Laatste update:

Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)

Geschreven door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Door nieuwe regelgeving, zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht. Deze nieuwe regel zorgt ervoor dat er in elke woning in Nederland rookmelders moeten ophangen. Daarbij moet op elke verdieping verplicht een rookmelder aanwezig zijn. Deze regelgeving gaat in op 1 juli 2022.

Rookmelder verplicht (1 juli 2022)

Vanaf 1 juli 2022 dient er in elke woning in Nederland één of meerdere rookmelder(s) aanwezig te zijn. Hier zijn ook bepaalde eisen gesteld waar deze opgehangen moeten worden, maar daarover meer.

Deze rookmelder verplichting is niet helemaal nieuw: al vanaf 2003 dienen alle nieuwbouwwoningen opgeleverd te worden met rookmelders op elke verdieping. Het is dan niet meer logisch dat dit doorgetrokken wordt naar de bestaande bouw. Hier zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Er zijn wel een aantal onduidelijkheden over wat er nu wel moet (en mag), daarom ga ik hieronder dieper in op een aantal vragen rondom de verplichte rookmelders.

Natuurlijk hang je een rookmelder op voor je eigen veiligheid, maar je kunt zelfs boetes krijgen of problemen met de verzekering als je geen rookmelders in huis hebt.

Gelukkig hoeven rookmelders niet duur te zijn, er zijn veel voordelige rookmelders verkrijgbaar.

Maar voordat ik hiermee aan de slag ga, allereerst nog een paar aanbevelingen welke rookmelders je het beste kunt kopen.

Eve Smoke Zigbee rookmelder
Afbeelding: Eve

Rookmelder verplicht: welke moet je kopen?

Er zijn veel, heel veel rookmelders te koop. Maar welke moet je nu kopen? Dat is afhankelijk van jouw wensen en budget.

Zo zijn er bijvoorbeeld slimme rookmelders, die je kunt koppelen met app, of andere slimme apparaten. Er zijn echter ook ‘eenvoudige’ exemplaren, die een alarm laten horen als er rook gedetecteerd wordt.

Hieronder een overzichtje met voor alle soorten rookmelders een optie: de betaalbare versie, een slimme rookmelder en een dunne design rookmelder. De details ga ik later nog verder op in.

Beste keuze
Elro rookmelder verplicht

Elro rookmelder

Betaalbare rookmelder
Gaat 10 jaar mee
Ook beschikbaar als multi-pack
Slimme rookmelder
Nest Rookmelder

Nest Protect

Beste slimme rookmelder
Onderling koppelbaar
Meldingen via smartphone
Via netstroom of batterij
Design

Design rookmelder

Zeer compact
Multipacks verkrijgbaar

19 vragen over verplichte rookmelders

Er zijn nog veel vragen rondom de rookmelders zoals bijvoorbeeld: moet een verplicht rookmelder ook op zolder of in een huurwoning? Dat zijn precies de vragen waar ik hier antwoord op zal gaan geven.

1. Waarom worden rookmelders verplicht?

Om bij de basis te beginnen, waarom zijn rookmelders eigenlijk verplicht? Eigenlijk is het antwoord hierop heel logisch. Het is de snelste waarschuwing bij brand, waardoor bewoners zich sneller in veiligheid kunnen brengen.

Het is dan ook een logische regel, vooral als we kijken dat er in 2020 in totaal 66.657 woningbranden zijn geweest. Als dit aantal teruggedrongen kan worden, maar vooral het aantal slachtoffers, met het verplicht stellen van een rookmelder is dat een logische keuze.

Rookmelder verplicht
Via: depositphotos.com | Tab62

2. Vanaf wanneer zijn rookmelders verplicht (nieuwbouw + bestaande bouw)

Het lijkt misschien als een nieuwe regel, maar in nieuwbouw- en renovatie-projecten zijn rookmelders verplicht vanaf 2003. Het is dan ook een logische vervolgregel om deze verplichting ook voor de bestaande bouw te laten plaatsen.

Rookmelder zijn verplicht in Nederland vanaf 1 juli 2022, voor alle woningen.

3. Zijn rookmelders verplicht voor huurwoningen?

Zoals je hierboven hebt gelezen, geldt de nieuwe regel voor alle woningen in Nederland. Dat geldt dus ook voor huurwoning.

Dat betekent dus ook dat er in elke huurwoning in Nederland, verplicht één of meerdere rookmelders moeten hangen. Het verschil met huur- en koop-woningen is dat bij huur de huurbaas hiervoor moet zorgen en niet de bewoner zelf.

Let wel op dat je als huurder verantwoordelijk gehouden kunt worden voor een deugdelijke werking van de rookmelders. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van de batterijen.

Rookmelder verplicht
Via: depositphotos.com | HighwayStarz

4. Wie betaalt de verplichte rookmelders?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er rookmelders in huis komen. Dat betekent ook dat je ze zelf dient te betalen. Dit geldt voor alle huiseigenaren.

Heb je een huurwoning, dan is dit iets anders. In dit geval zal de huurbaas zorgen voor de kosten van de verplichte rookmelder(s) die opgehangen moet(en) worden.

5. Geldt de verplichting ook als ik een appartement/flat woon?

Ook in een flat of appartement is een rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022. Ook zijn woningen die in Nederland staan, dus dit val gewoon onder de nieuwe regelgeving.

Het aantal rookmelders is wel anders als we puur naar de regels kijken. Daarover meer in de volgende vraag.

6. Hoeveel rookmelders moet ik in huis ophangen?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, maar in principe is het minimum één. Dit geldt voor huizen/woningen met maar één verdieping.

In de nieuwe regels over de rookmelders, staat dat er op elke verdieping een rookmelder moet hangen. Heeft je huis dan bijvoorbeeld drie verdiepingen, dan die je dus ook (minimaal) drie rookmelders op te hangen.

Via: depositphotos.com | AntonMatyukha

7. Waar moet ik de verplicht rookmelder ophangen?

Volgens de regelgeving, dien je op elke verdieping een rookmelder te hangen. Maar idealiter hang je rookmelders in zowel de vluchtroute, als de plek waar je slaapt.

Op deze manier heb je een optimale ‘bescherming’, ook als je slaapt.

Rookmelders dienen daarnaast 50 centimeter van een muur of hoek gehangen worden. Het plaatsen van de rookmelders moet idealiter ook aan het plafond: rook stijgt nu eenmaal op. Zorg er ook voor dat de rookmelder niet op de tocht of bij een mechanische ventilatie hangt.

Wil je weten hoeveel je er nodig hebt, doe dan de rookmelderwijzer, waarbij je op basis van een aantal vragen een advies krijgt.

8. Is een rookmelder verplicht op zolder?

Op zolder is een rookmelder verplicht, dit is een verdieping en hier dient dus ook een rookmelder opgehangen te worden volgens de nieuwe regelgeving.

Daarnaast is het sowieso verstandig op elke verdieping minimaal één, maar liefst meer rookmelders te plaatsen. Dus ook op zolder.

9. Welke soort rookmelders zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders, maar voor de wet dien je een optische versie te gebruiken. Dit zijn de meest verkochte rookmelders, dus ook alle in dit artikelen gelinkte exemplaren voldoen hieraan.

Er zijn ook zogenaamde ionische rookmelders, als je deze hebt ophangen, dan voldoe je niet aan de verplichting wat betreft brandmelders.

Rookmelder verplicht
Via: depositphotos.com | ifeelstock

10. Is een koolmonoxide melder ook verplicht?

Een koolmonoxide melder (CO2-melder) is niet verplicht, maar als je toch aan de slag gaat met rookmelders, kun je deze misschien het beste toch meteen ‘meenemen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende rookmelders beschikbaar die zowel rook als CO2 kunnen detecteren. Mijn advies is dan ook: ga je rookmelders aanschaffen, kijk dan eens naar een combi-melder, die ook geschikt is voor koolmonoxide-detectie.

Er zijn ook zogenaamde combi-melders, die zowel rook als koolmonoxide (CO2) detecteren. Als je investeert in rookmelders, dan is een dergelijk combi-model een goede keuze.

Bekijk hier de combi-melders

11. Zijn er eisen aan de rookmelder die ik moet ophangen?

Er zijn een aantal eisen waar je rookmelder aan moet voldoen. Je dient onder andere voor een optische exemplaar te kiezen, met een CE-keurmerk en een Europees certificaat (EN 14604).

  • Er dient een Europees certificaat aanwezig te zijn (EN14604)
  • Verplicht CE-keurmerk
  • Rookmelders op batterij moeten een NEN 2555 certificaat hebben
  • Het dient een optische rookmelder te zijn (dus niet ionisch)

12. Welke rookmelder kan ik het beste kiezen?

Voor bestaande woningen zijn er iets minder eisen dan voor nieuwbouw. Zo mag je voor de nieuwe regelgeving zelf weten of deze aangesloten wordt op de netspanning of via een batterij van stroom voorzien wordt.

Bij nieuwbouw dient dit via netspanning te gaan met een batterij als back-up. Er zijn tegenwoordig zeer veel rookmelders te verkrijgen die voldoen aan alle eisen.

Een aantal geschikte modellen zijn:

13. Wordt er gecontroleerd of ik rookmelders heb ophangen?

Rookmelders zijn verplicht, maar wordt er ook gecontroleerd? Je kunt in ieder geval een boete krijgen als je het niet op orde hebt na 1 juli 2022.

Toch zal de controle lastig zijn. Het is voor gemeentes lastig om te controleren of in elke woning daadwerkelijke voldaan wordt aan de verplichting. Als er al een visuele bevestiging is, dan een controleur niet of de rookmelder ook echt werkt en er batterijen in zitten.

In de praktijk is controle lastig, maar los van het feit dat de verzekering niet zal uitkeren bij brand, is het natuurlijk vooral voor je eigen veiligheid dat je deze in huis plaatst.

Slimme rookmelder
Nest Protect

14. Is een slimme rookmelder een verstandige keuze?

We zien steeds meer slimme rookmelders op de markt komen en heb je al meer geautomatiseerd in huis, dan kan een smart rookmelder zeker interessant zijn.

Hierbij krijg je onder andere meldingen op je smartphone als er iets aan de hand is, ook als je niet thuis bent. Daarnaast checkt de Nest Protect bijvoorbeeld elke maand of de rookmelders nog goed werken.

Er zijn rookmelders voor veel verschillende systemen, zoals bijvoorbeeld Ring rookmelders, voor Eufy, maar ook de protocollen Zigbee en Z-Wave hebben ondersteunde exemplaren.

Ga je voor een slimme rookmelder, dan is de Nest Protect een goede keuze!

14. Moet ik voor koppelbare rookmelders gaan?

Koppelbare rookmelders zijn aan elkaar verbonden. Als er dan in één ruimte dan een alarm afgaat omdat er rook gedetecteerd is, dan zullen alle rookmelders die verbonden zijn een alarmsignaal geven.

Op dezem manier ben je nog sneller op de hoogte als er iets aan de hand is. Dit is echter niet verplicht volgens de nieuwe regelgeving.

15. Hoe lang gaan rookmelders mee?

Rookmelders hebben een bepaalde levensduur. Hierbij is de accuduur natuurlijk één, er moet een opgeladen batterij in zitten om te kunnen functioneren.

Toch heeft ook de rookmelder zelf een levensduur. Dit heeft te maken dat de rookdetectie-cellen die erin zitten degeneren. Dat betekent dat de gemiddelde rookmelder na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe is.

Er zijn ook rookmelders die energziezuining zijn, waarbij ook de batterijen zo’n 10 jaar meegaan. Dan kun je direct de rookmelder vervangen als de batterijen leeg zijn.

Slimme rookmelder Nest Protect batterij
Nest slimme rookmelder op batterijen / Via Smarthomefans

16. Wat kost en rookmelder?

Er zijn rookmelders in verschillende prijsklassen. Grofweg zul je tussen de 5 en 100 euro kwijt zijn voor een rookmelder.

Hou er hierbij wel rekening mee dat goedkoop niet altijd een goede keuze is. Zo moet je misschien elk jaar de batterijen vervangen, hetgeen uiteindelijk natuurlijk weer duurder is.

17. Welke verplichte rookmelder kan ik het beste kopen?

Welke verplichte rookmelder je moet kopen is afhankelijk van een aantal factoren. Enerzijds is budget natuurlijk belangrijk, maar bedenk ook goed of je misschien een slimme, koppelbare of combi-melder zou willen.

Daarnaast zien je er op te letten dat de rookmelder voldoet aan de eisen zoals in dit artikel genoemd zijn. Hieronder nogmaals het lijstje met goede en betaalbare producten.

Beste keuze
Elro rookmelder verplicht

Elro rookmelder

Betaalbare rookmelder
Gaat 10 jaar mee
Ook beschikbaar als multi-pack
Slimme rookmelder
Nest Rookmelder

Nest Protect

Beste slimme rookmelder
Onderling koppelbaar
Meldingen via smartphone
Via netstroom of batterij
Design

Design rookmelder

Zeer compact
Multipacks verkrijgbaar

18. Wat is de goedkoopste verplichte rookmelder?

Zoals aangegeven, er zijn verschillende prijsklassen. Er is bijvoorbeeld ook een Action rookmelder die goed betaalbaar is.

Ook bij andere winkels zijn goedkope rookmelders beschikbaar, bijvoorbeeld bij Bol.com.

19. Waar kan ik meer info vinden

In dit artikel heb ik geprobeerd zoveel mogelijk, complete informatie te geven over het feit dat rookmelders verplicht zijn vanaf 1 juli 2022. Mocht je nog meer informatie zoeken, dan wil ik je naar onderstaande de website van de rijksoverheid verwijzen, meer info over de wijzigingen kun je hier vinden. Ook op de site van de brandweer een rookmelders.nl kun je veel info vinden.

Nog meer veelgestelde vragen

Rookmelder verplicht zolder?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder ook verplicht op zolder. Op elke verdieping dient een rookmelder aanwezig te zijn, dus dit geldt ook voor de zolder.

Rookmelder verplicht in huurwoning?

Ook voor huurwoningen is een rookmelder verplicht. Deze nieuwe regelgeving geldt voor alle woningen in Nederland. Bij huurwoningen is vaak wel de huurbaas verantwoordelijk voor de plaatsing.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen