Smarthome en wifi-problemen: zo ga je ermee om

Door

Ruud Caris

·

Geredigeerd door

Wesley Akkerman

Geschreven door

Ruud Caris

·

Gereviewd door

Wesley Akkerman
2.4 GHz wifi problemen smarthome

Laatste update:

3

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

De smarthome-wereld ontwikkelt zich snel: veel nieuwe producten en technologieën. Maar waarom wordt er nog steeds zoveel gebruik gemaakt van 2,4 GHz wifi. Maar vooral: is dat erg?

Uitleg: wat is 2,4 Ghz wifi

2,4 GHz Wi-Fi is een draadloos communicatieprotocol dat wordt gebruikt voor het verzenden van gegevens via draadloze netwerken. De 2,4 GHz-frequentieband is één van de frequenties die worden gebruikt door wifi-standaarden.

Waar 2,4 GHz om bekend staat: het relatief grote bereik, de dekking en het goed kunnen doordringen van obstakels zoals muren.

Het is ook meteen een relatief oude technologie en inmiddels ingehaald door 5GHz en tegenwoordig ook 6 GHz (wifi 6E).

Orbi AX6000 router review
Orbi routers

Wat is het probleem precies?

Waar je vooral tegenaan loopt bij het gebruik van 2,4 GHz wifi bij smarthome-apparaten is het feit dat steeds meer moderne routers overschakelen op 5 GHz, 6 GHz of dual-band.

Dat betekent dus in de praktijk dat het vaak onmogelijk is om een bepaald (smarthome)product te installeren, die nog niet op 5 GHz of meer zijn ingesteld. Daarnaast geven ook moderne smartphones voorrang aan 5 GHz.

Dus heb je een nieuw apparaat, app gedownload, account aangemaakt en… er is geen verbinding mogelijk. De kans is vrij groot dat dit met jouw (gebrek aan) 2,4 GHz te maken heeft.

💡Smarthome-apparaten met 2,4 GHz

Er zijn veel fabrikanten die alleen op 2,4 GHz vertrouwen, dit zijn onder andere LSC Smart Connect en HomeWizard.

Waarom wordt 2,4 GHz zoveel in smarthome-apparaten gebruikt?

Voordat ik naar de oplossing ga, eerst de vraag: waarom wordt er gebruik gemaakt van 2,4 GHz in veel slimme producten?

 • Prijs – 2,4 GHz wifi-modules zijn veel goedkoper, simpel
 • Groter bereik – Deze wifi-band heeft een groter bereik

Maar toch wordt het probleem steeds groter naarmate routers (en ook ingebouwde routers in provider-modems) steeds meer overstappen op nieuwe wifi-technologie. Logisch.

LSC Smart Connect slimme stekker - Action stekker
LSC Smart Connect producten hebben alleen ondersteuning voor 2,4 GHz.

Hoe kun jij dit thuis oplossen?

De grote vraag is natuurlijk: hoe los je dit op? Het is sowieso verstandig een apart, geïsoleerd netwerk te maken voor jouw smarthome. Maar voor velen is dit niet mogelijk met de huidige apparatuur, daarom hieronder een aantal gangbaardere oplossingen.

1. Heb je een dual-band router: loop verder weg…

Heb je een dual-band router met 2,4 en 5 GHz, dan wordt daar vaak automatisch tussen gewisseld. Zoals je inmiddels weet is het bereik van 2,4 GHz groter. Verder weglopen van je router is dus een optie om alleen maar een 2,4 GHz-verbinding te krijgen.

Dit is natuurlijk niet enorm praktisch en werkt lang niet altijd. Maar heb je problemen met het installeren van een apparaat en wil je snel een oplossing, dan is dit het eerste om te proberen.

Op deze manier hoef je niet in je settings te duiken van router of modem om te checken of de 5GHz-band tijdelijk uitgeschakeld kan worden.

Orbi router

2. Splits je netwerk

Er zijn routers op de markt, waar het mogelijk is om jouw 2,4 en 5 GHz-netwerk te splitsen.

Hierdoor krijg je twee wifi-netwerken in huis, waarbij je dus eenvoudig het verschil kunt zien tussen beide.

Je gebruikt dan bijvoorbeeld

 • Smarthomefans wifi 2,4 GHz
 • Smarthomefans wifi 5 GHz

Als je dan voor een installatie 2,4 GHz nodig hebt, maat je verbinding met het betreffende netwerk.Mijn router(s)

3. Gebruik het gastennetwerk

Heeft jouw router geen mogelijkheid om deze twee te splitsen, dan kun je ervoor kiezen om een gastennetwerk aan te maken. Bij sommige modellen kun je deze vervolgens limiteren tot 2,4 GHz, waardoor het probleem ook opgelost wordt.

Het is sowieso een goed idee om een apart netwerk voor je smarthome te gebruiken als de situatie dat toelaat.

Ring Video Battery Video Doorbell Plus
Goede wifi vereist voor een slimme deurbel

4. Kies een router die dit automatisch (goed) doet

Er zijn veel mensen die de standaard-router van hun provider gebruiken. Op zich niets mis mee, maar er zijn ook andere (soms betere) opties op de markt.

Zelf heb ik een router (deze) die dit vanzelf goed doet. Hierbij hoef ik nooit te wisselen van wifi-netwerk, smarthome-apparaten installeren gaat eigenlijk altijd goed.

5. Maak tijdelijk een hotspot (niet optimaal)

Deze oplossing is wel erg creatief en werkt lang niet altijd. Maar gebruik een tweede smartphone om een hotspot aan te maken, dit is meestal 2,4 GHz. Geef deze dezelfde naam en wachtwoord als jouw wifi-netwerk. Zo kun je deze gebruik om jouw product in te stellen en vervolgens uit te schakelen.

Kans is vrij groot dat dit niet goed werkt of dat andere apparaten ook automatisch switchten, maar in sommige gevallen kan dit ook een oplossing zijn…

Handige links providers

Wil je 5 GHz uitzetten, dan bieden sommige providers deze mogelijkheid ook op hun modem/router. Hieronder een aantal linkjes met uitleg.

 • Ziggo
 • KPN (Helaas niet mogelijk op alle modellen)
 • T-Mobile (relatief oude info)

Hopelijk stappen smarthome-fabrikanten langzaam steeds meer over naar moderne wifi-technologieën zodat dit soort problemen over vanzelf verdwijnen. Maar ik heb er wel een hard hoofd in dat dit snel gaat gebeuren…

Heb jij wel eens lastige(re) installaties ervaren door het 5GHz-netwerk in plaats van 2,4 GHz? Laat het weten in de comments!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Smarthome en wifi-problemen: zo ga je ermee om”

 1. sinds de allernieuwste modem ziggo hier is kan ik via mijn moes app nix meer aan de praat krijgen alleen de gateaway wordt gevonden de rest niet heb in het modem een gast account gemaakt, zelfs de 5 ghz uitgezet maar het lukt gewoon niet

  Beantwoorden
  • Ik heb dat ook gehad met het nieuwe Sagemcom modem van Ziggo. Uiteindelijk heb ik de wifi uitgeschakeld en er een Deco setje aangehangen. Daarmee kun je wel de 2.4 en 5 GHz banden eenvoudig apart aan en uitschakelen. Probleem opgelost! Extra voordeel: na een storing of spanningsuitval onthouden de Deco’s alle instellingen en starten je hubs en andere wifi gekoppelde apparaten vrijwel altijd weer probleemloos op.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: