Wat is Z-Wave en wat is het verschil met Bluetooth?

Bluetooth, Wifi, Zigbee & Z-Wave. Ze zijn allemaal onzichtbaar en ze zorgen voor een verbinding tussen meerdere apparaten. Maar daarmee houden de overeenkomsten al bijna op. In dit artikel vertel ik je daarom wat Z-Wave is en welke belangrijke verschillen er zijn met Bluetooth.


Wat is Z-Wave?

Je kunt Z-Wave het beste zien als een ‘soort van Bluetooth’. Apparaten zoals slimme sloten hebben bijvoorbeeld soms Bluetooth, maar soms ook Z-Wave. Het is dus eenvoudig om aan de hand van een voorbeeld uit te leggen wat het verschil is.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Het grootste verschil met Bluetooth is dat Z-Wave in staat is om signalen te dragen over het bereik van andere apparaten. Stel dat je een slim slot hebt dat is voorzien van Z-Wave. Daarnaast zijn ook je slimme lampen en een thermostaat van Z-Wave. Ieder apparaat is zowel een zender als een ontvanger van een commando. Dus stel dat je buiten het bereik van je slimme slot een commando geeft om de deur te ontgrendelen. Het slot ontvangt het niet, maar je slimme verlichting is bijvoorbeeld wel dichtbij genoeg. Die lamp stuurt het vervolgens via de thermostaat naar het slot.

Dit netwerk vol zenders en ontvangers wordt ook wel een mesh netwerk genoemd. Het signaal neemt hierbij altijd de snelste route van en naar het eindpunt. Hoe meer apparaten Z-Wave hebben, hoe sterker het signaal wordt. Er kunnen ca. 4 sprongen worden gedaan. Dat kan het bereik van Z-Wave dus ook 4 keer groter maken dan bij Bluetooth. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een groot huis hebt.

Nuki Smart Lock 2.0 Slim slot
Via: nuki.io

Voordelen van Z-Wave

Een groot voordeel van Z-Wave is dus dat je in feite een veel groter bereik creëert. Maar dat is nog niet alles. Er zijn namelijk nog enkele voordelen.

Energieverbruik

Bij een Wifi-netwerk maken je apparaten vrijwel altijd gebruik van netstroom. Dat komt omdat Wifi-netwerken een enorme hoeveelheid data versturen. Dat kost energie, dus ook stroom. Een Z-Wave netwerk stuurt hele kleine pakketjes informatie, en alleen wanneer het nodig is. In plaats van een paar MB data, stuurt de Z-Wave verbinding slechts één commando. Bijvoorbeeld: ‘sluit slim slot”. Zo wordt het netwerk niet overbelast en blijven de batterijen in de apparaten soms meer dan een jaar goed.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Altijd verbinding

Z-Wave creëert dus een groter bereik door gebruik te maken van alle apparaten binnen het netwerk. Maar dat heeft nog een ander voordeel. Want stel dat de verbinding van je lamp naar je telefoon het even niet doet. Er is bijvoorbeeld een storing in die verbinding. Dan kan het signaal alsnog via een ander apparaat naar de lamp gebracht worden.

Daarnaast is het mesh netwerk ook nog eens heel erg slim. Want de verbindingen worden altijd op het moment zelf bepaald. Dat doet het netwerk zelf. Jij hoeft dus helemaal niets te doen om een optimale verbinding tot stand te brengen. Zo weet je zeker dat signalen altijd direct en snel op de plaats van bestemming komen.

[wpsm_bigoffer post_id=”1593″]


Welke apparaten hebben Z-Wave?

Volgens de alliantie van Z-Wave zijn er wereldwijd meer dan 70 miljoen apparaten geïnstalleerd die voorzien zijn van Z-Wave. Op dit moment zijn er ruim 2.000 apparaten die functioneren op het protocol. Er is dus meer dan genoeg keuze. Maar lang niet al die keuzes zijn ook hier verkrijgbaar.

Een goed voorbeeld van een product met Z-Wave is het slimme slot van Danalock. Die is zowel als Bluetooth als Z-Wave variant verkrijgbaar. Wel moet je opletten dat Z-Wave een stuk duurder is dan Bluetooth of Zigbee. Dat komt omdat het voor fabrikanten redelijk duur is om de Z-Wave chips te kopen.

Kies je voor Bluetooth of Z-Wave?

De keuze voor Bluetooth, Z-Wave of Zigbee is vooral gebaseerd op je eigen wensen. Het is vooral lastig dat lang niet alle apparaten werken op dezelfde protocollen. Philips Hue lampen werken bijvoorbeeld op Zigbee, het Nuki 2.0 Smart lock op Bluetooth en het Danalock V3 op Z-Wave.

Je moet dus vooral kijken in welke mate jij je smarthome wilt uitbreiden en welk protocol daar het beste bij past. Natuurlijk kan je ook weer speciale hubs kopen die de signalen alsnog naar andere apparaten versturen, maar zo stop je je huis wel heel erg vol met allerlei tussenoplossingen. Soms kan het handig zijn als je een goede beslissing maakt voordat je al enkele apparaten hebt.

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen