Review HomeWizard Energy Socket: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

HomeWizard Energy Socket

Laatste update:

41

Publicatie:

·

Laatste update:

·

41

💡 In het kort

Er is inmiddels een nieuwe versie uitgebracht van de HomeWizard Energy Socket. De review van het vernieuwde model, kun je hier vinden!

In tijden dat energie duur is, wordt er vaak gezocht naar slimme oplossingen. Eén van de producten die steeds populairder worden zijn slimme stekkers. De HomeWizard Energy Socket is zo’n smart stekker. De afgelopen maanden heb ik deze uitgebreid getest en inmiddels bespaar ik energie mee. Hoe dit bevalt, lees je in mijn HomeWizard Energy Socket review.

HomeWizard

Het bedrijf HomeWizard is van Nederlandse bodem en biedt al een aantal jaar slimme oplossingen aan op het gebied van energie.

Denk hierbij onder andere aan de populaire HomeWizard P1 wifi-meter, waarmee je de slimme meter zelf kunt uitlezen. Maar ook het HomeWizard Energy Display.

Als je wat verder wil gaan, is de HomeWizard Energy Socket een interessante toevoeging. Deze slimme stekkers biedt nogal wat mogelijkheden en werkt uiteraard samen met de andere producten.

De laatste maanden ben ik actief aan de slag gegaan met de P1-meter en slimme stekkers van HomeWizard.

Lees deze HomeWizard-tips om meer te weten te komen over het merk!

Smarthomefans review
HomeWizard Energy Socket
4.5

De HomeWizard Energy Socket is een veelzijdige slimme stekker, die niet alleen slim kan schakelen, maar ook nog eens energieverbruik meten.


Hiermee koop je een compleet product en door het instellen van acties binnen de app, zoals schakelen op tijd, kun je ook echt energie besparen.

Bekijk actuele prijs → Voordelige 3-pack

HomeWizard Energy Socket

De HomeWizard Energy Socket is een slimme stekker, die het onder andere mogelijk maakt om verbruik te meten, maar ook slim kan schakelen.

Hierdoor is dit een veelzijdige slimme stekker die voor de nodige besparing kan zorgen als je deze goed inzet. Verderop in de review deel ik welke manieren ik hiervoor gebruik.

Laten we eerst wat feiten over deze Energy Socket op een rij zetten.

 • 1W tot 3680W bereik – Geschikt voor praktisch elk apparaat in huis dus
 • Automatische overbelasting (16A) en kinderbeveiliging – Veilig en kindervriendelijk
 • Nauwkeurig – Nauwkeurigheid van 99,5%. Alle exemplaren worden individueel geijkt
 • Meet energie- en sluip-verbruik – Inzicht in verbruik, maar ook sluipverbruik
 • Energiezuinig – Gebruikt zelf ~1W
 • Slim schakelen – Kan gebruikt worden als slimme stekker en basis van bepaalde voorwaarden schakelen

Dit alles maakt deze slimme stekker redelijk veelzijdig, maar laten we bij het begin beginnen.

💡Nieuw model beschikbaar

HomeWizard heeft een nieuwe versie van de Energy Socket gelanceerd. Deze is kleiner en heeft extra veiligheidsmaatregelen. Check hier alle details.

HomeWizard Energy Socket - SHF

(Sluip)verbruik meten

Zodra je de HomeWizard Energy Socket geïnstalleerd hebt, begint deze meteen met het meten van het energieverbuik. Je plaatst de stekker tussen de stekker en het stopcontact en kan in principe met alle apparaten gebruikt worden.

Het energieverbruik wordt ongeveer 1x per seconde gemeten, dus je krijgt realtime data binnen in de app. De gegevens kun je dus vinden in de HomeWizard Energy-app, waar je ook andere devices van het merk kunt toevoegen. Bijvoorbeeld de P1– of watermeter.

Lees ook: Review HomeWizard watermeter

Als je een Energy+-abonnement heb kun je ook nog het sluipverbruik bekijken van een bepaalde stekker(-groep). Met de HomeWizard Energy Socket kun je dus eigenlijk relatief eenvoudig analyseren waar je sluipverbruik vandaan komt. Althans, als dit apparaat van stroom wordt voorzien met een reguliere stekker.

💡 Bespaar op aanschaf met een 3-pack

Overweeg je de HomeWizard Energy Socket aan te schaffen, check dan even het 3-pack. Hierdoor krijg je een mooie korting op deze slimme stekkers.

Statusring

De statusring, het lampje rondom de stekker, kan gedimd of uitgezet worden via de app. Het geeft een tof effect, maar heeft vooralsnog weinig toegevoegde waarde.

Het zou interessant zijn als je op basis van de kleuren zou kunnen zien of er op bepaalde momenten meer (of minder) stroom wordt verbruikt dan normaal. Op deze manier heb je niet alleen inzicht via de app, maar ook nog visueel bij het stopcontact.

Helaas is dat op dit moment niet het geval. In het begin vond ik de LEDring wel een tof effect geven, maar uiteindelijk heb ik deze uitgezet via de app.

HomeWizard Energy Socket - 1

Installatie HomeWizard Energy Socket

Eén van de pluspunten van de HomeWizard Energy Socket is het feit dat deze bijzonder eenvoudig geïnstalleerd kan worden.

Net als met de P1-meter, is het een kwestie van de wizard in de app volgen en bij mij was alles binnen twee minuten gepiept.

Hierbij kun je bijvoorbeeld ook nog aangeven waar je de slimme stekker voor gebruikt, zoals bijvoorbeeld de tv of de ventilatie. Op basis hiervan wordt het icoontje bepaald. Uiteraard kun je de stekker ook een eigen naam geven.

HomeWizard Energy-app

De HomeWizard Energy-app is beschikbaar voor Android en iOS. Deze mooi vormgegeven app geeft veel informatie over jouw stroomverbruik. Hierin verzamel je dus alle informatie van de Energy Socket en eventuele andere HomeWizard-producten.

Binnen de app is het ook mogelijk om jouw stroom- en gastarieven toe te voegen (inclusief eventuele teruglevering van zonnepanelen). Hierdoor wordt er naast het verbruik ook weergegeven wat de kosten in euro zijn.

Hou er bij het toevoegen van jouw tarieven mee dat dit niet jouw uiteindelijke rekening zal zijn. Naast de tarieven die je per kWh en M3 betaalt, zijn er ook nog vaste leveringskosten en belastingen. Toch geeft het een redelijk goede indicatie en kun je dit als een soort van eigen benchmark gebruiken.

Op onderstaand afbeelding zie je mijn verbruik van de airco (die ik tegenwoordig ook gebruik om te verwarmen) van vandaag.

HomeWizard Energy Socket verbruik app
Verbruik airco gemeten met de HomeWizard Energy Socket

Binnen de app kun je allerlei zaken instellen, zoals bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van de stekkers op basis van tijd. Je kunt dit overigens ook ‘ouderwets’ doen met het knopje op de zijkant van de stekker zelf.

HomeWizard API

HomeWizard geeft ook de mogelijkheid om de verkregen data via een API te benaderen. Hiermee kun je de gegevens van de watermeter, P1-meter en de Energy Socket uitlezen en gebruiken.

Meer info over de API kun je hier vinden en gedetailleerde info hier

Energy+

Alhoewel je goed uit de voeten kunt met de standaard-functionaliteit, wordt er ook een abonnement aangeboden. Voor € 1 per maand krijg je toegang tot een aantal extra, handige functies.

Hiermee wordt je data meer dan 12 maanden opgeslagen en kun je een aantal slimme functies inschakelen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inschakelen van een specifieke stekker als een overproductie van zonne-energie is. Met andere woorden, als je zonnepanelen meer opwekken dan je gebruikt op een bepaald moment van de dag, dan kun je een bepaalde stekker inschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld je fiets-accu opladen, of zelfs starten met het opladen van je auto.

Ook handig aan Energy+ is dat apparaten uitgeschakeld kunnen worden als er een te hoog energieverbruik gemeten wordt. Op deze manier haal je dus nog meer uit deze producten. Ook de kosten vallen best mee met € 1 per maand.

Energie besparen met deze slimme stekker

Nu is natuurlijk de grote vraag, kun je echt energie besparen met de HomeWizard Energy Socket? Het antwoord hierop is volmondig ja.

Hieronder de manieren waarop ik de Energy Sockets gebruik om energie te besparen.

 • Opsporen sluipverbruik – Vooral toen ik deze slimme stekkers pas had, heb ik ze op veel plaatsen gebruikt. Dus veel verschillende stekkers en apparaten. Zo heb ik een beter beeld gekregen van apparaten die, ook in standby, veel verbruiken.
 • Schakelen op basis van tijd – Door deze bevindingen van standby-verbruik, werd het mogelijk om bepaalde apparaten/groepen uit te schakelen op basis van tijd. ’s nachts wordt er bijvoorbeeld geen TV gekeken of muziek geluisterd. Zo heb ik een aantal groepen uitgeschakeld.
 • Zonne-energie beter gebruiken – Als mijn zonnepanelen meer opwekken dan ik gebruik, wordt mijn fiets-accu opgeladen. Dit wordt natuurlijk extra interessant als de salderingsregeling er niet meer is.
 • Bewustwording – Doordat je weet hoeveel bepaalde apparaten in huis gebruiken, zag ik zelf toch een kleine gedragsverandering. Er zijn toch dingen die simpelweg minder gebruikt worden.
 • Schakelslot – Handig om te weten, sluit je de HomeWizard Energy Socket aan op bijvoorbeeld een diepvries of ander apparaat dat niet uitgeschakeld mag worden, activeer dan het schakelslot. Dit zorgt ervoor dat je de stekker altijd actief blijft. Dit voorkomt een onbedoeld ontdooide diepvries.

Conclusie: ja, je bespaart absoluut energie met de HomeWizard Energy Socket. Daarnaast krijg je ook nog eens veel meer inzicht in jouw verbruik.

Conclusie

De HomeWizard Energy Socket is een veelzijdige slimme stekker, die niet alleen slim kan schakelen, maar ook nog eens energieverbruik meten.

Hiermee koop je een compleet product en door het instellen van acties binnen de app, zoals schakelen op tijd, kun je ook echt energie besparen.

De installatie verloopt eenvoudig en de bediening foutloos. Ik ben erg enthousiast. Eén exemplaar koop je in de HomeWizard shop voor € 33,95, op een 3-pack krijg je een aantrekkelijke korting! Daarnaast heeft HomeWizard ook nog een aantrekkelijke combideal.

Meer van HomeWizard, check ook eens de P1-meter en watermeter (review)

Smarthomefans review
HomeWizard Energy Socket
4.5

De HomeWizard Energy Socket is een veelzijdige slimme stekker, die niet alleen slim kan schakelen, maar ook nog eens energieverbruik meten.


Hiermee koop je een compleet product en door het instellen van acties binnen de app, zoals schakelen op tijd, kun je ook echt energie besparen.

Pluspunten:
 • Veelzijdige slimme stekker
 • Eenvoudige setup
 • Meten en schakelen in één
 • Gebruik zonne-energie bij overproductie
 • Goed werkende app
 • Beschikbaarheid API
Aandachtspunten:
 • Aanschafprijs (die je relatief snel terug kunt verdienen)
 • Energy+ nodig voor volledige functionaliteit (€1 / maand)
Bekijk actuele prijs → Voordelige 3-pack

Lees ook

 1. Slimme meter uitlezen: zo werkt het
 2. Review HomeWizard wifi P1-meter: de ultieme energie bespaarder?
 3. Review HomeWizard watermeter (wifi): hou je waterverbruik bij
 4. HomeWizard Energy Display: dit moet je weten
 5. Met deze 11 tips haal je nog meer uit je HomeWizard

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

41 gedachten over “Review HomeWizard Energy Socket: kopen of beter niet?”

 1. Ik heb een energiesocket voor de vriezer geplaatst en in de app staan
  3 opties, Stroominport, Stroomexport en Totaal.
  Bij Stroomimport verwacht ik dat het huidige verbruik van stroom
  aangegeven zou worden, maar hier wordt ook het totaalgebruik
  aangegeven en niet de stroomafname op dat moment.

  Beantwoorden
 2. Heb zo’n stekker gekocht eind maart, 2 weken later al stuk.
  Na contact met homewizard snel een nieuwe opgestuurd gekregen. Nu een maand later weeral stuk. Geeft gewoon geen reactie meer (alles geprobeerd zoals met de eerste die stuk gegaan is).
  Ik vind het abonnement en de aankoop helemaal niet duur maar ik begin te weten waarom.
  Mijn buur heeft de p1meter en socket ook en bij hem sinds dec 22 geen problemen.
  Ik heb blijkbaar pech.

  Beantwoorden
  • Gebruiken kan natuurlijk altijd, maar deze werkt niet in het HomeWizard-systeem. Als je doel is om de energie te meten en dit zichtbaar te hebben in de Energy-app van HomeWizard, lukt dit dus niet.

   Uiteraard kun je ze wel ‘naast’ elkaar gebruiken!

   Beantwoorden
 3. Het feit dat ik maandelijks 0,99cent moet betalen voor extra functies houdt mij tegen. En dat terwijl een stekker niet goedkoop is. Voor dat geld hadden de extra functionaliteiten er bij moeten zitten.

  Er zijn goedkopere smart stekkers, zonder abonnement, zoals de Hombli. Die ga ik eerst proberen. Daarvan koop ik er 3 voor de prijs van 1 Homewizard

  Beantwoorden
  • Dat is natuurlijk je goed recht. Ook de Hombli-stekkers werken gewoon goed!

   Los van de ‘kosten’, is die € 0,99 ook een manier om de ontwikkelaars te steunen.

   Uiteraard benieuwd naar je ervaringen met Hombli, die mag je altijd delen natuurlijk :-).

   Beantwoorden
   • Hoi Ruud.
    Ik heb de Hombli (3 stuks) nu al anderhalve maand en ben zeer tevreden. Ik moest erg wennen aan het instellen, maar dat gaat nu goed.
    De Hombli voor de tuinverlichting gaat een half uur na zonsondergang aan en om 1 uur ’s nachts uit. Dit zijn 2 aparte acties en kan dus niet in één scenario.

    Ik heb de andere Hombli achter de acculader van de fiets. Zodra het vermogen kleiner wordt dan 30W, dan is de fietsaccu opgeladen en schakelt hij helemaal uit. Een veilig idee.

    De derde heb ik nog niet in gebruik. Ik kan helaas geen wasmachine, droogtrommel of vaatwasser schakelen, want die hebben tiptoetsen en gaan alleen aan, maar niet draaien.

    Ik hoop dat in de toekomst nog een P1 stekker komt van de Hombli, zodat ik ik andere slimme apparatuur kan aanzetten zodra ik voldoende opbrengst van de panelen heb.

    Ik ben tevreden met de aankoop.

    Beantwoorden
 4. Hallo.
  Vraagje. De energy socket verbruikt 1 watt, dus 1 socket per dag is 24 watt. Als je er 10 hebt staan , 240 watt per dag. Klopt het wat ik zeg?
  Hoeveel sockets kun je eigenlijk op de app aansluiten in combinatie met de p1 meter?
  Wat is het E mail. Adres van Home wizzard als je hun moet hebben?
  Zijn ze ook gemakkelijk telefonisch te bereiken? Nummer?

  Fel bedankt alvast. Stef.

  Beantwoorden
 5. Wat zijn de tempraturen en vocht wat de socket kan hebben? zou ik het aan kunnen sluiten in de schuur waar het soms licht kan vriezen en wat vochtige lucht is.

  Beantwoorden
  • Net even voor je gekeken, maar kan daar niets over vinden. Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met HomeWizard. Zou zonde zijn als deze in de winter ineens niet meer zou werken!

   Beantwoorden
 6. Ik heb een set van 3 gekocht, zou het alleen niet adviseren.
  Er word leuk geadverteerd dat je kan schakelen op verbruik, klopt, verbruik op hetzelfde apparaat. Niet aan de hand van het gasverbruik op de P1 meter of dat van een andere socket.

  Vind ze ook anno 2023 ook niet slim.
  Ze werken niet samen met Google of met Homey.
  Hierdoor kan ik geen verdere energie toepassingen gebruiken met de data van de P1 en sockets. echt een gemiste kans.
  Dan toch maar Fibaro, iets duurder, maar meet ook stroom en werkt wel slim samen met anderen.

  Dure oplossing om alleen te meten dat iets stroom verbruikt.

  Beantwoorden
  • Hey Vincent,

   Dank voor jouw inzichten!

   De HomeWizard Energy is in eerste instantie een verbruiksmeter en helaas hebben energie-producten nog geen mogelijkheden met Google Home. Ik ben het met je eens dat dit een goede optie zou zijn.

   Ik heb voor de komende tijd de nodige content gepland over Slimme stekkers, daar neem ik dit uiteraard ook in mee!

   Beantwoorden
 7. Ik wil graag de opbrenst van 3 zonnepanelen meten die op mijn schuur liggen. Ze zijn verbonden aan een Soladin 600 omvormer. Kan ik de stekker van de Soladin 600 in de Energy Socket steken en dan in een wandcontactdoos om vervolgens via de app de opbrengst af te lezen?

  Beantwoorden
  • Goeie vraag, ik denk eerlijk gezegd niet of dit kan met de Energy Socket. Hiermee kun je stroomverbruik meten, maar niet de teruglevering.

   Dit kun je wel doen met:
   – De zonnepanelen-app van je leverancier
   – De HomeWizard P1-meter

   Succes!

   Beantwoorden
 8. 4 januari 3 stekkers binnen gekregen
  5 januari geïnstalleerd
  6 januari werken er 2 al niet meer
  Contact krijgen met homewizard geeft problemen
  Dus conclusie beter maar niet hier kopen

  Beantwoorden
  • Dat is de in-app-aankoop denk ik? Dat ligt mogelijk aan de instellingen van je Google- of Apple-account. Bij Google (Android) kun je in ieder geval via je telefoonrekening (bij een aantal providers) betalen.

   Los daarvan: goed om te horen dat ‘ie bevalt!

   Beantwoorden
 9. Op de website staat dat er zonnepanelen gemeten kunnen worden, maar hoe verschilt dit van de kWh meter die je in de meterkast hangt? Kan ik met de Socket ook het werkelijke verbruik (verbruik – opbrengst) zien?
  En als ik een moderne wasmachine met een socket wil aansturen werkt dit toch niet? De wasmachine zal zelf ook nog gestart moeten worden.

  Beantwoorden
 10. Ik heb een stuk of 8 van die stekkers waarvan er binnen een jaar al 2 kapot zijn. 1 is er omgeruild dus goede service, maar ik twijfel wel aan de kwaliteit de stekkers.

  Beantwoorden
 11. Heb meerdere in gebruik, slaat bij mijn gebruik van mijn airco en boiler 50 liter snel uit naar oranje en stopt er dan mee.
  Beiden gebruiken circa2500 watt.
  Geeft aan dat hij 3680 watt kan hebben tijden aankoop in de shop 2 maanden terug.
  Daar heb ik dan niks aan terwijl ik juist wil weten wat die 2 gebruiken.

  Beantwoorden
  • Hoi. Ik heb zelf de Hombli en ik ken de Homewizard app niet, maar ik heb ergens gelezen dat de wattage van max 2500w ergens uit te schakelen is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: