Miljoenen slimme meters aan vervanging toe

Gelukkig wordt er ondertussen gewerkt aan een modulaire slimme meter.

Geschreven door

Wesley Akkerman

Slimme meters

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

De reden dat miljoenen slimme meters in Nederland toe zijn aan vervanging heeft te maken met het netwerk waarmee ze verbinding maken. Dat mobiele netwerk gaat in 2029 uit de lucht, waardoor de huidige meters dus waardeloos worden.

Tussen nu 2029 moeten er om en nabij de 2,5 miljoen slimme meters in Nederland vervangen worden. Die miljoenen meters maken allemaal namelijk verbinding met een mobiel netwerk dat in 2029 offline gaat. Die maken momenteel gebruik van het GPRS-netwerk. Dat is een verouderde standaard op het gsm-netwerk van Vodafone en KPN.

Helaas kunnen die 2,5 miljoen slimme meters niet zomaar een software-update krijgen om het probleem te verhelpen. Het enige dat werkt, is de meters te vervangen.

Dat gaat netwerkbeheerders miljoenen euro’s kosten. Mocht je zelf willen checken of jouw meter aan vervanging toe is, dan kun je dat ‘gelukkig’ snel controleren. Ergens op de behuizing van het apparaat staan de letters GPRS. Als dat het geval is, dan moet je hem dus laten vervangen.

Slimme meter uitlezen - 1
Slimme meter met P1-meter

Slimme meters in huis

Uiteindelijk betalen consumenten de rekening natuurlijk, zegt Ben Woldring, energie-expert bij Gaslicht.com, tegenover NU.nl. Daar komt bij dat de slimme gasmeters eveneens vervangen moeten worden in de komende jaren.

De eerste generatie gasmeters is namelijk niet compatibel met de nieuwe elektriciteitsmeters. En aangezien die gasmeters hun standen via die meters doorsturen naar de leverancier, ontstaat er in de toekomst dus wederom een probleem.

In principe is het de bedoeling dat slimme meters tientallen jaren meegaan. Natuurlijk komt het vaker voor dat bepaalde technologie achterhaald verklaard wordt en dat we dan als maatschappij overstappen op een ander systeem.

Maar dit kan goedkoper of slimmer aangepakt worden. Daarom is het goed om te zien dat de woordvoerder van Netbeheer Nederland, Theo Schulte, zegt dat er gewerkt wordt aan een modulaire energiemeter. Dat zegt Schulte ook tegen NU.nl.

“Je krijgt dan een vaste meter die 25 tot dertig jaar meegaat. Op die meter kan de communicatiemodule vervangen worden als het gebruikte netwerk verdwijnt. Dan hoeft niet de hele meter meer vervangen te worden.” Wanneer dat ervan komt, is op moment van schrijven helaas niet duidelijk.

Op zo’n slimme meter sluit je onder meer de Homewizard P1-meter aan, die je energieverbruik in kaart kan brengen binnen een app of een apart display.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: