Een slim apparaat met scherm dat gebruikt kan worden als centraal punt binnen jouw smarthome-systeem; dat is de Google Nest Hub. Klinkt handig, maar in welke mate is de Nest Hub nu echt moeite om in huis te halen? In dit artikel lees je er alles over.
Google Nest: het bedrijf
Laten we eerst beginnen met het bedrijf achter de Google Nest Hub. Het zal niet direct een grote verrassing zijn want de naam is: Google Nest. Oorspronkelijk was de merknaam Nest eigendom van Nest Labs totdat Google het in 2014 kocht.
Google Nest ontwikkelt allerlei smarthome apparaten zoals slimme speakers, thermostaten, rookmelders, routers, camera’s, deurbellen maar ook slimme displays. Tot deze laatste categorie behoort de Nest Hub waarover je uitgebreid leest in dit artikel.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Google Nest Hub
Details
- Centrale punt voor jouw smarthome
- Doet ook dienst als Chromecast en speaker
- Hou je slaap bij met Sleep Sensing
De Google Nest Hub: wat kun je er allemaal mee?
Vooraleer ik inga op de mogelijkheden van de Google Nest Hub, geef ik eerst antwoord op de vraag: wat is een Google Nest Hub? Het is een slim apparaat met scherm waarmee je allerlei andere slimme apparaten kan aansturen en met elkaar verbinden via Google Home. Dit maakt de Nest Hub als het ware het centrale punt binnen je smarthome-systeem. Via Google Assistant kan je aan de hub spraakopdrachten geven.
En dan nu over de mogelijkheden: wat kan je er allemaal mee? Hieronder kan je een vrij compleet overzicht vinden van de belangrijkste functies.
- Spraakassistent – De Google Nest Hub (2) kan met je stem worden bediend doordat deze een microfoon (meer bepaald drie stuks) heeft. Je kan aan Google Assistant verschillende spraakopdrachten geven of zaken vragen door je zinnen telkens te beginnen met “Hej Google…” Vervolgens kan je vragen om de lichten aan te doen of naar het weerbericht informeren. Via de optie “stemherkenning” wordt de ervaring met Google Assistant trouwens nog persoonlijker. Je kan tot max 6 verschillende stemmen (telkens een ander Google profiel) toevoegen.
- Bediening door middel van handgebaren – Door de Soli-radarchip die in de Google Nest Hub 2 zit, is het mogelijk om ook met handgebaren voor het scherm het apparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld muziek stopzetten, of je alarm snoozen.
- Video’s bekijken – Met de Google Nest Hub is het mogelijk om video’s te kijken van bijvoorbeeld YouTube. De hub heeft een vrij klein 7 inch-scherm wat niet ideaal is maar de mogelijkheid is er wel.
- Gebruiken als digitaal fotolijstje – Met Google Foto’s kan je zelf een dia slideshow maken van je favoriete foto’s en de hub gebruiken als een digitaal fotolijstje.
- Bediening van je smarthome – Via de hub kan je andere smarthome apparaten, indien ze compatibel zijn met Google Home, verbinden. Vervolgens kan je ze via spraak of via het scherm bedienen.
- Speaker – De hub kan gebruikt worden als speaker, die bediend kan worden via wifi en Bluetooth.
- Chromecast – Met de ingebouwde Chromecast is het mogelijk om content te streamen naar dit slimme apparaat.
- Gebruiken als klok en wekker – Op het scherm van de Nest Hub kan je de tijd aflezen maar je kan deze ook gebruiken als wekker.
- Bijhouden van je slaap met Sleep Sensing – Met Sleep Sensing kun je op de Google Nest Home Hub 2 (niet op de eerste versie) bijhouden hoe je slaapt. Als je deze functie activeert zal de hub de slaap analyseren van de persoon die het dichtst bij de hub ligt. Sleep Sensing werkt met een bewegingssensor die beweging en ademhaling waarneemt en analyseert. Je slaapgegevens kan je bijhouden en raadplegen in de Google Fit-app. Tot en met 2023 zou Sleep Sensing gratis zijn, daarna is het een betalende optie. Sleep Sensing is trouwens bedoeld om de slaap van één persoon te analyseren. Wil je de slaap van iemand anders analyseren dan moet je twee apparaten gebruiken met telkens een verschillende Google account.
Google Nest audio-producten op een rij
In de onderstaande tabel vergelijk ik de Google Nest Hub ten opzichte van de Nest Audio en Nest Mini. Je vindt hieronder de belangrijkste kenmerken van deze Google Nest audio-producten terug.
✔ Slimme speaker en display
✔ Content streamen
✔ Spraakopdrachten
17,7 x 12 x 7 cm
Gewicht
0,56kg
Draadloos netwerk
802.11 b/g/n/ac (2,4 Ghz en 5 Ghz)
Bluetooth
5.0 + Thread (maar nog niet actief)
Chromecast
Ingebouwd
Microfoons
3 far-field microfoons (incl. switch om deze uit te zetten)
Sensors
Dichtbijheidssensor, Soli-Sensor, Ambient EQ lichtsensor en Temperatuur-sensor
Processor
Quad-core 64-bits ARM CPU van 1,9 GHz
Kleuren
Wit, zwart, zand en mist
Slimme assistent
Google Assistant
✔ Slimme speaker
✔ Multiroom speaker
✔ Spraakopdrachten
12,4 x 17,8 x 7,8cm
Gewicht
1,2kg
Draadloos netwerk
802.11 b/g/n/ac (2,4 Ghz en 5 Ghz)
Bluetooth
5.0
Chromecast
Ingebouwd
Microfoons
3 far-field microfoons (incl. switch om deze uit te zetten)
Sensors
Capacitieve tikbediening (drie aanraakgebieden)
Processor
Quad-core A53 1,8 GHz
Kleuren
Grijs en antraciet
Slimme assistent
Google Assistant
✔ Slimme speaker
✔ Multiroom speaker
✔ Spraakopdrachten
9,8 x 4,2 x 9,8 cm
Gewicht
0,181kg
Draadloos netwerk
802.11 b/g/n/ac (2,4 Ghz en 5 Ghz)
Bluetooth
5.0
Chromecast
Ingebouwd
Microfoons
3 far-field microfoons (incl. switch om deze uit te zetten)
Sensors
Capacitieve tikbediening (drie aanraakgebieden)
Processor
Quad-core 64-bits ARM CPU 1,4 GHz
Kleuren
Grijs en antraciet
Slimme assistent
Google Assistant
Hoewel de drie Nest audio-producten wel wat gelijkenissen met elkaar vertonen, zijn er natuurlijk ook verschillen. Het voornaamste verschil is dat de Nest Hub een display is met een touchscreen en dat de Nest Audio en Nest Mini “enkel” speakers zijn zonder scherm. Als jij je afvraagt welk van de drie producten het beste is, moet je vooral zien naar wat jij in een smarthome product zoekt.
Is bijvoorbeeld voor jou het visuele aspect belangrijk en wil je naast muziek luisteren en spraakopdrachten geven ook content kunnen streamen dan is de Nest Hub een logische keuze. Ben je echter op zoek naar een slimme speaker met een goede geluidskwaliteit om je muziek te kunnen afspelen dan is de Nest Audio meer voor jou. Ben je dan weer genoeg gesteld met een oké geluidskwaliteit en wil je vooral een budgetvriendelijk apparaat(je) dan zal de Nest Mini zeker voldoende zijn voor jou.
Wat in ieder geval voor de drie Nest audio-producten geldt, net als voor de overige Nest producten, is dat ze naadloos met elkaar samenwerken en je ze makkelijk aan elkaar kan linken. Zo kan je aan je Nest Audio en Nest Mini vragen om meldingen te geven van je Nest deurbel of kan je aan je Nest Hub vragen om de beelden van je Nest camera te streamen.
Google Nest Hub: alle info op een rij
Hieronder kan je de eigenschappen alsook plus-en minpunten van de Nest Hub terugvinden.
Google Nest Hub (2nd gen)
Een slimme display waarmee je allerlei andere slimme apparaten kan aansturen en met elkaar verbinden via Google Home.
Specificaties
- Slimme display
- Verschillende sensoren
- Centraal punt binnen smarthome-systeem
- Spraakbediening
Plus- en minpunten
- Smart hub inclusief scherm
- Spraakbediening (Google Assistant)
- Ook bediening met handgebaren
- Sleep Sensing werkt goed
- Goede geluidskwaliteit en microfoon
- Ook te gebruiken als digitaal fotolijstje
- Enkel bedrade aansluiting
- Sterke wifi-verbinding nodig
- Interface is soms wat traag
Prijsvergelijk
Google Nest Hub
Video
Samenvatting
De Google Nest Hub is een slimme hub, die het centrale punt van jouw smarthome kan (en wil) zijn aangezien je allerlei andere slimme apparaten kan aansturen en met elkaar verbinden via Google Home. De bediening van de Nest Hub verloopt via het touchscreen, of via spraak, of via handgebaren.
Je kan aan de hub via Google Assistant verschillende spraakopdrachten geven of zaken vragen door je zinnen telkens te beginnen met “Hej Google…” Zo kan je bijvoorbeeld vragen om de lichten aan te doen of om de beelden van je Nest camera weer te geven.
Via Sleep Sensing is het met de Nest Hub ook mogelijk om je slaap bij te houden, en door de ingebouwde Chromecast kun je content streamen.
De Google Nest Hub (2nd gen) is een smarthome apparaat, dat absoluut een goede toevoeging kan zijn. Het is bijzonder handig dat je de hub kan linken aan andere Google Home apparaten waaronder de Nest deurbel. Dit is trouwens de enige slimme deurbel die bij het aanbellen meteen beeld kan laten zien op de Nest Hub. Deze livestream kan je door een spraakcommando, zoals bijvoorbeeld “Ok Google, laat de deurbel zien” activeren. Let wel: op de Nest Hub is er geen camera aanwezig, je zal dus niet worden opgenomen en videobellen is niet mogelijk maar livebeelden van je slimme deurbel opvragen kan dus wel!
Google Nest Hub 3: wat kunnen we verwachten?
Google zou werken aan een nieuwe versie van de Nest Hub: de Google Nest Hub 3. Deze vernieuwde versie belooft een aantal opvallende verbeteringen te hebben, waaronder:
- Een afneembare display – Op deze manier kun je de Nest Hub ook als tablet gebruiken en is deze dus flexibeler aangezien deze nu enkel een bedrade aansluiting heeft en dus niet kan worden verplaatst. De afneembare display maakt het onder andere mogelijk om ook van op de bank te zien wie er voor je deur staat. Wel handig dus.
Rond het besturingssysteem is er nog veel onderduidelijkheid. Er is namelijk nog niet geweten op welke software de Nest Hub 3 zal draaien: dit kan Android zijn maar ook Chrome OS.
Wanneer de Nest Hub 3 officieel gelanceerd zal worden is nog niet bekend, wat wel zeker is, is dat er vol ongeduld wordt gewacht op dit nieuwe slimme apparaat.
Google Nest Hub Max
De Google Nest Hub Max is de grote variant van de Google Nest Hub en werkt eigenlijk zo goed als op dezelfde manier. Zo werkt de Hub Max ook met Google Assistant, kan deze verschillende smarthome producten (compatibel met Google Home) bedienen en kan je deze ook als digitaal fotolijstje gebruiken.
De grootste verschillen met de Google Nest Hub zijn:
- Scherm 10 inch – normale hub heeft een 7 inch scherm.
- Speakers 2.1 stereo – normale hub heeft een full range speaker.
- Camera aanwezig – normale hub heeft geen camera, enkel livebeelden kunnen worden opgevraagd. Met de Hub Max kan je dus in tegenstelling tot de normale hub wél videobellen.
Ook verkrijgbaar in Nederland.
Google Nest Hub (2nd gen) vs Amazon Echo Show 5 (2nd gen)
Vergelijkbaar met de Google Nest Hub is de Amazon Echo Show 5. Dit is ook een slimme display die verschillende apparaten in je huis kan verbinden en aansturen. De Echo Show 5 kan je bovendien ook via je stem bedienen.
Maar natuurlijk zijn er ook wel wat verschillen tussen de twee apparaten. Het meest voor de hand liggende is het verschil in spraakassistenten. De Google Nest Hub werkt met Google Assistant terwijl Amazon Echo Show werkt met Amazon Alexa. Hieronder kan je een vergelijking vinden tussen de twee slimme displays.
Google Nest Hub (2nd gen) | Amazon Echo Show 5 (2nd gen) | |
Afmetingen | 17,7 x 12 x 7 cm | 14,8 x 8,6 x 7,3 cm |
Gewicht | 0,56kg | 0,41kg |
Verbinding | Wifi en Bluetooth | Wifi en Bluetooth |
Speakers | 1 | 1 |
Digitaal fotolijstje | via Google Photos | via Amazon Photos |
Camera | Geen | 2MP |
Touchscreen | 7-inch touchscreen met een resolutie van 1024x600p | 5,5-inch touchscreen met een resolutie van 960x480p |
Microfoons | 3 | 5 |
Slimme assistent | Google Assistant | Amazon Alexa |
Privacycontrole | Mute-schakelaar | Cameraklep en mute-schakelaar |
Livebeelden slimme deurbel | Nest deurbel | Ring deurbel |
Kleuren | Wit, zwart, zand en mist | Wit, zwart en blauw |
Andere Google Nest-producten combineren
De Google Nest Hub kan verschillende slimme apparaten die compatibel zijn met Google Home verbinden en bedienen. Op deze manier is de Nest Hub het centrale punt in je smarthome-systeem.
De hub is onder andere ideaal om te gebruiken met de Nest deurbel. Dit is trouwens de enige slimme deurbel die bij het aanbellen meteen beeld kan laten zien op de Nest Hub. Deze livestream kan je door een spraakcommando, zoals bijvoorbeeld “Ok Google, laat de deurbel zien” activeren. Let wel: op de Nest Hub is er geen camera aanwezig, je zal dus niet worden maar livebeelden van je slimme deurbel opvragen kan dus wel!
De onderstaande video legt je uit hoe je de Google Nest deurbel kan koppelen aan de Nest Hub.
Tot slot
En dan tot slot, is de Google Nest Hub nu de moeite om in huis te halen? Het is een smarthome product met veel mogelijkheden en als voor jou het visuele aspect en bediening via touchscreen belangrijk zijn, zal de Nest Hub zeker een goede keuze zijn.
Ik raad dit toestel ten zeerste aan als je reeds andere slimme apparaten van Google hebt aangezien het echt handig is dat je deze kan linken en besturen via de Nest Hub.
Is voor jou het visuele aspect minder belangrijk en ben je vooral op zoek naar een goede speaker dan raad ik je aan om te kijken naar de Google Nest Audio en de goedkopere optie, de Google Nest Mini.
Lees ook alles over
01
Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?