Athom Homey

Wanneer we het hebben over smarthome platformen is Homey een geval apart. Het bedrijf Athom is Nederlands, nog niet zo lang bezig met de ontwikkeling van Homey en richt zich vooral op het kunnen verbinden van álle slimme apparaten.

Ben je op zoek naar een smarthome platform waar jij al je andere smarthome apparaten op kunt aansluiten. Bij Homey maak je een grote kans dat die wens uitkomt.

Meer weten? Ik vertel je op deze pagina over de eigenschappen van Homey. Zo weet jij straks of Homey de leiding gaat nemen in jouw smarthome automatisering.

Athom Homey
Via: homey.app

Wat is Homey?

Homey is het smarthome platform van het Nederlandse bedrijf Athom. Homey is net even anders dan de grootste drie platformen van Google, Apple en Amazon. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Homey ontwikkeld is vanuit een start-up, terwijl de andere drie bedrijven al tot de grootste ter wereld behoorden voordat de smarthome platformen werden gecreëerd.

Homey is daarom ontwikkelt in een wat meer ‘open’ manier. Het product werd in het begin op de markt gebracht, zelfs toen het nog lang geen echt eindproduct was. Door samen te werken met ontwikkelaars, werd het platform steeds groter en begonnen er mooie dingen te gebeuren met Homey.

Enkele jaren later heeft Athom besloten om de beste elementen van het smarthome platform te behouden en de rest aan de kant te schuiven. De smarthome hub Homey is daarom vooral ontwikkeld om hem te kunnen verbinden met vrijwel alle apparaten, zodat je nog maar één app nodig hebt voor al je slimme gadgets. Inmiddels zijn er zo’n 40.000 apparaten waar Homey mee verbindt en dat aantal groeit dagelijks nog steeds.

Omdat Homey altijd open stond voor ontwikkelaars van buitenaf, zijn er mooie dingen ontstaan die Homey volgens veel gebruikers het beste beschikbare smarthome platform maakt. Die gebruikers vinden het personaliserende karakter van de Homey namelijk helemaal geweldig.

Want wanneer je een héél klein beetje kunt programmeren of bekend bent in de IT, dan kun je zelfs slimme apparaten aan Homey koppelen die officieel nog niet ondersteund worden door het platform. Ook kun je honderden apps downloaden voor Homey, waardoor je woning op een zeer persoonlijke manier wordt geautomatiseerd. Die mogelijkheden zijn bijvoorbeeld bij Apple, Google en Amazon minder uitgebreid.

Spraakassistent

De Homey is geen slimme speaker zoals de Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod dat wel zijn. De Homey is eigenlijk alleen een hub waar je andere slimme speakers aan vast kunt maken. Die communiceren dan met elkaar via één van de vele smarthome protocollen, waardoor je muziek via Homey afgespeeld wordt op die speaker.

Datzelfde geldt dus ook voor de spraakassistent. Homey heeft zelf wel een spraakassistent, maar omdat het bedrijf nog betrekkelijk nieuw is, kun je niet al teveel verwachten van die assistent. Sterker nog, Athom heeft zelf aangegeven dat de ontwikkeling van de spraakassistent niet op de eerste plaats staat.

En die strategie heeft juist goed uitgepakt. Je kunt namelijk wel andere slimme spraakassistenten koppelen aan Homey. Dat kan door een verbinding met een andere slimme speaker, maar ook door middel van een directe integratie. Je hebt hier wel een slimme speaker of hub van een ander smarthome platform voor nodig.

Athom Homey Flows
Via: homey.app

De 3 beste eigenschappen van Homey

Homey is voor veel mensen het meest geschikte smarthome platform. Maar waarom precies? Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere platformen? Hieronder vertel ik je over de 3 beste eigenschappen van Homey.

Homey Flows

Een smarthome is zo leuk als je het zelf maakt. Natuurlijk is het leuk om een slimme lamp, slimme verwarming of slimme deurbel te hebben. Los van elkaar zijn het leuke apparaten waar je veel mee kunt. Maar Homey heeft de mogelijkheid om die apparaten nog een stukje leuker te maken.

De Homey Flows zijn scenario’s die je zelf kunt instellen en programmeren. Je hangt er vervolgens een spraakcommando of knop in de app aan vast en je Flow is compleet. Wat je je erbij moet voorstellen?

Je komt thuis van je werk en je Homey zegt: “Goedemiddag, ben je klaar om te relaxen?” Vervolgens antwoord jij met “Ik wil ontspannen”. Op dat moment gaat je televisie aan, worden je lampen in de woonkamer aangezet en stopt je beveiligingscamera binnen met het opnemen van beelden.

De Flows van Homey kun je helemaal zelf personaliseren. Hoe meer apparaten je hebt, hoe beter die Flows uiteindelijk lopen. Na enkele maanden gebruik heb je al je apparaten op zo’n manier op elkaar afgestemd dat je hele huis geautomatiseerd wordt. Er zijn mensen die zelfs hun elektrische gordijnen op Homey hebben aangesloten, waardoor ze in de ochtend wakker worden met het zonnetje in hun gezicht. Ideaal toch?

Werkt met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple Siri

Kun je niet kiezen tussen Google Assistant, Amazon Alexa en Apple Siri, en wil je daarom voor Homey gaan? Dat is helemaal niet nodig. Homey ondersteunt namelijk al deze andere spraakassistenten.

Ben jij heel erg te spreken over de stem van Siri, of zou je graag willen dat Alexa bij jou in huis komt wonen? Je kunt ze allemaal integreren met Homey, waardoor je smarthome nog persoonlijker wordt. Zo kun je gebruikmaken van alle voordelen die de spraakassistenten bieden, maar maak je alsnog gebruik van het gehele smarthome platform van Homey. Dat is dus een perfecte combinatie. Het enige ‘nadeel’ hieraan is dat je wel eerst een slimme speaker van die andere merken moet hebben.

Bijzonder veel apparaten zijn geschikt voor Homey

Homey staat bekend om zijn compatibility met andere apparaten. En de reden waarom dat zo goed mogelijk is, komt door alle manieren van communicatie die het platform biedt. Zo maakt Homey onder andere gebruik van:

  • Zigbee
  • Z-Wave
  • Bluetooth
  • Wifi
  • Infrarood
  • NFC

Met al deze verschillende communicatiemethodes is het mogelijk om je Homey aan vrijwel alle slimme apparaten te koppelen. Op dit moment zijn er zo’n 40.000 slimme apparaten waaraan je een Homey kunt koppelen. Dagelijks komen daar nieuwe apparaten bij.

Die kunnen dus allemaal deel uitmaken van de Homey Flows waar je hierboven over las. En hoewel smarthome apparaten niet zo goedkoop zijn, zorgt Homey er wel voor dat je je smarthome wilt blijven uitbreiden met meer leuke en interessante apparaten.

Talks with homey
Via: homey.app

Welke apparaten kun je met Homey gebruiken?

Homey is een platform waar je ongelooflijk veel apparaten aan kunt koppelen. Zoveel zelfs, dat we ze hier onmogelijk allemaal kunnen noemen. Wat ik wel voor je kan doen is het geven van enkele voorbeelden van zeer populaire producten die je in Nederland kunt kopen én die je aan Homey kunt koppelen. Met de producten en apparaten hieronder kun je dus een mooi geautomatiseerd smarthome creëren.

Slimme verlichting

We beginnen met slimme verlichting, want dat is één van de goedkoopste manieren om een groot effect te behalen. Want met slimme lampen kun je iedere sfeer creëren die je zelf wilt.

Gedimde lichten tijdens een filmavondje, lampen die automatisch aan gaan wanneer je thuiskomt, of verlichting die knippert zodra de deurbel gaat. Het zijn zomaar enkele mogelijkheden die slimme verlichting en Homey kunnen bieden. Hieronder zie je enkele lampen die je perfect met Homey kunt combineren.

[wpsm_bigoffer post_id=”2468″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2491″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2494″]

Slimme thermostaat

Iedereen komt graag warm de winter door zonder zich rot te schrikken van de energierekening. Homey helpt je daarom om je slimme thermostaat nog efficiënter te gebruiken. Je kunt hem toevoegen aan één van je Homey Flows, of je bedient hem gewoon eenvoudig vanuit je Homey App. Wat je ook doet met je slimme thermostaat, je gaat sowieso geld besparen terwijl je een gemakkelijker leven lijdt dan ooit. En wie wil dat nou niet? De volgende slimme thermostaten werken met Homey.

[wpsm_bigoffer post_id=”1681″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2564″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1694″]

Slimme IP-camera

Heb jij ook graag altijd de controle, zelfs als je niet altijd in de buurt bent? Een IP-camera, ook wel Wifi-camera genoemd, is dan een ideale oplossing. Je huisdieren en kinderen hebben daardoor altijd een toeziend oog en inbrekers worden op heterdaad betrapt.

Er zijn IP-camera’s voor binnen in huis, maar ook voor buiten. Zo zie je al snel of je huis gedurende de nacht wordt bekeken door ongure personen die het wellicht op jouw huis gemunt hebben. Hieronder zie je enkele voorbeelden van slimme beveiligingscamera’s die werken met Homey.

[wpsm_bigoffer post_id=”2248″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2222″]

Slimme deurbel

Komen jouw pakketjes ook altijd wanneer je nét de deur uitgaat? Of zou jij ook graag willen weten of je de deur beneden open moet gaan doen terwijl je ziek op bed ligt? Een slimme deurbel kan ervoor zorgen dat je altijd weet wie er voor de deur staat. In sommige gevallen kun je die persoon zelfs zien en met elkaar spreken door middel van de ingebouwde microfoon en speaker.

Zo kun je de pakketbezorger instrueren om het pakketje bij je buren af te geven en vertel je de collectant gewoon dat je ziek op bed ligt en niet open komt doen. Daarbij kan een slimme deurbel met camera ook nog zorgen voor een extra veilig gevoel. Sommige deurbellen kun je namelijk zo instellen dat je notificaties op je telefoon krijgt wanneer er beweging in je tuin wordt gesignaleerd. De volgende slimme deurbellen werken met Homey.

[wpsm_bigoffer post_id=”1638″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2760″]

Waar kun je Homey kopen?

Homey is van oorsprong een Nederlands product. Het is daarom ook niet zo gek dat de smarthome hub op verschillende plekken in Nederland te koop is. Uiteraard zijn er een aantal vaste verkooppunten, waaronder Athom zelf. Wil je Homey kopen? Hieronder zie je de goedkoopste aanbieder van dit moment.

Je zult waarschijnlijk zien dat de prijzen op de meeste plekken hetzelfde zijn. Dat kan te maken hebben met het feit dat Athom zelf de prijzen van het product nog in de hand wilt houden, of omdat ze de Homey zelf ook verkopen. De smarthome hub is daarbij nog steeds erg gewild, waardoor het niet nodig is om nu al kortingen te geven.

Op onze productpagina van de Homey kun je een prijsalarm instellen. Wij sturen je dan een notificatie wanneer de prijs is gedaald.

[wpsm_bigoffer post_id=”2816″]