Tado vs Nest: welke thermostaat moet je kiezen?

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

3

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Moet jij een Tado of Nest thermostaat aan je muur gaan hangen? Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen. Je ziet onder andere de verschillen tussen de thermostaten en ik vertel je wat dat voor jou betekent.

💡 Mijn ervaringen met Tado en Nest

Thuis heb ik beide systemen meerdere jaar gebruikt, zowel Nest als Tado hebben mijn verwarming(en) aangestuurd. Mede door deze ervaringen kan ik een goede, uitgebreide vergelijking maken tussen beide producten.

Wil je meteen weten welke thermostaat de beste keuze is? Hieronder het antwoord op basis van mijn ervaringen. Verderop in het artikel geef ik alle plus- en minpunten van Tado vs Nest. Tevens deel ik wie er per onderdeel gewonnen heeft.

Tado en Nest: wie zit erachter?

Tado komt uit Duitsland. Het bedrijf richt zich vooral op energie-producten, die te maken hebben met het verwarmen of koelen van jouw huis. Dit is onder andere de Tado-thermostaat, radiatorknoppen en een slimme airco-bediening. Hierbij hebben ze zich gespecialiseerd in deze productcategorie

Nest is eigendom van Google en biedt een breed scala aan producten. Onder de merknaam Nest worden onder andere slimme camera’s, smart schermen (hubs), speakers en andere producten uitgebracht. Dit zorgt voor een diverser aanbod en groter ecosysteem. Daarbij is Google natuurlijk de ‘eigenaar’ van Google Home.

Maar de grote vraag is nu: wat is nu echt de beste keuze? Kortom: Tado vs Nest, welke moet je kiezen? Hieronder ga ik per onderdeel de twee slimme thermostaten ontleden om zo tot een eindoordeel te komen. Hierbij is het belangrijk om aan te geven dat ik de producten zelf, meerdere jaren in mijn huis gebruikt heb.

Tado vs Nest

Tado vs Nest: aansluiten, verbinden en mogelijkheden

Afhankelijk van jouw CV-ketel (of wartmepomp) en soort verwarming zijn er verschillende aansluitmogelijkheden.

Zowel Tado als Nest kunnen bedraad of draadloos aangesloten worden. Bij de draadloze variant dien je voor beide een extra module te kopen die je vervolgens direct op de ketel aansluit. Hierna is het mogelijk om draadloos verbinding te maken met de thermostaat.

💡 Bedraad of draadloos aansluiten

Heb je een ’thermostaat aan de muur’ hangen, dan is de kans groot dat je gewoon bedraad kunt aansluiten. Dit is eenvoudiger en goedkoper in aanschaf.

Wil je de thermostaat bijvoorbeeld op een kast of andere plek neerzetten, zonder is het handiger deze ‘draadloos’ aan te sluiten. Zo maak je draadloos verbinding met de CV-ketel.

Let op: De Google Nest Thermostaat thermostaat dient wel van stroom voorzien te worden. Deze werkt een paar uur zonder stroomvoorziening, maar valt vervolgens uit. De Tado werkt op batterij en gaat lange tijd mee (>1 jaar). Daardoor ben je wat flexibeler waar je deze (thermostaat unit) kunt plaatsen.

Verder kunnen zowel Nest als Tado modulerend of aan/uit worden aangesloten. Een modulerende thermostaat, zorgt voor een veel constantere temperatuur, er zijn minder schommelingen om dat deze aanspringt zodra het kouder begint te worden. Bij aan/uit heb je, zoals de naam doet vermoeden, twee mogelijkheden: aan of uit.

Beide thermostaten werken met een grote verscheidenheid aan CV-ketels, daar komt dus geen winnaar uit de bus.

Winnaar aansluiten en verbinden: Tado

Tado is net wat flexibeler in aansluiten en de bedieningsunit hoeft niet van stroom voorzien te worden.

Tado vs Nest: de looks

Qua uiterlijk valt er al genoeg te zeggen over de Tado en Nest thermostaat. Waar de Tado afstapt van het originele thermostaat ontwerp en een stijlvol design weet te creëren, is Nest met de Learning juist meer blijven hangen bij het oorspronkelijke ontwerp van de thermostaat.

Welke daarvan beter bij jou past, is afhankelijk van je smaak, maar ook van de rest van je interieur. Maar de verschillen houden niet op bij de oppervlakte.

Tado vs Nest

De Tado slimme thermostaat is beschikbaar in het zwart en wit. De Nest thermostaat is verkrijgbaar met een zwarte, zilveren en koperen rand.

Winnaar looks: geen winnaar

Dit hangt vooral af van eigen smaak en interieur

Tado vs Nest: mogelijkheden en uitbreiding

Zoals je mag verwachten, hebben beide thermostaten de mogelijkheid een schema in te stellen. Dit kun je op basis van gebruik verder laten finetunen.

Persoonlijk vind ik de app van Tado prettiger werken: deze is uitgebreider heeft meer mogelijkheden. De Google Nest thermostaat bedien je in de Google Home-app, maar ook de Nest-app is nog beschikbaar. Dit gaat echter wel veranderen op termijn: dan gaat alles over naar de Google Home-app.

Tado vs Nest

Geofencing en meer

Tado heeft een aantal interessante functies toegevoegd, zoals bijvoorbeeld openraam-detectie. Hierdoor kun je efficiënter met je energieverbruik omgaan. Ook wordt er maandelijks een schatting gegeven van jouw verbruik (ook in euro’s) en zitten er veel kleine handigheidjes in de app.

Beide thermostaten beschikken over geofencing. Hierdoor kan de thermostaat automatisch acties ondernemen als je thuis bent, of juist niet. Zo kan het handig zijn om de verwarming uit te schakelen als je het huis verlaat, om vervolgens weer aan te springen als je thuis komt.

Uitbreidingen

Google Nest heeft veel verschillende producten, maar geen extra ‘klimaat-producten’. Tado daarentegen biedt een aantal uitbreidingen.

Tado heeft ondere andere slimme thermostaatknoppen, waardoor je per radiator kunt instellen of deze aan/uit moet. Erg handig om bepaalde zones in te regelen. Daarnaast heeft Tado ook een slimme aircobediening, waardoor je alle verwarming en verkoeling in huis met één app kunt regelen.

Winnaar mogelijkheden en uitbreiding: Tado

Tado heeft een veel uitgebreider assortiment, maar ook meer mogelijkheden en functies binnen de app.

Tado vs Nest: integraties

Zowel de Tado thermostaat als de versie van Nest hebben de nodige slimme integraties. Logischerwijs integreert Nest goed met Google Home, het is immers van hetzelfde bedrijf. Maar ook Tado heeft een integratie voor Google Home.

Tado vs Nest

De nieuwe smarthome-standaard Matter wordt ondersteund door Google Nest-thermostaten (vanaf 2020). Ook Tado is lid van de organisatie achter Matter, maar er is op het moment van schrijven nog geen concrete info hierover.

Voor Apple’s Homekit geldt dat beide thermostaten hiermee bediend kunnen worden. Tado heeft native ondersteuning en via Matter kunnen de nieuwere thermostaten van Nest ook via Homekit aangestuurd worden.

Winnaar integraties: Nest

Nest heeft door de Matter-ondersteuning voor een aantal modellen de meeste integratie-mogelijkheden.

Tado en Nest abonnementen

Tegenwoordig dien je bij veel smarthome-producten een abonnement te nemen. Denk bijvoorbeeld aan cloudopslag, maar ook bij thermostaten wordt dit steeds meer gemeengoed.

Bij Nest heb je geen abonnement nodig. Hier heb je dus geen extra maandelijkse kosten. Het Nest Aware-abonnement heeft geen voordelen voor een slimme thermostaat.

Bij Tado zijn er wel mogelijkheden om een abonnement te nemen. Hierdoor krijg je extra toegang tot bepaalde features. Deze heb je niet per se nodig, maar sommige features, zoals de openraam-detectie, zijn wel erg handig. De abonnementen zijn beschikbaar vanaf € 2,99 (€29,99 per jaar). Bij een starterspakket heb krijg je vaak een jaar gratis.

Winnaar abonnementen: Nest

Bij Nest heb je geen abonnement nodig om alle functies te gebruiken

Tado vs Nest

De prijs…

Wat betreft de prijs zijn beide thermostaten aan elkaar gewaagd. Een starterspakket van Tado is regelmatig in de aanbieding. Daardoor zijn beide thermostaten wel gelijkwaardig aan elkaar qua prijs. Het is dan een kwestie van de juiste aanbieding kiezen.

Als we naar de adviesprijs kijken, dan is de Nest thermostaat over het algemeen iets goedkoper, vooral omdat er hier geen aparte bridge bij nodig is om de verbinding te maken.

Plus- en minpunten

Hieronder een overzicht van de plus- en minpunten van zowel Tado als de Nest thermostaat.

Tado vs Nest: de winnaar is…?

Mijn persoonlijke winnneer is Tado! Deze thermostaat doet zijn werk goed, ziet er prima uit en biedt meer dan genoeg mogelijkheden om zaken in te stellen.

Daarnaast – en dat is misschien wel het grootste pluspunt – is het ecosysteem veel groter. Er zijn afzonderlijke zones in te stellen (met radiatorknoppen) en er is ook een airco-bediening aanwezig.

De Nest thermostaat functioneert ook naar behoren, maar heeft wat minder mogelijkheden en uitrol van nieuwe functies is wat beperkt.

De overall winnaar: Tado

Een goedewerkende slimme thermostaat veel handige mogelijkheden en extra functies. Daarnaast een groot ecosysteem met radiatorknoppen en airco-bediening.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Tado vs Nest: welke thermostaat moet je kiezen?”

 1. Heb zowel de Nest als Tado gebruikt, maar met de Tado kan je op de thermostaat alleen de boel met hele graden aanpassen en moet je op de thermostaat klikken om de huidige temperatuur te zien. Je kan ook niet zien of de ketel aan of uit staat. Bij de nest gaat het display ook uit, maar als je langsloopt zie je wel de huidige temperatuur (en of de ketel aan staat).
  Iedereen gebruikt hem verschillend, maar maar voor mij wel 2 nadelen waarom de Tado er niet meer in komt…

  Beantwoorden
  • Dat klopt inderdaad! Zelf check ik de temperatuur eigenlijk altijd op mijn telefoon (bij de Tado).

   Iedereen heeft zijn voorkeuren en wensen, maar ik ben de eerste die zegt: ook de Nest is een hele goede thermostaat. Heb deze zelf ook jaren gebruikt 🙂

   Beantwoorden
 2. Ik las ergens dat de Nest wel apart kamers kan inregelen. Welk merk thermostasatknoppen is dan de beste combi aangezien Google die zelf niet levert?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: