Review Yale Linus L2: slim retrofit-slot voor iedereen?

De Yale Linus L2 laat zien dat een slim slot niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Geschreven door

Wesley Akkerman

·

Gereviewd door

Ruud Caris
yale linus l2

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De Yale Linus L2 is een slim slot dat werkt volgens de principes van retrofitting. Dat betekent dat de installatie gemakkelijk zal verlopen en dat je het cilinder in de deur niet hoeft te vervangen. Maar hoe slim is dit slot en hoe bevalt het in de praktijk?

Yale Linus L2: scherpe prijs

Met een prijs van 229 euro is de Yale Linus L2 in elk geval scherp geprijsd. Want in dit slot zit alles wat je nodig hebt voor een volledig gebruik. Daar waar je bij de voorganger nog een aparte wifi-module nodig had voor online bediening, is dat bij de L2 niet het geval.

Daar zit namelijk een wifi-chip in, die dergelijke toegang dus ingebouwd aanbiedt. Dat scheelt een investering van ruim tachtig euro – dat is namelijk de prijs van de Yale Wifi Bridge. Daar komt bij dat de eerste Linus alsnog tussen de 228 en 268 euro kost, waardoor je sowieso goedkoper uit bent met de L2.

yale linus l2
Smarthomefans – Wesley Akkerman

De Yale Linus L2 beschikt daarnaast over een eigen accupack, waardoor je niet in de weer hoeft te zijn met losse batterijen. Die pack moet je eens in de zes maanden opladen en tijdens dat proces werkt het slot niet. Dus dan zul je voor jezelf een goed oplaadmoment moeten vinden. Maar deze methode werkt alsnog beter dan rommelen met losse batterijen.

De pack opladen gaat overigens via usb-c, geheel volgens de regels die vanuit de Europese Unie opgelegd zijn. Hiervoor levert Yale geen eigen kabel mee, maar waarschijnlijk heb je gewoon al ergens een geschikte kabel in de kast liggen.

Smarthomefans review
Yale Linus L2
4.5
Pluspunten:
  • Scherp gerpijsd
  • Compleet geleverd (incl. wifi-module)
  • Oplaadbaar accupack
  • Retrofit (past op bestaande cilinder)
  • Eenvoudige installatie
Aandachtspunten:
  • Relatief groot
  • (Nog) geen Matter-ondersteuning
Bekijk actuele prijs →

De Yale Linus L2 installeren

De Yale Linus L2 installeren is echt geen enkel probleem. Nadat je de accu zo’n vijf uur opgeladen hebt voor gebruik, kun je het slot ophangen. Je bevestigt de achterplaat met een enkele schroef op het bestaande cilinder en klikt het slimme slot er gewoon aan vast. Binnenin zit een schakelaar die de montage bijeenhoudt.

yale linus l2
Smarthomefans – Wesley Akkerman

Voordat je dit echter doet, is het handig om het slot eerst aan de Yale-app toe te voegen. Zodra je een nieuw apparaat toevoegt (aan een nieuw of bestaand huis), scan je de qr-code aan de binnenkant en volg je de resterende stappen op. Een kind kan de was doen. Dit duurt enkele minuten nadat je de accu van de lader haalt.

En het mooie is: omdat dit een retrofit-slot is en je de cilinder niet hoeft te vervangen, kun je altijd je eigen sleutel als back-up gebruiken. Wanneer het slot niet functioneert, of verbinding met het internet verliest, dan kun je dus altijd naar binnen – ook wanneer de accu leeg is. Daar houden we van: fysieke back-ups voor als de digitale wereld niet beschikbaar is.

Ook hoef je daardoor eventueel uitgeleende sleutels niet terug te halen. Zo heb je dus als het ware het beste van beide werelden: en een digitale bediening en een fysieke optie. Op de website van Yale kom je overigens een cilindertest tegen, waarmee je kunt checken of het slimme slot op jouw voordeur past. Het uitproberen waard.

yale linus l2
Smarthomefans – Wesley Akkerman

Het slimme slot bedienen

De Yale Linus kun je na het installeren op verschillende manieren bereiken en bedienen. Dat kan via bluetooth, bijvoorbeeld wanneer je precies voor de deur staat. Dan maak je lokaal verbinding. Maar dus ook via het internet; dan hoef je niet eens thuis te zijn. Heb je een slimme deurbel of buitencamera hangen, dan kun je checken wie er voor de deur staat voordat je opendoet. De deur openen en sluiten gaat dan via een knop binnen de app.

Maar je kunt ook gebruikmaken van de meegeleverde Yale Dot. Dit is een nfc-tag waar je met je smartphone langs kunt vegen om de deur te openen. Dan hoef je dus geen app te openen en ook niet naar je sleutels te grijpen.

Binnen de app tref je veel opties aan met betrekking tot bediening en instellingen. Zo kun je digitale sleutels aanmaken (en intrekken wanneer je wil) en altijd zien of de deur geopend of gesloten is. Dat werkt met DoorSense. Die functie kan aan de hand van een magneetje naast de deur checken of de voordeur open of dicht is.

yale linus l2
Smarthomefans – Wesley Akkerman

Ook tref je er een Activiteitenoverzicht aan, waarin je kunt zien wie wanneer binnenkomt. Daarvoor moeten bijvoorbeeld gezinsleden wel toegevoegd worden aan de app. Ook kun je een los numeriek toetsenbord aanschaffen en een code voor bepaalde personen aanmaken; ook dan kun je zien wanneer die persoon naar binnen gegaan is.

Conclusie

Ten opzichte van de vorige Yale Linus heeft de fabrikant wat ons betreft veel goede veranderingen doorgevoerd. Het slimme slot is slanker en smaller, maakt minder herrie en werkt een stuk slimmer. Daarnaast zit de wifi-module nu ingebouwd en krijg je er standaard een accupack bij, en dat terwijl je minder geld uitgeeft dan aan de eerste versie.

Het enige nadeel dat we echt hebben kunnen ondervinden aan de Yale Linus L2 is dat dit wel nog steeds een flinke unit aan de deur is. Concurrenten als Tedee en Bold bieden veel compactere slimme sloten aan, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Ook laat Matter-ondersteuning vooralsnog op zich wachten.

Maar al met al zijn we dik tevreden over de Yale Linus L2. De prijs is zeer gunstig en de hoeveelheid functies die je krijgt overstijgen de verwachtingen. Het slot is bovendien snel geïnstalleerd en zeer toegankelijk, ook voor de mensen die wat minder technische kennis hebben. Een aanrader voor iedereen die bezig is met het slimmer maken van zijn of haar huis.

Twijfel je nog of wil je graag vergelijken, check dan ook deze Nuki slot review.

Smarthomefans review
Yale Linus L2
4.5
Pluspunten:
  • Scherp gerpijsd
  • Compleet geleverd (incl. wifi-module)
  • Oplaadbaar accupack
  • Retrofit (past op bestaande cilinder)
  • Eenvoudige installatie
Aandachtspunten:
  • Relatief groot
  • (Nog) geen Matter-ondersteuning
Bekijk actuele prijs →

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: