IFTTT (If This, Then That) is een app waarmee je diverse slimme apparaten aan elkaar kunt koppelen.
Het betekent dat je ene apparaat in werking treedt wanneer een ander apparaat daar een seintje voor geeft. Je kunt zelf bepalen welk signaal dat is. Denk daarbij aan het koppelen van je slimme lampen aan de slimme rookmelder, waarna je lampen langs de vluchtroute aan gaan wanneer het brandalarm afgaat.
Dit maakt IFTTT geen standaard smarthome platform. Toch kan het een grote toegevoegde waarde hebben voor je woning. Zeker wanneer je meerdere apparaten hebt die via IFTTT aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
Opties en eigenschappen van IFTTT
Er zijn tientallen apparaten die via IFTTT met elkaar gekoppeld kunnen worden. De IFTTT-app staat zelf ook in verbinding met het internet, waardoor je er zelf allemaal leuke commando’s voor kunt activeren.
Enkele voorbeelden?
- Je kunt je Philips Hue lampen laten knipperen wanneer het International Space Station in de ruimte over je huis heen vliegt.
- Je kunt de lampen laten knipperen wanneer je slimme rookmelder gaat, zodat je ook weet dat het alarm gaat wanneer je in een andere kamer met je koptelefoon op zit.
- Je kunt op je telefoon bepaalde programma’s instellen, bijvoorbeeld schema’s wanneer je telefoon wel of geen geluid mag maken wanneer je wordt gebeld.
- Je Philips Hue lampen gaan knipperen wanneer je Uber chauffeur de straat in komt rijden.
Je kunt de IFTTT app trouwens ook al downloaden wanneer je nog geen slimme apparaten hebt. Je kunt dan zelf bepaalde instellingen binnen je telefoon aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld onder andere automatisch je wifi laten uitschakelen wanneer je buiten bereik bent van je eigen netwerk, zodat je batterij bespaard wordt.
Daarbij kun je IFTTT ook automatisch al je Instagram posts automatisch op andere social media kanalen laten delen. IFTTT is dus een veelzijdige app waarmee je bijzonder veel kunt doen. Het mooiste is dat er wekelijks nieuwe IFTTT scenario’s bijkomen (ook wel applets genoemd), waarmee je weer nieuwe apparaten of apps kunt automatiseren.
Welke slimme apparaten werken met IFTTT?
IFTTT is een interessante manier om verschillende apps of slimme apparaten te laten samenwerken. Helaas is het niet mogelijk om alle slimme apparaten via IFTTT te koppelen, maar gelukkig zijn het er een heleboel. Hieronder zie je een opsomming van enkele populaire producten die werken met IFTTT.
Slimme verlichting
Slimme verlichting is de meest populaire productsoort die je met IFTTT kunt gebruiken. Dat komt vooral omdat je er zoveel andere scenario’s mee kunt bedenken. In de voorbeelden hierboven zag je al dat je IFTTT kunt gebruiken om de lampen in huis te laten knipperen wanneer het ISS Ruimtestation in de ruimte boven je hoofd vliegt, of wanneer het brandalarm van de slimme rookmelder afgaat. Hieronder zie je enkele lampen die werken met IFTTT:
[wpsm_bigoffer post_id=”2470″]
[wpsm_bigoffer post_id=”2455″]
[wpsm_bigoffer post_id=”1830″]
Slimme camera
Een slimme camera kan in sommige gevallen je leven, je huis of je bezittingen redden. Er zijn IP-camera’s voor zowel binnen als voor buiten en ze werken vrijwel allemaal via Wifi. Je kunt de beelden dus overal vandaan bekijken. Bij enkele slimme beveiligingscamera’s kun je gebruikmaken van een ingebouwde microfoon en speaker om tegen kinderen, huisdieren of zelfs inbrekers te praten.
IFTTT en IP-camera’s gaan goed samen. Je kunt de app bijvoorbeeld gebruiken om automatisch te laten opnemen wanneer het buiten donker wordt, of ervoor zorgen dat je binnenverlichting aangaat zodra de binnencamera ziet dat je de voordeur open doet. Hieronder zie je enkele slimme camera’s die werken met IFTTT.
[wpsm_bigoffer post_id=”2503″]
[wpsm_bigoffer post_id=”2248″]
[wpsm_bigoffer post_id=”2228″]
Slimme rookmelder
Een slimme rookmelder zorgt direct voor een veilig gevoel. De Nest Protect heeft bijvoorbeeld een ingebouwde stem die in geval van nood rustgevend werkt voor kinderen. Ook zit er een ingebouwde lamp in die je zo kunt instellen dat deze in het donker een zachte gloed afgeeft wanneer je er onder langs loopt. Handig wanneer je in het donker naar de wc wilt en geen felle lampen wilt aandoen.
IFTTT en slimme rookmelders werken ideaal samen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de lampen op de vluchtroute allemaal aan gaan zodra het alarm van de rookmelder afgaat. Je hoeft daarna alleen nog maar te zorgen dat je veilig buiten komt. De volgende rookmelders zijn te koppelen via IFTTT.
[wpsm_bigoffer post_id=”2170″]
[wpsm_bigoffer post_id=”2165″]
[wpsm_bigoffer post_id=”2158″]
Andere apparaten
Er komen iedere week weer nieuwe apparaten bij waarmee je IFTTT kunt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld al IFTTT commando’s voor de Tado thermostaat, voor slimme jaloezieën en garagedeuren, maar die connecties zijn in het begin nog vrij beperkt. Er zijn dus zoveel apparaten om te koppelen, dat het teveel is om ze hier op te noemen. De producten die we hierboven hebben genoemd hebben in Nederland de beste mogelijkheden en zijn het populairst om te gebruiken met IFTTT.
In de IFTTT app is het ook mogelijk om zelf een zogenaamde applet te creëren. Die applet kunnen andere mensen dan installeren in hun eigen telefoon wanneer zij over dezelfde apparaten beschikken. Zo zijn er mensen waarbij IFTTT automatisch een pizza besteld bij Domino’s wanneer hun vliegtuig landt, of dat de slimme thermostaat een notificatie stuurt wanneer de luchtvochtigheid in de woonkamer te hoog is.
Op de website van IFTTT vind je een complete lijst met apparaten die geschikt zijn voor de app en welke applets je ermee kunt creëren..
Lees ook:
– Wat is IFTTT? En waarom jij het nodig hebt
– 5 alternatieven voor IFTTT
IFTTT is een handige app waarmee je veel apparaten in je huis kunt automatiseren. Heb je nog geen slimme apparaten? Download de app dan eens alvast. Je kunt namelijk een aantal dingen binnen je telefoon ook al automatiseren, zodat je ziet welke opties er in de toekomst nog in het verschiet liggen.