Slimme verlichting

Slimme lampen maken je huis direct gezelliger. Het maakt dan nog niet eens uit of je kiest voor witte lampen of lampen met tientallen kleuren. Het gaat bij slimme lampen vooral om de controle. Bedien je de verlichting vanaf de bank, dan bepaal jij de sfeer.

Ben je een buitenmens en zit je graag in de tuin? Slimme buitenlampen toveren je tuin direct om in een prachtige plek waar je uren wilt blijven zitten.

Daarnaast kun je de lampen gebruiken als prima aanvulling voor je smarthome. Je kunt de lampen bijvoorbeeld koppelen aan je slimme slot. Door middel van IFTTT schakelen de lampen dan automatisch aan wanneer jij de voordeur ontgrendelt. Daarnaast zorgen de lampen ervoor dat je huis veiliger is als je op vakantie gaat.

[toc]


Voordelen slimme verlichting

  • Feestje? Romantische avond? Jij bepaalt de sfeer.
  • Nooit meer thuiskomen in een saai en donker huis.
  • Veel lampen hebben een ingebouwde dimmer.
  • Je bespaart enorm op je energierekening.
  • Lampen kun je eenvoudig koppelen aan andere apparaten.

Nadelen slimme verlichting

  • Prijs per lamp ligt redelijk hoog.
  • Kleur lampen bieden iets minder licht dan reguliere lampen.

Philips Hue slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

Populaire slimme verlichting

Hoewel veel fabrikanten eenzelfde soort verlichting aanbieden, zijn er toch redelijk grote verschillen te vinden. Voor Philips heeft veel verschillende lampen in het assortiment. Maar ook andere merken zijn populair. Bijvoorbeeld door de lage prijs of de zeer lange levensduur van de producten. Hieronder zie je drie populaire slimme lampen.

1. Philips Hue – White and Color

Wellicht de meest populaire aanbieder van slimme lampen. Het assortiment van Philips loopt enorm uiteen en voor iedere fitting zijn er meerdere keuzes te maken. Een erg populaire lamp is de Hue White and Color. Hiermee kies je eenvoudig zelf of je wit licht of gekleurd licht in de kamer wilt hebben.

[wpsm_bigoffer post_id=”1771″]

2. Xiaomi Yeelight – Tunable White

Een gemiddelde levensduur van 22 jaar bespaart jou heel wat nieuwe lampen. Maar daarnaast bepaal je met de Yeelight Tunable White lampen ook zelf welke sfeer je in huis hebt. En dat voor een heel aantrekkelijk prijskaartje.

[wpsm_bigoffer post_id=”1794″]

3. INNR Comfort White E27

Ook het bedrijf INNR heeft zich op de markt met slimme verlichting gericht. Een slimme zet, want het merk en vooral de INNR Comfort White is een groot succes. Je koopt voor een vrij lage prijs behoorlijk goede slimme lampen. Door het brede aanbod is er altijd een slimme lamp die bij jouw huis past.

[wpsm_bigoffer post_id=”1797″]


Meer over slimme verlichting

Iedereen heeft verlichting nodig. En natuurlijk kun je gewoon een standaard gloeilamp of spotje ophangen. Maar stel je voor dat je alle lampen in huis kunt bedienen met één druk op de knop. Dat een betere sfeer in huis zelfs bijdraagt aan een lagere energierekening.

Slimme lampen zijn zoveel meer dan een lichtbron. Ze zijn een bron van inspiratie, creativiteit en de ideale manier om je smarthome uit te breiden.

Philips Hue slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

Welke slimme lampen zijn er?

De markt met slimme verlichting is erg breed. Nederlandse bedrijven zoals Philips hebben de lampen, maar ook Aziatische aanbieders zoals Xiaomi zijn succesvol in Europa. Dat is mooi, want daardoor heb jij eindeloze mogelijkheden. Net als met veel andere slimme apparaten, geldt voor de lampen hetzelfde. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. We beschrijven hier kort welke opties je hebt.

Slimme binnenverlichting en buitenverlichting

De meest gebruikte slimme lampen zijn voor binnen. Dit zijn de standaard lampen die je nu ook hebt hangen, maar dan met Wifi erin. Voor deze lampen kun je kiezen uit verschillende opties. Zo zijn er led strips, plafondlampen, licht spotjes, tafellampen en nog veel meer opties waar je uit kunt kiezen.

Slimme buitenlampen hebben als groot verschil dat ze waterdicht zijn. Ook is de vorm van de lampen iets anders. Zo heb je bijvoorbeeld licht spotjes die je op je huis kunt richten. Daarnaast bestaan er schijnwerpers die juist meer licht bieden als je door de tuin loopt. Ook met buitenlampen maak je zo eindeloze combinaties van lampen die binnen één app met elkaar communiceren.

Gekleurde lampen of witte lampen

Natuurlijk heb je meer licht als je witte lampen neemt. Uiteraard zul je de witte lampen het vaakst gebruiken. Maar slimme lampen met kleur zijn ideaal om je huis in vijf seconden om te toveren tot bijvoorbeeld een romantisch restaurant. Het mooiste van alles? Slimme verlichting met kleur heeft alle kleuren in één lamp. Je hoeft dus maar één lamp te kopen waarmee je alle kleuren van de regenboog kiest.

Lampen die je kunt dimmen

Sommige situaties vragen gewoon om gedimd licht. Tijdens een film, wanneer je net wakker wordt en tijdens een gezellig diner met vrienden. Om een gedimde situatie te creëren, zijn er slimme lampen met dimmer te koop. Daarnaast is het ook mogelijk om een losse dimmer te kopen voor je slimme lampen. Het is niet mogelijk om voor ieder merk een dimmer te kopen. Philips heeft een dimmer voor de Hue lampen. Die is zowel los als in combinatie met een set lampen te koop.

Lampen met bewegingssensoren

Sommige slimme lampen zijn voorzien van ingebouwde sensoren. Deze registreren beweging, waarna de lampen direct aan gaan. Dat is handig als je in het donker thuiskomt of met zware spullen moet sjouwen en je handen vol hebt. Er zijn ook slimme lampen zonder sensor, die je wel kunt uitbreiden.

Dat gaat door middel van een bridge. De sensoren reageren dan op de beweging en zenden een signaal naar de lampen. In je telefoon stel je zelf alle vervolgacties in. Hoe lang moeten de lampen branden en welke lampen gaan aan? Welke kleur moeten de lampen hebben?

Slimme verlichting met of zonder bridge

Wil je dat de slimme verlichting eenvoudig onderdeel wordt van je smart home? Dan heb je in sommige gevallen wel eerst een bridge nodig. Dit apparaatje slaat een brug tussen diverse slimme apparaten in je huis. Niet iedere set slimme lampen heeft een bridge nodig.

De Philips Hue lampen hebben wel een bridge nodig. De Bridge van Philips is eigenlijk onmisbaar om een echt smart home te creëren met je slimme lampen. Op die manier kun je de lampen ook koppelen aan die andere apparaten. Dan kan de verlichting bijvoorbeeld aangaan als je het slimme slot ontgrendelt.


Yeelight Aurora Slimme verlichting
Via: yeelight.com

De favoriete slimme verlichting van Smarthome Fans: Philips Hue én….

Wat ons betreft zijn er twee merken die het erg goed doen op het gebied van slimme verlichting. Philips is ongetwijfeld de grootste speler binnen en heeft veruit het grootste aanbod. Ook de andere opties zijn goed. Door de Philips Hue Bridge kun je bijvoorbeeld 50 lampen aan elkaar koppelen. Ideaal voor grotere huizen, waarbij je toch de controle wilt behouden.

Wat ook mooi is aan de verlichting van Hue, is dat je kunt kiezen uit enorm veel variaties. Zelfs buitenlampen, ledstrips en andere lichtbronnen. Daardoor is Philips de winnaar op het gebied van diversiteit en kwaliteit.

Dan de andere winnaar. De Xiaomi Yeelight. Die wint het niet op het gebied van variatie, maar op het gebied van prijs en duurzaamheid. Want een slimme lamp kost hier soms 50% minder dan bij Philips. En dat terwijl ook die slimme lampen jarenlang meegaan en een hoog aantal lumen bieden.

Wat ons betreft zijn er dus twee winnaars, want de prijsverschillen met de Xiaomi Yeelight en Philips Hue zijn te groot om niet te vermelden.

[wpsm_bigoffer post_id=”1794″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1771″]

Wat kost slimme verlichting?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Dat komt vooral omdat er zoveel keuzes zijn. Kijk je naar de kosten voor een eenvoudig slim peertje, dan liggen de prijzen tussen de 20 en 40 euro per stuk. Ga je zoeken naar andere vormen van slimme lampen, dan kom je hele andere prijzen tegen.

Plafondlampen voor 200 euro en unieke sfeer lampen voor 300 euro zijn dan geen uitzondering. Wil je lampen voor buiten hebben? Dan heb je ook enorm veel mogelijkheden. Eenvoudige muurlampen kosten je ongeveer 40 tot 70 euro. Spotjes en geavanceerde led systemen kosten je al gauw meer dan 100 euro.

Slimme verlichting installeren

Slimme lampen zijn eenvoudig te installeren. Je draait de lamp in de fitting en je hebt licht. Je hoeft de lamp vervolgens alleen nog maar te koppelen aan de app in je telefoon en je bent klaar. Uiteraard is het proces iets lastiger wanneer je ledstrips en lampen met bedrading koopt. Maar uiteindelijk is ook die installatie net zo eenvoudig als bij standaard lampen.

Slimme verlichting aanbiedingen

[wpsm_bigoffer post_id=”1827″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2468″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1830″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2491″]

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen