Apple HomeKit

Apple HomeKit is het smarthome platform van Apple. Het platform is voornamelijk geschikt voor Apple liefhebbers, omdat de spraakassistent en andere functies alleen maar werken op Apple apparaten.

Toch is het smarthome platform ook interessant wanneer je nog geen enkel Apple apparaat in huis hebt. Met één iPhone en de Apple HomePod kom je namelijk al een heel eind en kun je al meer dan genoeg bijzondere dingen doen in je huis.

In dit artikel lees je meer over Apple HomeKit, wat het platform is en welke apparaten je er allemaal mee kunt bedienen. Je ziet dan zelf of jij voor Apple HomeKit moet gaan, of liever voor één van de andere smarthome platformen.


Apple HomeKit
Via: apple.com

Wat is Apple HomeKit?

Apple HomeKit is het smarthome platform van Apple. Op zichzelf is HomeKit niets anders dan een naam. Om gebruik te kunnen maken van het HomeKit platform heb je namelijk de Apple Home App nodig. Daarmee kun je diverse slimme apparaten koppelen in één systeem.

Vervolgens kun je die apparaten allemaal beheren via je telefoon, door middel van Bluetooth of Wifi. Wil je ook buitenshuis gebruikmaken van de slimme apparaten? Bijvoorbeeld om je thermostaat lager te zetten en je lampen alvast aan te doen? In dat geval heb je de nieuwste versie van Apple TV nodig, of de Apple HomePod. Die apparaten dienen dan als Bridge tussen de slimme apparaten en jouw telefoon, waardoor je ze ook op afstand kunt bedienen.

Slimme speaker van Apple HomeKit

De Apple HomePod is de slimme speaker van Apple. Dit is een apparaat waar je al je slimme apparaten in huis aan kunt koppelen, zodra ze geschikt zijn voor Apple HomeKit. De speaker fungeert daarmee dus ook als een soort hub, die op zijn beurt weer met je Apple Smartphone of iPad is gekoppeld.

De HomePod is een krachtige speaker waar ook Siri de spraakassistent standaard op geïnstalleerd is. Omdat er een microfoon in de speaker zit, kun je Siri op die manier dus heel eenvoudig een opdracht geven. Heb je meerdere Homepods in huis, dan kun je vanuit elke ruimte iets tegen Siri roepen, waarna je wens in vervulling gaat. Alle apparaten die compatible zijn met Apple HomeKit kun je door middel van de HomePod, Home App en Siri besturen.

Spraakassistent Siri

Siri is de spraakassistent van Google. Heb je al een iPhone of iPad, dan heb je vast al eens kennis gemaakt met haar. Net als Google Assistant en Amazon Alexa is Siri in staat om al je vragen te beantwoorden, je agenda bij te houden en verschillende personen te herkennen. Vraag jij dus om de planning van die dag even op te lezen, dan krijg je ook jouw planning te horen en niet die van je partner.

Siri kent honderden stemcommando’s waar ze op kan reageren. Zo kun je haar de Apple TV laten regelen, muziek laten spelen of bijvoorbeeld de vluchtstatus laten weten van een binnenkomende vlucht waar al je familieleden inzitten. Siri is net als Google Assistent ook in het Nederlands te gebruiken, in tegenstelling tot Amazon Alexa. Zij kan alleen in het Engels communiceren. Dat maakt Apple HomeKit nét iets geschikter voor families waarbij de kinderen (nog) geen Engels spreken.


De 3 beste eigenschappen van Apple HomeKit

Het Apple HomeKit platform is heel anders dan de andere platformen waar je uit kunt kiezen. Er zijn drie eigenschappen van de HomeKit die voor veel mensen de reden zijn om wel of niet voor Apple HomeKit te kiezen. Hieronder lees je meer over die eigenschappen.

Entertainment mogelijkheden

De Apple HomeKit biedt veel mogelijkheden tot entertainment. Dat komt voornamelijk door de koppeling tussen de HomePod en Apple Music en de ondersteuning voor iTunes, Spotify en andere streamingsdiensten. De Apple HomePod werkt uiteraard het beste met Apple Music door de directe integratie, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot miljoenen muzieknummers van al je favoriete artiesten.

Daarbij kun je de Apple HomePod ook gebruiken voor je Apple TV om daar het geluid op te streamen. De Homepod en de TV werken dan samen om de vertraging van het geluid op te vangen, zodat beeld en geluid gewoon synchroon lopen. En zoals je bij het derde punt gaat lezen, is die geluidskwaliteit het meer dan waard.


Connectie met tientallen apparaten

Wanneer je een smarthome wilt creëren, dan wil je zoveel mogelijk apparaten kunnen koppelen aan je smarthome platform. De Apple HomeKit staat er niet om bekend dat er veel apparaten aan gekoppeld kunnen worden. En dat klopt ook. Maar dat komt vooral door het feit dat de concurrentie zoals Amazon en Google aan zo ontzettend veel apparaten gekoppeld kunnen worden.

Ook voor Apple HomeKit zijn er in Nederland tientallen producten te vinden die je aan het platform kunt koppelen. Die producten zijn overigens altijd voorzien van een ‘Works with Apple HomeKit’ logo. Verderop geef ik je een lijst met enkele populaire producten die met Apple HomeKit gekoppeld kunnen worden.


Audiokwaliteit van de HomePod

Waar Google Home en Amazon Alexa het doen met vrij eenvoudige speakers, is de HomePod totaal iets anders. Voor écht goed geluid moet je bij de concurrenten van Apple uitwijken naar bijvoorbeeld Harman Kardon Citation speakers, terwijl de HomePod zelf ook al een zeer goed geluid heeft.

De speaker heeft diverse ingebouwde sensoren, die meten waar in een ruimte hij precies staat. Vervolgens wordt het geluid hierop aangepast. Dit is een optie die maar in weinig slimme speakers te vinden is. Er is bijvoorbeeld wel de Sonos One, die je met Google Home of Amazon Alexa kunt integreren, maar daar vereist deze instelling alsnog wat werk aan de kant van de gebruiker. Bij de HomePod wordt het geluid automatisch geoptimaliseerd, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

De koppeling met andere HomePod speakers is overigens erg eenvoudig. De speakers synchroniseren dan onderling, waardoor je je favoriete muziek overal in huis kunt laten afspelen.

Apple-HomePod
Via: apple.com

Welke apparaten kun je met Apple HomeKit gebruiken?

Het platform van Apple HomeKit is zo leuk als je het zelf maakt. De apparaten die je aan het ecosysteem van Apple koppelt bepalen namelijk grotendeels je ervaring. Hieronder lees je daarom meer over de soort producten die je kunt gebruiken met Apple HomeKit en geef ik je enkele voorbeelden van populaire producten.

Slimme verlichting

Slimme verlichting is belangrijk om te hebben in een smarthome, maar daarnaast is het ook nog eens erg leuk. Je bespaart er namelijk energie mee, en tegelijkertijd kun je er hele leuke dingen mee doen. Wanneer je je slimme lampen koppelt aan de Google Home App, kun je gebruikmaken van alle functies die de lampen hebben.

Je kunt ze dimmen, van kleur laten veranderen, of een bepaald scenario bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Party Mode’, die je met één druk op de knop of spraakcommando eenvoudig activeert. Zoek je slimme lampen voor Apple HomeKit? Onder andere de volgende lampen zijn dan geschikt.

[wpsm_bigoffer post_id=”2468″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2470″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1830″]


Slimme stekker

Een slimme stekker is op zichzelf geen spannend apparaat. Toch kan het een belangrijke aanvulling zijn op je smarthome. Want stel dat je een prachtige staande lamp hebt, die net zo ‘dom’ is als de meeste andere apparaten in je huis.

Door een slimme stekker in het stopcontact te plaatsen en daarna de stekker van je lamp in die slimme stekker, kun je die prachtige lamp ook toevoegen aan je slimme huis. Ook die lamp bedien je dan met één druk op de knop, net als al je andere slimme apparaten. De volgende slimme stekkers zijn te gebruiken met Apple HomeKit.

[wpsm_bigoffer post_id=”2137″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2133″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2126″]


Slimme thermostaat

Wil je energie besparen? Dan heb je twee opties. Een warme trui aantrekken of een slimme thermostaat aanschaffen. Sommige gezinnen besparen na het aanschaffen van een slimme thermostaat maar liefst 25% op hun energierekening. Dat kan in één jaar dus meer dan 400 euro aan besparingen zijn.

Wanneer je een slimme thermostaat koopt en vervolgens aan de Apple Home App koppelt, kun je overal vandaan je temperatuur in huis regelen. Uiteraard hoef je die app niet eens te gebruiken wanneer je een HomePod geïnstalleerd hebt. Dan zeg je gewoon even tegen Siri dat de temperatuur één graadje hoger mag. Zij regelt dat dan gewoon voor je. Je kunt onder andere de volgende thermostaten aan Apple HomeKit koppelen.

[wpsm_bigoffer post_id=”1681″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1694″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1686″]


Slimme IP-camera

Woon je in een onveilig buurt? Of wil je je kinderen of huisdieren in de gaten houden wanneer je van huis bent? Een IP-camera voor je Apple HomeKit is dan een ideale aanvulling op je smarthome. Met zo’n camera zorg je ervoor dat je altijd op de hoogte bent van wat er om je huis heen gebeurt.

Omdat je de slimme camera koppelt aan Apple Siri kun je haar via stemcommando’s opdracht geven om de beelden door te sturen naar je iPad of ander Apple apparaat. Zo kun je voortaan met een gerust gevoel van huis. De volgende IP-camera’s werken met Apple Homekit en Siri.

[wpsm_bigoffer post_id=”2503″]


Slimme deurbel

Een slimme deurbel kan ervoor zorgen dat je altijd weet wie er voor de deur staat, zelfs terwijl je niet thuis bent. Het apparaatje is vaak verbonden met Wifi, waardoor je eenvoudig kunt communiceren met degene die voor de deur staat.

Er zijn slimme deurbellen te koop met ingebouwde camera, maar ook zonder camera. Wanneer je een deurbel zonder camera koopt, kun je die ook aanvullen met een IP-camera. Zo zie je alsnog wie er voor de deur staat. Hieronder zie je welke slimme deurbellen met Apple HomeKit kunnen samenwerken.

[wpsm_bigoffer post_id=”2760″]


Slimme speaker

Voor Apple HomeKit is er maar één speaker te gebruiken; de HomePod. Zonder de HomePod kun je namelijk niet alle opties van de smarthome benutten, waardoor het niet kopen van de speaker eigenlijk zonde is. De HomePod speaker is in Nederland op dit moment nog maar één plek te koop. Wil je de Apple HomePod kopen, dan zie je hieronder de link naar Bol.com.

[wpsm_bigoffer post_id=”2762″]

Geen zin in de HomePod? Er zijn op dit moment ook enkele slimme speakers die Apple Airplay (2) ondersteunen. Daardoor kun je zeer eenvoudig je muziek op die speakers streamen, zonder dat je daar de HomePod nodig hebt. Uiteraard mis je dan wel de tientallen mogelijkheden die Siri en HomeKit te bieden hebben. Hieronder zie je een speaker die Airplay 2 ondersteunt.

[wpsm_bigoffer post_id=”2273″]


Waar kun je Apple HomeKit kopen?

Apple HomeKit kun je niet kopen. Het is het smarthome platform van Apple waar je een app voor kunt downloaden en een slimme speaker voor kunt kopen. De Apple HomePod is op dit moment nog maar op weinig plekken te koop. Wil je de HomePod kopen? Hierboven zie je een link naar de de enige website waar de speaker op dit moment te koop is.