Mijn ideale smarthome setup voor beginners (met € 100 budget)

Geschreven door

Ruud Caris

Budget smarthome

Laatste update:

1

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Beginnen met smarthome kan soms lastig zijn. Wat moet je kiezen? Maar wat als je er ook nog niet te veel aan wil uitgeven? Dat is precies wat ik onderzocht heb. Vandaag deel ik welke producten ik zou kiezen om te starten met smarthome voor € 100.

Beginnen met smarthome

De smarthome-wereld heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn veel (heel veel) producten beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar vanaf heel goedkoop, naar flink duur.

Maar met welke producten moet je nu precies beginnen als je een budget van € 100 hebt, maar toch optimaal gebruik wil maken van de mogelijkheden van smarthome.

Realistisch gezien kun je natuurlijk niet je hele huis slim maken voor € 100, dus dan moeten er keuzes gemaakt worden. Hierbij heb ik een aantal producten gekozen waar je als beginner het meeste gemak van ervaart, of die een dubbele functie hebben.

💡 Budget smarthome keuzes

Er zijn veel producten op de markt, dus kiezen is niet altijd eenvoudig. Onderstaande lijst is tot stand gekomen op basis van mijn ervaringen met slimme producten.

Er zijn veel producten op de markt, dus kiezen is niet altijd eenvoudig. Onderstaande lijst is tot stand gekomen op basis van mijn ervaringen met slimme producten.

LSC camera
Betaalbare smarthome van Action

De ‘Spelregels’

Om tot een goede selectie te komen qua slimme producten, heb ik een paar spelregels opgesteld.

 • Producten moeten in Nederland te kopen zijn (smarthome van AliExpress heb ik dus overgeslagen)
 • Verschillende (bekende) merken en doeleinden
 • Plug & play
 • Maximaal € 100

Met deze regels ben ik op zoek gegaan om een betaalbare smarthome-setup samen te stellen, die binnen het budget past.

Budget smarthome voor € 100: mijn keuzes

Om toch een verscheidenheid aan producten te gebruiken die je ook direct de voordelen van smarthome te laten ervaren, heb ik voor onderstaande productgroepen gekozen:

ProductgroepPrijs
Slimme lampen€ 21,10
Slimme deurbel€ 39,95
Slimme speaker/spraakassistent€ 35
Slimme stekker€ 7,95

Hierbij heb ik gekozen voor slimme producten van verschillende (bekende) merken

Wiz lampen
Wiz-lampen

Slimme lampen (E27) van Wiz (€ 21,10)

Er zijn veel budgetmerken qua lampen beschikbaar. Een aantal daarvan zijn (goedkope) Chinese producten waar een merkje op geplakt en worden voor (fors) meer geld in Europa verkocht.

Dat is dan ook de reden dat ik hier voor een bekender merk ben gegaan: Wiz. Deze valt onder de vlag van Signify (Philips) die natuurlijk ook bekend zijn van Hue.

Hier heb je twee E27-lampen (grote fitting) voor iets meer dan € 20. Op deze manier heb je in ieder geval een start met slimme verlichting, die je vervolgens later kunt uitbreiden.

Positief is dat deze ook samenwerkt met Google Home, waardoor je de bediening via deze app kunt laten lopen. Daarnaast wordt het mogelijk om via spraak de lampen in- en uit te schakelen.

Wiz slimme lamp (E27)
4.5

Wiz biedt een breed scala aan betaalbare slimme producten, met een focus op verlichting.

De Wiz-app voor de bediening van deze slimme lampen zit goed in elkaar en biedt veel instel-mogelijk, waaronder het unieke Spacesense. Hiermee kun je lampen aan/uit zetten op basis van beweging, zonder sensors te gebruiken.

Dit alles maakt Wiz tot een compleet smarthome-merk met gebruiksvriendelijke producten. En als onderdeel van Signify (Philips) zit er genoeg kennis en ervaring achter.

Pluspunten:
 • Betaalbare slimme producten
 • Vernieuwde functie: Spacesense
 • Veel integraties
 • Goede, uitgebreide app
 • Matter-ondersteuning
Aandachtspunten:
 • Wifi minder geschikt voor geavanceerde smarthome-setups
Bekijk actuele prijs → Mijn Wiz-review

Slimme deurbel van LSC Smart Connect ( € 39,95)

Bij de eerste smarthome-setup is een slimme deurbel ook een goede investering. Dat is een product waar je direct kunt ervaren wat de mogelijkheden zijn van slimme producten.

De LSC Smart Connect deurbel van de Action hangt inmiddels aan veel Nederlandse voordeuren en biedt lokale opslag. Dat wil zeggen dat je geen extra abonnement nodig hebt om beelden terug te kijken. Geen extra kosten dus.

Daarnaast is LSC Smart Connect een bijzonder populaire serie van producten in het budget-segment. Dus wil je verder gaan met uitbreiden, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden.

Google Nest Mini (€ 35)

De Google Nest Mini is een kleine, slimme speaker van Google die ook direct dienst doet als spraakbediening.

Dus naast het afspelen van muziek, kun je bijvoorbeeld ook de lampen in- of uitschakelen, maar ook bijvoorbeeld dimmen.

Verder heeft de Google Nest Mini de nodige mogelijkheden en functies die interessant zijn bij het ontdekken van smarthome voor beginners. Zo kan deze mini allerlei vragen beantwoorden, moppen vertellen en dierengeluiden nadoen. Dit laatste vinden kinderen natuurlijk erg leuk…

Het is niet de beste speaker en dat mag je dan ook niet verwachten voor dit bedrag. Maar het is een leuke extra functie.

LSC Smart Connect slimme stekker (€ 7,95)

Als laatste aanvulling, ook al gaan we een klein beetje over het budget heen, is handig om een oud apparaat slim te maken. De LSC Smart Connect stekker.

Heb je bijvoorbeeld een lamp, kerstboom of ander product dat je graag slim zou willen maken, dan is een slimme stekker een interessante keuze. Deze versie van LSC Smart Connect is vrij goedkoop en biedt de basis-mogelijkheden die een slimme stekker moet hebben.

Action stekker
Goedkope smarthome van Action

Als je goed gerekend hebt, zie je dat het totaalbedrag op € 104 uitkomt. Als € 100 de harde grens is, dan zou ik de slimme stekker voorlopig weglaten, maar met een overschrijding van € 4 zou dit een nuttige toevoeging zijn!

Waarom staat… er niet bij?

Natuurlijk zijn er nog veel andere samenstellingen te bedenken qua slimme producten. Misschien wil je wel een hele serie van LSC Smart Connect, Hombli, Calex of een ander betaalbaar merk aanschaffen. Dit is zeker geen slechte keuze.

Maar op basis van mijn ervaring in de smarthome-wereld koop je met deze vier producten een gebalanceerde samenstelling van slimme producten. Zo kun je proeven aan smarthome en onderzoeken of dit echt iets voor jou is.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Mijn ideale smarthome setup voor beginners (met € 100 budget)”

 1. Ik gebruik al bijna twee jaar de producten van Lidl Home, Livorno, maar die worden blijkbaar niet gewaardeerd want worden nergens genoemd. Terwijl de Lidl de laatste tijd aardige aanbiedingen heeft 🤷

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: