Hoe werkt een draadloze thermostaat? Uitleg & 3 opties

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Tado thermostaat

Tegenwoordig is alles draadloos. We zijn overal bereikbaar en controle is altijd binnen handbereik. Waarom zou je dat niet willen bij een slimme thermostaat? Vanaf de bank, je bed of zelfs de wc kun jij dan de thermostaat bedienen. Ideaal. Maar hoe werkt een draadloze thermostaat precies? En welke thermostaten zijn draadloos? Dat ga ik jou nu vertellen.

Hoe werkt een draadloze thermostaat?

Een draadloze thermostaat kun je het beste zien als een soort afstandsbediening voor je CV-ketel. Het is een kastje dat eruit ziet als een normale thermostaat, maar dan zonder de bedrading. Om toch de temperatuur aan te kunnen passen, stuurt de thermostaat radiografische signalen naar een ontvanger bij de cv-ketel.

Tado Slimme Thermostaat V3+

Top 10 thermostaten

Energie besparen met slimme thermostaat
Geschikt voor (bijna) alle CV-ketels
Interessante combi-deals

Deze ontvanger moet ook eerst aangesloten worden op de cv-ketel. In andere gevallen moet er een extensie worden aangesloten op de huidige bedrading van je thermostaat. Vervolgens kan de thermostaat zelf wel los opgehangen worden. In dit geval communiceert je draadloze thermostaat met de extensie die wel op de bedrading is aangesloten.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Zodra het signaal is verzonden – bijvoorbeeld om de temperatuur te verhogen, dan wordt de cv-ketel aangestuurd. Op die manier kun je dus overal vandaan de temperatuur in huis bepalen. Zo hoef je niet steeds het hele huis door te lopen. Jij bepaalt dus altijd zelf de locatie van de thermostaat.

Ook het instellen van programma’s werkt preciezer. Thermostaten hangen namelijk regelmatig op te warme of te koude plekken in huis. Het regelen van de temperatuur wordt zo wel erg lastig. Doordat je de thermostaat overal heen kunt verplaatsen, kun je dus eenvoudig je eigen klimaat bepalen.

Tado thermostaat
Via: tado.com

Voeding

Let er wel op dat je draadloos niet altijd té letterlijk opvat. Fabrikanten bedoelen met ‘draadloos’ namelijk vooral dat er geen draden van de thermostaat naar de cv-ketel lopen.

Toch hebben veel thermostaten alsnog een voedingsbron nodig. Er loopt dan dus alsnog een kabel naar de thermostaat, vanuit het stopcontact. Dat betekent alsnog dat je de vrijheid hebt om de thermostaat overal te plaatsen. Je kan er alleen niet lopend mee door het huis en tegelijkertijd de temperatuur aanpassen.

Let er dus goed op dat je dit begrijpt, zodat je niet teleurgesteld wordt bij de aanschaf. In ons overzicht met drie voorbeelden hieronder zie je één thermostaat die op batterijen werkt. Die kun je dus overal draadloos ophangen.

Aan/uit of modulerende cv-ketel

Bij het kiezen van een thermostaat, moet je altijd de soort cv-ketel in gedachte houden. Heb jij een aan/uit thermostaat? Of een modulerende thermostaat? Daar moet je als eerst op letten bij de aanschaf van een draadloze thermostaat.

Gelukkig werken draadloze thermostaten regelmatig met een ontvanger in de cv-ketel. Daardoor wordt de cv-ketel lokaal voorzien van informatie, zonder tussenkomst van kabels. Er zijn dus draadloze thermostaten die zowel de aan/uit thermostaat als de modulerende thermostaat kunnen bedienen.

Ook zijn er speciale extensies die je aansluit op de oude bekabeling van je thermostaat. Zo profiteer je van oude kabels, maar is je thermostaat alsnog draadloos.

Hoe werkt een draadloze slimme thermostaat?
Via: getconnected.honeywellhome.com

Let op bij het (ver)plaatsen

Een draadloze thermostaat lijkt een handige optie. Je neemt hem overal mee naartoe en je past snel de temperatuur aan. De realiteit is net iets anders. De thermostaat meet namelijk de omgevingstemperatuur. Daar wordt de temperatuur in huis op bepaald.

Leg jij de thermostaat bijvoorbeeld in een hele warme kamer? Dan verwarmt de thermostaat vrijwel niets meer. Leg je de thermostaat voor een open raam? Dan zou het wel eens 28 graden kunnen worden in de rest van het huis.

Let dus altijd goed op bij het plaatsen en verplaatsen van de draadloze thermostaat. In het geval van zelflerende thermostaten is het verplaatsen nog gevoeliger. Bij iedere verplaatsing moet je dan de thermostaat resetten. Anders krijgt de thermostaat verkeerde metingen, die vervolgens kunnen leiden tot een hoger energieverbruik.

Het (kunnen) verplaatsen van een draadloze thermostaat is handig. Maar het is alsnog aan te raden om het apparaat één vaste plek in huis te geven. Een plek met weinig temperatuurschommelingen, ver weg van open ramen en radiatoren. Op die manier krijgt een slimme thermostaat écht de kans om zich te bewijzen.

Voorbeelden van draadloze thermostaten

Ben jij op zoek naar een draadloze thermostaat? Of zou je willen weten wat zo’n thermostaat voor jou kan betekenen? Hieronder zie je enkele voorbeelden van draadloze thermostaten.

Honeywell T6R

  • Kabel voor voeding nodig
  • Werkt met aan/uit & modulerende cv-ketels

De Honeywell T6R is onder Nederlanders een populaire thermostaat. Maar dat heeft niet alleen te maken met de draadloze functie. De thermostaat herkent open ramen, geeft advies en is zelflerend.

Een bijkomend voordeel is dat de thermostaat draadloos is. Dat wil zeggen; er loopt geen kabel van de thermostaat naar de cv-ketel. Je hebt wel een kabel voor de voeding nodig. Vervolgens kun je hem overal in huis neerzetten.

[wpsm_bigoffer post_id=”1686″]

Tado V3+

  • Extensiekit nodig om draadloos te worden
  • Kabel met voeding nodig
  • Werkt met aan/uit & modulerende cv-ketels

De Tado thermostaat is volgens veel gebruikers één van de mooiste thermostaten. Een eenvoudig en intuïtief design zijn daarvan de grootste oorzaken. Maar de thermostaat heeft niet alleen zijn uiterlijk mee.

Een klimaatassistent, open raam detectie en de Auto Assist Skill zorgen voor serieuze besparingen op je energierekening. Veel gezinnen verdienen de Tado V3+ dan ook al binnen één jaar terug.

De Tado V3+ is in eerste instantie niet draadloos. De Starterskit moet je eerst nog uitbreiden met een Extension. Die moet je wel nog steeds monteren op de plek van een oude thermostaat. Vervolgens communiceert de thermostaat dus met de extensie. Het principe werkt dus iets anders als bij de Honeywell T6R.

Wel is de installatie van de Tado V3+ makkelijker dan bij de T6R. Dat komt omdat je verder niets hoeft te doen met je cv-ketel.

Honeywell Round Draadloos

  • Werkt op batterijen
  • Twee versies beschikbaar (aan/uit & modulerend)

De laatste optie is de Honeywell Round. Dit is een thermostaat met een vorm zoals we gewend zijn. Rond, simpel en voorspelbaar. Dat is ook precies hoe de thermostaat functioneert. Je stelt de temperatuur in, hebt toegang tot een app en je bespaart geld op je energierekening.

De versie die je nodig hebt, hangt af van je cv-ketel. Is dat een modulerende cv-ketel? Of juist een aan/uit cv-ketel? Voor beide typen cv-ketels heb je dus een ander product nodig. Het is ook mogelijk een losse module te kopen voor de Honeywell Round. Dit is handig wanneer je de thermostaat zelf al aan de muur hebt hangen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen via: