Review HomeWizard watermeter (wifi): hou je waterverbruik bij

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

18

Publicatie:

·

Laatste update:

·

18

HomeWizard Energy heeft inmiddels al een aantal populaire producten op de markt gebracht die ik uitvoerig getest heb. Inmiddels geldt dit ook voor de HomeWizard watermeter, die via wifi je waterverbruik kan doorgeven. Hoe dit in de praktijk werkt en of je deze moet kopen, lees je in mijn HomeWizard watermeter review.

HomeWizard: het bedrijf

HomeWizard is een Nederlands bedrijf dat al een tijdje mee gaat op de smarthome-markt. Een aantal jaar geleden zijn ze zich volledig gaan richten op producten rondom energie. Het resultaat daarvan is onder andere de HomeWizard wifi p1 meter en de energy sockets.

Daarnaast hebben ze in de zomer van 2022 ook de HomeWizard watermeter wifi geïntroduceerd. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee je waterverbruik bijhouden. Alle details van deze verbruiksanalyse kun je vinden in de HomeWizard Energy-app.

De afgelopen periode heb ik mijn waterverbruik bijgehouden en tijdens het testen van dit product zijn een aantal zaken opgevallen. Dit en meer lees je in mijn HomeWizard watermeter review.

Top keuze
HomeWizard watermeter review
5.0

De HomeWizard watermeter (wifi) is een slim apparaatje die precies doet wat hij moet doen: het bijhouden van je waterverbruik. Dit doet dit smarthome-product zeer goed, van de eenvoudige installatie tot het rapporteren van de informatie in de Energy-app.

Deze app zit goed in elkaar en biedt een handig overzicht aan data, vooral als je ook andere producten van HomeWizard gebruikt zoals de P1-meter en Energy Socket.

Wil je je waterverbruik bijhouden en hierop besparen door er bewust mee om te gaan, dan is de HomeWizard watermeter een absolute aanrader!

Pluspunten:
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt met meeste Nederlandse watermeters
 • Goed werkende app
 • Interessante data + API koppeling
Aandachtspunten:
 • Toch een investering
Bekijk actuele prijs

💡 Update na 6 maanden

Ook na 6 maanden sta ik nog steeds volledig achter de review. De (eerste) batterij is nog steeds niet leeg en ik kijk nog zeer regelmatig naar het verbruik. De bewustwording van het verbruik heeft in ieder geval voor een daling in het aantal liters gezorgd.

Recente uitbreiding met het HomeWizard Energy Display geeft nog meer inzicht.

HomeWizard watermeter

De HomeWizard watermeter (HWE-WTR-13) is een slim product, die het mogelijk maakt om jouw waterverbruik bij te houden.

Je plaatst deze bovenop je bestaande watermeter en vervolgens kunnen de gegevens uitgelezen worden. Deze zijn terug te vinden in de HomeWizard Energy-app, die beschikbaar is voor Android en iOS

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Installatie HomeWizard watermeter

De samenvatting: kinderlijk eenvoudig. Maar uiteraard ga ik er nog wat dieper op in.

Als je eenmaal weet dat jouw model geschikt is (Itron, Elster of Sensus analoge-watermeter), kun je aan de slag. Uiteraard check je dit even voor het bestellen.

Na het uitpakken van de HomeWizard watermeter wifi zul je ook direct een adapter vinden, die het mogelijk maakt om het geheel op jouw bestaande watermeter te plaatsen. Daarbij worden er verschillende schroefjes meegeleverd voor de verschillende modellen.

Het erop zetten/klikken van deze adapter was heel eenvoudig, echter had ik erna wel een issue. Het gaatje om deze vast te schroeven, zat wel op de juiste plaats, maar in mijn watermeter was dit dicht. Ik kon er dus geen schroefje in draaien.

Dus op hoop van zege: geen schroefje en kijken of alles werkt. Ik kan alvast delen dat dit geen probleem is. De adapter zit er gewoon goed op en de gegevens komen door in de app.\

Update: Dit ‘plasticje’ blijk je gewoon door te kunnen prikken en de meter vastzetten. Hij werkt ervoor even goed als erna, maar toch goed om te weten!

Verbinden van de wifi watermer

Net als bij de andere HomeWizard-producten is het eenvoudig om de watermeter met de Energy-app te verbinden. Een kwestie van de koppelmodus aanzetten, de wizard doorlopen en onder andere je wifi-gegevens invullen en je bent klaar.

Dit proces verliep dus bijzonder eenvoudig. Daarna is het een kwestie van wachten totdat de eerste gegevens in de app verschijnen.

Goed om te weten: 2 soorten stroomvoorziening

Er zijn twee manieren om de HomeWizard watermeter van stroom te voorzien. Enerzijds met batterijen (bestellen kan hier) of via USB-C met een stekker.

 • Batterij – 30 liter water per minuut / 4x per dag
 • USB-C – 200 liter water per minuut / realtime

De USB-C + 5V stekker wordt meegeleverd, de batterijen niet.

FunctieBatterijUSB-C
Aantal keer uitlezen per dag4x per dagRealtime
Maximale meetsnelheid30 liter/minuut200 liter/minuut
Kosten€ 4,99€ 0 (Meegeleverd)

Dagelijks gebruik

Na de eenvoudige installatie was het dus tijd om … te wachten op data. Het verbruik wordt – in mijn geval – netjes 4x per dag bijgewerkt omdat ik hem via een batterij van stroom heb voorzien. Wat mij betreft is dit ook ruim voldoende: meer data heb ik niet nodig. Ik kijk veel vaker naar mijn stroom- en gasvebruik dan naar het waterverbruik.

Deze gegevens komen binnen in de HomeWizard Energy-app die ook al gebruikte voor de P1-meter en de Energy sockets van HomeWizard.

De data wordt netjes in het blauw weergegeven en kan bekeken worden per dag, week of langere periodes. Hou er wel rekening mee dat als je langere opslag van gegevens wil, je Energy+ moet afsluiten voor € 1 per maand.

De HomeWizard wifi watermeter doet zijn werk goed, de data wordt netjes gerapporteerd en uitgelezen.

Een handige functie van deze watermeter is dat er meldingen gegeven kunnen worden als er mogelijk een lekkage is. Dit doet HomeWizard door te kijken naar grote verschillen in gebruik. Hier heb je overigens wel Energy+ voor nodig.

HomeWizard watermeter screenshots

Wat te doen met de HomeWizard watermeter data?

Dat is natuurlijk de grote vraag: hoe nuttig is deze data? Tegenwoordig wil iedereen energie besparen door de bizar hoge energieprijzen, maar dit is niet per se drijfveer voor water.

Begrijp me niet verkeerd, zuinig zijn met water is absoluut verstandig en dat is dan ook precies wat deze watermeter bij mij heeft bereikt. Ik ben me bewust geworden van mijn waterverbruik. Op dagen dat er gedoucht wordt in huis, zie je een significante stijging in het waterverbruik, logisch.

Maar dit zorgt er ook meteen voor dat je tijdens het douchen denkt, nu verbruik ik X liter water. Dit zorgt (on)bewust voor het besparen van water.

Daarnaast is het natuurlijk interessant om te zien wat jouw huis naast elektriciteit en gas verbruikt aan water.

HomeWizard watermeter - 2

Goed om te weten

Er zijn nog een aantal dingen die ik wil delen over de HomeWizard watermeter.

 • Energy+ – Met Energy+ krijg je voor € 1 per maand extra functies. Waaronder pushnotificaties als er mogelijk een lekkage is in huis. Ook krijg je extra functies bij de HomeWizard P1 meter en Energy Socket. Wat mij betreft dus absoluut de moeite waard.
 • Batterij of USB-C – Bedenk goed of je de mogelijkheid hebt om de kabel van 3 meter lang in een stopcontact kunt gebruiken bij je watermeter in de buurt. Zo niet, dan zijn losse batterijen de enige optie. Persoonlijk vind ik 4x per dag uitmeten meer dan voldoende.
 • API – Via de instellingen van de HomeWizard Energy-app kun je de API activeren. Hierdoor kun je data op zelf gebruiken of tonen in je eigen smarthome-dashboard, handig!
 • Slimme assistenten – Helaas heeft deze watermeter en andere HomeWizard producten geen ondersteuning voor Google Home, HomeKit of Alexa. Deze platformen bieden (vooralsnog) geen ondersteuning voor energie-producten anders dan thermostaten.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de HomeWizard watermer

HomeWizard watermeter (wifi) kopen

De HomeWizard watermeter kopen doe je het beste hier, in de officiële shop. De adviesprijs voor dit smarthome-product is € 49,95.

Wil je van stroom voorzien met batterijen, dan kun je die los aanschaffen voor €4,95 en uiteraard meteen mee bestellen.

Wil je meer weten over andere HomeWizard-producten zoals de P1-meter en Energy Socket, kun je hieronder mijn reviews lezen.

Review HomeWizard watermeter conclusie

Top keuze
HomeWizard watermeter review
5.0

De HomeWizard watermeter (wifi) is een slim apparaatje die precies doet wat hij moet doen: het bijhouden van je waterverbruik. Dit doet dit smarthome-product zeer goed, van de eenvoudige installatie tot het rapporteren van de informatie in de Energy-app.

Deze app zit goed in elkaar en biedt een handig overzicht aan data, vooral als je ook andere producten van HomeWizard gebruikt zoals de P1-meter en Energy Socket.

Wil je je waterverbruik bijhouden en hierop besparen door er bewust mee om te gaan, dan is de HomeWizard watermeter een absolute aanrader!

Pluspunten:
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt met meeste Nederlandse watermeters
 • Goed werkende app
 • Interessante data + API koppeling
Aandachtspunten:
 • Toch een investering
Bekijk actuele prijs

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

18 gedachten over “Review HomeWizard watermeter (wifi): hou je waterverbruik bij”

 1. In je review heb je het over de lekkagedetectie, maar volgens mij is dit nog steeds niet actief. Op de site van Homewizard staat dat dit eind Q1 2023 zou komen.

  Beantwoorden
 2. Ik heb hem ook net aangeschaft en erop gezet. Ik denk dat jij ook een Itron watermeter hebt Ruud? Je moet dat (plastic) kapje wat voor het schoefgat zit er even uitwippen met een kleine schroevedraaiertje. Dan kun je het schroefje er wel indraaien en blijft hij in ieder geval goed zitten.

  Beantwoorden
 3. Zijn deze watermeters ook geschikt in zeer vochtige kruipruimtes?, staat zo nu en dan wel eens grondwater in de kruipruimte waar de watermeter is geplaatst.

  Beantwoorden
 4. Ik heb de watermeter in een put bij de voordeur, 3 meter van de meterkast. Deze situatie komt erg vaak voor bij de wat oudere woningen. Bij mij loopt de aardleiding via een buis naar de meterput en is aangesloten op de “koperen” waterleiding. Ik heb de buis waar de aardleiding doorloopt gebruikt voor de kabel die de WiFi watermeter voedt. Ik moest een aparte twee aderige kabel gebruiken omdat de meegeleverde USB-kabel niet door de buis paste. Ik heb de USB-kabel doorgeknipt en de twee einden aan de “tussenkabel” gemonteerd. Let op de juiste polariteit: rood is plus, zwart is min. De WiFi watermeter werkt perfect en ook bleek het WiFi-signaal vanuit de meterkast voldoende ondanks de betonnen wand en putdeksel. Aansluiten en monitoren in de app Energy+ werkt prima, meetresolutie is 1 liter. In het geval van Heemeijr kan een 2 aderige verlengkabel worden gebruikt en op bovenstaande manier worden aangesloten, mits het WiFi-signaal in de put in de tuin nog sterk genoeg is.

  Beantwoorden
 5. Ik had graag een wifi smart watermetergeplaatst, maar de meter zit in de tuin in een put zonder wifi en zonder electra. Is daar misschien een oplossing voor.

  Beantwoorden
  • Goede vraag! Deze watermeter kan wel op batterij, maar zonder wifi is er geen optie om de data door te geven aan een platform. Ik verwacht dus niet dat er zonder wifi een optie is om een ‘slimme’ watermeter te plaatsen, omdat de gegevens simpelweg niet verstuurd kunnen worden!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: