Er zijn veel ontwikkelingen in de smarthome-wereld die erg handig zijn, maar er zijn ook producten die essentieel en zelfs verplicht zijn. Dan doel ik vooral rookmelders, die vanaf 2022 bij wet vereist zijn. Hierbij zijn er veel opties, waaronder ook slimme rookmelders. Er zijn hier ook weer flinke onderlinge verschillen, dus in dit artikel ga ik dieper in op welke smart rookmelder je nu moet kopen, maar ook waar je op moet letten en sluit ik af met een aantal handige tip!
Slimme Rookmelder
Het is waarschijnlijk één van je grootste nachtmerries. Wakker worden terwijl het huis in brand staat. Zeker wanneer je een familie hebt, wil je dat iedereen gewoon altijd veilig is. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen kiezen voor slimme sloten of beveiligingscamera’s in huis.
Dit soort apparaten zorgen ervoor dat je altijd met een gerust gevoel van huis weg kunt gaan. Zelfs als alleen je kinderen thuis zijn. Want met één druk op de knop zie jij met dit soort apparaten direct of er écht een noodsituatie is, of dat iemand iets heeft laten aanbakken in de pan.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Wil jij een slimme rookmelder kopen? Hier lees je alles over het apparaat, de mogelijkheden die je hebt en we vertellen je ook direct welke rookmelders het meest populair zijn. Uiteraard zijn er meerdere elementen die de keuze bepalen. Maar voordat ik daar dieper op ingaan, deel ik de beste slimme rookmelders van dit moment.
Beste slimme rookmelders van dit moment
rook + CO
Methode
optisch
Type alarm
Geluidssignaal, stem, smartphone-app
Sterkte signaal
85db
Koppelbaar
Ja (tot 18 stuks)
Wifi ingebouwd
Ja
Stroomvoorziening
Accu (netstroom mogelijk)
rook
Methode
optisch
Type alarm
Geluidssignaal, smartphone-app
Sterkte signaal
85db
Koppelbaar
Ja
Wifi ingebouwd
Ja
Stroomvoorziening
Accu
Wat voor keuzes kun je maken?
Als eerst ben je natuurlijk op zoek naar een rookmelder. Je wilt namelijk de veiligheid van je huis waarborgen. Maar er zijn daarna nog aardig wat keuzes die je kunt maken om het beste apparaat aan je plafond te hangen.
Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022
Het is goed om te weten dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in Nederland. Dat wil zeggen dat in elk gebouw, rookmelders moeten hangen.
Of je hierbij kiest voor slimme rookmelders, of ‘gewone rookmelders’, maar geen verschil qua regelgeving. Als echte Smarthomefan, wil je natuurlijk het liefst slimme rookmelders. Dat is dan ook precies waar dit artikel over gaat!
Rookmelder, brandmelder en CO-melder in één
Een rookmelder is fijn om te hebben, maar wat nou als de rook niet snel genoeg bij de sensor komt? Dan kan een brandmelder met hittedetectie van pas komen.
De warmte van een brand straalt al snel door de hele ruimte, waardoor je door verschillende triggers gealarmeerd kan worden bij een brand. De Nest Protect V2 heeft bijvoorbeeld een sensor voor rook, hitte, vocht én koolstofmonoxide (CO). Dat is dus een veelzijdig apparaat dat alarmeert in verschillende situaties.
Connectiviteit, koppelingen & smarthome protocollen
Het is ook handig om te kijken naar je huidige of gewenste smarthome platform. Zo kun je onder andere kiezen uit Google Home, Apple Homekit of Amazon Alexa. Al deze platformen kunnen aangesloten worden op hun eigen apparaten.
Koop jij een apparaat dat niet kan communiceren met deze platforms, dan mis je in de toekomst mogelijk enkele voordelen van die koppelingen. Wanneer je bij de aanbieder van een slimme rookmelder kijkt naar de smarthome platformen, dan zie je al snel staan of dit jouw beste keus is voor een brandmelder.
Hoe meer slimme apparaten je hebt, hoe leuker een smarthome wordt. Een brandmelder lijkt dus niet zo spannend, maar dat kan het wel worden.
Want wanneer je de melder verbindt aan een slimme camera, dan kun je een melding van rook direct controleren aan de hand van de camerabeelden. Door verschillende apparaten aan elkaar te koppelen ontstaat zo een handige aaneenschakeling van acties en reacties wanneer er in huis iets gebeurt.
Wanneer jouw smarthome al aardig uitgebreid is – of je bent dit nog van plan – dan is het handig om rekening te houden met de protocollen waarmee de brandmelders communiceren.
Zo is er bijvoorbeeld Bluetooth, Zigbee maar ook Z-Wave. Alle apparaten die aangesloten zijn via hetzelfde protocol kunnen eenvoudig met elkaar communiceren. Zo kun je een slimme stekker met Zigbee laten ‘praten’ met je smart rookmelder en zo bijvoorbeeld de lampen aan laten gaan wanneer er rook wordt gesignaleerd.
Er zijn dus veel verschillende rookmelders beschikbaar, daarom hieronder een lijstje met de beste keuzes, afhankelijk van jouw situatie en wensen.
Rookmelder Z-Wave
Heb je meerdere apparaten in huis die het Z-Wave protocol ondersteunen, dan is het niet meer dan logisch dat je ook een Z-Wave rookmelder zoekt.
Er zijn niet bijzonder veel geschikte rookmelders op de markt met ondersteuning, maar ik heb wel een lijstje met de beste Z-Wave rookmelders voor je gemaakt.
→ Ga direct naar de beste keuze Z-Wave rookmelder
Rookmelder Zigbee
De tegenhanger van Z-Wave is het Zigbee protocol. Ook hier zijn rookmelders die dit ondersteunen, maar ook hier is de keuze relatief beperkt.
Toch ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ook hier een lijstje met de beste Zigbee rookmelders voor je gemaakt.
→ Ga direct naar beste keuze Zigbee rookmelder
Rookmelder Google Home
Heb je in huis meerdere apparaten die werken met Google Home, dan is het een logische keuze om ook voor een Google Home rookmelder te gaan. Dit ecosysteem van Google maakt het mogelijk om veel apparaten en apps met elkaar te verbinden.
Binnen het ecosysteem heeft Google ook een aantal eigen producten, zoals bijvoorbeeld de Google Nest Hub.
Ben je op zoek naar een rookmelder die goed samenwerkt, dan is er eigenlijk best wel wat keuzes. Ook voor Google Home rookmelders heb ik weer een lijstje gemaakt.
→ Ga direct naar beste keuze Google Home rookmelder
Rookmelder Homekit
Een tegenhanger van Google Home is het systeem van Apple: Homekit genaamd. Binnen dit ecosysteem zijn er ook veel producten, die uiteraard naadloos samenwerken met alle Apple producten.
Het aantal Homekit rookmelders zijn echter vrij beperkt, maar dat neemt niet weg dat er toch een aantal keuzes zijn.
Ben je op zoek naar een product dat past in jouw smarthome-systeem, check dan mijn lijstje van de beste Homekit rookmelders.
→ Ga direct naar beste keuze Homekit rookmelder
Rookmelder Hue
Heb je veel producten van Philips Hue in huis, dan ben je wellicht op zoek naar een Philips Hue-rookmelder. Helaas moet ik je dan teleurstellen, er is geen rookmelder gemaakt door Hue, maar er zijn gelukkig wel een aantal goede, andere opties.
Deze andere rookmelders werken (via een ander platform zoals bijvoorbeeld Google Home of IFTTT) samen met Philips Hue.
Dus ook hier een lijstje voor de beste Philips Hue rookmelder.
→ Ga direct naar beste Philips Hue rookmelder
Rookmelder Ring
Binnen het ecosysteem van Ring zijn er wat minder opties beschikbaar. Er is geen officiële Ring rookmelder, maar er zijn wel alternatieven. Ook is er één specifiek product dat samenwerkt met Ring.
Alles hierover lees je in het uitgebreid Ring rookmelder artikel
Batterij, netstroom en app
Als je een beetje bent zoals wij bij SmarthomeFans, dan vind je smarthome apparaten super interessant, maar de installatie van die apparaten vind je dan waarschijnlijk iets minder. Gelukkig zijn er veel brandmelders die op batterijen werken.
Bij het gebruik daarvan hoef je uiteraard niet bang te zijn dat de rookmelder zomaar zonder stroom komt te zitten.
Apparaten zoals de Nest Protect checken honderden keren per dag of de batterijen nog genoeg energie hebben en geven een melding wanneer ze vervangen moeten worden. Wil je helemaal geen omkijken hebben naar de rookmelder(s) en zeker weten dat ze het altijd doen? Dan kun je altijd nog de Nest Protect V2 op netstroom kopen.
Rookmelder met app
Het handige aan een app is dat je overal de status van je slimme brandmelder kunt controleren.
Zo weet je zeker dat er niets aan de hand is terwijl je van huis bent. Ook stuurt de app je meldingen of push berichten wanneer er juist wel iets aan de hand is. Zo kun je met een gerust gevoel van huis gaan, wetende dat je alles onder controle hebt.
Bij de wat meer geavanceerde rookmelders is het mogelijk om binnen de app ook nog instellingen te kiezen en het apparaat te koppelen aan andere slimme apparaten.
De prijs van een slimme rookmelder
De prijs die je betaalt voor een brandmelder is afhankelijk van de keuze die je maakt. De goedkoopste brandmelder op deze website kost namelijk vijf keer minder dan de duurste.
De prijsrange loopt ongeveer van 25 euro tot 150 euro, waarbij je in de duurste categorie ook meer opties krijgt. Dan zit er bijvoorbeeld ook een hittesensor en CO-melder ingebouwd in het apparaat.
De opties van een goedkopere slimme rookmelder zijn iets beperkter. Je ontvangt dan nog steeds een melding in het geval van brand, maar de personalisatie van de instellingen in het apparaat is dan iets minimaler uitgebreid.
Beste slimme rookmelders van dit moment
Zoals je aan het begin van het artikel al hebt gezien, hebben ook wij favoriete rookmelders. Daarom hieronder de toelichting waarom dit de beste slimme rookmelders zijn. Daarnaast heb ik nog een aantal handige specificaties voor je op een rij gezet.
De beste rookmelders van dit moment zijn:
- Nest Protect
- Netatmo rookmelder
- Klik-aan-Klik-uit rookmelder
Beste keuze
Het zal vast geen geheim meer zijn dat wij enorm fan zijn van vrijwel alle Nest producten. Van de functies tot aan het design lijken de producten precies aan te sluiten een smarthome. De reden dat we kiezen voor de Nest Protect V2 is omdat het apparaat over meerdere sensoren beschikt, waaronder voor rook, hitte, vocht, CO en beweging.
Een klein detail is dat als je ’s nachts onder de rookmelder doorloopt, er een gloed vanaf komt, waardoor je goed kunt zien waar je loopt. Ook is het heel eenvoudig om het alarm via de app uit te schakelen wanneer er een rookmelding plaatsvindt. Ook geeft de rookmelder op een kalme manier instructies wanneer er brand wordt gesignaleerd. Daardoor zijn kinderen sneller geneigd om de aanwijzingen op te volgen.
Daarbij kun je de brandmelder uiteraard eenvoudig koppelen aan al je andere smarthome-apparaten van (Google) Nest, zoals je indoor beveiligingscamera’s en Google Assistant. Ook is het fijn dat je kunt kiezen tussen een versie op batterijen en op netstroom. Ondanks de wat hogere prijs, weet je met dit apparaat wel 100% zeker dat je sowieso een kwalitatief product in huis haalt
Mooi design
Ook het Franse Netatmo heeft een slimme rookmelder. Deze heeft een prima design, maar biedt daarnaast ook nog de nodige opties. De accuduur is ongeveer 10 jaar, dus hij gaat enorm lang mee.
Als er ook gedetecteerd wordt, zal deze rookmelder je waarschuwen. Wil je ook buitenshuis meldingen ontvangen, dan die je wel een Woning-hub nodig.
Deze Netatmo slimme rookmelder is iets goedkoper dan de Nest, maar heeft ‘standalone’ dus iets minder functies. Toch is het op dit moment één van de beste rookmelders op de markt.
Daarnaast werkt ook Netatmo samen met de nodige slimme assistenten, zoals bijvoorbeeld Google Home, maar ook Homekit van Apple.
Budget keuze
De ZSDR-850 rookmelder van Klik-Aan-Klik-Uit is een voordelig apparaat dat voorzien is van een handige app. In die app kun je bepaalde acties en scenario’s instellen. Je hebt daar wel meerdere apparaten met Zigbee voor nodig.
Je kunt dan bijvoorbeeld de lampen via een slimme stekker laten aanspringen wanneer er brand of rook in huis is gesignaleerd.
Klik-Aan-Klik-Uit is een slimme rookmelder uit Nederland en is goed te betalen. Je hebt wel meerdere apparaten nodig om de slimme functies van deze rookmelder te kunnen benutten.
Om volledig gebruik te maken, kun je bijvoorbeeld een ICS-2000 aanschaffen, de eigen bridge van het merk. Hierdoor worden de mogelijkheden aanzienlijk uitgebreid. Heb je de bridge al in huis, dan is dit absoluut een goede keuze.
Tot slot
Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme rookmelders verkrijgbaar en dat is ook niet zo vreemd: alle smart producten maken een flinke ontwikkeling door. Ook de verplichting van de rookmelders in 2022 draagt bij aan nieuwe ontwikkelingen.
Ben je er nog niet helemaal uit of je voor een slimme of juist een ‘ouderwetse’ rookmelder moet gaan, dan kan budget natuurlijk ook nog een doorslaggevende rol spelen. Slimme rookmelders zijn wel een stuk duurder.
Ik hoop in ieder geval dat je nu wat wijzer geworden bent wat betreft slimme rookmelders.
Lees ook
- Slimme rookmelder voor HomeKit: dit zijn je opties
- Z-Wave rookmelder: dit zijn de geschikte modellen
- Zigbee rookmelder: de beste keuzes op een rij
- Google Home rookmelder: dit zijn de mogelijkheden
- Slimme rookmelder en Hue: welke moet je hebben + koppeling
- Ring rookmelder: alles wat je moet weten
- Eufy rookmelder kopen? Dit is alles wat je moet weten
- Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)
Ik zie overal info over hoe lang de batterijen meegaan behalve bij de Nest.
Bij ons gingen de batterijen niet eens een jaar mee. Wel iets om over na te denken.
Heb zelf de Nest rookmelders al een paar jaar hangen (>3 jaar), maar heb nog nooit de batterijen hoeven te vervangen? Heb die ervaring zelf dus niet, dat ze snel leeg gaan.
Maar wel goed dat je dit deelt, anderen kunnen dit meenemen in hun overwegingen!