Laatste update:

Z-Wave rookmelder: dit zijn de geschikte modellen

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Z-Wave rookmelders kunnen je uit de brand helpen wanneer je op zoek bent naar een slimme rookmelder voor welke kamer dan ook in huis. In dit artikel lees je wat je hierover wil weten en behandelen we drie producten die je kunt bekijken als je een Z-Wave rookmelder wil hebben.

Fibaro smoke sensor

Fibaro smoke sensor Onze favoriet

Ondersteuning voor Z-Wave
Detecteert rook en temperatuur-stijging
Vriendelijk geprijsd

Wat is Z-Wave?

Eerst kijken we kort naar wat Z-Wave is. Dit is een smarthomeprotocol waarmee slimme apparaten onderling kunnen communiceren. Een soort wifi, dus, maar dan net even anders. Het voordeel van Z-Wave is dat verschillende fabrikanten – en dus apparaten – de standaard ondersteunen.

Z-Wave is overigens een alternatief op Zigbee. Ook Zigbee is een smarthomeprotocol voor onderlinge apparaatcommunicatie. Allebei de platformen hebben zo hun voor- en nadelen, natuurlijk; dat is echter een onderwerp voor een ander artikel. We concentreren ons nu op de Z-Wave rookmelder.

→ Check dit artikel voor een rookmelder met Zigbee

Wat verder goed is om te weten over Z-Wave, is dat de verbinding onderling zeer veilig is dankzij de encryptie. Bovendien verbruikt de standaard weinig stroom, waardoor je ook apparaten op een accu in je netwerk kunt opnemen. Tot slot: je hebt een Z-Wave hub nodig om alles te kunnen koppelen.

Z-Wave
Afbeelding: Z-Wave

Z-Wave rookmelder

Een Z-Wave rookmelder is in de basis niet anders dan andere rookmelders voor in huis. Het grote verschil met ‘domme’ rookmelders (zonder internetkoppeling, dus) is dat je via een app het beheer van het apparaat regelt. Bovendien krijg je een notificatie wanneer er rookontwikkeling is.

Die notificatie ontvangt je op het apparaat waarmee je de Z-Wave producten in huis beheert. Doe je dat vanachter een pc, dan ontvang je daar een melding. Doe je dat op je smartphone of tablet? Dan zie je ook daar vanzelf de melding dat er rookontwikkeling in huis gemeten wordt.

Verder hebben alle slimme rookmelders een luide sirene aan boord, waardoor je ook tijdens het slapen hoort wanneer er wat aan de hand is (evenals de buren). Dankzij de ondersteuning voor Z-Wave heb je veel mogelijkheden met betrekking tot het koppelen van andere apparaten.

Via de software voor je Z-Wave netwerk stel je in dat de Z-Wave rookmelder bijvoorbeeld de lampen fel aanzet of dat er een muziekspeler afgaat, om maar een voorbeeld te geven. Zolang apparaten slim zijn en Z-Wave ondersteunen, dan bestaan er behoorlijk wat mogelijkheden.

1

Fibaro smoke sensor

 • Detecteert rook en temperatuurstijgingen
 • Compact model
 • Gaat 2 jaar mee
 • Bijzonder eenvoudige installatie
Fibaro smoke sensor
Ons advies: beste slimme rookmelder voor Z-Wave
Slimme rookmelder met veel opties

In Nederland zijn er een aantal Z-Wave rookmelders verkrijgbaar via de gebruikelijke kanalen. Denk bijvoorbeeld aan de Fibaro draadloze rookmelder. Deze melder werkt met elke Z-Wave en Z-Wave Plus controller en is eenvoudig te installeren. Ook wanneer je geen boor tot je beschikking hebt.

De draadloze rookmelder van Fibaro detecteert rook, maar ook plotselinge temperatuurstijgingen in huis. Verder is het zo dat dit apparaatje weinig stroom verbruikt en daardoor heel lang mee kan gaan. De levensduur van de sensor staat op tien jaar; de sirene heeft een vermogen van 85 dB.

De Z-Wave rookmelder is te gebruiken op Android en iOS, via verschillende platformen. Uiteraard is er ondersteuning voor Z-Wave, en het systeem werkt via Fibaro, Homey, Vera, Zipato en BeNext. Je hebt dus redelijk wat opties tot je beschikking, waardoor je niet vast zit in of aan één systeem.

Pluspunten
 • Veel handige, slimme functies
 • Eenvoudige installatie
 • Gaat 2 jaar mee
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt met Z-Wave
Minpunten
 • Geen koolmonoxide-detectie
2

FireAngel ST-630 rookmelder

 • Ondersteuning voor Zigbee en Z-Wave
 • Thermisch optische sensortechnologie
 • Gaat 10 jaar mee
 • Eenvoudige installatie
FireAngel Z-Wave rookmelder
Details over de FireAngel ST-630
Niet slim, maar wel uitbreidingsmogelijkheden

De volgende Z-Wave rookmelder is van FireAngel. De ST-630 is een optische rookmelder, voorzien van een niet-vervangbare 3V lithium batterij met een levensduur van tien jaar. Ook deze rookmelder gaat dus lekker lang mee (en dat mag ook wel, als je kijkt naar de prijzen).

Deze Z-Wave rookmelder is tevens geschikt voor caravans, campers en vakantiewoningen. De FireAngel heeft thermisch optische sensortechnologie (genaamd Thermoptek) die de temperatuurveranderingen eigenlijk heel de dag constant controleert. Dat is wel zo veilig.

Bovendien is de ST-630-INT melder uitgerust met de Smart Silence-technologie. Merk je dat de Z-Wave rookmelder soms onterecht afgaat, dan kun je hem voor tien minuten uitschakelen. Het geluidsignaal van het alarm ook een vermogen van maar liefst 85 dB.

Pluspunten
 • Eenvoudige installatie
 • Gaat 10 jaar mee
 • Ondersteuning voor Zigbee
Minpunten
 • Eventueel uitbreiden voor wifi-opties
3

<a href="https://smarthomefans.nl/go/rookmelder-heatit/">Heatit Rookmelder</a>

 • Ondersteuning voor Z-Wave
 • Rook, hitte en bewegingsmelder
 • Koppelen tot 6 stuks
 • Eenvoudige installatie
Heat Z-Wave rookmelder
Afbeelding: Heatit
Details over de Heat It
Handige, koppelbare Z-Wave rookmelder

Tot slot behandelen we de Z-Wave rookmelder van Heatit. Dit is het duurste model dat we in dit artikel behandelen en dat is met reden. Het apparaat detecteert rook en hoge temperaturen en heeft ook een bewegingssensor aan boord, evenals noodverlichting.

Daardoor kun je de Heatit Z-Wave rookmelder tevens onderdeel laten uitmaken van je beveiligingssysteem. En als de stroom uitvalt, heb je nog toegang tot een lamp aan het plafond. De melder koppel je aan je stroomnetwerk; maar voor de zekerheid is er een back-up accu aanwezig.

Verder is het goed om te weten dat je deze Z-Wave rookmelder aan tot zes andere melders van dit type kunt koppelen. Zo weet je zeker dat je overal in huis hoort, met sirene van 85 dB, dat er rookontwikkeling is. De accu van dit apparaat gaat eveneens tot tien jaar mee.

Pluspunten
 • Eenvoudige installatie
 • Draadloos koppelbaar
 • Ondersteuning voor Z-Wave
 • Inclusief bewegingsmelder
Minpunten
 • Prijzig

Op het gebied van veiligheid heb je gelukkig meer opties tot je beschikking in huis dan alleen een Z-Wave rookmelder. Zo kun je onder meer een slim slot overwegen en wij raden het slot van Tedee aan. In het verlengde daarvan misstaat een slimme deurbel niet. Wil je meer lezen over Z-Wave? Dat kan hier!

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen