Nest thermostaat vs Honeywell Lyric T6

We zitten er allemaal graag warm bij in de winter. Maar dat niet alleen. Net als veel anderen ben je waarschijnlijk ook op zoek naar de ultieme combinatie tussen een nuttig en aantrekkelijk apparaat.

De slimme thermostaat is daarvoor het ideale voorbeeld. Een simpele draaiknop voldoet namelijk ook prima, maar draagt niet bij aan besparingen, inzicht en coole features.

Daarom vind je in dit artikel een overzicht met de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen de Nest Learning Thermostaat en de Honeywell Lyric T6.

Nest thermostaat vs Honeywell Lyric T6

Als je op het punt staat om de Nest thermostaat of de Honeywell Lyric T6 te kopen, dan heb je het moeilijkste deel al gehad. Namelijk het uitzoeken welke twee slimme thermostaten de grootste potentie hebben voor het uitbreiden van je smarthome.

Het is niet makkelijk om een nieuwe slimme thermostaat te kiezen. Zeker nu het verwarmen van je huis zo goed als een secundaire functie is geworden.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

De Nest Learning Thermostaat en de Honeywell Lyric zijn gelukkig beiden in staat om de gemiddelde stookkosten met minimaal 10% terug te brengen. Binnen één of twee jaar heb je de kosten voor de thermostaten er in ieder geval uit. Benieuwd welke verschillen er zijn tussen de twee concurrenten? Je leest het hier.

De belangrijkste eigenschappen in het kort

SpecificatieHoneywell Lyric T6Nest Thermostat
Werkt met bijna alle CV-ketelsJaJa
Werkt met stadsverwarmingJaJa
Instelbereik in graden celcius5-350-40
Talen van interfaceNederland, SymbolenNederlands, Engels, Duits, Frans
Zones afzonderlijk regelenNeeNee
In te stellen per dag, of vakantieJaJa
In te stellen per week of maandNeeJa
Bluetooth verbindingJaJa
GeofencingJaJa
PrijsBekijk actuele prijzenBekijk actuele prijzen
Honeywell T6 slimme thermostaat
Via: getconnected.honeywellhome.com

Honeywell Lyric T6 vs Nest Learning Thermostaat; welke is het best voor jou?

In het overzicht hierboven zie je enkele belangrijke eigenschappen van beide thermostaten. Aan de hand daarvan kun je wellicht al bepalen welke thermostaat het beste past bij jouw woning. Hieronder ga ik nog iets verder in op de onderlinge overeenkomsten en verschillen tussen de Nest en Honeywell thermostaten. Zo ben je hopelijk in staat om een overwogen keuze te maken en je huis voortaan in stijl te verwarmen.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Geschikt voor je CV-ketel?

De belangrijkste vraag is of de Nest Thermostaat of Honeywell Lyric T6 thermostaat bij je CV-ketel passen. Nou heb je het geluk dat beide thermostaten op 95% van de CV ketels passen. Beide thermostaten kunnen gekoppeld worden aan de volgende systemen:

 • Combiketel
 • OpenTherm
 • Vloerverwarming
 • Stadsverwarming

Let wel op als je een minder vaak voorkomende CV-ketel hebt. In bepaalde gevallen kunnen CV-ketels niet aangesloten worden op de Nest thermostaat of Honeywell Lyric T6. In dat geval kan het nodig zijn om een nieuwe CV-ketel aan te schaffen. Kies dan gelijk voor een HR++ ketel, zodat je de eerste besparingen maar vast gemaakt hebt.

Draadloos/bedraad

Hangt je thermostaat op een lastige plek, of wil je hem gewoon naast je bankstel hebben? Dan is een draadloze slimme thermostaat een uitkomst. Bij de Honeywell T6 is die optie heel eenvoudig, want dan kun je gewoon de Honeywell T6R kopen. Die is iets duurder, maar daardoor kan je de thermostaat wel precies plaatsen waar je wilt.

De draadloze functie is bij de Nest Thermostaat standaard. Dat komt omdat je daarmee werkt met de Heat Link. Dat is een apparaatje dat een brug vormt tussen je thermostaat en CV-ketel. Je hoeft daar dus niets anders voor bij te bestellen, omdat je de Heat Link in Europa altijd meegeleverd krijgt.

Zelflerend vermogen

Zowel de Nest Thermostaat als Honeywell Lyric T6 zijn in staat om zichzelf gedrag aan te leren. Beide thermostaten doen dat door je leefritmes te volgen tijdens de eerste dagen en weken van gebruik. Je zet in de eerste week bijvoorbeeld de temperatuur (bijna) iedere avond om 22:00 lager. Wanneer je opstaat om 6:00 zet je hem weer hoog om hem om 8:00 weer uit te zetten.

Zowel de Nest Learning Thermostaat als de Honeywell Lyric T6 zijn in staat om dit soort patronen te herkennen. Daardoor zorgt de thermostaat er binnen één of twee weken voor dat jij deze temperaturen niet meer zelf hoeft in te stellen. Zou schuif je iedere ochtend warm aan het ontbijt en vergeet je ’s avonds de verwarming niet meer uit te zetten.

Daarnaast zijn beide thermostaten in staat om met zo min mogelijk energie het huis optimaal te verwarmen. Dat komt met name bij de Modulerende CV-ketels tot zijn recht. Dan berekent de thermostaat zelf hoe lang van tevoren de kachel aan moet om op het gewenste tijdstip een warm huis te creëren. Het zelflerende vermogen van de Nest Thermostaat of Honeywell Lyric T6 zijn dus fijn om te hebben, maar ook goed voor de portemonnee.

Smarthome platform

Een belangrijk onderdeel van je keuze is ongetwijfeld het smarthome platform waarop de slimme thermostaat aangesloten kan worden. Zeker als je in de toekomst nog wilt uitbreiden met meer slimme apparaten kan die keuze belangrijk zijn. Op die manier houd je één overzichtelijk ecosysteem waarbij de meeste apparaten in één app kunt koppelen en bedienen. Gelukkig hebben zowel de Nest Learning Thermostaat en Honeywell Lyric T6 een flink aantal opties. Hieronder zie je kort welke opties je hebt.

Nest Thermostaat 

 • Google Home
 • Amazon Alexa
 • Belkin WeMo
 • Philips Hue
 • Amazon Echo
 • Apple Watch

Honeywell Lyric T6

 • Amazon Alexa
 • Apple Home Kit
 • Google Home
 • Samsung SmartThings

Veiligheidstemperatuur

Heb je wel eens last gehad van bevroren leidingen in de winter? Dat is niet alleen vervelend, maar kan mogelijk flinke kosten met zich meebrengen. Het is dus fijn als er een slimme thermostaat is die je daarvoor kan behoeden.

Daar komt de Nest Learning Thermostaat om de hoek kijken. Die heeft namelijk een automatische instelling, genaamd Veiligheidstemperatuur. Die is bedoeld om de temperatuur in huis nooit onder een bepaald niveau te laten komen. Standaard is die temperatuur 4 graden. De verwarming gaat dan altijd aan, ook al staat het programma ingesteld op inactief of vakantiemodus. Op die manier kun je gerust enkele weken van huis, zonder bang te zijn voor een mogelijke periode met extreme kou.

Je kunt de veiligheidstemperatuur ook hoger instellen, bijvoorbeeld op 10 of 15 graden. Dat kan handig zijn wanneer je zelf weg bent, maar er nog wel huisdieren en planten in je huis achterblijven. Die hebben het dan ook gewoon behaaglijk. De Honeywell Lyric T6 kent deze veiligheidsoptie niet.

Installatie

De installatie van de meeste thermostaten kun je zelf doen. Toch kun je bij zowel de Nest Thermostaat als de Lyric T6 een installateur inhuren. Dat zijn professionele installateurs die de thermostaat binnen een half uurtje geïnstalleerd hebben. De grootste moeilijkheid zit hem in het feit dat de thermostaten draadloos zijn.

Dat lijkt makkelijk, maar dat is het helemaal niet. Een thermostaat aansluiten op je oude bedrading is veel eenvoudiger dan een draadloze variant. Nu moet je namelijk apparaten zoals een Heat Link koppelen aan je CV-ketel. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn, maar je moet toch wel wat verstand hebben van dat soort zaken. Het kan dus handig zijn om de thermostaten inclusief installatie te kopen. Dat scheelt vast een hoop frustraties.

Conclusie

Zowel de Nest Learning Thermostaat als de Honeywel Lyric T6 zijn goede slimme thermostaten. De keuze voor één van deze twee apparaten kan dus alleen maar goed uitpakken. Welke slimme thermostaat het beste is voor jouw huis, hangt af van de kleine details en of je daar een hogere prijs voor over hebt. In principe heb je met de Nest thermostaat de meeste opties.

Vind je de Veiligheidstemperatuur, de extra in te stellen tijdvakken in de Nest Thermostaat belangrijk? Dan heb je daar misschien de meerprijs voor over. Voor veel mensen zal de meerprijs van de Nest niet te verantwoorden zijn, waardoor zij hoogstwaarschijnlijk voor de Honeywell Lyric T6 zullen gaan.

Heb je ook al eens de slimme Tado slimme thermostaat overwogen? Ook dat apparaat is één van de meest populaire en best beoordeelde slimme thermostaten die je kunt kopen.

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen