Stroom opwekken met regen-panelen: de toekomst?

Geschreven door

Ruud Caris

Regenpanelen

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Zonnepanelen zie je tegenwoordig op steeds meer daken. Maar wat kun je eigenlijk als de zon niet schijnt? Het is dus mogelijk om elektriciteit op te wekken met regen. Hebben we binnenkort dus allemaal regenpanelen op ons dak?

Regen om elektriciteit mee op te wekken

Chinese wetenschappers van de universiteit van Tsinghua hebben een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hierbij hebben ze een manier gevonden om stroom op te wekken met regen.

Dit gebeurt met zogenaamde tribo-elektrische nanogeneratoren (TENG). Dit is niet nieuw, maar het gebruik op grote schaal hiervan was tot voor kort nog niet mogelijk. De Chinese onderzoekers hebben echter een manier gevonden om dit groter aan te pakken.

Bij het onderzoek hebben ze een manier bedacht om deze TENG’s met elkaar te verbinden. Hierbij hebben ze vooral gekeken naar de manier waarop zonnepanelen werken. Door dit na te bootsen met deze TENG’s is het mogelijk geworden om grotere hoeveelheden energie op te wekken.

Regenpanelen
Via: Depositphotos

Veel energie opwekken

Door gebruik te maken van deze nieuwe methode wordt het ineens een stuk interessanter om niet alleen de zon, maar ook de regen te gebruiken om energie op te wekken. Door dit onderzoek is het piekvermogen bijna vijf keer zo hoog, aldus de onderzoekers.

Dit zou betekenen dat het rendabel wordt om dit op grote schaal te gaan gebruiken. Het piekvermogen zou op dit moment zo’n 200 watt per vierkante meter bedragen.

Op dit moment zijn er nog geen plannen om deze nieuwe manier van stroom opwekken op de markt te brengen, maar de onderzoekers verwachten dat dit gaat veranderen. In de nabije toekomst zal dit op grote schaal mogelijk gaan worden.

Wat betekent dat voor jou?

De logische vraag. Maar eigenlijk is er nog goed antwoord hierop. Het zal nog vele jaren duren voordat dit voor consumenten toegankelijk en betaalbaar zal worden, maar het is en blijft een interessante ontwikkeling.

Vooral als we ook in West-Europa naar het weer kijken, zou een combi tussen opwekken via zon en regen een interessante optie zijn. We houden het in ieder geval in de gaten!

Via: Independent & Bright

Lees ook

  1. Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe
  2. Review HomeWizard wifi P1-meter: de ultieme energie bespaarder?
  3. HomeWizard Energy Display review

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: