Een slimme thermostaat koop je niet zomaar. Ontdek de belangrijkste voordelen, nadelen en eigenschappen van de drie beste slimme thermostaten.
De slimme of wifi thermostaat
Een slimme thermostaat wordt soms ook wel Wifi-thermostaat genoemd. Je hebt de keuze uit verschillende soorten slimme thermostaten. Zo is er bijvoorbeeld eentje met bewegingsmelder of een draadloze variant.
Ook zijn er thermostaten met een app of versies die werken in combinatie met stadsverwarming. Er is dus altijd een geschikte slimme thermostaat te vinden voor jouw huis.
Wat is een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat werkt hetzelfde als je oude thermostaat, maar is voorzien van digitale opties. Dankzij een verbinding via Bluetooth of Wifi, kan je de thermostaat aan je telefoon verbinden, maar ook aan andere apparaten. Dit biedt inzicht, controle en bespaart uiteindelijk veel energie.
Voordelen slimme thermostaat
- Je bespaart geld op je energierekening.
- Nooit meer stressen of de verwarming wel uitstaat.
- Je ontvangt live inzicht in je verbruik.
- Je hebt de mogelijkheid tot modulerend stoken.
- Een slimme thermostaat kan zelf leren.
- Je huis is opgewarmd wanneer je thuiskomt.
Nadelen slimme thermostaat
- Soms lastig te installeren, dus extra installatiekosten.
- Bewegingssensoren kunnen ook reageren op huisdieren.
- Slimme thermostaten zijn niet standaard aangesloten op een slimme meter.
Populaire slimme thermostaten
Wil je weten welke slimme thermostaat op dit moment het populairst is? Hieronder zie je de drie meest verkochte en beste slimme thermostaten van dit moment.
Tado Slimme Thermostaat V3+
De Tado V3+ is een geavanceerd stukje techniek dat meer opties heeft dan de prijs doet vermoeden. Zo is de V3+ onder andere voorzien van een Klimaatassistent en open raam detectie. Andere opties zijn geofencing en automatische aanpassing aan weersvoorspellingen. Een gemiddeld huishouden bespaart met de Tado V3+ soms meer dan 30% op de energierekening.
Google Nest Thermostaat – 3e generatie
Een strak design en zelf lerende functies. Daarnaast ook nog de mogelijkheid om te herkennen hoelang het opwarmen van je huis duurt. De derde generatie van de Google Nest thermostaat maakt jouw leven direct een stuk eenvoudiger. Als extra bonus bespaar je ook nog veel geld op je energierekening. Dat maakt hem een super handige aanvulling, waar je ook heel eenvoudig je andere smart home apparaten op aansluit.
Honeywell Lyric T6
De Honeywell Lyric T6 heeft naast indrukwekkende specificaties, ook een indrukwekkend prijskaartje. Voor slechts 150 euro heb je de slimme thermostaat namelijk al aan de muur hangen. Jouw huis is dan voorzien van een thermostaat met o.a. geofencing en zelflerend vermogen. De Honeywell Lyric T6 is daarbij ook nog geschikt voor alle cv-ketels. Je kunt de Honeywell Lyric T6 gebruiken voor een IFTTT verbinding, of samen met je Apple HomeKit. Daarmee opent zich een wereld vol digitale mogelijkheden.
Meer over de slimme thermostaat
Besparen willen we allemaal. Toch heeft niemand zin om zich daar ieder moment van de dag druk om te maken. Een slimme thermostaat neemt die dagtaak gelukkig graag van je over. Zo heb je met het apparaat volledig inzicht in je verbruik. Daarnaast heb je controle over het gehele verwarmingssysteem en bestuur je de verwarming. Dat laatste kan vaak met een handige en interactieve app.
Ben je benieuwd naar het energieverbruik van jou en je apparaten? Wil je nooit meer thuiskomen in een koud huis of de verwarming de hele dag aan laten staan? Een slimme thermostaat maakt jouw leven comfortabeler in een handomdraai.
Welke slimme thermostaten zijn er?
Een slimme thermostaat kies je niet zomaar. Ga je jezelf verdiepen in alle opties, dan opent zich een wereld vol opties. Vaak vind je zelfs nog nieuwe opties nadat je de thermostaat al hebt gekocht. De Google Nest thermostaat is bijvoorbeeld een geavanceerde thermostaat. Net als de Tado V3+ thermostaat. Dit soort apparaten worden ook regelmatig geüpdatet. Zo ben je steeds voorzien van de nieuwste technieken.
Vaak is energiebesparing een belangrijke reden om een slimme thermostaat te kopen. Maar in principe doen alle slimme thermostaten dat efficiënt. Het gaat tegenwoordig vooral om het kiezen van opties. Welke opties je hebt? Hieronder vind je enkele populaire extra’s.
Thermostaat met bewegingssensor & geofencing
Hoe eenvoudig is het als de thermostaat zelf kan zien of jij thuis bent? Een bewegingssensor is een handig extraatje in een slimme thermostaat. Registreert de slimme thermostaat een tijdje geen beweging? Dan schakelt de thermostaat automatisch uit. Kom je thuis? Dan begint de thermostaat direct met het verwarmen je huis.
Daarbij is geofencing is een zeer handige optie. Door middel van locatiebepaling, ziet de slimme thermostaat precies wanneer je wel of niet thuis bent. Is iedereen uit huis weg, dan schakelt de thermostaat zichzelf automatisch uit. Komt er iemand thuis? Dan gaat de verwarming weer automatisch aan.
Draadloze & zelflerende thermostaat
Ken je dat gevoel? Je wil een product kopen, maar je ziet de installatie niet echt zitten. Overal kabels en moeilijke gebruiksaanwijzingen. Jij hebt het liefst alles draadloos en eenvoudig. Gelukkig zijn er ook voor jou opties. Want niet iedere slimme thermostaat hoeft aangesloten te worden op bedrading. Een draadloze thermostaat zorgt ervoor dat jij binnen 5 minuten een uitbreiding voor je smart home geïnstalleerd hebt. De draadloze variant is vaak nét iets duurder dan met bedrading. Maar dat is het meer dan waard. Jij ploft na 5 minuten werk namelijk gewoon weer lekker op de bank.
Dan is er nog de zelflerende thermostaat. Bijvoorbeeld die van Google Nest of de Tado V3+. Die maken jouw leven nog eenvoudiger. Want natuurlijk heb jij zelf alle controle wanneer je een slimme thermostaat koopt. Maar hoe fijn is het als die thermostaat ook nog eens met je meedenkt? Een thermostaat die jouw routines misschien wel sneller doorheeft dan jij. En die jou daardoor ook automatisch advies geeft om eenvoudig energiekosten te besparen? Dat is natuurlijk helemaal geweldig.
Aan/uit thermostaat & modulerende thermostaat
In sommige gevallen schakelt een slimme thermostaat alleen de cv-ketel in of uit. Andere thermostaten kunnen samenwerken met bepaalde typen cv-ketels. Daardoor kan modulerend gestookt worden. Die vorm van stoken zorgt voor een grotere energiebesparing. Dat komt omdat de thermostaat gedoseerd kan bij warmen. Daardoor blijft het ook huis beter op temperatuur, En dat zorgt weer voor extra geld op je bankrekening. Lees verder welke cv-ketels geschikt zijn voor modulerend stoken
Opties voor vloerverwarming
Vloerverwarming is een fijne en gunstige manier om je huis te verwarmen. Wil je een slimme thermostaat kopen die de vloerverwarming kan aansturen? Dan kun je niet alle merken kopen. Wil je meer weten of zien hoe het precies werkt? Lees dan verder over hoe slimme thermostaten en vloerverwarming samen kunnen werken.
Extra opties voor een slimme thermostaat
Heb je een lijstje met wensen gemaakt? Dan is het ook tijd om te kijken naar de overige opties van een slimme thermostaat. Want om de kosten laag te houden én om je smart thermostaat te verbinden met de rest van je huis, moet je ook nog rekening houden met de volgende punten.
Wil je de slimme thermostaat verbinden met een home assistent? Bijvoorbeeld Google Home, Apple’s Siri of Amazons Alexa? Afhankelijk van je huidige smart home assistant, vallen bepaalde opties voor een slimme thermostaat af.
Daarnaast zijn er enkele slimme thermostaten met een abonnement. Wellicht is geld besparen niet jouw hoofdreden om de thermostaat te kopen. Maar iedere maand geld uitgeven voor een thermostaat is misschien niet wat je wilt. Dan zit je natuurlijk niet direct te wachten op extra abonnementskosten voor de thermostaat zelf. Gelukkig zijn er meer dan genoeg slimme thermostaten zonder abonnement verkrijgbaar.
Extra radiatorknoppen
Een smart thermostaat maakt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Maar je kunt ook slimme radiatorknoppen kopen. Daarmee zorg je dat aparte kamers in huis warmer of minder warm worden. Handig als je slechts één kamer een graadje warmer wilt stoken.
Wat kost een slimme thermostaat?
Een wifi thermostaat koop je al vanaf 100 euro. Daarvoor krijg je een redelijk eenvoudige thermostaat, die je via internet kunt aansturen.
De wat betere slimme thermostaten kosten je iets meer. Voor ca. 150 euro koop je bijvoorbeeld al bepaalde versies van Honeywell thermostaten. De opties voor dit soort thermostaten zijn al iets uitgebreider, waardoor de thermostaat soms ook zelf lerend is
Wil je een high-end slimme thermostaat, waar alle mogelijke opties in zitten? Dan betaal je een bedrag vanaf 200 euro. De thermostaat wordt dan soms gratis geïnstalleerd, is te verbinden met meerdere home assistants en werkt op vrijwel alle cv-ketels.
Onze favoriete slimme thermostaat: Google Nest (3e generatie)
De 3e generatie van de Nest thermostaat heeft het allemaal. Met de handige app bedien je het apparaat in enkele seconden. Daarnaast zorgt de bewegingssensor ervoor dat je nooit onnodig stookt. Vervolgens zorgt het zelflerende vermogen voor een naadloze gebruikerservaring. En door de goede verbinding met al je andere smarthome apparaten is jouw smarthome helemaal voorbereid voor de Google Nest thermostaat. Voor ons is de keuze dus snel gemaakt. De Nest is de overduidelijke winnaar.
Wij zijn vooral onder de indruk van het zelf lerende vermogen van de thermostaat. De thermostaat berekent bijvoorbeeld hoe lang het huis erover doet om opgewarmd te worden. Zo bepaalt de thermostaat zelf de tijd wanneer deze gaat opwarmen. Thuiskomen in een koud huis en energie verspillen is er dus niet meer bij.
Maar de Nest thermostaat is niet alleen van binnen één van de beste thermostaten op de markt. Ook het uiterlijk mag er zijn. Het ronde design past in vrijwel iedere huiskamer. Daarnaast heeft de vorm iets weg van een ouderwetse thermostaat.
Wil jij je huis een flinke upgrade geven op het gebied van slimme apparaten? Dan zit je met de Nest thermostaat altijd goed.
Hoe installeer je een slimme thermostaat?
Sommige slimme thermostaten zijn een flinke uitdaging om te installeren. Dat is vooral afhankelijk van je voorkeur en je huidige thermostaat. Sommige slimme thermostaten kun je namelijk heel eenvoudig installeren. Bijvoorbeeld direct op de kabels van je oude thermostaat. Dat ben je al in een aantal minuten klaar. Dat spaart je dus direct extra installatiekosten uit.
Zijn in jouw huis geen goede draden beschikbaar? Of gebruik je vloerverwarming? In dat geval kan het handig zijn om de thermostaat te laten installeren. Er moeten soms namelijk extra onderdelen worden aangesloten op de cv-ketel. Zonder die aansluiting kun je de thermostaat niet bedienen. Ben je niet bekend met dit soort systemen, dan is het laten installeren makkelijker en sneller. Vaak kan dit bij Coolblue.