Review HomeWizard P1-meter: het geheim van slim energiebeheer

Geschreven door

Ruud Caris

HomeWizard wifi P1-meter

Laatste update:

18

Publicatie:

·

Laatste update:

·

18

💡 In het kort

 

In tijden waarin energie een veelbesproken onderwerp is, krijgen producten waarmee je potentieel energie kunt besparen veel aandacht. Zo ook de HomeWizard wifi P1-meter. Een apparaatje om je stroom- en gas-verbruik mee te monitoren en daar actie op te ondernemen. De afgelopen periode heb ik de HomeWizard P1 meter uitgebreid getest in combinatie met de Energy Socket. De resultaten lees je in mijn HomeWizard P1 wifi-meter review.

💡 Update na 1 jaar gebruik

Het afgelopen jaar heb ik elke dag de widgets/app bekeken van HomeWizard. Daardoor heb ik nog meer ervaring opgedaan met het product. De review heb ik dan ook van een update voorzien, met daarin nog een aantal zaken die na langdurig gebruik naar boven kwamen.

HomeWizard Energy

HomeWizard bestaat al geruime tijd. Sterker nog, vroeger (in 2013) heb ik de oude hub van het bedrijf gekocht om mijn ‘smarthome’ (want erg smart was het toen nog niet) te bedienen.

Deze sloot ik toentertijd aan op onder andere klik-aan-klik-uit schakelaars en wat andere vroege domotica.

Er is sindsdien veel veranderd, waaronder het feit dat HomeWizard zich vooral is gaan richten op energie-producten. Grotendeels gericht op consumenten met onder andere de HomeWizard P1 wifi-meter, Energy Socket en Energy Display.

Voor deze review heb ik beide producten uitvoerig getest, gebruikt en geanalyseerd en dat is precies wat je in deze review gaat lezen. Daarnaast heb ik extra info toegevoegd van mijn bevinding na een jaar dagelijks gebruik.

HomeWizard wifi P1-meter

Voordat ik verder ga met de review, laten we eerst kijken naar wat een P1 meter nu precies is? Wat kun je er allemaal mee?

Een P1-meter sluit je aan op de – hoe kan het ook anders – P1-poort van je slimme meter. In principe is deze op elke slimme meter aanwezig.

Hiermee kun je jouw slimme meter uitlezen en dat is dan ook precies wat de HomeWizard wifi P1-meter doet: gegevens uitlezen. Deze kun je vervolgens binnen de HomeWizard-omgeving of via een API uitlezen en analyseren.

Met de Energy Socket, ook van HomeWizard, kun je daarnaast ook nog een aantal slimme acties instellen. Zo kun je bepaalde apparaten laten opladen als er een overproductie van zonne-energie is overdag.

Het afgelopen jaar heb ik de HomeWizard P1 wifi-meter uitgebreid getest en mijn ervaringen lees je in deze P1 review.

Smarthomefans review
HomeWizard wifi p1 meter
4.7

De HomeWizard wifi P1-meter is een must-have apparaatje als je wil bijhouden hoeveel stroom je verbruikt, maar vooral hoeveel je kunt besparen. Met uitgebreide analyse-mogelijkheden, bijhouden van stroom- en -gasverbruik, maar ook het opwekken van zonne-energie maakt de HomeWizard wifi P1-meter tot een bijzonder interessant apparaatje in deze tijd.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus wil je meer inzicht (en dus besparen) dan is deze HomeWizard een no-brainer!

Pluspunten:
 • Realtime inzicht in energieverbruik
 • Kinderlijk eenvoudige installatie
 • Goede prijs- kwaliteit
 • Gebruiken met zonnepanelen (inclusief directe integraties met omvormers)
 • Goed werkende app
Aandachtspunten:
 • Energy+ voegt veel toe, maar kost wel € 0,99 per maand
Bekijk actuele prijs Combideal

Installatie en gebruik

De eerste verrassing kwam bij de installatie van de HomeWizard wifi P1-meter. Dit is namelijk kinderlijk eenvoudig.

Afhankelijk van de leeftijd van jouw slimme meter (SMR 5 of lager) heb je een extra voedingsbron nodig. Deze microUSB-adapater kun je gewoon meebestellen bij HomeWizard.

Of je deze nodig hebt, hangt af van de SMR-versie van jouw slimme meter. Is deze 5 (of hoger) dan heb je geen extra stroombron nodig. Alles daaronder wel. Zelf heb ik wel een extra stroomkabel (microUSB) moeten aansluiten.

Nadat je het apparaatje in de P1-poort hebt gedaan, start je de app en volg je de wizard. Dit ging in één keer goed en de aanwijzingen zijn duidelijk.

Tijdens de wizard wordt er ook verbinding gemaakt met wifi, zodat je de data van de HomeWizard wifi P1 meter doorgegeven kan worden.

💡 Goed om te weten: alleen 2,4 GHz wifi

De HomeWizard P1-meter werkt alleen met 2,4 GHz-netwerken. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet kunt verbinden met 5 GHz-netwerk. Meer info en hoe dit op te lossen vind je in mijn smarthome en wifi-problemen artikel.

De eerste indruk was dus (erg) goed, maar heeft de HomeWizard P1 meter ook toegevoegde waarde? Bespaar je energie door, of kun je er nog andere dingen mee?

HomeWizard P1 wifi meter - SHF

Zonnepanelen verbinden

Standaard wordt er data getoond over jouw zonnepanelen waarbij de slimme meter uitgelezen wordt. Heb je echter een omvormer van een ondersteunt merk, dan kun je deze direct koppelen aan de HomeWizard-app.

Zelf heb ik een omvormer van Zeversolar. Helaas bestaat dit bedrijf niet meer, maar zijn de klanten wel overgenomen door een andere aanbieder. Dit brengt ook met zich mee dat er geen integratie is met HomeWizard. De extra data heb ik zelf dus niet.

Maar mocht je een omvormer van bijvoorbeeld SolarEdge, Growatt, Huawei, Solax, Goodwe, SMA of Enphase, dan kun je deze verbinding wel maken. Dit zou ik dan ook absoluut aanraden: hierdoor krijg je veel meer inzicht in opwek en verbruik. Ook handig om voor te bereiden op de uitfasering van de salderingsregeling.

💡 Omvormer zonnepanelen koppelen

Heb je zonnepanelen en een omvormer van een ondersteund merk, dan kun je deze koppelen aan HomeWizard. Hierdoor krijg je nog meer inzicht in opwek, direct verbruik en teruglevering.

👉 Check hier welke omvormers ondersteund worden

Energie besparen

Op zichzelf kan de HomeWizard wifi P1-meter geen energie besparen, het is eigenlijk alleen een meet-tool. Dat wil echter niet zeggen dat je geen energie bespaart.

Binnen de HomeWizard Energy-app zie je een overzicht van alle data, waaronder stroom- en gas-verbruik, maar ook de teruglevering van zonnepanelen als je deze hebt. Daarnaast zijn er opties om het standby-verbruik te bekijken en hier eventueel actie op te ondernemen.

Deze data maakt je in ieder geval erg bewust van je gebruik, waardoor je eigenlijk vanzelf gaat besparen. Hierbij heb ik mezelf een aantal vragen gesteld en deels al acties ondernomen. Denk hierbij onder anderen aan.

 • Hoeveel stroom verbruikt de tv?
 • Is mijn oude koelkast echt zo energiezuining?
 • Wanneer kan ik mijn vaatwasser het beste laten draaien?
 • Hoeveel gas verbruik ik bij het douchen?
 • Kan ik ook met airco verwarmen?
 • Wanneer moet ik mijn laptop opladen?
 • Enz..

Door het stellen van deze vragen ga je veel kritischer naar je eigen verbruik kijken. Hierdoor ga je automatisch besparen, je gedrag verandert. Dus ook al kun je niet direct besparen door een actie uit te voeren met de HomeWizard wifi P1-meter, toch bespaar je energie.

Dat is een ander verhaal als je ook voor de Energy Socket van HomeWizard gaat, dan kun je wel degelijk direct energie besparen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten die energie besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het Nederlandse Speedcomfort.

HomeWizard wifi P1-meter

De HomeWizard Energy-app

Het afgelopen jaar heb ik dagelijks de HomeWizard Energy-app geopend, of de widget bekeken. Vooral deze laatste (op mijn iPhone) biedt direct een handig overzicht van wat er die dag gebeurt.

De HomeWizard-app zit goed in elkaar. In het begin is het zoeken naar het juiste menu-item, maar voor het dagelijks gebruik check ik vooral de data. Hoeveel wordt er nu verbruikt (realtime, Energy+), maar ook hoeveel is er vandaag gebruikt en wat is er opgewekt door de zonnepanelen.

Vooral het realtime-verbruik (elektriciteit) is leuk om te volgen. Dit geeft een interessant inzicht in welke apparaten hoeveel stroom verbruiken. Zo weet ik dat de elektrische vloerverwarming op de badkamer relatief veel verbruikt. Deze heb ik dus iets strakker ingesteld qua tijd: hierdoor bespaar je weer energie.

Door het volgen van het verbruik zie je ook dat bijvoorbeeld een vaatwasser, wasmachine en oven ook de nodige stroom verbruiken. Dit wist je waarschijnlijk, maar het was in mijn geval significanter dan ik eigenlijk dacht.

HomeWizard Energy Socket

Ook hier laat de naam weinig aan de verbeelding over: deze slimme stekker monitort niet alleen het verbruik van een specifiek stopcontact, je kunt er ook acties mee ondernemen.

Als er bijvoorbeeld een moment op de dag is dat je meer zonne-energie produceert met je zonnepanelen dan je verbruikt, kun je instellen dat er dan bijvoorbeeld een elektrische auto opgeladen wordt. Of misschien wil je dit wel zo instellen voor je laptop, fiets-accu of ander apparaat.

Met de HomeWizard Energy Socket meet je dus niet alleen specifieker, maar kun je ook daadwerkelijk actie ondernemen om te besparen. De Energy Socket is op de site van HomeWizard te koop.

Meer weten, check mijn HomeWizard Energy Socket review.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

Energy+ voor € 0,99 per maand

Ok, een abonnement! Relatief goedkoop (€ 1 per maand), maar je moet wel weer extra betalen naast de aanschaf van HomeWizard wifi P1-meter.

Toch is Energy+ absoluut de moeite waard. Je kunt zo namelijk ook je standby-verbuik zien. Deze wil je liefst zo laag mogelijk hebben, dat scheelt namelijk veel in de portemonnee elk jaar.

Daarnaast kun je met Energy+ meer data opslaan (>12 maanden), krijg je slimme meldingen, kun je exporteren, slim schakelen en krijg je 3 fasen-inzicht.

Wat mij betreft die € 12 per jaar absoluut waard.

Lees ook: Met deze 11 tips haal je nog meer uit je HomeWizard

Geavanceerde mogelijkheden via de API

Wil je meer controle over je data of deze op andere plaatsen gebruiken, dan kun je aan de slag met de HomeWizard API.

Hiermee kun je gegevens zelf uitlezen en verwerken in een formaat dat voor jou wenselijk is. Hierdoor krijg je veel meer controle en kun je zelfs automatiseringen instellen op basis van jouw verbruik.

Deze automatiseringen kun je – tot op bepaalde hoogte – ook in de app instellen. Hier heb je geen API voor nodig.

HomeWizard P1 wifi-meter kopen

De HomeWizard wifi P1-meter kopen doe je op het beste op de site van HomeWizard, daar krijg je altijd de beste prijs.

De P1 meter kost € 29,95 op het moment van schrijven, de Energy Socket gaat voor € 33,95 over de toonbank. Naast deze producten is ook de HomeWizard watermeter interessant om je waterverbruik bij te houden.

Wil je meer inzicht geven aan iedereen in jouw woning, dan is het HomeWizard Energy Display een interessante optie. Dit kleine schermpje biedt een realtime inzicht in jouw verbruik. Hierdoor wordt de bewustwording (en besparing) alleen maar groter.

No-brainer voor deze prijs
HomeWizard wifi p1 meter
4.7

De HomeWizard wifi P1-meter is een must-have apparaatje als je wil bijhouden hoeveel stroom je verbruikt, maar vooral hoeveel je kunt besparen. Met uitgebreide analyse-mogelijkheden, bijhouden van stroom- en -gasverbruik, maar ook het opwekken van zonne-energie maakt de HomeWizard wifi P1-meter tot een bijzonder interessant apparaatje in deze tijd.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus wil je meer inzicht (en dus besparen) dan is deze HomeWizard een no-brainer!

Pluspunten:
 • Realtime inzicht in energieverbruik
 • Kinderlijk eenvoudige installatie
 • Goede prijs- kwaliteit
 • Gebruiken met zonnepanelen (inclusief directe integraties met omvormers)
 • Goed werkende app
Aandachtspunten:
 • Energy+ voegt veel toe, maar kost wel € 0,99 per maand
Bekijk actuele prijs Combideal

HomeWizard P1-alternatieven

Ben je er nog niet helemaal uit, of wil je P1-meters vergelijken? Er zijn een aantal alternatieven. Ik ben op onderzoek gegaan en heb ze met elkaar vergeleken. Alhoewel HomeWizard nog steeds de grootste en meest gebruikte is, zijn er best wat P1-alternatieven.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

18 gedachten over “Review HomeWizard P1-meter: het geheim van slim energiebeheer”

 1. de P1 meter is werkelijk een rot ding. bij het geringste valt die uit en start niet meer vanzelf op.
  ben nu met de tweede P1 aan de slag en dat ding doet het ook niet constant. de verbinding valt uit, herstelt weer en valt weer uit en start ook niet meer op. werkelijk een K-geval !!

  Beantwoorden
  • Dat klinkt niet heel positief! Heb je al contact gehad met HomeWizard? Hier werkt ‘ie al > 1 jaar zonder problemen in ieder geval, dus lijkt me niet helemaal de bedoeling…

   Beantwoorden
 2. Heiko,
  P1 meter gekocht met de splitter bij Homewizard. Snelle levering, maar toen ik de meter wilde plaatsen wilde het klepje van de meter niet open gaan. Ik wilde de klep niet met grove kracht open maken. Wat moet ik doen om de klep te openen: de telefoonkabel van eneco in de splitter doen en p1 meter in de splitter pluggen en de meegeleverde telefoonkabel in de splitter pluggen en verbinden met de eneco contact doos. hoe nu?

  Beantwoorden
  • Dat is natuurlijk niet handig Heiko!

   Wellicht goed om even contact op te nemen met jouw netbeheerder/energieleverancier om dit te bespreken? Ze moeten je ongetwijfeld kunnen vertellen hoe je de P1-poort in je slimme meter kunt bereiken!

   Beantwoorden
 3. Nog een pluspunt van de home wizard: er zijn lokale API’s beschikbaar!
  Een esp8266 en een grote display en iedereen in ons filmhuis kan zien wat het momentele verbruik is.
  Dat is schrikken! Over bewustzijn gesproken…

  Beantwoorden
 4. Ja die zitten bij mij logisch op een kontakt doos met schakelaar, s’Avonds of als ik langer weg ga gaat gewoon de schakelaar op Off. Alle media / waterverdamper / Modem meterkast is stroomloos tot ie weer op ON gaat die kontaktdoos.
  Maar goed is leuk om met zo’n slimme apparaten te spelen, en zeker als ze ook nog stroom/energie/water (kunnen) besparen. ????.
  Groetjes, Piet

  Beantwoorden
 5. Gebruik de P1 alweer 2 jaar of zo. En super tevreden. Sinds iets langer als een jaar volgens mij ook de stekkers en de energy+. Kan je er mee besparen op gas en energie? Nee. Niet door de apparatuur en software. Maar wel doordat je meer bewust word en gaat zien waar je KAN besparen. Ik heb dan ook in de afgelopen 5 jaar mijn huis voorzien van slimme stekkers en heb mijn energie zeker omlaag zien gaan. Gas is lastiger. Omdat ik veel warmte verlies via de muur. Maar wel doordat je het ziet in app. Door het abonnement heb ik nu ook meer inzage in meer jaren en kan je het verschil nog beter zien. Mijn laatste investeren is de watermeter. En al gelijk schrok ik van het water verbruik en ben ik dus ook bewuster geworden..

  Beantwoorden
  • Dank voor je bijdrage Peter!

   Ben het grotendeels met je eens, waarbij de energiebesparing grotendeels in het bewustzijn zit. Daarnaast kun je met wat eenvoudige (of slimme) automatisering zoals bepaalde groepen uitschakelen met de slimme stekkers, ook wat energie besparen.

   Beantwoorden
   • Beste Ruud, hoe doe je dat dan met slimme stekkers groepen uit schakelen? (toch niet in de meterkast? Daar kun je inderdaad wifi breakers 40Amp voor krijgen).
    Op een slimme stekker kun je maar een apparaat schakelen, of je moet weer een verdeelstekker/doos op die slimme stekker aansluiten. Ja dan lopen er weer kabels door je woning naar je te schakelen apparaten? Of zie ik dat verkeerd?
    Ik heb net mijn slimme watermeter binnen, nu nog wachten op de TP Link 4220 power adapter voor 2,4Ghz. verbinding te kunnen maken, ook met op de P1, anders werkt het niet.

    Beantwoorden
    • Hallo Piet,

     Misschien is het inderdaad wat ongelukkig verwoord. Het betreft inderdaad geen groep uit de meterkast, maar een groep apparaten via een stekkerdoos op de HomeWizard Energy Socket zijn aangesloten.

     Dit ‘groeperen’ van apparaten moet je natuurlijk alleen maar doen als het logisch. Dit heb ik bijvoorbeeld bij de TV gedaan. De soundbar, tv, Govee DreamView T1 enz.

     Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: