5 voordelen van een robotstofzuiger in jouw smarthome

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Robotstofzuiger-voordelen-smarthome

We zijn allemaal druk en daardoor schiet het huishouden er nogal eens bij in. Dankzij slimme technologie kun je het huishouden gelukkig een stuk makkelijker maken. Een goed voorbeeld daarvan is de robotstofzuiger, waardoor (een groot deel van) je vloeroppervlakken automatisch wordt gereinigd.

Overweeg jij om je smarthome uit te breiden met een robotstofzuiger? Maar twijfel je wellicht of dit de juiste investering is? Dan vind je in dit artikel uitleg over de werking van een gerobotiseerde stofzuiger en over de vijf grootste voordelen van dit apparaat.

Slimme huishoudelijke technologie

Er komen steeds meer slimme en efficiënte huishoudapparaten op de markt. De kans is groot dat je enkele van deze apparaten al bezit. Denk bijvoorbeeld aan de Google Nest thermostaat, een wasmachine met smartfunctie, Philips Hue-smartverlichting of een slimme koelkast.

Omdat slimme huishoudelijke apparaten steeds meer de norm worden, worden deze apparaten ook goedkoper. Het is daardoor zelfs met een beperkt budget mogelijk om een smarthome te creëren.

Robotstofzuiger onder bank
Via: unsplash.com | Kowon vn, CC

De robotstofzuiger

Een gerobotiseerde stofzuiger is een waardevolle aanvulling op je slimme woning. Dankzij dit apparaat kun je je vloeren zonder jouw inspanning vrijmaken van stof en viezigheid. Het maakt daarbij niet uit welk type vloer je hebt, want er zijn robotstofzuigers voor alle vloertypen, waaronder laminaat, pvc, plavuizen en hoog- en laagpolige vloerbedekking.

Enkele jaren geleden waren robotstofzuigers nog erg prijzig, maar vandaag de dag vind je deze apparaten in elke denkbare prijsklasse. Hoe meer je betaalt, hoe meer functionaliteiten je krijgt, dus je kunt het zo simpel of geavanceerd maken als je zelf wilt.

Voor wie is dit apparaat handig?

Sommige mensen kiezen voor een robotstofzuiger omdat ze een echte gadgetfreak zijn, maar de meeste mensen die een robotstofzuiger aanschaffen doen dat omdat ze simpelweg te weinig tijd hebben voor het huishouden. Dat geldt zeker wanneer je huisdieren hebt die veel verharen of wanneer je kleine kinderen hebt die op de vloer spelen.

Het apparaat doet dagelijks zijn vaste schoonmaakrondje, maar de beste robotstofzuigers bieden ook nog extra functionaliteiten, zoals automatisch terugkeren naar het oplaaddock en het automatisch legen van het stofreservoir. Tegenwoordig zijn er ook modellen die niet alleen stofzuigen, maar ook kunnen dweilen.

Je bespaart daardoor een hoop tijd en verduurzaamt ook nog eens je huishouden. Een robotstofzuiger is namelijk een stuk energie-efficiënter dan een reguliere stofzuiger.

Robotstofzuiger elektrisch
Via: unsplash.com | Onur Binay, CC

5 voordelen van een robotstofzuiger

Vraag je je af of een robotstofzuiger ook iets voor jou is? Dan vind je hieronder de vijf grootste voordelen van dit smarthome-apparaat.

1. Geautomatiseerde routines

Veel robotstofzuigers hebben een geautomatiseerde reinigingsroutine. Je kunt het apparaat hierbij helpen door hem te programmeren volgens een vast reinigingsschema. Je laat de robotstofzuiger dan via de app weten hoe je woonkamer eruitziet en wat de omvang is.

Er zijn ook stofzuigers met een ingebouwd algoritme, waardoor ze een zelflerende functie bevatten en geheel zelf de meest efficiënte route kiezen. Het stofzuigen kent daardoor geen willekeur, maar wordt volgens een vast patroon uitgevoerd.

2. Integratie met andere smarthome-apparaten en systemen

Wanneer je slimme apparatuur in huis hebt, wil je die het liefst aan elkaar koppelen. Zeker wanneer je graag met stembediening werkt. Ook voor robotstofzuigers is dit in veel gevallen mogelijk. Veel van deze apparaten beschikken namelijk over smarthome-integratie, waardoor je ze commando’s kunt geven via Alexa, HomeKit of Google Home. Ook kun je hierdoor automatiseringen uitvoeren.

Je kunt de stofzuiger dan eenvoudig met je stem activeren, pauzeren en terug naar het dock sturen. Je hebt hierdoor volledige controle over het apparaat en diens functionaliteiten.

3. Slimme navigatie

Er zijn verschillende navigatiemethoden voor robotstofzuigers. Sommige apparaten hebben een zelflerend navigatiesysteem op basis van een algoritme, andere werken middels een GPS-chip en weer andere zijn voorzien van plafondherkenning of van een laser.

???? Type vloer – Let bij de aanschaf van een robotstofzuiger ook goed op het type vloer waar het apparaat voor geschikt is.

Sommige stofzuigers kunnen uit de voeten op alle vloeren, maar er zijn er ook (zeker de budgetmodellen) die wat minder efficiënt zijn wanneer ze bijvoorbeeld hoogpolige vloerkleden of grove vloerbedekking moeten zuigen.

Als je een écht efficiënte robotstofzuiger wilt aanschaffen, kijk dan vooral naar de manier waarop de schoonmaakroute wordt bepaald. Je kunt het beste kiezen voor een systematische schoonmaakroute in plaats van een willekeurige schoonmaakroute.

Bij een systematische schoonmaakroute navigeert het apparaat zigzaggend door je huis, waardoor geen enkele plek wordt overgeslagen. Je weet op die manier zeker dat er geen stof achterblijft op en dat alle troep op de vloer is opgezogen.

Robotstofzuiger onderkant
Via: unsplash.com | Andrey Matveev, CC

4. Verbinden en besturen op afstand

We schreven zonet al dat je veel robotstofzuigers kunt integreren met je apparaten voor stembediening, zoals Alexa, HomeKit en Google Home. In aanvulling daarop kun je ook een app gebruiken om je stofzuiger te bedienen en inzicht te krijgen in de reinigingsprestaties.

Je kunt bijvoorbeeld inzien wat de vuilste vloerdelen zijn. Ook kun je het energieverbruik inzien en een overzicht krijgen van hoe lang de stofzuiger gemiddeld over een schoonmaakronde doet. In aanvulling daarop kun je via de app instellen wanneer deze schoonmaakronde plaatsvindt. De stofzuiger kan daardoor zijn werk doen terwijl jij naar kantoor bent of op bed ligt.

5. Minder handwerk, meer tijd

De belangrijkste reden dat mensen voor een gerobotiseerde stofzuiger kiezen, is omdat ze hiermee tijd willen besparen. Dankzij dit apparaat heb je minder handmatige arbeid en houd je met gemak een half uur extra over per dag. Je hoeft immers niet langer met de stofzuiger door het huis. En als dat al nodig is, is het vaak alleen voor de traptreden.

Wil je twee vliegen in één klap slaan? Kies dan voor een robotstofzuiger met dweil. Dit type apparaat beschikt over een eigen waterreservoir, waardoor die je vloer niet alleen stofzuigt, maar ‘m ook met water reinigt.

Robotstofzuiger met dweil functie medion
Via: Medion

Wat kost een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n 80 euro. Je hebt dan wel echt een basismodel met minimale functionaliteiten. Wil je een apparaat dat wat meer in z’n mars heeft? Denk dan aan een prijsklasse tussen de 250 euro en 650 euro.

Het is raadzaam om hier vooraf de nodige research naar te doen. De prijs zegt niet alles; kijk vooral ook naar de genoemde functionaliteiten en bekijk ook het overzicht van beste robotstofzuigers. Zo weet je zeker dat je geen miskoop maakt.

Lees ook:

  1. Smart mirror: dit zijn de 5 beste slimme spiegels
  2. Slimme stekker kopen: dit is de enige juiste keuze
  3. Slimme vaatwasser kopen: tips & 5 vaatwassers met app

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: