Laatste update:

Amazon mag Roomba-maker mogelijk in februari overnemen

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Het lijkt erop dat Amazon begin volgend jaar Roomba-maker iRobot mag overnemen. De Europese Unie heeft nog wat maanden de tijd nodig om de deal netjes te onderzoeken.

Voor 14 februari weten we waar we aan toe zijn. Dat is namelijk de nieuwe deadline die Europese Unie voor zichzelf gesteld heeft. Daarmee is die deadline met twee maanden opgeschoven.

Binnen die tijd hopen de Europese antitrustwetgevers te kunnen vaststellen of de overname van Roomba-maker iRobot, ter waarde van 1,32 miljard euro, een verstandige zet is, of niet.

Amazon wil Roomba-maker overnemen

De nieuwe datum wordt gedeeld door persbureau Reuters. Eerder bood Amazon al 1,6 miljard euro, maar dat bod werd daarna dus verlaagd naar 1,32 miljard. De EU wacht namelijk nog op informatie van beide partijen.

iRobot is momenteel de grootste partij op de markt voor slimme robotstofzuigers. Amerikaanse regelgevers willen dat de deal niet doorgaat, omdat dit gaat leiden tot concurrentiebeperking.

De deal zou namelijk té gunstig zijn voor beide bedrijven. iRobot krijgt toegang tot nog meer financiële middelen, terwijl Amazon zijn positie als online verkoper flink kan versterken.

Amazon Echo Show
Een voorbeeld van een Amazon-product, de Echo Show (Afbeelding: Amazon)

Veel partijen zijn het hier niet mee eens

Niet alleen de hoge piefen in de Europese Unie en de Amerikaanse regering willen een stokje steken voor de overname. Ook mensenrechtenorganisatie zien de bui al hangen; dit gaat straks ten koste van de markt voor robotstofzuigers en de privacy van de mensen die Roomba’s gebruiken, is hun boodschap.

Veel Roomba’s zijn immers in staat een foto’s te maken van huizen van mensen, waarmee een vloerkaart geproduceerd wordt. Dergelijke data is enorm waardevol voor een datahongerig bedrijf als Amazon.

Aangezien Amazon zich de laatste jaren flink ontwikkelt als producent van smarthomeapparaten (met onder meer de slimme Echo-speakers en assistent Alexa), is het niet vreemd dat de techgigant iRobot wil overnemen.

Amazon laat ondertussen weten welwillend mee te werken aan allerlei onderzoeken van relevante wetgevers. Ook meldt het bedrijf de technologie van iRobot niet te gaan gebruiken in eigen fabrieken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen