Laatste update:

Slimme rookmelder en Hue: welke moet je hebben + koppeling

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Je slimme rookmelder en Hue met elkaar verbinden? Dat kan! Het slimme lichtsysteem van Philips Hue reageert dan op eventuele rookontwikkeling in huis. Er zijn niet heel veel opties, maar het is gelukkig niet onmogelijk. Hoe je de melders koppelt, lees je in dit artikel.

Of je het systeem nu gebruikt of niet, Philips Hue is een slim verlichtingssysteem dat we allemaal wel kennen. Wat niet iedereen wellicht weet, is dat je er ook andere apparaten mee kunt laten samenwerken. Zo kun je slimme rookmelders en Hue aan elkaar koppelen.

Lees ook: Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)

Rookmelders en Hue

Een slimme rookmelder behoeft haast geen uitleg. Zo’n apparaat moet afgaan op het moment dat er rookontwikkeling in huis plaatsvindt. Een schel geluid vult de kamer met adrenaline, zodat je geneigd bent nog sneller te handelen. Maar wat nou als je niet thuis bent?

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Daar denken we liever niet aan, maar ook dan kan het gebeuren dat er iets in de brand vliegt. Omdat je het gas aan liet staan of omdat de buren een grove fout maakten. In dat geval krijg je een melding op je smartphone dat er brand of rookontwikkeling is, waardoor je nog steeds kunt handelen.

Bovendien kun je via de app van een slimme rookmelder dat dingen ook af en toe uitschakelen. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je gaat koken en daar veel rook bij komt kijken. Vergeet hem daarna niet wederom in te schakelen, natuurlijk, dus stel even een reminder in voor jezelf.

Nest Protect slimme rookmelder
Via: google.com

Nest Protect koppelen aan Philips Hue

Een ander groot voordeel van een slimme rookmelder, is dat je hem kunt koppelen aan andere systemen. Zo koppel je een rookmelder en Hue aan elkaar voor extra veiligheid. De lampen kunnen dan ineens fel rood branden wanneer er rookontwikkeling gemeten wordt in huis.

Nest Protect Onze favoriet

Werkt met Philips Hue
Verkrijgbaar op batterij en netstroom
Populairste slimme rookmelder

Dat was voorheen mogelijk met de Nest Protect van Google. Maar sinds eind 2020 is het niet meer mogelijk beide producten aan elkaar te koppelen op officiële manier. Via IFTTT (If This Then That) kun je misschien nog een omweg vinden op deze pagina, maar anders moet je zelf gaan knutselen.

Eerder was het mogelijk om de accounts van Philips Hue en Google Nest aan elkaar te koppelen, waardoor je binnen no-time een verbinding tot stand bracht. Vooral mensen die doof of slechthorend zijn hadden hier profijt van. Het is niet bekend of de integratie ooit terugkeert.

Welke lampen werken met Philips Hue?
Via: trust.com

Netatmo Slimme Rookmelder koppelen aan Philips Hue

Een alternatief is de Netatmo Slimme Rookmelder. Wanneer je deze rookmelder met Hue koppelt, dan kleuren de lampen automatisch rood bij rookontwikkeling. Ook is het zo dat je een notificatie op je smartphone krijgt op het moment dat er vuur of rook gemeten wordt, ergens in huis.

Helaas is het niet zo dat Netatmo een directe koppeling aanbiedt, zoals Philips Hue en Google ooit deden. Maar ook in dit geval kun je terecht op de uitgebreide pagina van IFTTT. Op die pagina lees je alle mogelijkheden met betrekking tot het koppelen van de rookmelder en Hue.

Netatmo Slimme Rookmelder

Netatmo rookmelder Goede keuze

Werkt met Philips Hue
Gebruiken met Homekit
10 jaar op één batterij

Netatmo ondersteunt wel meer dan tweehonderd verschillende applets (zoals de koppelingen genoemd worden) met andere apparaten. De ondersteuning voor IFTTT is dus uitgebreid, maar dat hoeft niet te betekenen dat je vindt wat je zoekt. Neem dus even de tijd om alles te installeren.

Netatmo
Afbeelding: Netatmo

Hoe werkt IFTTT?

Een terugkerend thema in dit artikel is IFTTT. Dit is een externe dienst die allerlei producten aan elkaar koppelt, zonder dat de fabrikant daar zelf per se rekening mee hield. Veel applets worden gemaakt door de community, maar inmiddels brengen fabrikanten zelf ook support uit.

IFTTT in gebruik nemen
IFTTT installeren werkt heel simpel.
Ga naar de website of installeer de app.
Maak daar een account aan.
Zoek de applet die je nodig hebt.
Je kunt door aanbevelingen zoeken of een directe zoekopdracht uitvoeren via de zoekbalk. Je kunt de zoekopdrachten algemeen houden of scherp specificeren.
Open de applet die je handig vindt.
Geef IFTTT toestemming tot je accounts, zodat de koppeling verricht kan worden. Voer vervolgens de stappen uit die in beeld verschijnen. Een kind kan de was doen.

Na het koppelen, kun je al je gebruikte applets terugvinden onder je IFTTT-account. Daar beheer je ze ook: je verwijdert ze en voegt applets toe die je nodig hebt. Wil je zelf zo’n verbinding maken? Klik dan op je User ID rechts bovenin op desktop en klik op ‘new applet’. Volg daarna de stappen op.

Op het gebied van veiligheid heb je gelukkig meer opties tot je beschikking in huis. Zo kun je onder meer een slim slot overwegen en wij raden het slot van Tedee aan. In het verlengde daarvan misstaat een slimme deurbel niet. En loop je tegen problemen aan met Phiips Hue? Hier behandelen we de meest voorkomende problemen!

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen