Slimme Rookmelder

Het is waarschijnlijk één van je grootste nachtmerries. Wakker worden terwijl het huis in brand staat. Zeker wanneer je een familie hebt, wil je dat iedereen gewoon altijd veilig is. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor slimme sloten of beveiligingscamera’s in huis.

Dit soort apparaten zorgen ervoor dat je altijd met een gerust gevoel van huis weg kunt gaan. Zelfs als alleen je kinderen thuis zijn. Want met één druk op de knop zie jij met dit soort apparaten direct of er écht een noodsituatie is, of dat iemand iets heeft laten aanbakken in de pan.

Wil jij een slimme rookmelder kopen? Hier lees je alles over het apparaat, de mogelijkheden die je hebt en we vertellen je ook direct welke rookmelders het meest populair zijn.

[toc]


Wat doet een slimme rookmelder?

Stel je eens voor dat je een slimme rookmelder hebt en er een brandje uitbreekt in je huis. Je ligt op bed, en plotseling gaan de rookmelders af met het zo herkenbare en oorverdovende geluid. Je weet dan dat je zo snel mogelijk naar buiten moet, maar je weet niet wat er precies aan de hand is.

Een slimme rookmelder stuurt je niet zomaar naar buiten. Je ontvangt namelijk ook een push notificatie op je telefoon met de oorzaak van de melding. Rook in de hal, garage of in de slaapkamer van één van de kinderen misschien? En als je een rookmelder hebt zoals de Nest Protect V2, zie je dan ook nog staan of er hitte of vocht bij aanwezig is.

Dit kan je helpen om te zien of het een vals alarm is of niet. Ook als je van huis bent, ontvang je deze meldingen gewoon op je telefoon. Wil je checken of er echt brand is voordat je de brandweer belt? Dan kun je op afstand ook even op je beveiligingscamera’s kijken, om te zien of het vals alarm is.

Nest Protect slimme rookmelder
Via: google.com

Populaire slimme rookmelders

Er zijn behoorlijk wat slimme brandmelders te koop. Toch zijn er enkele apparaten die populairder zijn dan anderen. Hieronder lees je meer over vaak gekochte rookmelders.

Nest Protect V2

Het voordeel van de slimme rookmelder van Nest is dat er ook beweging, hitte, vocht en koolstofmonoxide mee waargenomen kan worden. De brandmelder is daardoor erg divers. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de apparaten eenvoudig te koppelen aan je andere slimme apparaten van Nest.


Fibaro Smoke Sensor

De Fivaro Smoke Sensor is in staat om rook al in een vroeg stadium te ontdekken, net als extreme hitteontwikkeling. De sensor werkt volledig draadloos op batterijen en je kunt hem eenvoudig verbinden met alle andere Z-Wave apparaten in je huis.


KlikAanKlikUit ZSDR-850

De ZSDR-850 rookmelder van Trust is een voordelig apparaat dat voorzien is van een handige app. In die app kun je bepaalde acties en scenario’s instellen. Je hebt daar wel meerdere apparaten met Zigbee voor nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld de lampen via een slimme stekker laten aanspringen wanneer er brand of rook in huis is gesignaleerd.


Netatmo-slimme-rookmelder
Via: netatmo.com

Wat voor keuzes kun je maken?

Als eerst ben je natuurlijk op zoek naar een rookmelder. Je wilt namelijk de veiligheid van je huis waarborgen. Maar er zijn daarna nog aardig wat keuzes die je kunt maken om het beste apparaat aan je plafond te hangen.

Rookmelder, brandmelder en CO-melder in één

Een rookmelder is fijn om te hebben, maar wat nou als de rook niet snel genoeg bij de sensor komt? Dan kan een brandmelder met hittedetectie van pas komen. De warmte van een brand straalt al snel door de hele ruimte, waardoor je door verschillende triggers gealarmeerd kan worden bij een brand. De Nest Protect V2 heeft bijvoorbeeld een sensor voor rook, hitte, vocht én koolstofmonoxide. Dat is dus een veelzijdig apparaat dat alarmeert in verschillende situaties.

Connectiviteit, koppelingen & smarthome protocollen

Het is ook handig om te kijken naar je huidige of gewenste smarthome platform. Zo kun je onder andere kiezen uit Google Home, Apple Homekit of Amazon Alexa. Al deze platformen kunnen aangesloten worden op hun eigen apparaten. Koop jij een apparaat dat niet kan communiceren met deze platforms, dan mis je in de toekomst mogelijk enkele voordelen van die koppelingen. Wanneer je bij de aanbieder van een slimme rookmelder kijkt naar de smarthome platformen, dan zie je al snel staan of dit jouw beste keus is voor een brandmelder.

Hoe meer slimme apparaten je hebt, hoe leuker een smarthome wordt. Een brandmelder lijkt dus niet zo spannend, maar dat kan het wel worden. Want wanneer je de melder verbindt aan een slimme camera, dan kun je een melding van rook direct controleren aan de hand van de camerabeelden. Door verschillende apparaten aan elkaar te koppelen ontstaat zo een handige aaneenschakeling van acties en reacties wanneer er in huis iets gebeurt.

Wanneer jouw smarthome al aardig uitgebreid is – of je bent dit nog van plan – dan is het handig om rekening te houden met de protocollen waarmee de brandmelders communiceren. Zo is er bijvoorbeeld Bluetooth, Zigbee maar ook Z-Wave. Alle apparaten die aangesloten zijn via hetzelfde protocol kunnen eenvoudig met elkaar communiceren. Zo kun je een slimme stekker met Zigbee laten ‘praten’ met je slimme rookmelder en zo bijvoorbeeld de lampen aan laten gaan wanneer er rook wordt gesignaleerd.

Verschillende voeding & handige app

Als je een beetje bent zoals wij bij SmarthomeFans, dan vind je smarthome apparaten super interessant, maar de installatie van die apparaten vind je dan waarschijnlijk iets minder. Gelukkig zijn er veel brandmelders die op batterijen werken. Bij het gebruik daarvan hoef je uiteraard niet bang te zijn dat de rookmelder zomaar zonder stroom komt te zitten. Apparaten zoals de Nest Protect V2 checken honderden keren per dag of de batterijen nog genoeg energie hebben en geven een melding wanneer ze vervangen moeten worden. Wil je helemaal geen omkijken hebben naar de rookmelder(s) en zeker weten dat ze het altijd doen? Dan kun je altijd nog de Nest Protect V2 op netstroom kopen.

Rookmelder met app
Het handige aan een app is dat je overal de status van je slimme brandmelder kunt controleren. Zo weet je zeker dat er niets aan de hand is terwijl je van huis bent. Ook stuurt de app je meldingen of push berichten wanneer er juist wel iets aan de hand is. Zo kun je met een gerust gevoel van huis gaan, wetende dat je alles onder controle hebt. Bij de wat meer geavanceerde rookmelders is het mogelijk om binnen de app ook nog instellingen te kiezen en het apparaat te koppelen aan andere slimme apparaten.

Google Nest Protect slimme rookmelder
Via: google.com

De prijs van een slimme rookmelder

De prijs die je betaalt voor een brandmelder is afhankelijk van de keuze die je maakt. De goedkoopste brandmelder op deze website kost namelijk vijf keer minder dan de duurste. De prijsrange loopt ongeveer van 25 euro tot 150 euro, waarbij je in de duurste categorie ook meer opties krijgt. Dan zit er bijvoorbeeld ook een hittesensor en CO-melder ingebouwd in het apparaat. De opties van een goedkopere slimme rookmelder zijn iets beperkter. Je ontvangt dan nog steeds een melding in het geval van brand, maar de personalisatie van de instellingen in het apparaat is dan iets minimaler uitgebreid.

De favoriete brandmelder van Smarthomefans: Nest Protect V2

Het zal vast geen geheim meer zijn dat wij enorm fan zijn van vrijwel alle Nest producten. Van de functies tot aan het design lijken de producten precies aan te sluiten een smarthome. De reden dat we kiezen voor de Nest Protect V2 is omdat het apparaat over meerdere sensoren beschikt, waaronder voor rook, hitte, vocht, CO en beweging.

Een klein detail is dat als je ‘s nachts onder de rookmelder doorloopt, er een gloed vanaf komt, waardoor je goed kunt zien waar je loopt. Ook is het heel eenvoudig om het alarm via de app uit te schakelen wanneer er een rookmelding plaatsvindt. Ook geeft de rookmelder op een kalme manier instructies wanneer er brand wordt gesignaleerd. Daardoor zijn kinderen sneller geneigd om de aanwijzingen op te volgen.

Daarbij kun je de brandmelder uiteraard eenvoudig koppelen aan al je andere smarthome apparaten van (Google) Nest, zoals je indoor beveiligingscamera’s en Google Assistant. Ook is het fijn dat je kunt kiezen tussen een versie op batterijen en op netstroom. Ondanks de wat hogere prijs, weet je met dit apparaat wel 100% zeker dat je sowieso een kwalitatief product in huis haalt.

Smarthomefans
Logo