Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?

Beste keuze
Tado thermostaat
★★★★★
Goede keuze
Nest thermostaat
★★★★★

Moet jij een Tado of Nest thermostaat aan je muur gaan hangen? Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen. Je ziet onder andere de verschillen tussen de thermostaten en ik vertel je wat dat voor jou betekent.

Tado V3+ VS Nest thermostaat

Qua uiterlijk valt er al genoeg te zeggen over de Tado en Nest thermostaat. Waar de Tado V3+ afstapt van het originele thermostaat ontwerp en een stijlvol design weet te creëren, is Nest met de Learning V3 juist meer blijven hangen bij het oorspronkelijke ontwerp van de thermostaat.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Welke daarvan beter bij jou past, is afhankelijk van je smaak, maar ook van de rest van je interieur. Maar de verschillen houden niet op bij de oppervlakte. Ook van binnen zijn er genoeg verschillen te noemen, waardoor er ongetwijfeld één thermostaat is die beter bij jou past. Benieuwd welke dat is? Lees dan verder.

De Tado en Nest thermostaat in het kort

Benieuwd of jij de Tado of Nest thermostaat moet kopen? Hieronder zie je in één tabel de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.

Combi-deals
Details
 
Type verwarming
Combi ketel, Cv-ketel, Stadsverwarming zonder koeling, Vloerverwarming, Warmtepomp zonder koeling

Geschikt voor deze CV-ketels
Alle typen CV-ketels

OpenTherm
Ja

Vloerverwarming mogelijk
Ja

Zelflerend
Ja

Geofencing
Ja

Touchscreen
Ja

Montage
Muur

Instelbereik (celcius)
5-25

Zones in te stellen
Ja

Smart platformen
Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT

Draadloze verbinding
Ja

Abonnement
Optioneel

Type verwarming
Combi ketel, Cv-ketel, Stadsverwarming zonder koeling, Vloerverwarming, Warmtepomp zonder koeling

Geschikt voor deze CV-ketels
Alle typen CV-ketels

OpenTherm
Ja

Vloerverwarming mogelijk
Ja

Zelflerend
Ja

Geofencing
Ja

Touchscreen
Nee

Montage

Muur of op standaard

Instelbereik (celcius)
0-40

Zones in te stellen
Nee

Smart platformen
Amazon Alexa, Google Assistant, Works with Nest

Draadloze verbinding
Ja

Abonnement
Nee

Instelbare zones en uitbreidingen

De Tado V3+ koop je gewoonlijk ales een losse thermostaat. Maar het totale aanbod van Tado op het gebied van de slimme thermostaat stopt daar niet. In tegenstelling tot de Nest thermostaat kun je de Tado V3+ namelijk uitbreiden met slimme thermostaatknoppen. Welke toegevoegde waarde dat heeft?

Je kunt deze slimme thermostaatkranen allemaal toevoegen in je Tado app en vervolgens de temperatuur per kamer regelen. Wonen je kinderen op kamers, maar zijn ze alleen in het weekend thuis? Dan kun je de thermostaat in hun kamer gewoon de hele week uitzetten met zo’n knop. Zeker wanneer je goed op je verbruik gaat letten, kun je met slimme thermostaatknoppen enorm veel besparen op de energierekening. Ze hebben zich waarschijnlijk dan ook weer snel terugverdiend.

De Google Nest Learning thermostaat heeft deze mogelijkheid tot uitbreiding overigens niet. Zeker in een groot huis, waar veel winst behaald kan worden op het gebied van energiebesparing, kan dat mogelijk een gemis zijn.

tado-Slimme-Radiatorknop-V3-iOS-App-2
Via: tado.com

Abonnement

De prijs van de Tado thermostaat is beduidend lager dan die van de Nest Learning thermostaat. Maar bij die laatste ben je dan wel gelijk klaar met betalen voor je thermostaat.

Bij de Tado thermostaat is er namelijk nog de mogelijkheid om een abonnement te nemen. Dat hoeft uiteraard niet, maar dan mis je wel de mogelijkheden zoals geofencing en de klimaatassistent.

Omdat dat wel mogelijkheden zijn die je graag gebruikt, is het dus een belangrijk verschil. Het abonnement van de Tado kost € 2,99 per maand of € 29,- per jaar. Na een paar jaar betaal je aan de Tado V3+ dus meer dan bij de Google Nest thermostaat.

Smarthomeplatformen

Is jouw huis voorzien van Homey, Apple HomeKit of gebruik je IFTTT? In dat geval kun je eigenlijk beter kiezen voor de Tado V3+. De Nest werkt namelijk niet (direct) samen met bijvoorbeeld Siri.

Wil jij een smart ecosysteem samenstellen met daarin de Apple Homekit, dan kan de Tado thermostaat dus een betere keus zijn. Uiteraard is niet zeker of Apple in de toekomst nog gaat uitbreiden en de ondersteuning voor de Nest thermostaat er toch nog gaat komen.

Conclusie

Ben jij op zoek naar een thermostaat die je écht goed helpt met besparen en waarmee je meer kunt aansluiten dan alleen de thermostaat. Ga dan voor een starterskit van de Tado V3+, inclusief de slimme thermostaatknoppen.

Heb je geen zin om abonnementskosten te betalen, ben je al in het bezit van Google Home en andere Google apparaten? Dan kun je wellicht beter kiezen voor de Nest Learning V3.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

3 gedachten over “Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?”

 1. Heb zowel de Nest als Tado gebruikt, maar met de Tado kan je op de thermostaat alleen de boel met hele graden aanpassen en moet je op de thermostaat klikken om de huidige temperatuur te zien. Je kan ook niet zien of de ketel aan of uit staat. Bij de nest gaat het display ook uit, maar als je langsloopt zie je wel de huidige temperatuur (en of de ketel aan staat).
  Iedereen gebruikt hem verschillend, maar maar voor mij wel 2 nadelen waarom de Tado er niet meer in komt…

  Beantwoorden
  • Dat klopt inderdaad! Zelf check ik de temperatuur eigenlijk altijd op mijn telefoon (bij de Tado).

   Iedereen heeft zijn voorkeuren en wensen, maar ik ben de eerste die zegt: ook de Nest is een hele goede thermostaat. Heb deze zelf ook jaren gebruikt 🙂

   Beantwoorden
 2. Ik las ergens dat de Nest wel apart kamers kan inregelen. Welk merk thermostasatknoppen is dan de beste combi aangezien Google die zelf niet levert?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen