Google Nest Protect: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een product dat bijzonder handig is en niet in je huis zou mogen ontbreken: dat is een rookmelder. In Nederland zijn rookmelders sinds 1 juli 2022 namelijk verplicht. Natuurlijk bestaan er ook van dit product verschillende smarthome varianten. In dit artikel vertel ik je meer over de Google Nest Protect en of deze slimme rookmelder echt de moeite is om in huis te halen.

Google Nest: het bedrijf

Laten we eerst beginnen met het bedrijf achter de Google Nest Protect. Het zal niet direct een grote verrassing zijn want de naam is: Google Nest. Oorspronkelijk was de merknaam Nest eigendom van Nest Labs totdat Google het in 2014 kocht.

Google Nest ontwikkelt allerlei smarthome apparaten zoals slimme displays, speakers, thermostaten, routers, camera’s, deurbellen maar ook slimme rookmelders. Fijn aan alle Nest apparaten is dat ze goed samenwerken met elkaar en je ze dus aan elkaar kan linken.

Zo kan je bijvoorbeeld op het scherm van je Google Nest Hub zien wie er voor je Nest-deurbel staat of de beelden volgen van je Nest-camera. Ook de Nest rookmelder kan aan verschillende Nest apparaten worden gekoppeld en werkt goed met Google Home. Wat dit product nog meer kan, lees je in dit artikel.

Nest Protect

Google Nest Protect rookmelder: wat kun je er allemaal mee?

Verschillende merken hebben al slimme rookmelders op de markt gelanceerd, denk maar aan Eufy en Ring. De Google Nest Protect blinkt echter uit, in die zin dat deze meerdere interessante functies en verschillende sensoren heeft. Laten we de mogelijkheden van deze rookmelder eens van naderbij bekijken.

  • Meldingen en bediening via de Nest app – Via de Google Home/Nest-app op je telefoon brengt de Google Nest Protect je op de hoogte van eventueel mogelijk brandgevaar in jouw huis. Via de app kan je trouwens ook het alarm van de rookmelder uitschakelen, wat handig is bij vals alarm.
  • Rookmelder, brandmelder en koolstofmonoxide-melder in één – De Nest Protect V2 heeft een sensor voor rook, hitte, vocht én koolstofmonoxide (CO) en laat je dus concreet weten wat er aan de hand is. Dit gebeurt via spraakmeldingen van 85db. Handig is ook dat de Nest Protect je mondeling op de hoogte brengt vooraleer het alarm begint af te gaan zodat je er eventueel zelf nog iets aan kan doen.
  • Werkt op AA-batterijen of netstroom – Van de Nest Protect bestaan twee modellen: één op batterij en één op netstroom. De Nest Protect zal standaard groen oplichten om aan te geven dat de batterijen nog goed werken en geel als ze aan vervanging toe zijn, dus je hoeft je hierover in principe geen zorgen te maken. Het is echter wel fijn dat de optie er is om de rookmelder ook via netstroom aan te sluiten.
  • Werkt ook als nachtlamp – De Nest Protect zal licht geven zodra de bewegingssensor beweging detecteert in het donker, de helderheid hiervan kan je aanpassen in de Nest app.
  • Maandelijkse test – De Nest Protect checkt elke maand of de rookmelders nog goed werken. Dit gebeurt via een automatische geluidscheck waarbij de speaker en sirene worden getest. Je kan op elk moment deze ook zelf handmatig testen.
  • Verbinding maken met andere (Google) Nest producten – Je kan de Nest Protect eenvoudig koppelen aan andere smarthome apparaten van (Google) Nest, zoals je indoor beveiligingscamera’s, thermostaat en Google Assistant. Zo kan je instellen dat je Nest Cam automatisch begint op te nemen bij detectie van gevaar of dat je thermostaat de ketel uitschakelt bij een CO melding.
Slimme rookmelder
Nest Protect / via Smarthomefans

Google Nest Protect: de modellen

Er bestaan twee modellen van de Google Nest Protect: één op batterij en één op netstroom. In de vergelijkingstabel hieronder kan je hun belangrijkste eigenschappen terugvinden.

EiGENSCHAPPEN
Google Nest Protect
Google Nest Protect V2
(batterij)
Bekijk beste prijs
EiGENSCHAPPEN
Detectie
rook + CO

Methode
optisch

Type alarm
geluidssignaal, stem, smartphone-app

Sterkte signaal
85db

Koppelbaar
ja (tot 18 stuks)

Wifi ingebouwd
ja

Stroomvoorziening
accu

Afmetingen
13,5 x 3,85 x 13,5 cm

Gewicht
0,379kg
Google Nest Protect
Google Nest Protect V2
(bedraad)
Bekijk beste prijs
EiGENSCHAPPEN
Detectie
rook + CO

Methode
optisch

Type alarm
geluidssignaal, stem, smartphone-app

Sterkte signaal
85db

Koppelbaar
ja (tot 18 stuks)

Wifi ingebouwd
ja

Stroomvoorziening
netstroom

Afmetingen
13,5 x 3,85 x 13,5 cm

Gewicht
0,375kg

Rookmelder ophangen: hoeveel heb ik er nodig?

In Nederland is het sinds 1 juli 2022 verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Het aantal rookmelders dat je dient op te hangen, hangt af van je woning. De regel is dat dat er per verdieping een rookmelder moet zijn.

Heeft je huis bijvoorbeeld drie verdiepingen, dan die je dus (minimaal) drie rookmelders op te hangen. Rookmelders worden overigens vaak per 3-packs verkocht en zijn dan ook interessanter in prijs, dus let hier even op, al zeker als je woning meerdere verdiepen heeft.

Met de Nest Protect kan je tot 18 stuks koppelen die dan ook met elkaar kunnen communiceren. Zo zal je altijd weten waar er juist gevaar is. Stel dat er een rookmelding is in de keuken maar jij bevindt je op zolder dan zal je daar alsnog van op de hoogte worden gebracht.

Slimme rookmelder


Rookmelder van Google Nest installeren

De installatie van de Google Nest Protect is eigenlijk vrij eenvoudig. Voordat je de rookmelder monteert, verbind je deze eerst met de Nest app zodat je er ook meldingen van kan ontvangen op je telefoon. Als je meerdere Nest Protects installeert, zie dan ook dat ze in elkaars buurt liggen tijdens de installatie met de Nest app. Hieronder kan je drie installatievideo’s terugvinden voor de Nest Protect.

1. De onderstaande video toont hoe je de Nest Protect koppelt aan de Nest app.

2) De onderstaande installatievideo is voor de Google Nest Protect met batterij.

Slimme rookmelder Nest Protect batterij


3) De onderstaande installatievideo is voor de Google Nest Protect met netstroom.

Google Nest Protect met Google Home

Als je thuis reeds meerdere smarthome-producten hebt die werken met Google Home is het natuurlijk wel fijn als je daaraan ook je slimme rookmelder kan toevoegen. Alleen is het niet zo dat er zoiets bestaat als dé Google Home rookmelder, maar de Nest Protect komt toch wel goed in de buurt. Hier kan je trouwens nog een overzicht terugvinden van andere slimme rookmelders die goed samenwerken met Google Home.

Via de Google Home-app kan je de Nest Protect koppelen aan je andere smarthome apparaten zoals je indoor beveiligingscamera’s, thermostaat en Google Assistant. Zo kan je instellen dat je Nest Cam automatisch begint op te nemen bij detectie van gevaar of dat je thermostaat de ketel uitschakelt bij een melding van koolstofmonoxide. Ook kan je spraakgestuurde opdrachten geven zoals “Hey Google, zet het alarm van de Nest Protect uit” via Google Assistant.

Om je Nest Protect te kunnen gebruiken in de Google Home app, dien je eerst je Nest account te linken aan de app. Vervolgens kan je de Nest producten gewoon toevoegen. Het kan ook zijn dat dit automatisch gebeurt. Wat wel belangrijk is, is dat de installatie van de Nest Protect eerst is gebeurd via de Nest app.

Heb je trouwens smarthome producten van Apple in huis en wil je graag een slimme rookmelder die goed werkt met Homekit dan raad ik je aan dit artikel eens te lezen om zo te weten wat je opties zijn.

Nest rookmelder resetten

Het is mogelijk je Google Nest Protect te resetten naar diens fabrieksinstellingen op een vrij eenvoudige manier. Dit kan je doen omdat je verhuisd bent of omdat iemand anders deze wilt gebruiken. Hou wel rekening met de volgende zaken vooraleer je jouw Nest rookmelder reset:

  • Je zal geen meldingen meer ontvangen van je Nest rookmelder op je telefoon of tablet (tenzij je die weer toevoegt aan de Nest app).
  • De geresette Nest Protect zal losgekoppeld zijn van de andere exemplaren in je huis.
  • De wifi-instellingen zullen verwijderd zijn.
  • De locatienaam zal gewist zijn in de app.
  • Alle instellingen van je rookmelder, zoals de helderheid van de lichtsensor, zullen verwijderd zijn.

Voor het resetten van je Nest rookmelder heb je fysieke toegang nodig tot je Nest Protect. Je kunt de Nest Protect niet resetten naar de fabrieksinstellingen in de app. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je dient te ondernemen.

  1. Houd de centrale knop van je Nest Protect gedurende 10 seconden ingedrukt. Als de rookmelder hoog aan het plafond hangt, kan je hiervoor bijvoorbeeld een stok of bezemsteel gebruiken. Het licht zal blauw oplichten. Je dient de knop ingedrukt te houden.
  2. Een stem zal aangeven dat alle instellingen worden verwijderd en beginnen aftellen. De Nest Protect zal ook mondeling laten weten wanneer alle instellingen zijn gewist. Pas dan kan je de knop loslaten.
  3. Nadat je Nest rookmelder teruggezet is naar de fabrieksinstellingen kan je deze weer aan je Nest app toevoegen en weer opnieuw instellen.

De onderstaande video laat je trouwens ook het eenvoudige reset proces van de Nest Protect zien.

Google Nest Protect: alle details op een rij

Hieronder geef ik je overzicht van de specificaties van de Nest rookmelder alsook de plus-en minpunten.

1.

Google Nest Protect V2

4.5

Een slimme rookmelder met meerdere sensoren en verschillende handige functies

Google Nest Protect

Kenmerken

  • Bediening via app
  • Detecteert rook, hitte, vocht, koolstofmonoxide en beweging
  • Makkelijk uit te breiden met meerdere exemplaren
  • Bedraad en draadloos
  • Eenvoudige installatie

Plus- en minpunten

Pluspunten
  • Makkelijk uit te breiden
  • Meerdere handige functies
  • Meerdere sensoren
  • Eenvoudige installatie
  • Keuze: bedraad of draadloos
  • Werkt goed met Google Home en andere slimme assistenten
  • Maandelijkse test
Minpunten
  • Prijzig

Samenvatting

De Google Nest Protect is een handige slimme rookmelder met meerdere functies en verschillende sensoren waarmee deze rook, hitte, vocht, koolstofmonoxide en beweging kan detecteren. Deze rookmelder is aan de prijzige kant maar het is wel een kwalitatief product. Via de Google Home/Nest-app op je telefoon brengt de Google Nest Protect je op de hoogte van eventueel mogelijk brandgevaar in jouw huis. Je kan trouwens het alarm van de rookmelder ook gewoon uitschakelen via de app, wat handig is bij vals alarm.

Deze thermostaat werkt ook als nachtlamp. Zo zal deze licht geven zodra de bewegingssensor beweging detecteert in het donker. De helderheid hiervan kan je aanpassen in de Nest app.

De Nest Protect doet een maandelijkse test. Meer bepaald vindt er dan een automatische geluidscheck (met een kort geluid) plaats om na te gaan of de speaker en sirene nog goed werken. Je kan de geluidstest ook zelf op elk moment handmatig doen.

Handig bij de Nest thermostaat is dat je kan kiezen uit twee modellen: bedraad (op netstroom) en draadloos (met batterijen). Indien je kiest voor het draadloze model, kan je via het licht van Nest Protect volgen wanneer je ze moet vervangen. Deze zal groen oplichten om aan te geven dat de batterijen nog goed werken en geel als ze aan vervanging toe zijn.

Je kan de Google Nest Protect eenvoudig uitbreiden met andere exemplaren en deze ook koppelen aan je andere smarthome-apparaten van (Google) Nest, zoals je indoor beveiligingscamera’s, thermostaat en Google Assistant. Zo kan je instellen dat je Nest Cam automatisch begint op te nemen bij detectie van gevaar of dat je thermostaat de ketel uitschakelt bij een melding van koolstofmonoxide.


Nog meer van Google Nest

Google heeft een hele range aan smarthome-producten op de markt gebracht, denk hierbij aan een slimme deurbel, smarthome-hub, speakers en meer. Hieronder een lijstje:

Tot slot: Google Nest Protect kopen of beter niet?

Is de Google Nest Protect nu de moeite om in huis te halen? Het antwoord is klaar en duidelijk: ja.
Het is een slimme rookmelder met veel handige functies en meerdere sensoren voor rook, hitte, vocht, koolstofmonoxide en beweging.

Heb je andere smarthome-producten die werken met Google Home dan is de Nest Protect zeker een aanrader omdat je deze dan eenvoudig kan linken aan je andere slimme apparaten en Google Assistant. Deze rookmelder is aan de prijzige kant maar je krijgt er wel een kwalitatief product voor in de plaats dus ik zou de Nest Protect zeker overwegen.

Nog een kleine tip: hou bij het kiezen van een nieuw smarthome product, zoals een slimme rookmelder, altijd rekening met je huidige smarthome omgeving aangezien het wel handig is als je jouw nieuw apparaat daar makkelijk aan kan toevoegen.

Lees ook

  1. Welke slimme rookmelder kopen?
  2. Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)
  3. Slimme rookmelder voor HomeKit: dit zijn je opties
  4. Z-Wave rookmelder: dit zijn de geschikte modellen
  5. Zigbee rookmelder: de beste keuzes op een rij
  6. Google Home rookmelder: dit zijn de mogelijkheden
  7. Slimme rookmelder en Hue: welke moet je hebben + koppeling
  8. Ring rookmelder: alles wat je moet weten
  9. Eufy rookmelder kopen? Dit is alles wat je moet weten

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: