5 Alternatieven voor IFTTT

Wat is IFTTT? Ontdek alle mogelijkheden

Het is voor velen een droom. Het creëren van een smart home waarbij de apparaten zelfstandig met elkaar communiceren. Of een wereld waarin je smartphone zelfstandig helpt om belangrijke taken en afspraken te onthouden en individuele doelen te behalen.

En we zeggen eerlijk…

Dat is natuurlijk superhandig en meer dan welkom. Om die droom uit te laten komen, grijpen we vaak direct naar IFTTT. Dat is niet gek, want het bedrijf is één van de grootste spelers binnen de automatisering van de smart home markt. Toch zijn er enkele noemenswaardige alternatieven voor IFTTT. In dit artikel vertellen we welke dat zijn, en waarom juist die apps interessant zijn. Heb je nog een opfrisser nodig wat betreft IFTTT? Lees ook ons artikel; Wat is IFTTT?


Alternatieven voor IFTTT

Hieronder lees je alles over de 5 beste alternatieven voor IFTTT. Sommige apps zijn geschikt voor het automatiseren van alleen je smartphone. Andere apps zijn weer geschikt voor het automatiseren van je gehele smart home.

1. Shortcuts (Workflow) (iOS) 

Ben je een Apple-gebruiker en zoek je naar een gestroomlijnd alternatief van IFTTT? Dan hoef je niet veel verder te zoeken dan Shortcuts. De app is oorspronkelijk niet door Apple ontwikkeld, maar is overgekocht nadat het bedrijf de enorme potentie in de startup zag. Workflow werd geïntegreerd en heet nu dus Shortcuts.

In de app kun je diverse Shortcuts kiezen of zelf creëren. Wil je automatisch Gifjes kunnen versturen op social media, instellingen op je telefoon automatiseren of het registreren en bijhouden van je trainingsschema? Shortcuts zorgt ervoor dat je overal op tijd aan herinnerd wordt. En het werkt ook nog eens zeer soepel en snel.

Workflow App - alternatieven IFTTT
Via: workflow.is

2. Stringify 

Het grote voordeel van IFTTT is dat je er ook eenvoudig je slimme apparaten mee kunt automatiseren. De meeste apps in dit rijtje zijn alleen maar geschikt om het apparaat waarop de app is geïnstalleerd te besturen. Bij Stringify is dat anders.

Deze app is één van de beste alternatieven voor IFTTT, en vooral wanneer het gaat om het besturen van slimme apparaten in huis. Net als met IFTTT kun je dus je slimme lichten koppelen aan je muziek, slimme slot of andere apparaten. Stringify is voornamelijk interessant omdat het op zowel iOS als Android geïnstalleerd kan worden. Dat maakt het samen met IFTTT de enige apps waarbij dat mogelijk is. 

3. MacroDroid (iOS & Android)

Wil jij je Android telefoon volledig automatiseren? Zit je veel te vaak met je telefoon in je handen om afspraken in te plannen of foto’s te uploaden op je Dropbox? 

MacroDroid is de ideale partner om je telefoon in te stellen zoals jij dat wilt. Je kunt de app niet gebruiken in combinatie met de apps van derden, maar dat neemt niet weg dat de app zijn ene taak heel serieus uitvoert. Door speciale Macro’s en Triggers in te stellen zorg je ervoor dat je allerlei taken geautomatiseerd kunt uitvoeren.

Zo kun je bijvoorbeeld Wifi als trigger gebruiken. Je telefoon schakelt dan automatisch op ‘stil’ wanneer je verbindt met de Wifi van je werk. Kom je weer op je thuisnetwerk, dan schakelt de telefoon automatisch weer terug naar de oorspronkelijke stand. 

Macrodroid - alternatieven IFTTT
Via: macrodroid.com

4. Microsoft Flow 

Uiteraard kan een app voor Microsoft telefoons niet ontbreken in dit lijstje. In de app heb je de mogelijkheid om diverse ‘applets’ te kiezen, maar is het ook mogelijk om ze zelf te creëren. Wel is er een klein nadeel: Microsoft Flow heeft vooral veel opties voor ondernemers en bedrijven. Dat wil zeggen dat je als particulier iets beter moet zoeken voordat je iets geschikts vindt voor jouw toestel. Waarschijnlijk heeft dat voornamelijk te maken met het feit dat Microsoft zijn eigen producten en diensten wil aanbieden, zoals OneDrive, OneNote en Office. Wat dat betreft is het een slimme stap om voornamelijk bedrijven aan te trekken. 

5. Automate (Android)

De app Automate heeft een toepasselijke naam gekregen. Je kunt een Android telefoon namelijk helemaal automatiseren, totdat je niets meer zelf hoeft te doen.

De app werkt iets lastiger dan bijvoorbeeld MacroDroid, maar je krijgt daar wel weer veel opties voor terug. In tegenstelling tot Macrodroid, heb je hier de mogelijkheid om te kiezen uit enkele opties, maar kun je ook zelf de diepte in duiken.

Ben je niet bang voor een technologische uitdaging en wil je meer opties dan met MacroDroid? Dan is Automate een prima app om je telefoon te automatiseren. 

Automate - Alternatieven IFTTT
Via: llamalab.com

6. Zapier

Zapier belooft een eenvoudige manier om je werk te automatiseren. Het is dan ook voornamelijk bedoeld voor de zakelijke markt. Het helpt je bijvoorbeeld om bepaalde software met elkaar te laten communiceren. Dat neemt enorm veel werk uit handen, waardoor je uiteindelijk minder tijd kwijt bent aan administratie. Maar laat je niet afschrikken als jij een particulier bent. Want ook dan blijven er tientallen apps over waar je ontzettend handige combinaties mee kunt maken.

Zapier werkt namelijk samen met meer dan 1.500 apps, waardoor je extreem veel opties hebt. Het zoeken naar handige workflows is ook heel eenvoudig. Je selecteert gewoon welke apps jij hebt. Vervolgens worden er diverse opties getoond om die apps aan elkaar te koppelen.

Je komt er al snel achter dat je Zapier véél eerder had willen kennen.

Smartphone of smarthome automatisering

Het lijkt soms wel alsof onze levens steeds drukker worden. Het is dus niet gek dat we als mensen op zoek gaan naar manieren om ons leven eenvoudiger te maken. De automatisering van onze telefoon en zelfs ons huis zijn onderdeel van het antwoord op dat dilemma.

Door gebruik te maken van deze automatisering vergeet je minder snel afspraken en hoef je minder ook bepaalde zaken na te denken. Maar ook entertainment is een belangrijke optie van de automatisering.

Een sms ontvangen wanneer het ISS over je heen vliegt, lampen die gaan knipperen als je favoriete voetbalteam scoort en een wallpaper die dagelijks verandert zijn natuurlijk erg leuk. Maar naast dat ze leuk zijn, helpen ze je nog niet echt bij het automatiseren van je leven.

Ik denk dat deze extra stap pas echt gezet gaat worden wanneer het grote publiek de oneindige potentie ziet in het automatiseren van bepaalde processen. Veel meer ontwikkelaars zullen zich dan gaan bezighouden met het optimaliseren van dagelijkse processen. Het einde van de ontwikkelingen zijn wat mij betreft dus nog láng niet in zicht.

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo