Samsung toont devices en visie voor smarthome met Bespoke AI

Geschreven door

Ruud Caris

SmartThings 3d Map view

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Samsung heeft een vernieuwde lijn Bespoke-producten aangekondigd. Hierbij speelt Bespoke AI een grote rol. Daarom ben ik afgereisd naar Parijs en heb ik de apparaten live gezien, getest en ervaren.

Samsung Bespoke met SmartThings

Samsung introduceerde eerde al de Bespoke-lijn en deze wordt nu ook in Europa verder uitgebreid. Dit doen ze aan de hand van een aantal nieuwe apparaten, maar ook allerlei ‘AI’-functies die toegevoegd zijn. Of het ook daadwerkelijke AI is, daar kom ik later op terug.

De Samsung Bespoke-producten voor Nederland zijn onder andere:

  • Samsung Bespoke wasmachines (WW8/7/6/5000D) – Hier zien we een aantal technieken ingebouwd die gericht zijn op het vergemakkelijken van het wasproces, maar vooral ook het besparen en efficiënter maken hiervan. Zo wordt er veel energie, wasmiddel en water bespaart. Dit doen ze onder door het water en wasmiddel van bovenaf op de vuile was te sprayen.
  • Samsung Bespoke koelkast(en) – Deze koelkasten zijn voorzien van een scherm, waarmee je via een camera in de koelkast kunt kijken. Dit is ook mogelijk via de app, waarbij allerlei groente, fruit en andere producten automatisch herkend worden (op dit moment 33 verschillende producten). Hierbij wordt de houdbaarheid in de gaten gehouden. Je kunt zelfs browsen op deze koelkasten (zie foto hieronder met Smarthomefans.nl op een Samsung-koelkast…). Dit alles met de Family Hub AI en het ingebouwde 32 inch-scherm.
  • Samsuns Bespoke luchtzuiveraars – Deze kunnen slim bediend worden, ook via spraak met onder andere Bixby
  • Samsung Bespoke Jet bot Combo robotstofzuiger – Deze robotstofzuiger dweilt en zuigt de kamer, waarbij de weg gevonden wordt met een camera. Zo worden objecten ontweken, waardoor er een beter eindresultaat ontstaat. Natuurlijk leegt en reinigt de Jet Combo zichzelf.
Samsung Bespoke koelkast met Smarthomefans op het scherm
Smarthomefans.nl op scherm van Samsung Bespoke koelkast

Samsung Smartthings en Bespoke AI

Tijdens het event werden niet alle nieuwe (Europese) producten gelanceerd, maar ook veel nieuwe functies. Zo is er onder andere de 3D Map View, waarmee je jouw huis in een 3D-weergave kunt bekijken. Hier kun je apparaten bedienen, de status bekijken en meer.

SmartThings 3d Map view
SmartThings 3d Map view

Deze 3D Map View van Samsung kun je weergeven op alle slimme Samsung Bespoke-apparaten met een scherm vanaf 7 inch. Dat betekent dus ook dat er steeds meer producten uitgerust zullen worden met een scherm. Hieronder een was-droog combinatie (voorlopig nog niet in Europa) waar je de telefoon kunt opnemen…

Samsung Bespoke wasmachine en droger in 1
Wasmachine met scherm, om o.a. telefoon mee op te nemen

AI of toch smart?

Samsung heeft ook veel nieuwe AI-functies gelanceerd, die veel extra mogelijkheden, maar ook besparingen zullen opleveren. Hieronder een aantal voorbeelden van deze AI-funcites.

  • Wasmiddel besparen – Door een aantal berekeningen en het gewicht van de was, wordt de optimale hoeveelheid wasmiddel gebruikt.
  • Stroom besparen in koelkast – Bij koelkasten bijvoorbeeld, wordt er optimaal omgegaan het stroomverbruik, waardoor de inhoud koel blijft, maar er minder stroom wordt verbruikt.
  • Opladen buiten piekmomenten – De robotstofzuiger wordt pas volledig opgeladen buiten de piekuren. Deze wordt standaard voor 60% geladen, maar bijvoorbeeld ’s nachts pas tot 100%. Daarbij hebben ze ook samenwerkingen aangekondigd met energie-maatschappijen, maar helaas nog niet in Nederland.

Maar is dit nu echt AI? Of is het een nieuwe (marketing-)term voor ‘smart’? Waar een aantal jaar geleden alles smart genoemd werd, wordt er nu overal het label AI op geplakt. En ja, er zijn absoluut slimme functies, maar of dit nu echt AI is (of genoemd moet worden) is de vraag. Neemt niet weg, hiermee ga je energie, water en tijd besparen.

Samsung AI wasmachine

Wat er nog meer opviel

Er werd veel verteld en getoond tijdens het event van Samsung, daarom hieronder nog een aantal handige functies en mogelijkheden.

1. Recepten op basis van producten-scan van koelkast

De camera in de Family Hub AI-koelkast kan 33 producten herkennen. Vervolgens kun je via het scherm of de app recepten zoeken waar deze producten in gebruikt worden. Heb je niet alles in huis, dan kun je ook automatisch een boodschappenlijstje maken.

In bepaalde regio’s kun je er vervolgens voor kiezen deze boodschappen ook automatisch te laten bezorgen. De koelkast is overigens niet goedkoop, de Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar in het buitenland kost deze net geen $ 5.000.

2. Snel instellen van apparaten

Als je bestelt via Samsung, dan wordt in de gaten gehouden wanneer het product arriveert. Vervolgens wordt de setup-modus automatisch gestart, waarna je via de SmartThings-app de installatie kunt afronden.

3. Tikken om te verbinden

Als je verbinding wil maken met je oven, of koelkast met je Samsung-smartphone, dan kun je dit doen door te tikken tegen de zijkant van het apparaat. Op deze manier kun je snel een actie starten.

Er werd een kleine demo gegeven, waar je met de smartphone tegen de zijkant van de luchtzuiveraar tikt, waarna er een kleine pop-up verschijnt om het apparaat te starten. Handig!

Tot slot

Samsung zet groot in met de Bespoke-serie en het SmartThings-ecosysteem. Kies je voor een Samsung-apparaat, dan kun je ook het beste voor het volledige ecosysteem gaan. De producten werken goed samen en worden lange tijd van updates voorzien. Samsung heeft in ieder geval grote stappen gezet ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Ik ben erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor de slimme apparaten van Samsung en welke rol AI hier precies in het dagelijks leven in gaat spelen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Delen via: