Amazon Alexa: dit zijn de mogelijkheden in Nederland

Geschreven door

Wesley Akkerman

amazon alexa

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Hier in Nederland doen we er nog niet zo veel mee, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten is Amazon Alexa een populair alternatief op Google Home en Apple Homekit. Maar wat kan het platform precies?

Je kunt Amazon Alexa het beste omschrijven als een slimme stemassistent die vergelijkbaar is met Google Assistent (en Google Home) en Siri (voor Apple Homekit).

Met de slimme stemassistent kun je muziek afspelen, het weer checken en andere slimme apparaten aansturen die ondersteuning aanbieden voor het uitgebreide smarthomeplatform van Amazon.

Dit is Amazon Alexa

Amazon Alexa is dus een persoonlijke assistent waar je allerlei vragen aan kunt stellen. Ook kun je haar opdrachten geven, die ze dan door andere slimme apparaten laat uitvoeren. Ze kan dus prima delegeren.

Je komt Amazon Alexa op allerlei diensten en apparaten van Amazon tegen. Wat te denken van de Fire TV Stick (een mediaspeler voor je televisie), of de verschillende soorten slimme Echo-speakers.

Net zoals bij Google Home en Apple Homekit kun je Amazon Alexa niet zonder internetverbinding gebruiken. Wanneer je een vraag stelt, dan maakt de stemassistent verbinding met externe servers.

Voordat je een vraag kunt stellen, opdracht kunt geven of gesprek kunt starten, dien je Alexa als ‘hotword’ te gebruiken. Dit is het commando waarmee je haar activeert, zodat ze kan luisteren naar wat je zegt.

💡 Amazon Alexa in het kort

 • Alexa kan – net als Google Home – spraakopdrachten uitvoeren
 • Op dit moment spreekt Amazon Alexa nog geen Nederlands. Je communiceert dus in het Engels (of een andere taal)
 • Amazon Echo-serie doet dienst als spraakassistent, maar ook als speaker
 • Alexa kan verbinden met veel smarthome-netwerken
 • Er is ondersteuning voor Matter

Amazon Echo speakers

Alexa kan onder andere gebruikt worden op de Amazon Echo-speakers. Hierbij kun je bijvoorbeeld spraakopdrachten geven, de wekker zetten, muziek streamen en nog veel meer.

Hieronder een overzichicht van de verschillende modellen, gerangschikt op prijs.

 1. Amazon Echo Pop
  4.5
  € 54,99

  De Amazon Echo Pop is speciaal bedoeld voor kleinere ruimes. Hij is relatief klein en daarmee ook meteen de meest betaalbare Amazon Echo-speaker. De setup verloopt via wifi, het streamen via Bluetooth. De verbinding is dus wel iets minder stabiel en beschikbaar over kleinere afstand.

  Pluspunten:
  • Goedkoopste Amazon Echo-device
  • Verbinden via wifi, streamen via Bluetooth
  • Grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal
  Aandachtspunten:
  • Spreekt (nog) geen Nederlands
  • Geluidskwaliteit is oké
  • Geen Zigbee
  Bekijk actuele prijs →

  Wij verdienen mogelijk, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie bij eventuele aankopen.

  03/08/2024 06:42 pm GMT
 2. Amazon Echo Dot
  4.3
  € 74,99

  De Echo Dot is klein van formaat en is beschikbaar met en zonder klok. Deze bolvormige Alexa-speaker heeft een doorsnee van ongeveer 10 centimeter en biedt ondersteuning voor wifi en Bluetooth.

  Pluspunten:
  • Betaalbare slimme speaker
  • Klein en handzaam
  • Beschikbaar met en zonder klok
  • Verbinden via wifi en Bluetooth
  Aandachtspunten:
  • Geen Zigbee
  • Gemiddelde audiokwaliteit
  • Geen Amazon Sidewalk (mesh-netwerk)
  • Alexa spreekt (nog) geen Nederlands
  Bekijk actuele prijs →
  03/08/2024 06:46 pm GMT
 3. Amazon Echo
  4.3
  € 119,99

  De Amazon Echo, is het 'standaard-model' van de Echo-serie. Hij is groter dan de Dot (15cm vs 10cm doorsnee) en heeft onder andere een ingebouwde thermometer. Deze speaker heeft wel ondersteuning voor Amazon Sidewalk (mesh-netwerk).

  Pluspunten:
  • Streak design
  • Relatief goed geluid
  • Verbinden via wifi, Bluetooth en Zigbee
  • 3,5 mm uitgang (koptelefoon/speaker)
  • Amazon Sidewalk
  Aandachtspunten:
  • Niet de goedkoopste Ech-speaker
  • Alexa spreekt (nog) geen Nederlands
  Bekijk actuele prijs →
  03/08/2024 03:46 pm GMT
 4. Amazon Echo Show
  4.1

  De Amazon Echo Show is bedoeld om bijvoorbeeld in de keuken te gebruiken. Op het 8 inch-scherm kun je streamen, recepten bekijken en is er interactie met Alexa.

  Pluspunten:
  • Ingebouwde camera
  • 8 inch-scherm
  • Goede geluidskwaliteit
  • Veel mogelijkheden, o.a. streamen op schermpje
  • Wifi, bluetooth en Zigbee
  Aandachtspunten:
  • Alexa spreekt (nog) geen Nederlands
  • Duurste model
  Bekijk actuele prijs →
amazon alexa
(Afbeelding: Amazon)

Natuurlijke manier van praten

Volgens Amazon kan Alexa omgaan met een natuurlijke manier van spreken. Je hoeft dus niet (zoals soms het geval is bij de Google Assistent) ontzettend specifiek te zijn in wat je bedoelt of wil bereiken.

Tenminste, dat moeten we op dit moment maar geloven. Want Amazon Alexa is op dit moment officieel niet in Nederland beschikbaar. Maar daar vertellen we verderop in het artikel meer over.

Mocht je overigens zelf al een Amazon Alexa-speaker hebben, dan kun je het hotword aanpassen naar woorden als computer, Echo of Amazon. Dat regel je via de Devices-tab in de Alexa-app op je smartphone.

Waar komt die naam vandaan?

Of je die naam wil veranderen, is een tweede. Want achter de naam schuilt namelijk een leuk lesje geschiedenis. Die naam is namelijk gebaseerd op de Bibliotheek van Alexandrië.

Vroeger wilde die bibliotheek alle kennis van de wereld verzamelen onder één dak. Amazon probeert nu hetzelfde te bereiken. En hoewel Alexa nog lerende is, is Amazon goed op weg dat doel te behalen.

Daarnaast zit er nog een reden achter de naam; die reden heeft ook iets praktisch. Er zit namelijk een ongewone x-klank in de naam, die verder niet zo vaak voorkomt in gesprekken en namen.

Aangezien Amazon Alexa ‘wakker wordt’ wanneer je een specifiek commando gebruikt, kan het niet snel gebeuren dat dit per ongeluk gaat. Omdat je iets zegt dat ongeveer op de naam Alexa lijkt.

amazon alexa
(Afbeelding: Amazon)

Amazon Alexa in de praktijk

Hoe je Amazon Alexa ook besluit aan te spreken, je hebt in elk geval altijd iets als een slimme speaker nodig. Of een slimme afstandsbediening, zoals die bij de Fire TV-apparaten geleverd wordt.

Het komt erop neer dat apparaten minimaal een microfoon en speaker nodig hebben om gebruik te kunnen maken van Alexa. Voor de rest maakt het weinig uit wat voor apparaat het is (maar dan Amazon de support daarvoor wel ingebouwd hebben; anders weet de assistent niet wat voor apparaat het is).

Je komt Amazon Alexa inmiddels op allerlei soorten apparaten tegen. Denk dan aan mediaspelers, slimme speakers (zoals die van Sonos) en zelfs in de auto, dankzij het Alexa Auto-platform.

Je komt Alexa echter ook tegen op smarthomehubs (zoals die van Samsung), slimme stekkers (zoals die van Wemo), beveiligingscamera’s (zoals die van Arlo) en televisies (zoals die van LG).

Daarnaast bieden fabrikanten van slimme lampen eveneens Alexa-ondersteuning aan. Denk dan niet alleen aan Philips Hue, maar ook aan concurrerende partijen als Lifx en Yeelight.

Verder tref je Amazon Alexa aan op slimme stofzuigers, ovens (en andere keukenapparaten), wasmachines, drogers, beveiligingscamera’s, raamdecoratie, slimme sloten, garagedeuren, robots en tuinproducten.

Veel Amazon Echo-speakers bieden daarnaast support aan voor smarthomestandaard Matter. Daardoor wordt het mogelijk nog meer producten en diensten met Alexa te bedienen.

amazon alexa
(Afbeelding: Amazon)

Dit kan Alexa allemaal

Elke dag kan Amazon Alexa meer dan de dag ervoor, omdat de techgigant de stemassistent blijft ontwikkelen. Wat Alexa precies kan omschrijft Amazon zelf als ‘skills’; ook kun je je eigen ‘blueprints‘ maken.

Dat zijn commando’s die je dus zelf kunt maken. Wanneer Amazon de zelfgemaakte skills bekeken heeft, kan die uiteindelijk in de Amazon Skill Store terechtkomt; een soort downloadwinkel voor nieuwe vaardigheden.

Net zoals bijvoorbeeld Google Assistent (via Google Home) is Alexa in staat te helpen bij routines in de ochtend en de avond. “Alexa, goedemorgen”, kan verschillende dingen activeren in de ochtend.

Daarmee kun je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat activeren, het weerbericht te horen krijgen en te weten komen hoe het ervoor staat met de file. En dat zijn slechts een aantal gemakkelijke voorbeelden.

Als je wil kun je zelfs vertragingen inbouwen. Dus eerst gaan de lampen in de slaapkamer aan, vijf minuten later gaan de gordijnen open en tien minuten later zet Alexa die lekkere espresso.

Het is zelfs mogelijk Amazon Alexa in de fluitermodus te plaatsen, zodat jullie fluisterend kunnen communiceren. Wel zo handig als andere mensen nog of al slapen op dat moment.

amazon alexa
(Afbeelding: Amazon)

Helpen bij de beveiliging

Verder is het zo dat je met Alexa Guard hulp kunt krijgen voor de beveiliging van je huis. Mocht bijvoorbeeld je Echo-speaker ongewoon geluid horen, dan kan die je daarvan op de hoogte brengen.

Ook kan zo een slimme speaker glas horen vallen; als je niet thuis bent (en niemand anders is er verder), dan kan dat betekenen dat er iemand via het raam probeert in te breken.

Tot slot is het natuurlijk mogelijk allerlei slimme apparaten aan te sturen. Dat kan via de app, maar ook middels spraakcommando’s. Je spreekt Alexa aan en vertelt haar wat ze op dat moment moet doen.

Spreekt Amazon Alexa Nederlands?

Echter, hoe mooi alles ook klinkt, op dit moment hebben we er nog weinig aan. Officieel is Amazon Alexa namelijk niet beschikbaar in Nederland. Daardoor kan ze ook nog niet overweg met de Nederlandse taal.

Wat ook jammer is: om gebruik te kunnen maken van Amazon Alexa, heb je een Amazon-account nodig. En dan niet een account dat je op de Nederlandse site, maar ook op de Amerikaanse site aangemaakt hebt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Home of Apple Homekit is het vooralsnog dus alleen mogelijk Amazon Alexa in het Engels te gebruiken (met een Engels account); ook in Nederland.

Mocht je dat willen doen, houd er dan rekening mee dat Alexa flink beperkt is. Sommige functies en integraties zijn hier nog niet beschikbaar; zo lukt het nog niet een pizza te bestellen via de stemassistent.

Het is nog niet bekend wanneer Amazon Alexa wél Nederlands spreekt. Amazon heeft hieronder niets bekendgemaakt, maar beloofde eerder wel dat ze snel meer talen zal spreken (lees: ondersteunen).

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: