Toon thermostaat: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Toon thermostaat

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een slimme thermostaat die je inlicht over je energieverbruik en vanop afstand te bedienen is; dat is de Toon thermostaat. Klinkt best handig, maar is deze thermostaat wel echt zo slim en de moeite om in huis te halen? Je komt het hier te weten.

Toon: het bedrijf

De Toon thermostaat is op de markt gelanceerd door Eneco. Dit Nederlands energiebedrijf zal je vast wel kennen. De oprichting ervan was reeds in 1995, maar het is sinds 2008 dat Eneco zich meer op duurzame energie is beginnen te richten.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

In lijn daarmee liet het bedrijf de slimme Toon thermostaat ontwikkelen die in de eerste plaats energiebesparend zou zijn en je inzicht geeft over je energieverbruik. Wat de Toon thermostaat nog meer doet, lees je uitgebreid in dit artikel.

Toon thermostaat

Toon thermostaat: wat kun je er allemaal mee?

Naast het regelen van je kamertemperatuur heeft de Toon thermostaat nog een aantal andere mogelijkheden. Laten we de kenmerken eens van naderbij bekijken.

 • Bediening via app – Via de Toon app kan je de Toon thermostaat vanop afstand via je smartphone bedienen. Zo kan je de temperatuur lager of hoger zetten maar ook je energieverbruik – en kost raadplegen. Door dit overzicht kan je makkelijker inspelen op je energierekening en werkt de Toon thermostaat energiebesparend.
 • Bediening via display – De Toon thermostaat heeft een vrij grote display met touchscreen waarmee je de thermostaat kan besturen alsook de huidige temperatuur, het energieverbruik en de weersvoorspelling kan aflezen.
 • Werkt met andere smarthome producten – Zoals bijvoorbeeld slimme schakelaars of Philips Hue-lampen die je via de Toon thermostaat kan besturen.
 • Toon abonnement nodig – Om de Toon thermostaat ook effectief als slimme thermostaat te kunnen gebruiken heb je het Toon abonnement nodig. Zonder dit abonnement zal je namelijk de thermostaat niet vanop afstand kunnen bedienen via de app en zal je ook niet je energieverbruik kunnen checken. Het Toon abonnement is beschikbaar voor 4,50€/maand.

Aan de Toon thermostaat zijn zeker voordelen verbonden maar ook enkele nadelen. Beide kan je in de onderstaande tabel terugvinden.

Pluspunten
 • Energiebesparend
 • Bediening via app
 • Grote display
 • Geschikt voor aan/uit- en OpenTherm-ketels
 • Werkt met andere smarthome apparaten (bv: slimme lampen)
Minpunten
 • Prijzig
 • Geen smarthome product zonder abonnement (= o.a. geen app bediening en inzicht energieverbruik)
 • Werkt niet met stadsverwarming
 • Sterke wifi-verbinding nodig

Toon thermostaat kopen

De Toon thermostaat is niet “zomaar” te bemachtigen in de winkel. Deze wordt namelijk enkel verdeeld door energieleverancier Eneco en is ook enkel via diens website te koop. Je hoeft geen klant te zijn bij Eneco voor stroom en gas om de Toon thermostaat en het Toon abonnement aan te kopen.

Je koopt de Toon thermostaat voor € 200. Hierboven op betaal je eenmalig € 75 voor de (verplichte) professionele installatie door een Eneco monteur.

Toon thermostaat zonder abonnement

Heb je een abonnement nodig om je Toon thermostaat te gebruiken? Het antwoord is: ja. De thermostaat zal wel werken zonder abonnement maar dan als een “reguliere, energiezuinige thermostaat met touchscreen”.

Om de Toon thermostaat ook effectief als slimme thermostaat te kunnen gebruiken heb je het Toon abonnement nodig. Zonder dit abonnement zal je namelijk de thermostaat niet vanop afstand kunnen bedienen via de app en zal je ook niet je energieverbruik kunnen checken. Je kan het Toon abonnement ook kopen als je geen energiecontract hebt bij Eneco. De abonnementkosten bedragen € 4,50 per maand.

????Het is niet verplicht een abonnement te hebben bij Eneco om Toon te gebruiken. Je hebt echter wel altijd abonnementskosten van € 4,50 per maand.

Belangrijk om te weten! Eneco zelf geeft aan dat voor Toon thermostaten met een softwareversie lager dan 5.49.16 (inclusief 5.49.100) er op dit moment geen Toon abonnement kan worden geactiveerd. De softwareversie kan je raadplegen door te gaan naar menu – instellingen – productversie.

Toon thermostaat aansluiten

Vooraleer je een Toon thermostaat in huis haalt, check je best eerst hier de compatibiliteit met je huidig verwarmingssysteem.

Je kan de Toon thermostaat alleen professioneel laten installeren door een Eneco monteur. De eenmalige kost hiervan is € 75.

De onderstaande video legt uit hoe je het programma van je Toon thermostaat instelt zodat deze vervolgens zelf kan aanleren hoe lang het duurt vooraleer je huis opwarmt en afkoelt. Dit aanleerproces duurt 2-3 weken.

Toon thermostaat met stadsverwarming

Wanneer is er sprake van stadsverwarming? Je hebt thuis stadsverwarming of blokverwarming wanneer jouw huis wordt verwarmd via een warmtenet dat wordt beheerd door je hele woonplaats, wijk of straat. Je maakt hierbij geen gebruik van een cv-ketel, geiser of boiler.

De Toon thermostaat werkt niet in combinatie met stadsverwarming. Zoek je een slimme thermostaat die dat wel kan? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de volgende slimme thermostaten: Netatmo modulerende thermostaat, Bosch Easycontrol CT200 en Nest Learning Thermostat.

Vloerverwarming en de Toon thermostaat

Je kan de temperatuur van je vloerverwarming regelen met de Toon thermostaat.

Maar je moet hier eerst goed de compatibiliteit checken met je huidige verwarmingssysteem dat gebruikt wordt om je vloerverwarming aan te sturen. Vloerverwarming kan namelijk worden aangestuurd door een cv-ketel, een (hybride) warmtepomp of via stadsverwarming. In deze laatste twee gevallen zal de Toon thermostaat niet werken.

Google Home, Alexa en Homekit met Toon

Hoe zit het nu met de samenwerking tussen de Toon thermostaat en andere smarthome platformen? Ik overloop hieronder de mogelijkheden.

Google Home

Je kan de Toon thermostaat koppelen aan de slimme assistent Google Assistant via de Google Home app en deze zo ook spraakgestuurd bedienen. Hiervoor heb je wel Olisto nodig. Deze maakt namelijk een samenwerking tussen verschillende slimme apparaten mogelijk.

Je dient eerst de Toon thermostaat te koppelen in de Olisto app en daarna je Olisto account te verbinden met Google Home. Vervolgens kan je via Google Assistant de thermostaat spraakopdrachten geven zoals het verhogen en verlagen van de temperatuur of informeren naar wat de huidige temperatuur is. Meer info kan je trouwens ook hier vinden.

Alexa

Ook via Alexa kan je de Toon thermostaat spraakgestuurd bedienen en bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen of informeren naar de huidige temperatuur van je thermostaat.

Het koppelen aan Alexa gebeurt via de Amazon Alexa app waar je via Eneco Chatbot Account Linking je Eneco account kan koppelen aan Alexa. Waneer je dan iets vraagt aan Alexa moet je wel altijd “talk to Eneco Chatbot” erbij zeggen. Bijvoorbeeld; “Alexa, talk to the Eneco chatbot, what is my temperature”

Hier kan je trouwens meer info vinden over de koppeling met Alexa.

Homekit

De Toon thermostaat werkt niet met Apple Homekit. Mocht dit voor jou echt belangrijk zijn dan raad ik je vooral aan om de Netatmo thermostaat eens te bekijken. Deze werkt, net als andere producten van Netatmo, goed met Homekit.

De Toon-app

De Toon app is, in tegenstelling tot het Toon abonnement, gratis te verkrijgen voor zowel Android als iOS. Maar voor het gebruik van de app heb je het abonnement wel nodig. Het is door de bediening via de app dat de Toon thermostaat echt slim wordt. Met de app kan je:

 • De instellingen van je Toon thermostaat beheren
 • De temperatuur instellen en aanpassen
 • Je energieverbruik raadplegen
 • Een overzicht van energiekosten ontvangen
 • Eventuele verspilling checken
 • Bespaartips krijgen
 • Je Toon thermostaat linken aan andere smarthome producten zoals de Philips Hue-lampen

Toon thermostaat: de details

1.

Toon thermostaat

4

Deze thermostaat met abonnement geeft je inzicht in je energieverbruik en kan worden bediend vanop afstand.

product image

Kenmerken

 • Grote display met touchscreen
 • Geschikt voor aan/uit- en OpenTherm-ketels
 • Abonnement nodig

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Energiebesparend
 • Bediening via app
 • Grote display
 • Geschikt voor aan/uit- en OpenTherm-ketels
 • Werkt met andere smarthome apparaten (bv: slimme lampen)
Minpunten
 • Prijzig
 • Geen smarthome product zonder abonnement (= o.a. geen app bediening en inzicht energieverbruik)
 • Werkt niet met stadsverwarming

Samenvatting

De Toon thermostaat is een handige slimme thermostaat maar voor dat deze echt slim is, heb je het Toon abonnement nodig. Zonder dit abonnement is het namelijk niet mogelijk om de thermostaat te bedienen vanop afstand via de app. Ook kan je dan niet je energieverbruik-en kosten te raadplegen. Deze toch wel verplichte aanschaffing van het abonnement is jammer aangezien de Toon thermostaat al met een bepaald prijskaartje komt.

Aan de andere kant is het wel fijn dat deze thermostaat geschikt is voor alle cv-ketels en kan worden gekoppeld aan andere smarthome apparaten. Heb je het abonnement (4.50€/maand) dan krijg je een gedetailleerde inzicht in je energiekosten waardoor je beter je energierekening kan beheren. Dit is wel handig aangezien de Toon thermostaat op deze manier energiebesparend werkt.

De Toon thermostaat werkt met slimme assistenten zoals Google Assitant en Alexa maar ook hier geldt weer dat je een abonnement nodig hebt.

Dus, Toon thermostaat kopen of beter niet?

In dit artikel beloofde ik je antwoord te geven op de vraag of de Toon thermostaat nu de moeite is om in huis te halen of niet.

Deze thermostaat is een handig product, maar (en geen kleine maar) je hebt echt wel een abonnement nodig om van deze thermostaat een “slimme” thermostaat te maken en deze onder de categorie smarthome producten te kunnen plaatsen. Gezien de Toon thermostaat toch al met een bepaald prijskaartje komt, ben ik sterk geneigd je te adviseren zeker ook naar andere slimme thermostaten te kijken waarvoor je geen abonnement nodig hebt.

Lees ook

 1. Slimme thermostaat zonder abonnement: de beste opties
 2. Slimme thermostaat kopen? De 3 beste opties
 3. Hoe werkt een draadloze thermostaat?
 4. Slimme thermostaat kopen? 5 onmisbare tips
 5. Slimme thermostaatknop kopen? 5 beste opties
 6. Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?
 7. Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?
 8. Nest thermostaat vs Honeywell Lyric T6

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: