Slimme beveiligingscamera

De slimme beveiligingscamera wordt ook wel een IP camera of Wifi camera genoemd. Deze drie benamingen gaan allemaal over een camera waarmee je via internet een binnen- of buitenruimte in de gaten kunt houden.

Er zijn dus slimme camera’s voor binnen én buiten. Zo kun je de kinderen even in de gaten houden als je weg bent, weet je zeker dat de hondenuitlaatservice niet in je ladekastjes rondsnuffelt of bewaak je de tuin tegen inbrekers. Zo’n camera is dus een handige aanvulling op het slimme slot om je huis veiliger te maken, of misschien wel om te te checken of de slimme rookmelder wel afgaat omdat er echt alarm geslagen moet worden.

Er zijn veel redenen om een slimme camera te kopen, maar rust, veiligheid en controle zijn voor veel mensen de belangrijkste.

[toc]

Google Nest IQ Indoor
Via: store.google.com

Voordelen slimme beveiligingscamera

  • Je ziet altijd wat er in je huis gebeurt.
  • Beelden zijn online te zien op je telefoon.
  • Veel hogere beeldkwaliteit dan standaard beveiligingscamera’s.
  • Uit te breiden met andere slimme apparaten zoals slimme sloten of alarmen.

Nadelen slimme beveiligingscamera

  • Wanneer je slecht beveiligt, kun je gehackt worden.
  • Je hebt een sterk signaal nodig, zeker voor outdoor camera’s.
  • Werking van de camera hangt af van het netwerk waarop het aangesloten is.


3 Populaire slimme IP camera’s

Er zijn behoorlijk wat slimme beveiligingscamera’s te koop. Zoveel zelfs, dat je misschien niet eens weet welke je moet kopen. De onderstaande camera’s zijn op dit moment zeer populair en hangen inmiddels bij duizenden mensen in of rondom huis.

1. Nest Cam IQ Indoor

De Nest Cam IQ Indoor is wellicht de slimste en meest uitgebreide slimme beveiligingscamera die je kunt kopen. Het is een geüpgradede versie van de Nest Cam Indoor, omdat er in deze variant ook gezichtsherkenning en Google Assistant is ingebouwd. Zo helpt Google om jouw leven een stuk eenvoudiger te maken.

[wpsm_bigoffer post_id=”2248″]


2. Ezviz Husky Air C3W – Outdoor/Indoor

Wil je een camera die het zowel binnen als buiten goed doet? Dan is de Ezviz Husky Air C3W een goede slimme beveiligingscamera. Met een voordelig prijskaartje beveilig je zo je huis en bekijk je alle beelden eenvoudig via je telefoon door middel van de WiFi-verbinding. De kijkhoek van 103 graden en nachtzicht tot maximaal 30 meter zijn daarbij een welkome bijkomstigheid.

[wpsm_bigoffer post_id=”2226″]


3. Ezviz C6C

Voor een klein prijsje een heel huis in de gaten houden? De Ezviz C6C kan het doen, voornamelijk met behulp van zijn flexibele lens. Die beweegt alle kanten op, waardoor je beeldbereik nagenoeg 360 graden is. Ook handig is de mogelijkheid om bewegingen automatisch te laten volgen. Zo weet je zeker dat je altijd alle bewegingen in huis op de juiste manier vastlegt.

[wpsm_bigoffer post_id=”2236″]


Welke opties heeft een slimme camera?

Je gaat natuurlijk alleen een beveiligingscamera kopen wanneer je je huis veiliger wilt maken. Je wilt misschien je kinderen of huisdieren in de gaten houden, of ervoor zorgen dat inbrekers in een vroeg stadium gesignaleerd worden. Dat zijn opties die vrijwel iedere slimme beveiligingscamera kan. Toch zijn er nog redelijk veel verschillen. Hieronder benoem ik er een aantal, waarna jij kunt bepalen hoe belangrijk die opties voor je zijn. Ik geef je gelijk enkele suggesties mee voor camera’s die een bepaalde functie hebben..

Google Nest Cam IQ Indoor
Via: store.google.com \ De gezichtsherkenning van de Nest Cam Indoor

Voeding en gegevensopslag

Geen zin om steeds de accu van je beveiligingscamera op te laden? Dat is begrijpelijk. Er zijn daarom ook meer dan genoeg slimme IP-camera’s die je aan kunt sluiten op netstroom. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om een beveiligingscamera te kopen die je binnen enkele minuten ophangt. Die werken op batterijen of een accu, zodat je er bijna geen werk aan hebt. Deze oplossing zie je vaak bij buitencamera’s waar je vaak niet zo snel toegang hebt tot een ongebruikt stopcontact of verlengsnoer. Een mooie tussenweg is overigens de eufyCam. Dat is de eerste slimme beveiligingscamera die een accu heeft die maar liefst één jaar meegaat op een keer opladen. En omdat er geen enkele kabel aan te pas komt heb je hem ook binnen enkele minuten geïnstalleerd. Daarna heb je er het eerste jaar geen omkijken meer naar.

Ook de gegevensopslag kan een belangrijke overweging zijn als je een slimme beveiligingscamera wilt kopen. Krijg je de beelden liever doorgestuurd op je telefoon, waarna ze worden opgeslagen in de Cloud of NAS? Of kies je liever voor een camera met een ingebouwde SD-kaart waarop de beelden worden opgeslagen? Vrijwel alle opties zijn gratis – als je de aanschaf van apparatuur niet meeneemt in de vergelijking – maar de beelden opslaan op de cloud kost vaak wel geld. Dat bedrag ligt rond de 30 euro per jaar.


Infrarood/nachtzicht

Voor een goede beveiligingscamera is het onmisbaar; nachtzicht. De meeste onheilspellende zaakjes van criminelen worden over het algemeen in het donker uitgevoerd. Zo kan niemand ze zien terwijl ze hun slag slaan. Maar jouw infrarood beveiligingscamera betrapt ze uiteraard gewoon nog steeds op heterdaad. Je moet dan wel een goede camera kiezen, want niet iedere slimme beveiligingscamera heeft het beste nachtzicht. Je wilt bijvoorbeeld zo ver mogelijk kunnen kijken, zodat je inbrekers of andere criminelen zo snel mogelijk kunt herkennen.

In dat geval is bijvoorbeeld de Eviz Husky Air C3W een goede keus. Die camera heeft namelijk sterk infrarood licht, waardoor je tot 30 meter ver kunt kijken in het donker. Dat is tegenstelling tot veel andere IP-camera’s die het soms met 20 of zelfs maar 10 meter moeten doen. Uiteraard kan 10 meter voor een binnen camera meer dan genoeg zijn, zeker als je niet zulke grote kamers hebt.

eufyCam slimme beveiligingscamera
Via: eufylife.com

Camera die kan bewegen of beweging detecteert

Soms is een ruimte in huis net te groot of breed om hem in beeld te kunnen brengen met slechts één camera. Dan kan je natuurlijk kiezen voor een tweede camera, maar je kunt ook een slimme beveiligingscamera kopen die je op afstand kunt besturen. Die camera’s kunnen op twee manieren bewegen. Zowel verticaal als horizontaal.

Dat is een handige optie, zeker omdat deze camera’s vaak in staat zijn om een bepaalde beweging automatisch te volgen. Loopt er iemand in je huis voorbij de camera – een kind of huisdier bijvoorbeeld – dan volgt de camera die persoon automatisch. Ook kun je de camera op afstand een seintje geven om naar links, rechts, boven of beneden te kijken. Een voorbeeld van zo’n camera met bewegingsdetectie is de Ezviz C6C. Met die camera zorg je ervoor dat je alles in één ruimte eenvoudig in de gaten houdt, zonder dat je daar meerdere camera’s voor nodig hebt.

Bewegingsdetectie vind je in meerdere slimme IP-camera’s. Dat is niet zo vreemd natuurlijk, want je wilt natuurlijk wel weten wanneer er iemand in je huis staat als jij op vakantie bent. Of als je ’s nachts ligt te slapen en er ineens iemand voor je raam loopt. Dan ben je graag goed voorbereid. Om ervoor te zorgen dat je geen vals alarm krijg, zijn sommige slimme camera’s daarbij ook nog uitgerust met een gezichtsscanner, zoals de eufyCam. Er komt dan geen melding van vogels of vallende blaadjes, maar alleen als er een persoon in de buurt komt. Ook is het mogelijk om zelf een kader te tekenen waarbinnen je meldingen moet ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld de mensen op de stoep laten negeren, zolang ze niet je tuin in komen lopen.

eufyCam slimme beveiligingscamera
Via: eufylife.com

Camera met Full HD kwaliteit & breed beeld

Zoals je wellicht weet hangt de videokwaliteit samen met de resolutie van een camera. Hoewel veel slimme beveiligingscamera’s in HD of zelfs 4K kunnen filmen, zijn er nog veel camera’s voor binnen die ‘slechts’ 2 Mega Pixels hebben. Dat kan voldoende zijn voor een kleine ruimte, maar ook net te weinig.

Daarnaast speelt de beeldhoek een grote rol in de bruikbaarheid van de camera’s. Stel dat je een gebied van 110 graden in de gaten wilt houden. Dan is het vervelend als een dief net buiten beeld je huis binnenkomt omdat de camera een hoek kan filmen van maximaal 90 graden. Let hier goed om, want de verschillen zijn erg groot. Sommige camera’s hebben een kijkhoek van nét 70 graden, terwijl er ook anderen zijn met een kijkhoek van 103 graden, zoals de Ezviz Husky Air C3W.


Indoor of outdoor beveiligingscamera?

Wanneer je kiest voor een slimme beveiligingscamera, dan moet je jezelf eerst afvragen waar je hem wilt plaatsen. Het grootste verschil tussen de verschillende camera’s zit hem namelijk in dat ze wel of niet geschikt zijn voor buiten. Een buitencamera moet bijvoorbeeld voorzien zijn van hele andere functies om ervoor te kunnen zorgen dat je wordt voorzien van bruikbare beelden.

Over het algemeen kun je stellen dat het verschil tussen binnen en buiten beveiligingscamera’s hierop is gebaseerd:

  • Buitencamera’s hebben vaak een manier waarop je ze goed kunt vastschroeven aan de muur, om diefstal te voorkomen.
  • Buitencamera’s moeten voorzien zijn van een waterafstotende laag om waterschade te voorkomen.
  • Bij buitencamera’s moet het nachtzicht/infraroodzicht vaak iets beter zijn dan binnen.
  • Buitencamera’s zijn vaak voorzien van (meerdere) externe Wifi-ontvangers, omdat ze anders het internetsignaal niet ontvangen.

Er zijn ook een aantal camera’s die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Een voorbeeld is de Ezviz C3W. Deze camera leent zich prima voor gebruik in huis, maar ook daarbuiten. Ga ervan uit dat je beter een buitencamera binnen kunt hangen, dan een binnen camera buiten. Daar zijn de binnencamera’s gewoonweg niet voor gemaakt, waardoor je een zeer korte levensduur kunt verwachten.


De favoriete slimme security camera van Smarthomefans

Het is lastig om één goede camera te kiezen. Zeker omdat we hier praten over binnen én buiten camera’s. Ik kies er dan ook voor om twee camera’s als favoriet te maken. De Nest Cam IQ Indoor en de eufyCam voor buiten.

De reden dat ik kies voor de Nest Cam IQ Indoor is omdat de camera te integreren is met Google Assistant. In de camera zit dus een assistent ingebouwd waarmee je kunt praten en verzoekjes kunt indienen. Zit je op de bank en wil je wat op je boodschappenbriefje zetten? Vraag Google gewoon even om het op te schrijven voor je. Gebruik je een abonnement en daarbij Nest Aware, dan is de camera zelfs in staat om gezichten te herkennen. De camera heeft overigens een 4K sensor en filmt in 1080P.

De buitencamera die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is de eufyCam. Een draadloze beveiligingscamera, met een accuduur van 365 dagen. Dat is indrukwekkend. Daarbij kun je zelf de keuze maken of je de beelden opslaat op een SD-kaartje, of dat je gebruikmaakt van de cloud-diensten. Een andere hele fijne optie is de herkenning van mensen. Je krijgt met de eufyCam dus niet steeds vervelende meldingen van langs vliegende vogels of vallende blaadjes.

[wpsm_bigoffer post_id=”2248″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2228″]


Wat kost een slimme beveiligingscamera?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, vooral omdat de prijzen zover uit elkaar liggen. Er zijn al slimme IP-camera’s voor minder dan 50 euro, bijvoorbeeld de Ezviz C2C Mini. Aan de andere kant zijn er camera’s zoals de eufyCam, waarbij je bijna 400 euro betaalt voor 2 beveiligingscamera’s en ruim 200 euro voor één camera.

De prijs die je uiteindelijk betaalt hangt vooral van van de opties die je wilt. Ben je op zoek naar een eenvoudige beveiligingscamera zonder al teveel poespas, die wel goede beelden opneemt? Dan kun je voor een buitencamera uitgaan van een bedrag van gemiddeld 100 euro en voor een binnencamera ca. 80 euro per stuk. Voor die prijs heb je een meer dan goede camera in huis waar jij de komende jaren extra veilig mee voelt.


Privacy en een slimme beveiligingscamera

Het is voor veel mensen een belangrijke vraag of het ophangen van een beveiligingscamera wel zo ethisch verantwoord is. Oftewel; zou je het wel moeten doen? Het is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Ga er wel vanuit dat bezoekers het fijn vinden als ze weten dat ze in je huis gefilmd worden. Hoewel je bezoekers misschien niets vreemds willen uithalen in je huis, vinden ze het misschien toch oncomfortabel als ze gefilmd worden in heel je huis.

Buiten de deur is het misschien weer een ander verhaal, omdat de camera boven je voordeur een stuk beter zichtbaar is dan binnen in huis. Toch kan het handig zijn om even een sticker op te hangen bij je voordeur dat het pand beveiligd wordt door middel van videobewaking. Dan is het maar vast duidelijk.

Zijn de beelden van de beveiligingscamera veilig?
Via: pixabay.com

Delen van beelden strafbaar

Wanneer jij de beelden deelt van iemand die niet expliciet toestemming heeft gegevens voor die actie, dan ben jij volgens de wet strafbaar. Zelfs als die persoon een steen door jouw ruit heeft gegooid. Je speelt daarmee namelijk voor eigen rechter en dat is niet toegestaan volgens de Nederlandse Wet.

Wel kun je beveiligingsbeelden delen met de politie wanneer er een onderzoek wordt ingesteld. Ziet de Officier van Justitie vervolgens dat de dader mogelijk gepakt kan worden wanneer de beelden openbaar gemaakt worden, dan kun je wel toestemming krijgen. Dat zijn vaak de beelden die je vervolgens op programma’s zoals Opsporing Verzocht te zien krijgt.

Let er dus altijd op dat je niet onbedoeld strafbaar bent door het verspreiden van beeldmateriaal. Let er daarbij ook op dat je camera niet teveel van de publieke ruimte filmt. Je tuin is uiteraard prima en een stukje van de stoep is ook nog wel te verantwoorden. Maar het plaatsen van een videocamera in openbare ruimtes is ook niet toegestaan. Zorg dus ook dat jouw camera alleen beelden opneemt van ruimtes waarbij het doel van de opnames – het beschermen van privé eigendom – te verklaren blijft. Zo voorkom je problemen.

Wat gebeurt er met de beelden en wie kan ze zien?

Het volgende wat je je moet afvragen is wie er toegang heeft tot de beelden. Vooral wanneer de beelden worden opgeslagen in de cloud kan het voorkomen dat je inloggegevens worden buitgemaakt. Nou zal er in veel gevallen niet veel bijzonders te zien zijn, maar het kan ook privacygevoelig beeldmateriaal zijn. Je wilt uiteraard niet dat iedereen daar zomaar bij kan. Let dus goed op wat er met de beelden gebeurt. Zeker omdat je camera is aangesloten via WiFi. Het beveiligen van je slimme beveiligingscamera is cruciaal, omdat hackers anders eenvoudig toegang krijgen tot de live beelden.

Het laatste wat je wilt is dat jouw huiskamer ergens op een criminele website als livestream te zien is voor duizenden mensen. Het aantal ervaringen van mensen waarbij er een ineens een vreemde stem uit de speaker van de slimme camera kwam is helaas nét iets te hoog. Het gebruiken van een slimme camera kan je leven dus prima vereenvoudigen, maar zorg er wel voor dat de beveiligingscamera alleen maar doet waar hij voor bestemd is: jouw huis veiliger maken.