Een slimme stekker is een waardevolle toevoeging in je huis. Je sluit er huishoudelijke apparaten of lampen op aan die je vervolgens via smartphone, tablet of stem kunt aan- en uitzetten. Ook kun je energie besparen met een slimme stekker.
In dit artikel lees je alles over de smart plugs en krijg je het antwoord op de vraag: wat is de beste slimme stekker.
Wat is een slimme stekker?
Een slimme stekker is een apparaat dat je aansluit op een normaal stopcontact. Deze zit ook weer een stopcontact, waarop je apparaten en lampen kunt aansluiten. Je kunt deze apparaten vervolgens aan- en uitschakelen via je smartphone of tablet, omdat de tussenstekker onderdeel is geworden van je smart home of WiFi-netwerk.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Het is ook mogelijk om de slimme stekker te programmeren, zodat deze op vaste tijdstippen aan- en uitgaat. Op deze manier kun je bijvoorbeeld als je op vakantie bent toch een lamp aan laten gaan ’s avonds, zodat het lijkt alsof je thuis bent. Ook kun je aangesloten energieslurpende apparaten ’s nachts automatisch uitzetten.
Hombli stekker
Beste keuze
- Eenvoudige installatie
- Geen hub of abonnement nodig
- Werkt met Amazon Alexa en Google Home
Slimme stekker via WiFi, Bluetooth of Zigbee
De slimme stekker wordt meestal aangestuurd via WiFi, Bluetooth of het Zigbee-protocol. In dat laatste geval is een extra gateway (kastje) nodig om vanaf je smartphone of tablet de stekker aan te sturen. Deze gateway moet het Zigbee-protocol ondersteunen.
Gebruikt de slimme stekker WiFi, dan kun je deze aansturen zolang je telefoon of tablet, maar verbonden is met je WiFi-router. Er zijn ook merken en mogelijkheden om dit buitenshuis te besturen, maar dan heb je altijd een gateway of hub nodig.
Werkt de stekker met Bluetooth? Dan moet je zorgen dat Bluetooth op je telefoon of tablet is ingeschakeld en moet je niet verder dan ongeveer 10 meter van de slimme stekker zijn. Het nadeel van Bluetooth is dan ook, je raadt het al, het beperkte bereik.
Slimme assistent koppelen
Het is bij veel slimme stekkers ook mogelijk om ze te verbinden met een slimme assistent zoals Google Home, Amazon Alexa of Apple Homekit. Dit zijn platforms van waaruit je je hele smart home kunt aansturen.
Lees ook: Slimme stekker voor Google Home
Via de slimme speakers van de fabrikanten (Google Nest Hub, Amazon Echo Dot of Apple Homepod) of de bijbehorende app kun je ook spraakopdrachten geven die je slimme stekker aan- of uitschakelen. Tevens kun je ook routines en tijdschema’s programmeren in de app van de slimme assistent.
Daarnaast kun je slimme apparaten ook met elkaar laten communiceren. Bijvoorbeeld een lamp die op de slimme stekker is aangesloten inschakelen als een slimme bewegingssensor iemand detecteert.
Energieverbruik meten
Sommige producten bieden de mogelijkheid om het energieverbruik van het aangesloten apparaat te meten. Het is daarbij soms zelfs mogelijk om je kWh-prijs op te geven, zodat je ook meteen ziet hoeveel euro het aangesloten apparaat je kost per dag, week, maand of jaar. Een bekend voorbeeld hiervan is de HomeWizard Energy Socket.
Wat kun je allemaal met een slimme stekker
Best handig dus, zo’n slimme stekker. Maar wat kun je er zoal mee? Een overzicht:
- Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: is er bijvoorbeeld een traditionele lamp in je woonkamer die je graag op commando of op een specifiek tijdstip aan of aan/uit wil laten gaan? Sluit de lamp aan op deze stekker en dit is voortaan mogelijk.
- Ventilator bedienen: sluit een ventilator aan op de slimme stekker en zet deze zonder op te hoeven staan aan vanaf je bank of bed wanneer je ligt te zweten.
- Kerstboom aan- en uitzetten: de kerstboom staat hier tegen een muur en het is altijd gedoe om eronder te kruipen om de lampjes in te steken. Ik heb de lampjes daarom ingestoken op een slimme stekker, waardoor ik de kerstboom eenvoudig via de app of met mijn stem bedien. Ook je kerstdorp en buitenkerstverlichting kun je eenvoudig bedienen via een slimme stekker.
- Energieverbruik meten: sommige producten meten hoeveel je aangesloten apparaat precies verbruikt. Handig om inzicht te krijgen in het verbruik van bijvoorbeeld het oplaadstation van je robotstofzuiger.
- Trigger op beweging: als je een bewegingssensor hebt, kun je deze via je smarthomeplatform (bijv. Google Home, mits ondersteuning) zo instellen dat bij een beweging de aangesloten lamp op de slimme stekker aan of uit gaat.
- Tijdschema: stel een tijd in wanneer de slimme stekker moet inschakelen en wanneer deze weer moet uitschakelen. Zo hoef je er niet meer naar om te kijken. Het is ook soms mogelijk om in plaats van een specifiek tijdstip te kiezen voor zonsopgang of -ondergang.
- Stroombesparing: door een tijdschema te gebruiken kun je (‘s nachts) ook verschillende apparaten automatisch uitschakelen om energie te besparen. Denk aan computers, soundbars, televisies, oplaadstations, …
- Apparaten toevoegen aan slimme assistent: de meeste slimme stekkers kun je koppelen aan de meest populaire slimme assistenten zoals Google Home, Alexa of Homekit. Hierdoor word je dit onderdeel van je smarthome ecosysteem. Zo kun je de stekker bedienen via spraak of laten inschakelen door een trigger van een ander smart home apparaat (bijvoorbeeld je videodeurbel waarop gedrukt wordt).
Slimme stekker vergelijking
Er zijn talloze slimme stekkers beschikbaar, maar hoe kies je de juiste? Gelukkig heb ik de beste opties voor jou geselecteerd op basis van prijs en functies.
De Hombli slimme stekker komt als winnaar uit de bus dankzij de uitgebreide functies, waaronder het meten van het energieverbruik. Bovendien is er geen extra gateway nodig omdat de stekker via WiFi kan worden aangestuurd.
Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, dan biedt de slimme stekker van Action een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze stekker werkt ook zonder gateway, maar kan geen energieverbruik meten.
Als je liever voor een premium merk gaat, is de Philips Hue slimme stekker een goede keuze. Deze stekker werkt met Bluetooth en Zigbee. Voor Bluetooth heb je geen gateway nodig (wel beperkt bereik). Voor Zigbee heb je wel een gateway met Zigbee-ondersteuning nodig, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge.
Er zijn natuurlijk nog veel meer slimme stekker. Denk bijvoorbeeld aan de Eve Energy stekker, maar ook de slimme stekker van Ikea en Lidl
In de onderstaande vergelijkingstabel kun je de verschillen zien tussen de stekkers en ontdekken wat de prijzen zijn:
✔ Maakt traditionele apparaten slim
✔ Meet energieverbruik
✔ Werkt met Google Home en Alexa
Nee
Protocol
WiFi
Tijdschema
Ja
Energieverbruik meten
Ja
Maximaal vermogen
3540 watt
Gewicht
0,10kg
Afmetingen
4.6 x 4.6 x 8.4 cm
Slimme assistent
Google Home, Alexa
✔ Maakt traditionele apparaten slim
✔ Werkt met Google Home en Alexa
Nee
Protocol
WiFi
Tijdschema
Ja
Energieverbruik meten
Nee
Maximaal vermogen
3680 watt
Gewicht
0,152kg
Afmetingen
7,5 x 7,5 x 10,7 cm
Slimme assistent
Google Home, Alexa
✔ Maakt traditionele apparaten slim
✔ Werkt met Google Home, Alexa en Homekit
Nee, wel bij gebruik van Zigbee
Protocol
WiFi, Bluetooth, Zigbee
Tijdschema
Ja
Energieverbruik meten
Nee
Maximaal vermogen
2200 watt
Gewicht
0,158kg
Afmetingen
5,1 x 5,1 x 8,4 cm
Slimme assistent
Google Home, Alexa, Homekit
Slimme stekker kopen: hier moet je op letten
Ga je een slimme stekker kopen? Dan raad ik je aan om op de volgende belangrijke dingen te letten om teleurstelling te voorkomen:
- Wattage: controleer de maximale waardes die je slimme stekker aankan en vergelijk dit met die van het apparaat dat je erop wilt aansluiten. Sommigen kunnen bijvoorbeeld maximaal 10A (1200W) verwerken, terwijl andere tot 16A (1920W) gaan.
- Protocol: werkt de slimme stekker op WiFi? Zorg voor een stabiel en dekkend WiFi-netwerk. Gebruikt de stekker Bluetooth? Let er dan op dat je een beperkt bereik hebt, wat wellicht prima is in een appartement maar niet in een huis met twee verdiepingen. Als je stekker met Zigbee werkt, dan moet je een extra kastje hebben om je stekker te kunnen gebruiken.
- Privacy: kies een slimme stekker van een betrouwbare fabrikant die transparant is over de beveiliging en updates van de stekker en het privacybeleid. Check of de stekker voldoet aan de Europese privacywetgeving. Dit kan bij stekkers van Chinese makelij nog vaak een dingetje zijn.
- App: controleer of er een app beschikbaar is voor jouw smartphone of tablet (iOS of Android). De app moet makkelijk te gebruiken zijn en de functies bieden die jij zoekt.
- Verbruik: kijk ook even naar het energieverbruik van de slimme stekker zelf. Het is tenslotte toch een apparaat wat 24/7 stroom krijgt.
- Compatibiliteit: controleer of de slimme stekker compatibel is met de slimme assistent die jij gebruikt (Google Home, Amazon Alexa, of Apple HomeKit).
Door deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een slimme stekker, zorg je ervoor dat je een slimme stekker kiest die past bij jou en je smart home.
Slimme stekker buiten gebruiken: hier moet je op letten
De meeste smart plugs op de markt zijn gemaakt voor gebruik binnenshuis. Wil je een slimme stekker buiten gebruiken? Raadpleeg dan altijd de handleiding van het product om te kijken of je de stekker alle vier de seizoenen buiten kunt gebruiken.
Er zijn ook slimme stekkers speciaal gemaakt voor in je (voor)tuin. Deze kunnen koude en warme temperaturen aan en zijn spatwaterdicht.
Een voorbeeld is Hombli, die ook een speciale versie aanbiedt voor buiten. De Hombli slimme stekker voor buiten is IP44 beschermd en daarmee bestand tegen regen en stof. Handig om bijvoorbeeld de vijverpomp op aan te sluiten.
Energie besparen met slimme stekkers, zo gaat het in zijn werk
Met een slimme stekker bedien je ieder aangesloten apparaat of lamp op afstand. Heb je bijvoorbeeld het oplaadstation van de kruimeldief aangesloten, kun je instellen dat die ’s nachts uitgaat. Vol is immers vol, dus ’s nachts hoeft die niet te laden en kun je energie besparen.
Bekijk hier nog meer voorbeelden hoe jij energie kunt besparen met een slimme stekker:
- Stel een tijdschema in: gebruik de app van de slimme stekker of je slimme assistent om een tijdschema in te stellen voor wanneer deze aan en uit moet gaan. Dat is handig voor apparaten die je ’s nachts niet nodig hebt zoals bijvoorbeeld een luchtbevochtiger.
- Meet energieverbruik: sommige exemplaren meten ook hoeveel energie je aangesloten apparaat verbruikt. Zo weet je na een tijdje de echte energieverslinders in je huishouden en kun je actie ondernemen om die uit te zetten.
- Gebruik routines: via de app van de slimme assistent (bijv. Google Home) kun je ook routines instellen. Stel in dat de slimme stekker uitgaat als jij van huis gaat. Of stel in dat de stekker juist ingeschakeld wordt, als de zon opkomt.
- Schakel uit vanaf een afstand: vergeten om een apparaat dat je hebt aangesloten op een slimme stekker uit te zetten toen je de deur uit ging? Via de app van de stekker of je slimme assistent kun je dat alsnog doen. Zo bespaar je weer energie.
Slimme stekker Google Home
Google Home is een soort afstandsbediening voor al je smart home apparaten. Voeg je een slimme stekker toe aan deze afstandsbediening, dan creëer je meer mogelijkheden.
Zo kun je door gebruik van de app Google Assistent of slimme speaker Google Nest spraakcommando’s geven om je slimme stekker aan- of uit te zetten. Als je op een gure winterdag thuiskomt, kun je bijvoorbeeld zeggen: “OK Google, zet kerstboom aan”.
Je kunt ook zeggen “Hey Google, ik ben thuis”. Op dit moment speelt Google de routine voor thuiskomst af. Deze kun je zelf programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat drie lampen in de woonkamer moeten aangaan, de slimme thermostaat naar 20 graden springt en de speaker begint met het afspelen van Spotify.
Heb je meerdere slimme apparaten toegevoegd aan Google Home, dan kunnen ze ook communiceren via dit platform. Zo kun je een trigger instellen (bijvoorbeeld een bewegingssensor die wordt geactiveerd) met daarop een actie (bijvoorbeeld thermostaat uitzetten).
Lees ook: Slimme stekker Google Home
Beste slimme stekker
Slimme stekker Hombli
Beste keuze
De Hombli slimme stekker is een innovatieve oplossing om je traditionele apparaten slim te maken. Bekijk details…
Bijzonderheden
- Eenvoudige installatie
- Geen hub of abonnement nodig
- Meet energieverbruik van aangesloten apparaat
- Werkt met Amazon Alexa en Google Home
Plus- en minpunten
Prijsvergelijk
Hombli stekker (3-pack)
Video
Samenvatting
De Hombli slimme stekker maakt je niet-slimme apparaten slim. Via de app of gekoppelde spraakassistent zet je het aangesloten apparaat eenvoudig aan en uit.
Een unieke feature die op deze slimme stekker zit is het kunnen meten van je stroomverbruik. Hoeveel energie vreet bijvoorbeeld je computer, televisie of koelkast? In de app wordt inzichtelijk wat de stekker meet.
Je hebt geen aanvullende homebase of bridge nodig voor het gebruiken van de stekker. Ook hoef je geen abonnement af te sluiten voor het volledig functioneren van het apparaat.
Philips Hue slimme stekker
Beste premium keuze
De Philips Hue stekker maakt slim schakelen bijzonder eenvoudig. Door het prettige formaat en integratie van slimme assistenten een absolute aanrader. Bekijk details…
Bijzonderheden
- Eenvoudige installatie
- Werkt alleen met Zigbee-gateway (bijvoorbeeld Hue bridge)
- Werkt met Google Home
Plus- en minpunten
Prijsvergelijk
Samenvatting
Met de Philips Hue slimme stekker kun je huishoudelijke apparaten bedienen met je smartphone, tablet of stem. Je kunt de stekker bedienen via Bluetooth (let op: beperkt bereik) of de stekker toevoegen aan een Zigbee-gateway zoals de Philips Hue Bridge. Dan kun je de stekker bedienen zolang je maar wifi-verbinding hebt.
Je kunt ook instellen om de stekker op specifieke tijden in- of uit te laten schakelen of om te reageren op andere gebeurtenissen in je huis. Zo kun je bijvoorbeeld je koffiezetapparaat automatisch laten inschakelen wanneer de zon opkomt of je een aangesloten lamp automatisch laten inschakelen wanneer een bewegingssensor je detecteert.
De Philips Hue slimme stekker werkt met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit, waardoor je de stekker ook met je stem kunt bedienen.
Let goed op dat je het juiste model koopt, deze voor Nederland en deze voor België.
Slimme stekker Action
Budget keuze
Het grootste voordeel van de LSC Smart Connect slimme stekker van de Action is de goedkope prijs. Bekijk details…
Bijzonderheden
- Eenvoudige installatie
- Werkt standalone, zonder hub
- Werkt met Alexa en Google Home
Plus- en minpunten
Video
Samenvatting
De slimme stekker van de Action doet gewoon wat hij moet doet. Je maakt er niet-slimme apparaten wél slim mee. Zo kun je alle apparaten of lampen die ja aansluit via de app of spraakbediening (Google Home of Alexa) aan- en uitzetten. Ook kun je tijdschema’s instellen.
De installatie gaat eenvoudig via de LSC Smart Connect app. Let wel op dat je WiFi-netwerk in 2.4GHz uitzendt, anders werkt je slimme stekker niet.
Tot slot over slimme stekkers
Het gebruik van een slimme stekker biedt veel voordelen in je huishouden. Zo is er het gemak van bediening vanaf de bank of buitenshuis, maar ook de energie die je kunt besparen door het toepassen van tijdschema’s en routines is een groot voordeel.
Door het gebruik van een dergelijk slim product bespaar je dus niet alleen energie en geld, maar maak je je dagelijks leven ook makkelijker en comfortabeler. Ik zou daarom zeker een slimme stekker kopen. Begin er met eentje en je zal zelf zien wat voor mogelijkheden ze bieden. Ik weet zeker dat je na een tijdje helemaal verknocht bent.
Lees ook
01
Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?