Google Nest camera: dit is ècht alles wat je moet weten

Geschreven door

Randy

Google Nest Camera

Laatste update:

1

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Google Nest kennen we al van de slimme thermostaat en deurbel, maar is ook al een tijdje op de markt met Nest camera’s. In dit artikel lees je alles over de verschillende cameramodellen van het merk en geef ik je antwoord op de vraag of je de Nest camera moet kopen.

Nest: het bedrijf

Smarthome-fabrikant Nest is in 2010 opgericht door Tony Fadell en Matt Rogers. Het bedrijf is in 2014 overgenomen door Google en nu onderdeel van Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google.

Het bedrijf is bekend geworden met de Nest Learning Thermostat. Deze slimme thermostaat programmeert zichzelf op basis van het gedrag van de gebruiker en de omgeving. Het product was bij introductie zo populair, dat het de markt voor slimme thermostaten voorgoed veranderde.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Na de thermostaat zijn er inmiddels ook andere huishoudelijke apparaten van Nest geïntroduceerd. Zo zijn er naast beveiligingscamera’s ook slimme rookmelders en deurbellen van het merk op de markt.

Alle Nest-apparaten werken naadloos samen met elkaar. Zo zie je op het display van de Google Nest Hub bijvoorbeeld wie er voor je Nest-deurbel staat of wie er door je Nest-camera in je tuin is gespot.

Google Nest Camera

Nest camera: de modellen

Google Nest heeft drie cameramodellen op de markt: de Google Nest Cam Indoor Wired, Google Nest Cam en Google Nest Cam Spotlight. Vergelijk ze hieronder:

Bottom Line
Pros
Cons
Google Nest Cam Indoor Wired
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Werkt op netvoeding
Alleen voor binnen
Camera herkent verschil tussen mens, dier en voertuig
Videoresolutie
Full HD (1080p)

Kijkhoek
135 ° diagonaal

Lamp(en)
Nee

Bedraad
Ja

Accu
Nee

Geschikt voor buiten
Nee

Nachtzicht
Ja

Bewegingsdetectie
Ja

Tweerichtingsspraak
Ja

Videogeschiedenis
Tot 3 uur gratis terugkijken

Verkrijgbaar in kleur
Wit

Gewicht
0,393 gram

Afmetingen
9,85 x 6,40 x 5,69 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa
Google Nest Cam
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Werkt op batterij, bedraad ook mogelijk via apart te kopen kabel
Voor binnen en buiten
Camera herkent verschil tussen mens, dier en voertuig
Videoresolutie
Full HD (1080p)

Kijkhoek
130 ° diagonaal

Lamp(en)
Nee

Bedraad
Ja, losse kabel verkrijgbaar

Accu
Ja

Geschikt voor buiten
Ja

Nachtzicht
Ja

Bewegingsdetectie
Ja

Tweerichtingsspraak
Ja

Videogeschiedenis
Tot 3 uur gratis terugkijken

Verkrijgbaar in kleur
Wit

Gewicht
0,393 gram

Afmetingen
8,3 x 8,3 x 8,3 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa
Google Nest Cam Spotlight
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Twee lampen voor afschrikeffect en helder beeld in nacht
Werkt op batterij en netvoeding
Voor binnen en buiten
Camera herkent verschil tussen mens, dier en voertuig
Videoresolutie
Full HD (1080p)

Kijkhoek
130 ° diagonaal

Lamp(en)
Twee

Bedraad
Ja

Accu
Ja

Geschikt voor buiten
Ja

Nachtzicht
Ja

Bewegingsdetectie
Ja

Tweerichtingsspraak
Ja

Videogeschiedenis
Tot 3 uur gratis terugkijken

Verkrijgbaar in kleur
Wit

Gewicht
Camera: 0,398 gram
Spotlight: 1,165 kg

Afmetingen
Camera: 8,3 x 8,3 x 8,3 cm
Spotlight: 16,5 x 27,8 x 9,3 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa

Nest camera: wat kun je ermee?

Een Nest camera heeft veel voordelen. De slimme camera biedt meer voordelen dan de meeste bewakingscamera’s op de markt. Dit is wat een Nest beveiligingscamera zo speciaal maakt:

 • Real-time videostream: vanaf de bank, kantoor of vakantieadres je huis en/of tuin in de gaten houden wanneer je maar wilt.
 • Bewegingsdetectie: stel bewegingszones in en krijg een melding zodra een beweging wordt gedetecteerd. Je kunt de meldingen specifiek inschakelen voor mensen, dieren of voertuigen.
 • Nachtzicht: door infraroodtechnologie kan de camera ook ’s nachts beelden opnemen. Wil je een zo helder mogelijk beeld om bijvoorbeeld indringers te herkennen? Dan kun je overwegen om de Spotlight camera te kopen. Deze heeft twee lampen die inschakelen bij beweging, ook ’s nachts.
 • Tweerichtingsspraak: de camera heeft een ingebouwde microfoon en luidspreker, waardoor je kunt communiceren met personen in de buurt van de camera. Zij kunnen ook tegen jou praten.
 • Integratie met smart home: Nest camera’s werken samen met andere slimme apparaten en kunnen communiceren met Google Home en Amazon Alexa.

Mooi, al die mogelijkheden. Maar er zijn ook een paar punten die je vast wil weten, voordat je overgaat tot het kopen van een Nest-camera:

 • Je kunt videobeelden tot 3 uur gratis terugkijken. Wil je oudere beelden terugkijken, beelden opslaan en delen? Dan ben je verplicht om een abonnement af te sluiten. Daarover vertel ik je straks meer.
 • Het gebruik van een Nest-camera kan intimiderend overkomen op anderen. Het kan ook een inbreuk zijn op de privacy van bijvoorbeeld je buren. Plaats de camera daarom verstandig en zoek goed uit wat de wet hierover zegt.
 • De kwaliteit van de beelden hangt af van je internetsnelheid en signaalsterkte tussen camera en je WiFi-router. Controleer dit van te voren, misschien moet je een WiFi-versterker inzetten.
Google Nest Camera

Nest camera batterij of bedraad

Als het goed is heb je al een plek in gedachte om je nieuwe camera op te hangen. De tweede vraag die je jezelf dan moet stellen is: heb ik een stopcontact in de buurt? Afhankelijk van de uitkomst beslis je welke camera je koopt: eentje met kabel of draadloos.

De Google Nest Cam Indoor Wired geeft het in zijn naam al weg: deze camera kun je alleen aansluiten in het stopcontact. Dat komt goed uit, omdat je binnen toch meestal een stopcontact in de buurt hebt.

Bij de Google Nest Cam en de Nest Cam Spotlight kun je zelf de keuze maken of je gaat voor netvoeding of batterij. De batterij heeft een levensduur van 1,5 tot 7 maanden, afhankelijk van je gebruik. Hou er rekening mee dat je deze in het meest gunstigste geval zo’n 2 keer per jaar moet opladen. Dat doe je met de meegeleverde adapter.

Je kunt bij de Nest Cam Spotlight ook kiezen voor de meegeleverde stroomkabel. Je hoeft de batterij dan niet meer steeds op te laden.

Voor de Nest Cam moet je een aparte weerbestendige kabel kopen. Als je deze koopt en insteekt in een stopcontact, krijgt je camera continu stroom en hoef je nooit meer de ladder op om de camera-accu te vervangen.

Heb je geen stopcontact in de buurt? Je kunt dan ook het Wasserstein Solar Panel overwegen. Dit zonnepaneel monteer je in de buurt van de Nest-camera en sluit je erop aan. Met een paar uurtjes zon per dag is je camera-accu weer voor een poos opgeladen.

Nest camera buiten

De Nest Cam en Nest Cam Spotlight zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. Ze werken prima tussen -20 en 40 graden en hebben een IP54-waarde. Dat houdt in dat ze wel een flinke regenbui aankunnen.

De andere camera, de Nest Cam Indoor Wired, is niet geschikt voor gebruik buiten je huis.

Google Nest Camera

Nest camera binnen

Eigenlijk kun je alle Nest-camera’s binnen gebruiken. De Google Nest Cam Indoor Wired, de opvolger van de Nest Cam IQ, is daar zelfs specifiek voor gemaakt. Deze camera kun je bijvoorbeeld op de vensterbank neerzetten of bij de bench van je hond.

Wil je een camera hebben die je makkelijk overal kunt verplaatsen zonder rekening te houden met een stopcontact, dan kun je het best de Nest Cam kopen. Deze werkt op batterij of op kabel en is ook nog eens geschikt voor gebruik buitenshuis.

Dat is dus handig als je de camera ook eens buiten de boel wil laten bewaken.

Nest abonnement nodig?

Alle Nest-producten kun je kopen en gebruiken zonder een Google Nest abonnement. Je loopt wel al snel tegen beperkingen aan, als je geen abonnement hebt.

Alleen met het Google Nest Aware-abonnement kun je beelden van je Nest-camera ouder dan 3 uur terugkijken. Ook kun je zonder abonnement geen beelden opslaan of delen.

Daarnaast zit er in het abonnement nog een waardevolle functionaliteit. Je kunt de camera namelijk trainen in het herkennen van bekende gezichten (bijv. je huisgenoten). Als de camera deze gezichten ziet, stuurt hij je niet zomaar een melding.

Lees ook: Nest Aware abonnement: kosten + heb je het echt nodig?

Er zijn twee soorten abonnementen: Nest Aware en Nest Aware Plus. Dit is wat een Nest Aware abonnement kost en inhoudt:


Nest Aware Nest Aware Plus
Kosten€ 5 maand / € 50 jaar€ 10 maand / € 100 jaar
Videobeelden (alleen geregistreerde gebeurtenissen)30 dagen60 dagen
Videogeschiedenis (continu-opname 24/7) 10 dagen
Gezichtsdetectie
Google Nest Hub

Nest camera & slimme assistenten

De Google Nest camera’s werken met meerdere slimme assistenten samen. Een overzicht:

Nest camera Google Home

De Google Nest Camera werkt naadloos samen met Google Home. Als je een Google Nest Hub of een (tv-)scherm met een Chromecast hebt, kun je via een spraakcommando zeggen: “Hey Google, speel de beelden van [cameranaam] af op [naam scherm]”.

Dat is handig als je bijvoorbeeld iets hoort buiten waar je camera hangt, maar je je smartphone met Nest-app niet in de buurt hebt. Via de Google Nest Hub kun je daarnaast ook praten tegen mensen in de buurt van de camera.

Ook kun je aan de slag met routines. Zo kun je instellen dat als je van huis gaat, dat de camera automatisch alles opneemt in de tijd dat jij weg bent. Ook kun je instellen dat je camera op specifieke tijden opneemt.

Hier zie je hoe je een Nest camera koppelt met de Google Home-app:

Nest camera Alexa

Goed nieuws voor mensen met een Amazon Alexa smarthome. Je kunt de Nest-producten van Google koppelen aan dit platform.

Zo bekijk je de beelden die je Nest Camera maakt makkelijk via het display van de Amazon Echo. Ook kun je de beelden afspelen op Amazon Fire TV.

Ook kun je instellen dat je meldingen krijgt via de Echo luidspreker als je Nest Camera een beweging detecteert.

Voor zover bekend is het helaas niet mogelijk om tegen personen in de buurt van de camera te praten terwijl je een Amazon Echo Speaker gebruikt. Dat kan wel bij de Nest deurbellen, maar helaas nog niet bij de camera’s.

Nest camera Homekit

Gebruikers van Apple Homekit moet ik helaas teleurstellen: Google Nest ondersteunt dit smarthomeplatform (nog) niet. Dit kan veranderen zodra de ondersteuning voor Matter verder uitgerold wordt.

Het is wel mogelijk om Nest-camera’s toe te voegen aan de Homekit-omgeving, maar verwacht er niet te veel van (en reserveer alvast wat tijd om dit in te stellen). Zo kun je een apart apparaatje kopen (de Starling Home Hub of Homebridge), een plugin gebruiken voor Homey of de integratie gebruiken van Home Assistant.

Alle Nest camera’s op een rij

Weet je nog niet welke Nest camera het beste bij jou past? Ik zet ze alle drie nog eens voor je op een rijtje met de voor- en nadelen:

Google Nest Indoor Cam Wired

4.5

De Google Nest Indoor Cam Wired bewaakt een ruimte naar keuze in je huis. Het is het enige model dat niet op een batterij werkt, dus zorg dat je een stopcontact in de buurt hebt. Bekijk details…

product image

Bijzonderheden

 • Werkt alleen met kabel, geen optie voor batterij
 • Bewegingsdetectie en nachtzicht
 • Voor binnen
 • Werkt met Alexa en Google Home

Plus- en minpunten

 • Praat vanaf afstand tegen mensen bij de camera (en andersom)
 • Makkelijke installatie
 • Werkt op WiFi, geen netwerkkabel nodig
 • Camera herkent het verschil tussen mens, dier en voertuig
 • Goed WiFi-signaal nodig
 • Abonnement verplicht om beelden terug te kijken
 • Stopcontact nodig
 • Prijsvergelijk

  Google Nest Cam Wired

  Laatste Amazon prijs-update: 20 juni 2024 10:40 am

  Video

  Samenvatting

  De Google Nest Cam Wired is een slimme beveiligingscamera waarmee je een ruimte in je huis kunt bewaken als je de deur uit bent. De camera is makkelijk te installeren met de Nest-app en vanuit daar vervolgens te bedienen.

  Je kunt de videobeelden altijd bekijken, waar je ook bent. Je kunt instellen dat je een melding op je telefoon of via je Google Nest Hub of Amazon Echo-speaker krijgt als de camera een beweging detecteert. De camera herkent het verschil tussen een mens, dier en voertuig.

  Wil je beelden ouder dan 3 uur terugkijken, beelden kunnen opslaan en delen en gebruik maken van slimme gezichtsdetectie? Dan moet je wel een abonnement afsluiten.

  Hou er ook rekening mee dat je een stopcontact nodig hebt, omdat deze camera niet op batterij werkt.

  2.

  Google Nest Cam

  4.7

  De Google Nest Cam werkt op netvoeding en batterij. Deze camera is voor zowel binnen als buiten gemaakt. Bekijk details…

  product image

  Bijzonderheden

  • Werkt op netvoeding en batterij
  • Bewegingsdetectie en nachtzicht
  • Voor buiten en binnen
  • Werkt met Alexa en Google Home

  Plus- en minpunten

 • Praat vanaf afstand tegen mensen bij de camera (en andersom)
 • Makkelijke installatie
 • Werkt op WiFi, geen netwerkkabel nodig
 • Camera herkent het verschil tussen mens, dier en voertuig
 • Voor binnen én buiten
 • Goed WiFi-signaal nodig
 • Abonnement verplicht om beelden terug te kijken
 • Indien batterij: soms opladen
 • Indien netvoeding: stopcontact in de buurt nodig
 • Video

  In het kort

  De Google Nest Cam is gemaakt voor het bewaken en beveiligen van ruimtes binnen in je huis, maar je kan de beveiligingscamera ook buiten ophangen. De camera werkt op netvoeding en op batterij. Je kunt ook een zonnepaneel erbij kopen, als er geen stopcontact in de buurt is en je geen zin hebt om de accu soms op te laden.

  Met de Nest-app is de camera gemakkelijk te installeren en te bedienen. De camera biedt live videobeelden in 1080p HD-kwaliteit, die je op elk moment en vanaf elke locatie kunt bekijken. Wil je beelden ouder dan 3 uur ook kunnen terugkijken? De beelden kunnen opslaan en delen? En gebruik maken van slimme gezichtsdetectie? Dan moet je het Nest Aware-abonnement afsluiten.

  De camera beschikt over nachtzicht en bewegingsdetectie. Je kunt het zo instellen dat je bij een beweging binnen een bepaald tijdschema (bijv. ’s nachts) een melding op je telefoon krijgt of dat je een signaal krijgt via de Google Nest Hub of Amazon Echo-speaker.

  Het apparaat kan daarbij onderscheid maken tussen een mens, dier en voertuig, zodat je alleen relevante meldingen ontvangt.

  3.

  Google Nest Cam Spotlight

  4.7

  De Google Nest Cam Spotlight biedt je alles van de Nest Cam, maar heeft ook nog twee lampen die indringers laten afschrikken en in het donker een nog beter beeld opnemen. Bekijk details…

  product image

  Bijzonderheden

  • Werkt op netvoeding en batterij
  • Bewegingsdetectie en nachtzicht
  • Voor buiten en binnen
  • Lampen aan bij beweging
  • Werkt met Alexa en Google Home

  Plus- en minpunten

 • Praat vanaf afstand tegen mensen bij de camera (en andersom)
 • Makkelijke installatie
 • Werkt op WiFi, geen netwerkkabel nodig
 • Camera herkent het verschil tussen mens, dier en voertuig
 • Voor binnen én buiten
 • Twee lampen: afschrikeffect en beter beeld
 • Goed WiFi-signaal nodig
 • Abonnement verplicht om beelden terug te kijken
 • Indien batterij: soms opladen
 • Indien netvoeding: stopcontact in de buurt nodig
 • Prijsvergelijk

  Video

  In het kort

  De Google Nest Cam Spotlight (ook wel Google Nest Cam Floodlight genoemd) is vooral gemaakt om buiten een oogje in het zeil te houden. Met twee felle lampen heb je in het donker een nog beter beeld. Bij beweging gaan de lampen aan, wat indringers kan afschrikken.

  De camera werkt op batterij en netvoeding. Het is ook mogelijk om een zonnepaneel (los verkijgbaar) te gebruiken in plaats van een stopcontact.

  Met de Nest-app is de camera gemakkelijk te installeren en te bedienen. Via de Nest-app kun je de beelden van de camera 24/7 bekijken vanaf elke plek in de wereld, zolang je camera internet en stroom heeft.

  Je moet wel een Nest Aware-abonnement afsluiten voor het bekijken van beelden ouder dan 3 uur. Ook kun je dan de beelden opslaan en delen en slimme gezichtsdetectie inschakelen.

  De camera beschikt over nachtzicht en bewegingsdetectie. Op de door jouw ingestelde tijden krijg je een melding als de camera een beweging detecteert. Het apparaat kan daarbij onderscheid maken tussen een mens, dier en voertuig, zodat je alleen relevante meldingen ontvangt.

  Je kunt overigens ook een audiomelding instellen als je de Google Nest Hub of Amazon Echo-speaker koppelt.

  Nest camera tips

  Ben je overstag en ga je een Nest camera kopen? Dan sluit ik dit artikel nog graag af met drie tips voor je nieuwe slimme camera:

  1. Zorg voor een goede plaatsing: plaats de camera op een strategische plek, zodat hij een duidelijk zicht heeft op de ruimte of het perceel dat je wilt bewaken.
  2. Maak gebruik van de verschillende meldingsmogelijkheden: stel meldingen in voor beweging of geluidsdetectie. Je kunt ook aangeven of je een melding wilt ontvangen wanneer er een persoon, dier of voertuig wordt gedetecteerd.
  3. Overweeg een abonnement: als je wilt dat de camera beelden opslaat voor langer dan 3 uur of als je gebruik wilt maken van de slimme gezichtsdetectie functie, overweeg dan om een abonnement af te sluiten. Het kost je een paar euro per maand, maar je haalt zo wel het meeste uit je camera.
  4. Houd rekening met privacy: bepaal goed wie toegang krijgt tot beelden van de camera en let ook op dat je niet de tuin van de buren filmt.

  Lees ook

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Randy is een enthousiaste gebruiker van slimme apparaten. Hij vertelt je graag over zijn kennis en ervaringen met smarthome en hoe je je leven ermee kunt verrijken.

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  1 gedachte over “Google Nest camera: dit is ècht alles wat je moet weten”

  1. Reolink camera met nachtzicht geplaatst, nu op wifi, maar kan ook wired. De camera is overal te bekijken zonder abo. Beelden kunnen in de camera opgeslagen of lokaal op een nas of pc. Met kaartje van 32 gB is een week lang elk alarm opgeslagen. Ga weg met die dure nestzooi 😀

   Beantwoorden

  Plaats een reactie

  Delen via: