Ring rookmelder: dit zijn je opties in NL en BE

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Door

Ruud Caris

Laatste update:

2

Slimme rookmelder

Ring heeft een groot assortiment aan producten: van slimme deurbellen tot camera’s en hele alarmsystemen. Als je hier terecht bent gekomen zoek je informatie over een Ring rookmelder, waar ik je in dit artikel alles over vertel.

Ring rookmelder

Als je op zoek bent naar een Ring rookmelder, dan zal ik meteen beginnen met een kleine teleurstelling: deze worden namelijk niet gemaakt. Er is simpelweg geen rookmelder van Ring. Toch zijn er opties als je een rookmelder wil gebruiken met jouw Ring-systeem.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Maar voordat ik daar verder op in ga, er is wel een product dat lijkt op een Ring rookmelder. Dat is de zogenaamde Alarm Smoke and CO listener. Zoals de naam doet vermoeden is dit geen volledige rookmelder, maar een soort van tussenoplossing.

Lees ook: dit zijn de beste slimme rookmelders.

Ring rookmelder

Met de Alarm Smoke and CO listener, maak je nog steeds gebruik van jouw bestaande rookmelder, maar hang je dit Ring-product er naast. Als jouw bestaande brandmelder dan een alarm geeft (en dus een sirene laat horen), stuurt dit Ring-product een melding naar de Ring-app.

Geen volwaardige rookmelder dus, maar een ‘hack’ om meldingen van bestaande melders in jouw app binnen te krijgen. Helaas is deze overigens niet verkrijgbaar in Nederland en België, maar hij is wel te vinden op de Amerikaanse site van Ring.

Maar kun je dan helemaal geen rookmelder met Ring gebruiken? Gelukkig zijn er mogelijkheden, maar of deze ideaal zijn…?

Deze rookmelder werkt samen met Ring

Er is – voor zover ik weet – slechts één rookmelder die officieel ondersteund wordt door Ring. De ondersteuning wil zeggen dat deze verbonden kan worden en vervolgens meldingen geven als er daadwerkelijk brand is.

Dit is de First Alert ZCOMBO. Deze rookmelder wordt verbonden via Z-Wave met het Ring Alarm Base Station. Heb je dit basisstation niet in huis, dan heb je ook niets aan deze rookmelder.

First Alert ZCOMBO Ring rookmelder

Goed om te weten is dus:

 • First Alert ZCOMBO – Alleen de First Alert ZCOMBO werkt samen met Ring, geen andere rookmelders van dit merk.
 • Ring Alarm Base Station – Je hebt het Ring basis-station nodig om deze rookmelder te kunnen verbinden
 • Beperkte functionaliteit – Het enige dat de First Alert ZCOMBO doet is zorgen dat je een melding krijgt in de Ring-app als er brand is.

Er is daarnaast wel wat onduidelijkheid over het type, omdat de in Nederland verkochte First Alert-rookmelders, een andere benaming hebben. Het lijkt er in ieder geval op dat de ZCOMBO niet in Nederland en België te koop is.

Wel is de First Alert ZCOMBO te koop bij Amazon. Deze wordt ook naar NL / BE verzonden.

Maar IFTTT dan?

Er zijn natuurlijk ook diensten als IFTTT beschikbaar, waarmee je eenvoudig koppelingen kunt maken tussen verschillende apparaten en diensten. Toch is de integratie met Ring en de mogelijkheid tot koppelen aan rookmelders relatief beperkt.

Dat betekent dan ook meteen dat dit niet per se de juiste optie is om mee aan de slag te gaan. Mogelijk kom je met creatief knutselen nog een heel eind, maar het is geen ideale oplossing.

Wil je zelf aan de slag, bekijk hier de mogelijkheden van Ring op IFTTT. Mocht je hier een goede optie voor hebben, laat het vooral weten in de comments!

Ring rookmelder: alternatief

De mogelijkheden voor een echte Ring rookmelder zijn dus beperkt zoals je ziet. Maar gelukkig zijn er ook alternatieven als je de eis om alles via de Ring-app te tonen laat varen.

Sterker nog, als je ervoor kiest niet binnen het Ring-ecosysteem te blijven zijn er legio oplossingen voor slimme rookmelders.

Afhankelijk van je wensen, kun je kiezen voor een andere ecosysteem of protocol om deze weer op aan te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan Zigbee-rookmelders, of Z-Wave, Hue, Google Home of Homekit.

Nest Protect Onze favoriet

Werkt met o.a. Google Home
Verkrijgbaar op batterij en netstroom
Populairste slimme rookmelder

Mijn advies voor een slimme rookmelder op dit moment is de Nest Protect. Zelf gebruik ik deze al geruime tijd en vooral de eenvoud waarmee deze werkt spreekt mij erg aan.

Daarnaast is er een versie op batterijen, maar ook een Nest Protect op Netstroom. Een ander voordeel is dat deze met veel protocollen en ecosysteem gebruikt kan worden. Dus ben je op zoek naar de beste slimme rookmelder, dan is deze Nest rookmelder zeker een goede keuze.

Een andere optie is de slimme rookmelder van het Franse Netatmo, die ook een veel interessante opties en mogelijkheden heeft.

Netatmo Slimme Rookmelder

Netatmo rookmelder Goede keuze

Gebruiken met Homekit
10 jaar op één batterij

Check ook mijn artikel over de beste slimme rookmelders.

Tot slot

Voordat je aan een Ring rookmelder begint, bedenk goed dat de mogelijkheden enigszins beperkt zijn. Er zijn – qua functionaliteit – op dit moment zeker betere opties op de markt.

Zoals je weet, zijn (slimme) rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht in Nederland voor alle woningen. Dat wil zeggen dat je vanaf die datum een rookmelder in huis wil hebben, dus waarom geen slimme:-).

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Ring rookmelder: dit zijn je opties in NL en BE”

 1. Oef, dat is zuur! Ik heb dit gecheckt bij Ring toen het artikel geschreven werd, het zou moeten werken. Ik ga het nogmaals checken en mocht dat niet het geval zijn, pas ik het artikel aan!

  Beantwoorden
 2. Beste,

  Naar aanleiding van uw artikel over ring rookmelders heb ik 3 stuks first alert rookmelders besteld via Amazon VS (works with Ring) echter dit werkt in onze regio niet, ofwel de rookmelders kan ik niet gebruiken. Ook de andere interface van Ring zelf welke u aangeeft zal hier niet werken. Het is ook niet mogelijk om het basisstation van ring aan te passen naar een andere regio. Wellicht kunt u het artikel aanpassen of verwijderen.

  Mvg,

  Marvin

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: