Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?

Kleiner en veiliger, maar ook beter?

Geschreven door

Ruud Caris

HomeWizard Energy Socket featured

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De HomeWizard Energy Socket is een slimme stekker, die vooral gericht is op energie(besparings)-functies en mogelijkheden. De nieuwe versie is recent uitgebracht en daarom tijd om deze wat uitgebreider te bekijken. Daarnaast geef ik antwoord op de vraag: is de upgrade de moeite waard? Dit en mijn bevindingen in deze HomeWizard Energy Socket.

De slimme stekker van HomeWizard

HomeWizard is bekend geworden met de P1-meter, hiermee kun je stroom- en gas-verbruik meten via de slimme meter. Dit is uit te breiden met een slimme stekker, de Energy Socket genaamd.

Hiermee is het mogelijk om direct in een stopcontact het stroomverbruik te meten. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel jouw TV verbruikt, of dat de airco ook echt voordeliger is om te verwarmen. Maar hier kun je ook ‘koopbeslissingen’ door nemen. Moet je een nieuwe koelkast aanschaffen, omdat het verbruik extreem hoog is. En wat is dan de terugverdientijd?

Interessant dat een dergelijk klein apparaatje zoveel data kan geven, op basis waarvan je beslissingen kunt nemen, maar nog beter: energie (en geld) kunt besparen.

HomeWizard stuurde mij een exemplaar op van deze slimme steker om te testen en dat is precies wat ik gedaan heb.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

In het kort

Hieronder alvast een samenvatting van de HomeWizard Energy Socket review. Verderop in het artikel lees je alle details en of het de upgrade waard is.

HomeWizard Energy Socket (2024)

4.5
Pluspunten:
  • Energie meten + acties ondernemen
  • Slank en mogelijkheid om meerdere naast elkaar te plaatsen
  • Oververhittingsbeveiliging
  • Eenvoudige installatie
  • Goed werkende app
Aandachtspunten:
  • Vooral krachtig voor 'energie-taken', minder voor reguliere automatisering
  • Geen Google Home
Bekijk actuele prijs Combideal

De installatie en gebruik

Zoals bij andere HomeWizard-producten, is ook deze nieuwe Energy Socket bijzonder eenvoudig te installeren. Inpluggen, app downloaden en openen en je kunt aan de slag. Het is een kwestie van de stappen volgen en je wifiverbinding, zo eenvoudig kan het zijn.

Voor zover het belangrijk is bij een stekker: deze ziet er gewoon goed uit. Strak, een mooi effect met de lichtring die verschillende statussen kan weergeven en lekker handzaam. Hierdoor is het dus mogelijk om in twee stopcontacten naast elkaar een Socket te gebruiken.

💡 Klein van formaat

Deze versie van de Energy Socket is maar liefst 54% kleiner dan zijn voorganger. Hierdoor deze is deze eenvoudiger naast elkaar te plaatsen.

Zelf heb ik deze slimme stekker redelijk ‘basis’ ingesteld qua automatiseringen. Ik gebruik ‘m vooral om te meten en hier – indien nodig – actie op te ondernemen. Deze heb ik in gebruik voor de soundbar + tv. Deze schakel ik elke avond op een bepaald moment uit, om hem vervolgens de volgende dag weer in te schakelen. Maar vooral interessant is om te zien wat er verbruikt wordt.

Wil je meer eruit halen, dan zul je met andere apparaten aan de slag moeten gaan. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of fietsaccu.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Spocket

De mogelijkheden

Want er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om energie te meten en besparen met deze socket.

  • Timertaak: schakelen op basis van tijd – Haal bijvoorbeeld de stroom van jouw TV af in de nacht. Hierdoor staat deze niet meer standby.
  • Meettaak: schakelen op basis van gemeten verbruik – Voer bepaalde acties uit op basis van het daadwerkelijke, realtime verbruik van jouw apparaat.
  • Zonnetaak: schakelen op basis van opwek – Laad jouw fiets-accu op zodra er mee stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Handig ook als salderingsregeling verdwijnt.
  • Dynamische tarieftaak: schakelen op basis van energieprijs – Zet jouw vaatwasser of ander apparaat aan op basis van de actuele elektriciteitsprijzen.

Door deze vier verschillende taken, heeft de slimme stekker van HomeWizard een aantal unieke(re) mogelijkheden. Wil je stroom besparen en heb je ook nog eens een dynamisch contract, dan zijn de mogelijkheden praktisch onbeperkt.

Verbinden met andere diensten of platformen

Helaas is er geen ondersteuning voor bijvoorbeeld Google Home of HomeKit. Deze mogelijkheid is er simpelweg niet vanuit deze platformen om ‘energie’-producten toe te voegen.

Wel werkt HomeWizard samen met Home Assistant en Home Connect. Met deze laatste kun je eenvoudig je wasmachine of vaatwasser van Bosch of Siemens bedienen en automatiseren. Ook werkt HomeWizard samen met het eveneens Nederlandse Homey.

Wil je zelf aan de slag, dan kun je ook de API gebruikt, waarmee je zelf de data kunt verwerken en integreren in jouw smarthome. Check hier de documentatie.

💡 Geen Google Home en Homekit

Helaas is het niet mogelijk om Google Home of Homekit met HomeWizard te gebruiken. Deze platformen hebben vooralsnog geen ondersteuning voor energie-producten. Of dit op termijn toegevoegd wordt, is nu niet bekend.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

Prijs en beschikbaarheid

De HomeWizard Energy Socket kost € 27,95. Koop je er drie, dan kost dit omgerekend: € 24,32. Hiermee is het absoluut niet de goedkoopste slimme stekker, maar er je krijgt er wel extra mogelijkheden voor terug.

Daarnaast heeft HomeWizard nog meer producten, zoals bijvoorbeeld de P1-meter, het Energy Display en een slimme watermeter. Hiermee maak je jouw kleine energie-ecosysteem compleet.

HomeWizard nieuw vs oud

Er zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd, maar qua pure ‘werking’ van deze slimme stekker is er niet zoveel veranderd. De interne specs zijn nog steeds gelijk. Zo is de maximale belasting, net als bij de oude: 3680W (16A). De continue belasting is 2760W (12A).

Ook de automatiseringen zijn 100% gelijk, je kunt dezelfde acties uitvoeren. De verschillen zitten vooral aan de buitenkant en in de extra ingebouwde oververhittingsbescherming. Zo is hij een stuk kleiner en is de knop iets efficiënter geplaatst.

Dus, upgraden?

De vraag is natuurlijk, moet je upgraden van de ‘oude’ HomeWizard Energy Socket naar dit nieuwe, kleinere model? Nee! Dat is absoluut niet nodig. De oude stekker heeft exact dezelfde functies en mogelijkheden, maar is alleen qua vormfactor vernieuwd.

De enige echte goede reden om te upgraden is, als je bijvoorbeeld meerdere stekkers naast elkaar wil plaatsen. Met de nieuwe versie is dit wel mogelijk, met de oudere is dit een stuk lastiger.

Conclusie

De vernieuwde HomeWizard Energy Socket is een heel goed product, waar de nadruk vooral op de energietaken ligt. Dus schakelen op basis van verbruik, tarieven of opwek. Helaas is er geen ondersteuning voor Google Home, dus als je een meer generieke slimme stekker wil hebben, die je volledig in je smarthome kunt integereren, is het wellicht niet de beste keuze.

Toch kan ik de HomeWizard Energy Socket aanbevelen, het is een goed product, binnen een goed ecosysteem met een goede app. Kopen dus!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: