat heb je nodig:
- Minsten één lamp
- Smartphone of tablet om lampen mee in te stellen
- Hue bridge (optioneel)
Lees ook: Deze 5 apps voor Philips Hue halen nóg meer uit je slimme verlichting
3. Kan Philips Hue in elke lamp?
De losse lampen van Philips Hue zijn in verschillende formaten te koop, namelijk met de E27- of GU10-fitting.
Je hebt dus opbergsystemen nodig waarin de peertje passen, zoals vloerstaander of plafondlampen. Philips Hue werkt dus mogelijk al met wat je in huis hebt staan. En anders kun je volwaardige systemen, inclusief houder, kopen van Philips.
4. Kan Hue zonder wifi?
Philips Hue is ook met bluetooth te gebruiken. Je bedient de lampen dan direct vanaf je smartphone, zonder tussenkomst van een internetverbinding.
Je kunt de lampen dan alleen bedienen wanneer je thuis bent. Hoewel je de lampen met wifi bedient, is het niet zo dat de lampen onderling met wifi communiceren. Dat gebeurt via een ander protocol (digitaal communicatiemiddel), genaamd ZigBee.
5. Welke Hue lampen zijn er?
De Hue-lampen kom je tegen in allerlei vormen en soorten. Zo zijn er losse producten, zoals lange lampen die je op de vloer zet en plafondlampen.
Maar er zijn ook slimme peertjes die je in bestaande lampenhouders plaatst. Daarnaast zijn er tubes, voor achter of onder een tv, en spotjes te koop. Vrijwel alle soorten lampen die je kent, zijn beschikbaar binnen Philips Hue.
Er zijn dus veel verschillende (en steeds meer) lampen en producten die met Hue werken. Op deze manier kun je jouw eigen ecosysteem op termijn dus flink uitbreiden.
6. Hoe lang gaat een Philips Hue-lamp mee?
Een Philips Hue-lamp gaat ongeveer 25.000 uur mee. Afhankelijk van gebruik doe je dus jaren met een slimme lamp van dit merk.
Een gemiddeld huishouden zou ongeveer zeventien jaar met een lamp van Philips Hue moeten kunnen doen, aldus de fabrikant. Dat is erg lang, dus zorgen over de levensduur van deze lampen hoef je je niet te maken.
7. Waar staat het serienummer bij Philips Hue?
Soms is het wenselijk het serienummer te weten van specifieke Hue-lampen. Gelukkig is dit heel eenvoudig terug te vinden bij praktisch alle modellen.
Het serienummer van de verschillende Philips Hue-lampen tref je aan op de hals. Dat is de enige plek waar ze gedrukt staan.
Lees verder: Waar staat het serienummer Philips Hue (lamp + bridge) – incl. foto’s
8. Welke lampen werken met Philips Hue?
Lampen van Philips Hue zijn over het algemeen in drie categorieën verkrijgbaar: White, White Ambiance en White & Color Ambiance. Dit kunnen allerlei lampen zijn: van slimme peertjes tot complete opstellingen voor aan het plafond en flexibele tubes voor onder of achter je televisie.
Lees ook: dit zijn de beste alternatieven voor Philips Hue
Daarnaast werken de lampen samen met lampen van andere fabrikanten, mits ze ZigBee ondersteunen. Denk dan aan de slimme lampen van Ikea, die we kennen onder de noemer Trådfri.
Lees ook: Welke lampen werken met Philips Hue? 4 opties en aandachtspunten
Hue Bridge: veel gestelde vragen
We beginnen met een aantal vragen over de Hue bridge. Want heb je deze nu echt nodig en wat kun je er allemaal mee?
9. Wat is een Hue-bridge?
De Hue-bridge is een speciaal kastje dat je aan je router of modem koppelt. Die vormt een brug tussen de slimme lampen en het internet, waardoor je de lampen via internet kunt bedienen. Daar komt de Engelse term ‘bridge’ tevens vandaan.
Met bridge bedien je de lampen binnen je systeem binnen de gratis app, beschikbaar voor Android en iOS. Zonder bridge ben je aangewezen op bluetooth en daar zijn de mogelijkheden weer een stuk beperkter.
Ons advies is dan ook als je volledig gebruik wilt maken van de potentie van Philips Hue, dat een bridge onmisbaar is.
Lees ook: Hue Bridge installeren: stap-voor-stap guide voor dummies
10. Wat is het bereik van een Hue-bridge?
Als je Philips Hue met bluetooth gebruikt, dan is het bereik zo’n tien meter. Gebruik je de Hue-bridge met ZigBee, het draadloze protocol, dan hoeft het signaal enkel een lamp in de buurt te bereiken.
De lampen versterken het signaal van de bridge onderling, waardoor het netwerk dus met elke lamp uitgebreid wordt. Je kunt niet onbeperkt uitbreiden: een netwerk kan tot vijftig lampen en accessoires aan.
Op deze manier hoef je je dus weinig zorgen te maken over het bereik van je Hue-systeem als je deze in huis of op kantoor gebruikt. Over het algemeen loop je hier niet tegen noemenswaardige problemen met bereik aan.
11. Hoeveel lampen kunnen er op een Hue bridge?
Je kunt in totaal tot vijftig lampen en accessoires koppelen aan een Philips Hue-bridge. Die lampen versterken bovendien het signaal van het ZigBee-netwerk waar het systeem dankbaar gebruik van maakt.
Daardoor ben je verzekert van een sterk signaal in huis en is het netwerk niet afhankelijk van één punt, omdat de verschillende lampen en accessoires elkaar ook van signaal voorzien.
12. Heb je een Hue-bridge nodig?
Een Philips Hue-bridge is niet per se nodig. Je kunt de lampen namelijk ook direct bedienen via bluetooth. Je koppelt de lampen dan aan je smartphone. Je hebt dan echter geen internetverbinding. Je kunt een bridge alsnog achteraf toevoegen als je dat wil.
De lampen ondersteunen namelijk zowel bluetooth als ZigBee (het draadloze communicatieprotocol dat de lampen onderling gebruiken).
Lees ook: Hue Bridge en Hue lamp resetten: de enige guide die je nodig hebt
13. Kan Philips Hue zonder bridge?
Philips Hue is zonder bridge te gebruiken, waarbij je dan gebruik maakt van bluetooth. Daar kleven wel nadelen aan; zo kun je tot slechts tien lampen in huis aansluiten en alleen bedienen wanneer je in de buurt bent. Het voordeel is dat je geen bridge hoeft te kopen en aan te sluiten.
Het scheelt dus geld en een beetje gedoe. Bovendien kun je op deze manier laagdrempelig kennismaken met het systeem. Toch zouden wij adviseren Philips Hue met een bridge te gebruiken, omdat dit qua gebruiksgemak veel groter is.
Om de beslissing wellicht wat eenvoudiger te maken, hieronder een overzichtje met de voor en nadelen bij het gebruik van een Hue Bridge.
- Goedkoper
- Werken samen met Alexa en Amazon Home
- Eenvoudiger om lampen te verplaatsen naar een andere locatie
- Geen Homekit-ondersteuning
- Slechts 10 lampen tegelijkertijd verbinden (met een Bridge 50)
- Geen ondersteuning voor thirdparty apps
- Slechts één kamer aanmaken binnen Hue-app
- Geen ondersteuning voor accessoires
De mogelijkheden zonder Hue bridge zijn dus relatief beperkt, echter als bovenstaande minpunten geen probleem vormen, dan is het zeker een betaalbare optie.
Philips Hue verbinden en koppelen: veelgestelde vragen
De lampen van Hue werken met veel verschillende diensten, services en producten samen. Er zijn dus ook veel handleidingen over hoe je producten moet koppelen of verbinden. Hieronder een overzichtje van een aantal veelgestelde vragen.
14. Werkt Calex met Hue?
De Calex-lampen werken niet met de Philips Hue-bridge, omdat die gebruikmaken van wifi. Hue maakt gebruik van ZigBee (een draadloos protocol) of bluetooth.
Je bedient de lampen dan wel met wifi, maar dat is niet het protocol (het communicatiemiddel) dat de lampen onderling gebruiken. Hetzelfde geldt voor de lampen van bijvoorbeeld Lifx.
15. Philips Hue koppelen aan tv, kan dat?
Wanneer je een televisie van Philips hebt, dan kun je de Philips Hue-lampen draadloos koppelen binnen de instellingen van die televisie.
Voor andere televisies heb je een product genaamd de Hue Play Sync Box nodig. In beide gevallen kun je de lampen laten reageren op het bewegelijke beeld van de tv of op de audio, wanneer je muziek luistert. Je kunt er ook een gewone lamp van maken.
16. Philips Hue op muziek, kan dat?
Je kunt je Philips Hue-systeem laten reageren op muziek. De fabrikant werkt daarvoor samen met Spotify. De functie is nu in bèta en vind je onder de Ontdek-tab binnen de Hue-app. Ook werkt het systeem met verschillende, andere apps die je in de app stores aantreft.
Lees ook: Philips Hue laten reageren op muziek: deze apps heb je nodig
17. Hoe koppel je een Philips Hue afstandsbediening
Je installeert de afstandsbediening via de app, onder Instellingen > Accessoires. Druk op de brede, witte knop met Accessoire toevoegen en selecteer Hue Dimmer Schakelaar. Volg de instructies die in beeld verschijnen op en je bent binnen enkele minuten klaar.
Onder de instellingen kun je tevens andere lampen en accessoires toevoegen, mocht dat nodig zijn.
18. Hue koppelen Google Home: hoe werkt het?
Philips Hue aan Google Home koppelen doe je via de gratis Google Home-app. Je vindt de app in de Google Play Storen en de App Store. Download en open de app, log in met een Google-account en druk daarna links bovenin op het plusteken.
Tap nu op Apparaat instellen en daarna op Nieuw apparaat. Selecteer nu je huis. Zoek daarna Philips Hue op in de lijst en log in met je Hue-account. Geef de app een paar seconden en binnen no-time staan al je lampen in het overzicht van je smarthome.
Hopelijk heb je met deze vragen het antwoord gekregen die je zocht op al jouw Hue-vragen!
Philips Hue met korting
Philips Hue is niet altijd goedkoop, maar gelukkig is er altijd wel een aanbieding te vinden. Check deze kortingen!
Lees ook
- Philips Hue kopen of beter niet: 10 dingen die je eerst moet weten
- Philips Hue en Spotify koppelen: eenvoudig stappenplan
- Philips Hue laten reageren op muziek: deze apps heb je nodig
- Philips Hue en Google Home koppelen: zo werkt het
- Waar staat het serienummer Philips Hue (lamp & bridge)
- Review Philips Hue stekker: kopen of beter niet?
ik heb 12v Gledopto lampen (123led) geïnstalleerd. dat ging niet in een keer. gegoogled, oplossing: hue app laten zoeken en dan pas de lamp aan schakelen. werkt. Na een stroomstoring branden de lampen voluit. ik krijg ze niet meer aan de praat. verwijderd, gereset met de hue dimmer, lampen worden niet meer gevonden. enig idee?
Hoi Robbert,
In de google app store kan ik geen philips hue app vinden. Helaas heb ik deze app op mijn smartphone enige tijd geleden gedelete.
De nu aangeboden apps komen niet overeen met de basis versie. Weet je een oplossing.
gr. Willem
Mijn router is aangesloten op een nova wifi mesh en kan de bridge niet vinden. Iemand een oplossing
Hallo,
Een van de 2 gebruikte Hue smart pluggen schakelt ongevraagd uit bij een automatisering.
Hij schakelt via een Hue outdoor sensor op lux-waarde (bij schemering) in gelijk met diverse andere Hue lampen en nog een Smartplug.
Alleen de ene Hue startplug schakelt soms ongewild weer uit na ongeveer een 60 minuten, alles gaat via een Hue Bridge.
Iemand ook deze ervaring?
ik heb een hue bridge en drie lampen aangesloten en die werken prima maar ik heb ook twee plafondlampen en ik heb daar vier andere hue lampen ingedraaid maar die lampen werken via de aan en uit schakelaar aan de muur maar die werken niet op mijn app, de bridge vind die blijkbaar niet, de drie lampen zijn aangesloten met een stekker en die vind die wel meteen.
Mijn vraag is moet ik een andere wandcontactdoos kopen dat hue ze wel vindt?
Hallo Koen,
Dat is vervelend! Dus als ik het goed begrijp heb ik je Hue-lampen in de plafondlamp gedraaid en normaal bedien je deze via een ‘ouderwetse’ knop?
Dan kun je ervoor kiezen deze ouderwetse knop niet meer te gebruiken en deze lamp te schakelen op basis van een schema of handmatig in de app. Een andere optie is om een Hue-schakelaar te kopen en deze te koppelen aan jouw lampen. Zelf gebruik ik deze.
Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag! (en heb ik je vraag dus goed begrepen:-D)
Hoi, ik heb een LEDVANCE SMART+ OUTDOOR plug gekocht en krijg die niet gekoppeld aan mijn HUE Bridge. Ik lees overal dat dit moet kunnen. Weten jullie hoe ik dit voor elkaar krijg?
Helaas heb ik hier zelf geen ervaring mee Robert, maar mogelijk andere lezers?
Hoi, kom er net achter dat er verschillende versies van LEDVANCE SMART+ OUTDOOR COMPACT zijn: WIFI of Zigbee. En ik heb natuurlijk de WIFI variant…