Review HomeWizard wifi P1-meter: de ultieme energie bespaarder?

HomeWizard wifi P1-meter

In tijden waarin energie een veelbesproken onderwerp is, krijgen producten waarmee je potentieel energie kunt besparen veel aandacht. Zo ook de HomeWizard wifi P1-meter. Een apparaatje om je stroom- en gas-verbruik mee te monitoren en daar actie op te ondernemen. De afgelopen periode heb ik de HomeWizard P1 wifi-meter uitgebreid getest in combinatie met de Energy Socket. De resultaten lees je in mijn HomeWizard P1 wifi-meter review.

HomeWizard Energy

HomeWizard bestaat al geruime tijd. Sterker nog, vroeger (in 2013) heb ik de oude hub van het bedrijf gekocht om mijn ‘smarthome’ (want erg smart was het toen nog niet) te bedienen.

Deze sloot ik toentertijd aan op onder andere klik-aan-klik-uit schakelaars en wat andere vroege domotica.

Er is sindsdien veel veranderd, waaronder het feit dat HomeWizard zich vooral is gaan richten op energie-producten. Grotendeels gericht op consumenten met onder andere de HomeWizard P1 wifi-meter en Energy Socket.

Voor deze review heb ik beide producten uitvoerig getest, gebruikt en geanalyseerd en dat is precies wat je in deze review gaat lezen.

HomeWizard wifi P1-meter

Voordat ik verder ga met de review, laten we eerst kijken naar wat een P1-meter nu precies is? Wat kun je er allemaal mee?

Een P1-meter sluit je aan op de – hoe kan het ook anders – P1-poort van je slimme meter. In principe is deze op elke slimme meter aanwezig.

Hiermee kunnen gegevens uitgelezen worden en dat is dan ook precies wat de HomeWizard wifi P1-meter doet: gegevens uitlezen. Deze kun je vervolgens binnen de HomeWizard-omgeving of via een API uitlezen en analyseren.

Met de Energy Socket, ook van HomeWizard, kun je daarnaast ook nog een aantal slimme acties instellen. Zo kun je bepaalde apparaten laten opladen als er een overproductie van zonne-energie is overdag.

De afgelopen weken heb ik de HomeWizard P1 wifi-meter uitgebreid getest en mijn ervaringen lees je in deze P1 review.

HomeWizard P1 meter
29,95 39,95
Voor iedereen die energie wil besparen
Realtime inzicht in verbruik
Zeer eenvoudige installatie
Uitgebreide app

Installatie en gebruik

De eerste verrassing kwam bij de installatie van de HomeWizard wifi P1-meter. Dit is namelijk kinderlijk eenvoudig.

Afhankelijk van de leeftijd van jouw slimme meter (SMR 5 of lager) heb je een extra voedingsbron nodig. Deze microUSB-adapater kun je gewoon meebestellen bij HomeWizard.

Of je deze nodig hebt, hangt af van de SMR-versie van jouw slimme meter. Is deze 5 (of hoger) dan heb je geen extra stroombron nodig. Alles daaronder wel. Zelf heb ik wel een extra stroomkabel (microUSB) moeten aansluiten.

Nadat je het apparaatje in de P1-poort hebt gedaan, start je de app en volg je de wizard. Dit ging in één keer goed en de aanwijzingen zijn duidelijk.

Tijdens de wizard wordt er ook verbinding gemaakt met wifi, zodat je de data van de HomeWizard wifi P1-meter doorgegeven kan worden.

De eerste indruk was dus (erg) goed, maar heeft de HomeWizard wifi P1-meter ook toegevoegde waarde? Bespaar je energie door, of kun je er nog andere dingen mee?

HomeWizard P1 wifi meter - SHF

Energie besparen

Op zichzelf kan de HomeWizard wifi P1-meter geen energie besparen, het is eigenlijk alleen een meet-tool. Dat wil echter niet zeggen dat je geen energie bespaart.

Binnen de HomeWizard Energy-app zie je een overzicht van alle data, waaronder stroom- en gas-verbruik, maar ook de teruglevering van zonnepanelen als je deze hebt. Daarnaast zijn er opties om het standby-verbruik te bekijken en hier eventueel actie op te ondernemen.

Deze data maakt je in ieder geval erg bewust van je gebruik, waardoor je eigenlijk vanzelf gaat besparen. Hierbij heb ik mezelf een aantal vragen gesteld en deels al acties ondernomen. Denk hierbij onder anderen aan.

 • Hoeveel stroom verbruikt de tv?
 • Is mijn oude koelkast echt zo energiezuining?
 • Wanneer kan ik mijn vaatwasser het beste laten draaien?
 • Hoeveel gas verbruik ik bij het douchen?
 • Kan ik ook met airco verwarmen?
 • Wanneer moet ik mijn laptop opladen?
 • Enz..

Door het stellen van deze vragen ga je veel kritischer naar je eigen verbruik kijken. Hierdoor ga je automatisch besparen, je gedrag verandert. Dus ook al kun je niet direct besparen door een actie uit te voeren met de HomeWizard wifi P1-meter, toch bespaar je energie.

Dat is een ander verhaal als je ook voor de Energy Socket van HomeWizard gaat, dan kun je wel degelijk direct energie besparen.

HomeWizard wifi P1-meter

HomeWizard Energy Socket

Ook hier laat de naam weinig aan de verbeelding over: deze slimme stekker monitort niet alleen het verbruik van een specifiek stopcontact, je kunt er ook acties mee ondernemen.

Als er bijvoorbeeld een moment op de dag is dat je meer zonne-energie produceert met je zonnepanelen dan je verbruikt, kun je instellen dat er dan bijvoorbeeld een elektrische auto opgeladen wordt. Of misschien wil je dit wel zo instellen voor je laptop, fiets-accu of ander apparaat.

Met de HomeWizard Energy Socket meet je dus niet alleen specifieker, maar kun je ook daadwerkelijk actie ondernemen om te besparen. De Energy Socket is op de site van HomeWizard te koop.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

Energy+

Ok, een abonnement! Relatief goedkoop (€ 1 per maand), maar je moet wel weer extra betalen naast de aanschaf van HomeWizard wifi P1-meter.

Toch is Energy+ absoluut de moeite waard. Je kunt zo namelijk ook je standby-verbuik zien. Deze wil je liefst zo laag mogelijk hebben, dat scheelt namelijk veel in de portemonnee elk jaar.

Daarnaast kun je met Energy+ meer data opslaan (>12 maanden), krijg je slimme meldingen, kun je exporteren, slim schakelen en krijg je 3 fasen-inzicht.

Wat mij betreft die € 12 per jaar absoluut waard.

HomeWizard P1 wifi-meter kopen

De HomeWizard wifi P1-meter kopen doe je op het beste op de site van HomeWizard, daar krijg je altijd de beste prijs.

De P1 meter kost € 29,95 op het moment van schrijven, de Energy Socket gaat voor € 33,95 over de toonbank.

Naast deze producten is ook de HomeWizard watermeter interessant om je waterverbruik bij te houden.

De HomeWizard wifi P1-meter is een must-have apparaatje als je wil bijhouden hoeveel stroom je verbruikt, maar vooral hoeveel je kunt besparen.Met uitgebreide analyse-mogelijkheden, bijhouden van stroom- en -gasverbruik, maar ook het opwekken van zonne-energie maakt de HomeWizard wifi P1-meter tot een bijzonder interessant apparaatje in deze tijd.Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus wil je meer inzicht (en dus besparen) dan is deze HomeWizard een no-brainer!
Pluspunten
Kinderlijk eenvoudige installatie
Veel nuttige data binnen HomeWizard Energy-app
App zit goed in elkaar
Zet aan tot nadenken over energie besparen
Prima geprijsd
Ook te gebruiken met zonnepanelen
Minpunten
Energy+ voegt veel toe, maar kost wel € 0,99 per maand
9.5
Topkeuze
Te koop bij

Dit is een aangepaste versie van de HomeWizard P1 wifi-meter review op GadgetsDaily.

Lees ook

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo