Slimme stekker Action: kopen of niet?

Geschreven door

Randy

Slimme stekker Action

Laatste update:

2

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Action verkoopt een slimme stekker voor maar 7,95 euro. Dat is enorm goedkoop, zoals we zijn gewend van de koopjesgigant. Zeker als je weet dat de meeste slimme stekkers voor boven de 20 euro in de winkel liggen. Zit er een addertje onder het gras of niet? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de LSC Smart Connect slimme stekker.

Slimme stekker Action

Action verkoopt steeds vaker smarthome producten. Denk daarbij aan lampen voor binnen en buiten, ledstrips en camera’s. Action verkoopt al deze slimme producten onder het merk LSC Smart Connect.

Lees ook: LSC Smart Connect: wat is het en moet je dit kopen?

Goed om te weten: alle smarthome producten van de Action zijn niet geproduceerd door de winkelketen zelf. De producten worden gemaakt in China door het bedrijf Tuya. Dat bedrijf maakt dus ook de slimme stekker, maar brengt dat product in verschillende verpakkingen op de markt. Dit heet white label.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Zo zit de stekker voor de Action in een doosje van LSC Smart Connect. Ook de HEMA is gaan shoppen bij hetzelfde bedrijf. Die winkel biedt dezelfde slimme stekker van Tuya aan, maar met een HEMA-sausje.

LSC Smart Connect slimme stekker - Action stekker

Tuya

Tuya is een bedrijf dat zich richt op smarthome producten en is opgericht door voormalige werknemers van Alibaba; dat is een gigantische Chinese bol.com, maar stukken goedkoper.

Tuya bouwt naast het product ook de app LSC Smart Connect waarmee je de slimme apparaten kunt bedienen. Je moet daarbij wel stilstaan dat je gegevens mogelijk met China worden gedeeld, maar daarover later meer.

Een ander voorbeeld van een merk dat hier gebruik van maakt, is bijvoorbeeld de Hombli slimme stekker.

Kenmerken Action slimme stekker

Je kunt de slimme stekker insteken in elk Nederlands stopcontact (type C en F). Eenmaal ingestoken maak je van dat “oude” stopcontact een nieuw stopcontact.

De enige toevoeging is een slimme schakeling waarmee je alle apparaten die je aansluit aan- en uit kunt zetten via een app of spraakbediening.

De stekker heeft een maximaal vermogen van 3680 watt en kan maximaal 16 ampère aan. En ook niet geheel onbelangrijk: de stekker is geaard, wel zo veilig. Ook zit er nog een knop op de stekker zelf, zo kun je het apparaat altijd handmatig aan- en uitzetten.

Technische specificaties slimme stekker Action:

KleurWit
TypeRandaarde
Stroomsterkte16A
Maximaal verbruik3680 watt
Maximaal standby verbruik0,5 Watt
Spanning220-240 V AC~50Hz
Slimme assistentGoogle Home, Alexa
HandleidingLink

Slimme stekker Action

Zeer goedkope slimme stekker
Werkt standalone, zonder homebase
Compatibel met Google Home en Alexa
Pluspunten
 • Zeer goedkope slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home en Alexa te bedienen
Minpunten
 • Werkt alleen op 2,4Ghz WiFi, niet op 5GHz

LSC Smart Connect slimme stekker: wat kun je ermee?

Leuk zo’n slimme stekker. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Hieronder een aantal voorbeelden op een rij:

 • Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: heb je een mooie lamp in je woonkamer die je op een bepaalde tijd wil laten aan gaan? Dan is deze slimme stekker een uitkomst. Het is daarnaast ook goedkoper dan een nieuwe slimme lamp kopen.
 • Kerstboom aan- en uitzetten: “OK Google, zet de kerstboom aan” is wel fijn om te zeggen als je op een gure decemberdag thuiskomt, toch? Ook je kerstdorp en buitenkerstverlichting kun je aansturen via de slimme stekker.
 • Tijdschema: je kunt met de app allerlei tijdschema’s instellen. Zo kun je elke avond de lampen in de woonkamer automatisch aan laten gaan of als je op vakantie bent een aangesloten lamp op de slimme stekker vanzelf aan laten gaan.
 • Stroombesparing: doordat je een tijdschema kunt maken voor de slimme stekker kun je bijvoorbeeld ’s nachts allerlei apparaten automatisch uitzetten voor stroombesparing. Denk aan computers, soundbars, televisie, oplaadstations, …
 • Apparaten toevoegen aan slimme assistent: deze slimme stekker van de Action kun je toevoegen aan een slimme assistent zoals bijv. Google Home. Zo wordt je niet-slimme lamp toch onderdeel van je smarthome ecosysteem.

Lees ook: Review Philips Hue stekker: kopen of beter niet?

Action stekker

Slimme stekker Action: Google Home?

De slimme stekker kun je verbinden met de populaire slimme assistenten Google Home en Alexa. Zo kun je het apparaat dat je aansluit op de slimme stekker aan- en uitzetten via de slimme assistent.

Ook kun je het apparaat toevoegen aan routines. Zo kun je bijvoorbeeld een routine maken die je apparaat automatisch aan- en uitzet op een bepaald tijdstip. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de kerstverlichting buiten je huis. Je wilt natuurlijk niet dat die de hele nacht brandt.

Lees ook: Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties

Doordat je de slimme stekker kunt koppelen aan je slimme assistent kun je ook bijvoorbeeld een routine maken met behulp van een ander slim apparaat. Voorbeeld: iemand belt aan op je slimme deurbel en jij wil dat het apparaat op je slimme stekker (bijv. een lamp) dan wordt ingeschakeld.

Lees ook: LSC Smart Connect Google Home: de enige methode die werkt

Hoe zit het met privacy en veiligheid?

Zoals eerder aangestipt is de slimmer stekker gemaakt door het Chinese Tuya. Wat betekent dit voor je privacy en veiligheid?

Action zegt zelf dat de gegevens worden opgeslagen op een EU-server, zoals verplicht volgens Europese wetgeving.

Lees ook: LSC Smart Connect problemen: probeer dit eerst

Als je de LSC Smart Connect app installeert kun je de privacy policy lezen. Hierin staat een belangrijke zin: “Voor de levering van de diensten maken wij echter gebruik van de derde platformprovider Tuya.”

Hoe het nu precies zit? Eerlijk? Geen idee. Action zegt zelf dat de gegevens worden opgeslagen op een server in Europa, maar in de privacyverklaring van de app staat vervolgens dat het Chinese platform Tuya toch wordt gebruikt.

Hou er dus rekening mee dat je gegevens (bijv. je GPS-locatie van je mobiel of IP-adres) terecht kunnen komen in China. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je daar iets op tegen hebt.

App-machtigingen LSC Smart Connect

De app geeft aan de volgende machtigingen nodig te hebben voor het volledig functioneren van de app:

 • Apparaten in de buurt
 • Camera
 • Foto’s en video’s
 • Locatie
 • Meldingen
 • Microfoon
 • Muziek en audio

Het is niet zo dat je alle appmachtigingen van te voren moet toestaan. Dat komt pas als je een slim product toevoegt in de app. Als je bijvoorbeeld een slimme deurbel toevoegt, krijg je waarschijnlijk de vraag om toestemming te geven voor het gebruiker van de microfoon. Zo kun je praten met degene die aanbelt.

De slimme stekker is redelijk simpel, dus zal niet veel machtigingen nodig hebben.

Updates slimme stekker Action

Action belooft dat de slimme stekker wordt voorzien van updates voor minimaal 5 jaar. Dat is handig want in 2018 liet een hacker nog zien hoe hij producten gemaakt door Tuya van afstand kon kraken en besturen

Tuya heeft toen een update uitgerold naar zijn producten om dit lek te dichten. Het is daarom dus wel handig dat je slimme stekker veilig blijft.

Er valt wel ook iets te zeggen over de mogelijkheid dat Tuya zomaar ongevraagd je “slimme stekker Action” kan updaten. Er is dus ergens een achterdeurtje ingebouwd dat kwaadwillenden zomaar wéér zouden kunnen misbruiken.

De LSC Smart Connect app

De app die nodig is voor alle slimme producten die ze bij de Action verkopen heet LSC Smart Connect. Deze app download je in de Play Store en App Store.

Om verder te kunnen moet je eerst een account maken. Hiervoor moet je een geldig e-mailadres gebruiken, omdat je een verificatiecode krijgt toegestuurd.

Nadat je met je account bent ingelogd kun je aan de slag met het toevoegen van je slimme stekker, deze bedienen en programmeren. Hieronder de installatiestappen:

 1. Zet de slimme stekker aan
 2. Zet bluetooth op je telefoon aan
 3. Voeg de slimme stekker toe in de app door op het plusje (+) in de app te tikken
 4. Volg de aanwijzingen op om de installatie te voltooien
 5. Heb je problemen of lukt het niet? Reset dan de slimme stekker. Dit doe je door de aan/uit-knop op de stekker vijf seconden ingedrukt te houden. Begint het lampje te knipperen? Begin dan weer opnieuw met het installatieproces.

Het tijdschema programmeren in de app doe je met condities. Bijvoorbeeld: “als de zon opkomt, zet stekker aan” of “als het 23:00 uur is, zet stekker uit”. Ook kun je een timer of afteller toevoegen aan je slimme stekker.

De app lijkt prima te werken op iOS apparaten. De app scoort in de App Store namelijk een 4,6 op 5. Android-gebruikers zijn wat minder tevreden. Dat is te zien aan de score in de Play Store: een 3,2 op 5. Een exacte reden daarvoor is moeilijk te geven.

Slimme stekker Action

Het grootste voordeel van de LSC Smart Connect slimme stekker van de Action is de goedkope prijs. En verder:

Eenvoudige installatie
Werkt standalone, zonder homebase
Werkt met Amazon Alexa en Google Home
slimme stekker action
Slimme stekker Action

De slimme stekker van de Action doet gewoon wat hij moet doet. Je maakt er niet-slimme apparaten wél slim mee. Zo kun je alle apparaten of lampen die ja aansluit via de app of spraakbediening (Google Home of Alexa) aan- en uitzetten. Ook kun je tijdschema’s instellen.

De installatie gaat eenvoudig via de LSC Smart Connect app. Let wel op dat je WiFi-netwerk in 2.4GHz uitzendt, anders werkt je slimme stekker niet.

Pluspunten
 • Zeer goedkope slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home en Alexa te bedienen
Minpunten
 • Werkt alleen op 2,4Ghz WiFi, niet op 5GHz

Nog meer smarthome-producten van de Action

De schappen met smarthome producten bij de Action worden steeds voller. Zo zijn er al tig lampen van het merk te koop: van ledlamp, filamentlamp, ledstrip tot losse sfeerlampen.

Daarnaast kun je verschillende slimme producten voor buiten kopen: Een IP-camera, draaibare camera slimme stopcontacten en natuurlijk de bekende LSC Smart Connect video deurbel.

Of wat dacht je van de LSC Smart Connect convectorkachel? En uiteraard kan Action ook niet achterblijven met een video deurbel.

Het assortiment wordt wel steeds verder uitgebreid. Wil je weten wat er nog meer te koop is aan slimme producten bij de Action, check dan dit actuele overzicht!

Tot slot: Slimme stekker Action kopen, of beter niet?

De LSC Slimme Stekker is voor zover bekend de goedkoopste slimme stekker op de Nederlandse markt. Het enige mogelijke nadeel is dat hij misschien niet toekomstproof is, omdat de stekker alleen geschikt is voor 2,4GHz WiFi-netwerken. De meeste routers hebben tegenwoordig 2,4GHz én 5GHz dus voorlopig kun je er nog wel mee vooruit.

Het is een echt “what you see what you get” product: er is geen aanvullend abonnement of homebase verplicht voor het goed functioneren van de stekker. Daarnaast kun je hem koppelen aan Google Home en Alexa en daarmee maakt hij deel uit van de rest van je smarthome ecosysteem.

De slimme stekker is te koop in een van de vele Action-winkels. De adviesprijs is 7,95 euro. De stekker kun je ook online kopen in de webshop van Action. De minimale afname is dan wel 3 stuks en je betaalt nog verzendkosten van 4,99 euro.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Randy is een enthousiaste gebruiker van slimme apparaten. Hij vertelt je graag over zijn kennis en ervaringen met smarthome en hoe je je leven ermee kunt verrijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Slimme stekker Action: kopen of niet?”

 1. Beste,
  In de LSC app voor de slimme stekker zie ik iets onlogisch staan.
  In plaats van inschakelen staat er uitschakelen en omgekeerd.
  Of ben ik de enige die dat zo implementeert.
  Groetjes,
  J.S

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: