Slimme stekker

De slimme stekker is een eenvoudig apparaatje waarmee je zeer eenvoudig je smarthome uitbreidt. Zo’n smart stekker zorgt er namelijk voor dat ook je ‘domme’ apparaten mee kunnen doen binnen het automatiseren van je huis. Veel mensen die een smarthome willen creëren, beginnen daarom eerst met slimme stekkers en slimme verlichting. Voor een redelijk laag bedrag ontdek je zo alle mogelijkheden die je hebt.

Wil je meer weten? Ik vertel je in dit artikel alles over de smart plug. Zo zie je zelf wat deze compacte apparaatjes jouw huis te bieden hebben.

[toc]


De mogelijkheden van een smart stekker

Je vraagt je misschien af wat wel of juist geen mogelijkheden zijn van een smart stekker. Ten eerste hangt het heel erg af van de stekker die je kiest. Maar, in essentie zijn alle slimme stekkers bedoeld om jou via een app controle te geven over een apparaat dat is aangesloten op de stekker.

Je kan er bijvoorbeeld dus voor kiezen om de slimme stekkers te gebruiken om alle lampen in één keer uit te klikken als je naar bed gaat. Of de lampen juist onregelmatig aan en uit kan laten gaan, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent.

Maar het is ook mogelijk om smart plugs bijvoorbeeld met Google Home Assistent te combineren. Dan kun je de stekkers spraakgestuurd aansturen en daarmee dus ook verwerken in andere processen binnen je smarthome ecosysteem. Dan heb je de app van de lampen niet meer nodig, omdat alles dan vanuit één centrale plek geregeld wordt. Dan komen de mogelijkheden van de slimme stekkers pas echt tot leven.


Voordelen slimme stekker

  • Je bespaart op je energiekosten.
  • Alle apparaten worden tegelijk bediend, met één knop.
  • Al je oude apparaten worden slim.

Nadelen slimme stekker

  • Soms alleen compatible met een specifiek smarthome systeem, waardoor je meerdere apps nodig hebt.
  • Sommige stekkers zijn groot, waardoor ze meerdere stopcontacten bezet houden.
Slimme stekker
Via: www2.meethue.com

Populaire slimme stekkers

Benieuwd welke slimme stopcontact het populairst is? Hieronder zie je drie goed scorende en veel verkochte smart plugs.

Philips Hue

We kennen Philips Hue allemaal van de slimme verlichting, maar je kunt ook een Hue stekker kopen. Daarmee koppel je in één keer al je slimme lampen en andere apparaten aan je smarthome systeem. De smart stekker van Philips werkt ook samen met de Philips Hue Bridge, waardoor je eenvoudig een groot netwerk van apparaten creëert.

[wpsm_bigoffer post_id=”2133″]

HiHome WPP-16S1

De HiHome WPP-16S1 is gemaakt op Nederlandse bodem. De stekker is zo geavanceerd dat je er het energieverbruik van een aangesloten apparaat mee kan meten. Ook is het mogelijk om de smart plug aan te sluiten op Google Assistant en Amazon Alexa. Dat beteken dat je alle aangesloten apparaten met je stem kunt bedienen.

[wpsm_bigoffer post_id=”2141″]

INNR SP 120

De smart plug van INNR is handig omdat er ook veel slimme verlichting van INNR verkrijgbaar is. Daardoor kun je met de stekkers een groot netwerk van slimme apparaten creëren. Je hoeft dan bijvoorbeeld ook niet al je lampen te vervangen om de sfeer in huis tóch in één keer aan te passen. Ook is de installatie van de stekker erg eenvoudig.

[wpsm_bigoffer post_id=”2137″]


Wat voor slimme stekkers zijn er?

Bij het kiezen van de smart plug, gaat het vooral om het kunnen aansturen op afstand. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Hieronder vertel ik je meer over opties die niet in iedere slimme stekker zitten, maar wel belangrijk kunnen zijn.

Slimme stekkers met een app

Eigenlijk heeft iedere smart stekker een app. Want dat is nou eenmaal de grootste toegevoegde waarde. Maar hoe functioneel die app is, dat hangt af van het merk. Niet iedere fabrikant biedt hetzelfde gebruiksgemak of eenvoud om de stekkers te bedienen. Wanneer je een slimme stekker gaat kopen, raad ik je daarom aan om even te kijken naar de app van de stekkers. Ten eerste omdat je zo direct ziet of je er graag mee wilt werken. Ten tweede omdat je hierdoor ziet of de mogelijkheden die jij voor ogen hebt, ook echt haalbaar zijn.

Maximaal wattage

Voor een gewone bureaulamp of een peertje in de hal zal het maximale wattage van een smart plug al snel genoeg zijn. Maar er zijn ook veel grotere apparaten die veel stroom verbruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een elektrische jacuzzi die soms wel 3.500 Watt aan stroom verbruikt. Dat is overigens ook een ideaal apparaat wat je op afstand alvast wilt aanzetten. In zo’n geval kan het handig zijn om te weten dat sommige slimme stekkers niet in staat zijn om die jacuzzi aan te zetten. Afhankelijk van de stekker die je koopt, zal het maximale wattage tussen de ca. 2.000 tot 4.000 Watt liggen. De INNR Smartplug werkt bijvoorbeeld tot 2.300 Watt, maar de HiHome Smart Wifi Plug kan maximaal 3.600 Watt schakelen.

Ook het aantal Ampere kan belangrijk zijn. Hoewel veel slimme stekkers maximaal 16A aankunnen, is het altijd aan te raden om te controleren hoeveel jouw apparaten nodig hebben.

Spraakbesturing

Er bestaan geen slimme stekkers die je direct met spraak kun besturen. De boodschap naar de stekker wordt altijd verstuurd door een ander apparaat. Dat is bijvoorbeeld je Google Home Assistant, Apple Homekit of Amazon Alexa. Om jouw stekkers ook spraakgestuurd te maken, heb je dus als eerst één van die apparaten nodig. Maar ook moet er een koppeling gemaakt kunnen worden tussen jouw stekkers en de voice assistant. Daar moet je bij het kopen van een slimme stekker dus ook op letten, want niet alle smart plugs kunnen die connectie maken.

Google Home stekkers
Aansluitend op het vorige punt: er zijn dus ook specifieke Google Home compatible stekkers. Dit zijn slimme stekkers die voorzien zijn van een label met “Talks with Google Assistant.” Bij deze stekkers weet je dus zeker dat ze kunnen communiceren met de rest van je smarthome. Je betaalt over het algemeen wel iets meer voor dit soort stekkers, maar je krijgt er wel veel gemak voor terug.

Energieverbruik meter

Sommige smart stekkers zijn voorzien van een energieverbruik meter. Dit is vaak in de vorm van een led lampje. Dat lampje laat zien hoeveel een bepaald apparaat aan stroom verbruikt. Er zijn ook duurdere stekkers die heel precies meten hoeveel stroom een bepaald stopcontact precies verbruikt.

Dit kan handig zijn wanneer je erachter wilt komen hoeveel stroom de apparaten in jouw huishouden precies verbruiken en of je bijvoorbeeld misschien beter oude lampen kunt vervangen. En het slimme stopcontact kan daarna gelijk helpen om dat soort energie verbruikende apparaten vaker uit te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer je beveiligingscamera in huis ziet dat je niet meer in de huiskamer bent.

Slimme stekker voor een slimme thermostaat

Heel veel mensen hebben een slimme thermostaat in huis, waarmee ze de energierekening een stukje naar beneden proberen te krijgen. Een slimme stekker voor Toon, kan ervoor zorgen dat je inzicht in je energieverbruik nog beter wordt. Die stekkers meten dus niet alleen je energieverbruik, maar zijn dus te koppelen aan de Toon thermostaat. Daardoor gebruik je de Toon en je slimme stekker heel eenvoudig om apparaten die veel gebruiken op te sporen. Een voorbeeld van een smart stekker die je kunt koppelen aan Toon is de Fibaro Smart Plug.

Slimme stekker
Via: www2.meethue.com

Wat kost een slimme stekker?

De prijs voor een smart stekker wordt vooral bepaald door de functies die het heeft en de eisen die jij hebt. De goedkopere slimme stekker kosten je ongeveer 20 euro. Daar heb je een prima stekker voor die je kunt gebruiken met een app. Veel duurder zijn de stekkers met een accurate energiemeting. Die kunnen soms wel 65 euro per stuk kosten. Een groot verschil met de goedkopere versie, met name wanneer je meerdere stekkers wilt kopen.

De favoriete smart plug van Smarthomefans; HiHome WPP-16S1

Er zijn veel goede slimme stekkers te koop. Maar er zijn er maar weinig die voor 25 euro zoveel functies bieden als het Douce Smart Wifi Stopcontact. Het slimme stopcontact is namelijk te koppelen aan Amazon Alexa en Google Assistant. Daardoor opent zich een wereld vol mogelijkheden om al je ‘domme’ apparaten slimmer te maken. Ook werkt de stekker met IFTTT, waardoor je zo ook eenvoudig smart home scenario’s kunt creëren. En voor zo’n prijs kun je er gemakkelijk een aantal kopen om in één keer alle mogelijkheden te benutten.

[wpsm_bigoffer post_id=”2141″]

Hoe werkt de installatie?

Wanneer je een slimme stekker in het stopcontact kunt steken én een beetje overweg kunt met een smartphone, heb je alles in huis om een smart stekker te installeren. Het proces duurt nog geen 5 minuten, al helemaal wanneer je een smart stekker koopt die je aan kunt sluiten op Google Assistant of Amazon Alexa. Vervolgens kun je binnen enkele seconden alle apparaten besturen vanuit dezelfde app.

Slimme stekker aanbiedingen

[wpsm_bigoffer post_id=”2137″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2133″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2141″]

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen