Een thermostaat die leert welke temperaturen jij het aangenaamst vindt en zichzelf op basis daarvan programmeert. Dat klinkt best handig en is hetgeen dat de Google Nest Thermostaat of Nest Learning Thermostat belooft te doen. Maar is dit smarthome product nu wel écht de moeite om in huis te halen? In dit artikel lees je alles wat je erover moet weten.
Google Nest: het bedrijf
Laten we eerst beginnen met het bedrijf achter de Nest thermostaat: Google Nest. Oorspronkelijk was de merknaam Nest eigendom van Nest Labs totdat Google het in 2014 kocht.
Google Nest ontwikkelt allerlei smarthome apparaten zoals slimme luidsprekers, displays, deurbellen, rookmelders, routers, speakers, camera’s en ook thermostaten. Over deze laatste, meer bepaald de Nest Learning Thermostat, lees je uitgebreid in dit artikel. Het was trouwens met deze slimme thermostaat dat Google Nest bekend is geworden en achteraf allerlei andere slimme huishoudelijke apparaten op de markt heeft gelanceerd.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Nest Learning Thermostat: wat kun je er allemaal mee?
Met de Nest Learning Thermostat kan je in de eerste plaats natuurlijk de temperatuur aanpassen maar dit smarthome product heeft nog verschillende andere interessante functies. Laten we deze van naderbij bekijken. Hieronder kan je een overzicht vinden van de verschillende mogelijkheden van de Google Nest Thermostaat of Nest Learning Thermostat.
- Zelflerende thermostaat – De Nest Learning Thermostat leert uit het gedrag van zijn gebruiker. Dit betekent dat deze thermostaat patronen herkent en zo “weet” wanneer welke temperaturen het beste zijn en of deze bijvoorbeeld de verwarming moet uitzetten. Met andere woorden de Nest Learning Thermostat kan zichzelf programmeren door bepaalde patronen in huis te herkennen. Dit aanleerproces duurt ongeveer een week. Je kan de door de thermostaat ingestelde schema’s achteraf bekijken en eventueel zelf nog aanpassen indien nodig. De Nest Learning Thermostat blijft trouwens voortdurend bijleren en wordt alleen maar slimmer hoe langer je hem gebruikt. Zo zal je op termijn ook tips krijgen over je energieverbruik en werkt deze themostaat dus ook ineens energiebesparend.
- Bediening via app – Je kan deze thermostaat bedienen vanop afstand met de Nest app. Zo kan je onder andere de temperatuur van je warm water regelen vanop je smartphone. Ook via de app krijg je maandelijks een overzicht van je energieverbruik.
- Verlicht scherm – De Nest Learning Thermostat heeft een vrij groot en verlicht scherm dat de tijd en de temperatuur weergeeft en oplicht als je een ruimte binnenkomt.
- Bediening via ringsensor – Behalve via de app, kan je de Nest Thermostaat ook handmatig bedienen door de display aan te tikken en vervolgens te draaien aan de ringsensor die zich aan de buitenrand van de thermostaat bevindt.
Aan een Nest Learning Thermostat zijn zeker voordelen verbonden maar toch ook een aantal nadelen. Je vindt ze beide in de onderstaande tabel terug.
- Energiebesparend
- Bediening via app
- Verlicht scherm
- Stijlvol design
- Zelflerend
- Werkt met meerdere smarthome platforms
- Prijzig
- Sterke wifi-verbinding nodig
- Werkt niet met stadsverwarming zonder thermostaat
- Werkt niet met hybride waterpomp
- Aparte zones kunnen niet worden ingesteld
Google Nest Learning Thermostat V3
Een zelflerende thermostaat
Een slimme thermostaat die leert uit het gedrag van zijn gebruiker en zichzelf zo programmeert.
Specificaties:
- 8.4 (H) x 3.2 (D) x 8.4 (B) cm
- Geschikt voor alle cv-ketels
- Draadloos netwerk: 802.11 a/b/g/n (2.4 GHz/5 GHz) Wi-Fi
Nest Learning thermostaat aansluiten
Waneer je een Nest Learning thermostaat wilt installeren, kan je kiezen voor een bedrade of draadloze aansluiting. In beide gevallen dien je de Heat Link, die standaard wordt meegeleverd, eerst te installeren. Dit is een essentieel apparaat dat wordt aangesloten op het verwarmingssysteem en dat vervolgens wordt aangestuurd door de Nest thermostaat. Zo kan jij je huis verwarmen op de temperatuur die je wilt wanneer je maar wilt. Het is niet mogelijk de Nest thermostaat te installeren zonder de Heat Link.
Vooraleer je de Nest thermostaat aansluit, dien je ook het voltage van je vorige thermostaat te checken (niet meer dan 230V en 24V) alsook de compatibiliteit met je huidige verwarmingssysteem.
De Nest Learning Thermostat werkt met de volgende verwarmingssystemen:
- Cv-ketels
- Combi ketels
- Systeem- en warmteketels
- Tanks voor huishoudelijk warm water
- Hydronische ondervloersystemen
- Lucht- en grondwarmtepompen (alleen verwarming)
- Zonesystemen (één Nest Learning Thermostat per zone)
- Verwarmingssystemen met OpenTherm-technologie
Bedrade aansluiting: bestaande bedrade thermostaat vervangen
Je kan kiezen voor deze installatie als de huidige thermostaat bedraad is aangesloten en de plaats ervan niet moet worden veranderend. De bedrade aansluiting kan ingewikkeld zijn aangezien je hiervoor de bestaande bedrading van je oude thermostaat dient door te knippen en je met elektriciteit aan de slag moet. Afhankelijk van hoe comfortabel jij je hierbij voelt, kan het zijn dat je een professioneel installateur dient in te schakelen. Persoonlijk raad ik dit wel aan. Ga je toch zelf aan de slag? Vergeet dan niet om eerst de stroom uit te schakelen! Je kan de bedrade aansluiting ook in de onderstaande video bekijken.
Draadloze aansluiting: niet op bestaande bedrading
Bij een draadloze aansluiting wordt de Nest thermostaat niet aangesloten op kabels in de muur. Ook hier dien je eerst de Heat Link te installeren. Je kan opteren voor een draadloze aansluiting als er geen thermostaat is of er een draadloze thermostaat is.
De term “draadloos” is hier eigenlijk niet helemaal correct aangezien je bij deze aansluiting nog altijd wel je Nest thermostaat aansluit op het stopcontact met een netsnoer en stekker. Je bevestigt de Nest thermostaat aan de muur of met een standaard op een vlakke ondergrond, zoals bijvoorbeeld je bureau. De standaard voor de thermostaat dien je apart aan te kopen. Zie bij de draadloze aansluiting ook altijd dat de afstand tussen de Nest thermostaat en Heat Link niet te groot is (max 30m).
Je kan de handleiding voor beide aansluitingen ook hier downloaden.
Google Nest Learning Thermostat met stadsverwarming
Wordt jouw huis verwarmd via een warmtenet dat wordt beheerd door je hele woonplaats, wijk of straat? Dan heb jij: stadsverwarming of blokverwarming. Je maakt hierbij geen gebruik van een cv-ketel, geiser of boiler.
De Nest Learning Thermostat is geschikt voor stadsverwarming. Maar de voorwaarde hier is wel dat je reeds een centrale thermostaat hebt die de stadsverwarming kan bedienen. In dit geval kan je deze vervangen door de Nest thermostaat. Voor dit installatieproces raad ik toch weer aan om een professioneel installateur in te schakelen zodat je zeker bent dat alles juist is aangesloten.
Vloerverwarming en thermostaat van Nest
Je kan de temperatuur van je vloerverwarming regelen met de Nest Learning Thermostat. Alleen moet je hier eerst goed de compatibiliteit checken met je huidige verwarmingssysteem dat gebruikt wordt om je vloerverwarming aan te sturen.
Vloerverwarming kan worden aangestuurd door een cv-ketel, een (hybride) warmtepomp of via stadsverwarming. De Nest thermostaat zal werken als er een cv-ketel is (werkt overigens met alle cv-ketels) maar deze werkt niet met een hybride waterpomp en met stadsverwarming zal deze alleen werken als er reeds een thermostaat is die de stadsverwarming bedient.
Google Home, Alexa en Homekit met de thermostaat van Nest
De Nest Learning Thermostat werkt met verschillende smarthome platformen wat wel handig is. Hieronder volgt een overzicht.
Google Home
Je kan je Nest thermostaat toevoegen aan de Google Home app en deze zo ook op afstand bedienen. Vooraleer je dit doet, moet je wel je Nest thermostaat reeds hebben toegevoegd aan de Nest app. De onderstaande video laat zien hoe je de Nest Learning Thermostat koppelt aan de Google Home app.
Via de Google Home app kan je onder andere:
- de temperatuur instellen en aanpassen
- je maandelijks energieverbruik checken
Naast de bediening via de Google Home app, kan je in de app de Nest Learning Thermostat ook koppelen aan je Google Home ecosysteem. Zeker handig als je reeds meerdere smarthome producten van Google in huis hebt. Zo kan je via je Nest Mini, Nest Audio of Nest Hub met Google Assistant spraakgestuurde opdrachten geven aan je Nest thermostaat zoals:
“Hej Google, stel de temperatuur in op 20°”.
Alexa
De Nest thermostaat werkt ook met Alexa en je kan de thermostaat ook op deze manier spraakgestuurd regelen. Zo je kan aan Alexa vragen om de temperatuur te veranderen of informeren naar hoe warm het in je huis is. Hoe je de Nest thermostaat koppelt aan Amazon Alexa kan je in de onderstaande video bekijken. Deze laat overigens ook zien hoe je de Nest thermostaat kan koppelen aan Alexa routines.
Homekit
Werken Nest producten eigenlijk met Apple Homekit? In principe wel, al heb je er wel wat technische kennis voor nodig. De Nest producten, zoals de Nest videodeurbel, Nest Hub, Nest Audio, Nest Mini en natuurlijk ook de Nest thermostaat werken namelijk uitstekend met Google Home, maar als je ze wilt gebruiken met Apple Homekit dan heb je daar een smarthome hub voor nodig. Dit is bijvoorbeeld de Starling Home Hub. De onderstaande video toont het installatieproces van deze hub voor je Nest producten.
Dit gaat trouwens veranderen zodra er volledige Matter-ondersteuning wordt uitgerold voor alle apparaten. Dan kunnen producten van Google ook met Homekit samenwerken.
Google Nest thermostaat app
De Nest Learning Thermostat is in de eerste plaats te bedienen via de Nest app. Bij de installatie van je Nest thermostaat dien je deze aan de Nest app te koppelen. Dit moet je trouwens ook doen om je Nest thermostaat vervolgens ook via de Google Home app te kunnen bedienen.
In de Nest app kan je:
- de instellingen van je Nest thermostaat beheren
- de kamertemperatuur instellen en aanpassen
- de thermostaat modus instellen en aanpassen
- jouw maandelijks energieverbruik raadplegen
- je temperatuurschema aanpassen
- de ventilator aanzetten (hiervoor moet je systeem dit wel toelaten)
De onderstaande video laat zien hoe je de Nest Learning Thermostat koppelt aan de Nest app.
Nest Learning Thermostaat: alle details op een rij
Nest Learning Thermostat V3
Een slimme thermostaat die leert uit het gedrag van zijn gebruiker en zichzelf zo programmeert.
Kenmerken
- Display
- Bediening via app
- Geschikt voor alle cv-ketels
- Verschillende sensoren
- Zelflerend
Plus- en minpunten
- Energiebesparend
- Bediening via app
- Verlicht scherm
- Stijlvol design
- Zelflerend
- Werkt met meerdere smarthome platforms
- Prijzig
- Sterke wifi-verbinding nodig
- Werkt niet met stadsverwarming zonder thermostaat
- Werkt niet met hybride waterpomp
- Aparte zones kunnen niet worden ingesteld
Prijsvergelijk
Google Nest thermostaat
Video
Samenvatting
De Nest Learning Thermostat is een handige slimme thermostaat die op termijn (meestal binnen een week) bepaalde patronen in je huis herkent en zichzelf op basis daarvan programmeert. Zo zal deze thermostaat de verwarming uitschakelen wanneer jij het huis verlaat. De Nest thermostaat stelt hiervoor temperatuurschema’s op die je in de Nest app ook zelf kan aanpassen. Hoe langer je deze thermostaat gebruikt, hoe slimmer hij wordt. Op termijn zal hij namelijk ook tips geven over je energieverbruik en op deze manier energiebesparend werken.
De Nest thermostaat is, naast de app, ook handmatig te bedienen via de ringsensor rondom de thermostaat . Op de display, die automatisch oplicht waneer men een ruimte binnenwandelt, zijn de tijd en temperatuur af te lezen. Je kan de Nest thermostaten (tot max 20) onderling aan elkaar linken en met 1 Nest account kan je tot 3 verschillende locaties beheren.
De Nest Learning Thermostat werkt zeer goed met Google Home en is ook compatibel met Amazon Alexa. Als je deze wilt koppelen aan Apple Homekit heb je wel een smarthome hub nodig (zoals de Starling Home Hub).
Voor de installatie van de Nest Learning Thermostat dien je altijd eerst de meegeleverde Heat Link te installeren. Hou er ook rekening mee dat je een goede wifi-verbinding nodig hebt voor de verbinding met de app en dubbelcheck goed de compatibiliteit met je huidig verwarmingssysteem.
Andere producten van Nest
Google Nest heeft al heel wat smarthome apparaten op de markt gebracht. Hierbij een overzicht van de Google Nest apparaten:
- Google Nest Hub
- Google Nest Mini
- Google Nest Audio
- Google Nest Protect (rookmelder)
- Google Nest Cam (camera)
- Google Nest Deurbel (videodeurbel)
- Nest Aware abonnement
Dus, Google Nest thermostaat kopen of beter niet?
Is de Nest Learning Thermostat nu de moeite om in huis te halen? Om er alvast kort en duidelijk op te antwoorden: ja. Het is nu eenmaal een kwalitatief smarthome product dat energiebesparend werkt en handig te bedienen is via de app.
Maar je dient wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo werkt de Nest thermostaat niet met een hybride waterpomp en met stadsverwarming alleen als er reeds een andere thermostaat aanwezig was om deze te bedienen.
Je hebt ook een goede wifi verbinding nodig voor een optimale werking van dit product. En last but not least, deze thermostaat is toch vrij prijzig. Alleen kan je hiertegen wel inbrengen dat je er wel een kwalitatief product voor krijgt.
Tot slot raad ik de Nest thermostaat zeker aan als je reeds andere smarthome producten van Google in huis hebt omdat het bijzonder handig is dat je deze kan linken aan je Google Home ecosysteem.
Lees ook
- Slimme thermostaat kopen? Dit zijn de 3 beste opties
- Slimme radiatorknop: welke moet je kiezen?
- Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?
- Slimme thermostaat zonder abonnement; de beste opties
- Hoe werkt een draadloze thermostaat? Uitleg & 3 opties
- Nest thermostaat vs Honeywell Lyric T6
- Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?
01
Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?