Wat is Tuya Smart en waarom zou ik het gebruiken?

Geschreven door

Wesley Akkerman

Tuya

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Geloof het of niet, maar de kans is groot dat je al eens gebruikgemaakt hebt van Tuya Smart. Ja, zonder dat je dat wellicht wist. Dit is namelijk een smarthomeplatform waar veel bedrijven dankbaar gebruik van maken.

Wacht even, Tuya? Misschien komt het ergens vaag bekend voor, omdat je er in de afgelopen drie, vier jaar wel eens wat over gelezen hebt. Wat is dat dan precies? Tuya Smart is een groot smarthomeplatform dat producten voor bedrijven, consumenten en winkelketens autoriseert. Maar er is meer…

Wat is Tuya eigenlijk?

Tuya maakt zelf geen apparaten, maar biedt wel een platform aan voor iedereen die slimme consumentenproducten wil aanbieden. Dit kunnen allerlei bedrijven zijn. Denk dan aan Woox, LSC Smart Connect of zelfs die slimme lampen van de Hema. Dat klinkt nog steeds een beetje vaag

Het is een achterliggend systeem voor bedrijven, die daar hun eigen software-omgeving op kunnen bouwen. Met hun eigen app kunnen ze unieke mogelijkheden aanbieden, maar de praktijk leert dat alle apps en producten die met Tuya werken, op elkaar lijken.

Dergelijke apps worden ook wel white label-apps genoemd. Tuya Smart biedt ook zelf een eigen app aan, waar je in feite elk product dat met dit platform werkt aan kunt koppelen: Smart Life. Een mooie back-up voor iedereen die problemen ondervindt, zoals dat nog wel eens gebeurt.

Tuya

Cijfers over Tuya

Om alles een beetje beter in perspectief te kunnen plaatsen (zodat we kunnen begrijpen hoe groot dit platform is) presenteren we wat cijfers over de aanbieder. Tuya Smart werd in 2014 opgericht door enkele voormalige Alibaba-medewerkers. Dat is de Chinese tegenhanger van Amazon.

Het smarthome-bedrijf heeft een grote marktpositie verworven in landen als China, India, de Verenigde Staten, Japan en Duitsland en timmert ondertussen hard aan de weg in andere, Europese landen.

Dat lukt aardig, aangezien het bedrijf een smarthomeplatform aanbiedt dat niet alleen universeel, maar ook extreem flexibel is. Zolang het product Tuya ondersteunt, maakt het niet uit waar het vandaan komt.

Dat klinkt in theorie natuurlijk mooi, omdat dit het beeld geeft van een groot en open platform. Maar er kleven ook nadelen aan zo’n systeem, maar daar gaan we later in dit artikel op in.

Tuya Smart heeft momenteel bijna 200.000 duizend klanten in meer dan 195 landen. Ook zijn er nu bijna 100.000 producten gelanceerd die met het platform werken, verdeeld over meer dan vijfhonderd verschillende categorieën. Dit maakt ze dan ook een ware marktleider, er maken miljoenen consumenten wereldwijd gebruik van het platform.

Voor- en nadelen van Tuya

Een groot platform als Tuya heeft – hoe kan het ook anders – zo zijn voordelen en nadelen. Die hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Alle apparaten die met Tuya werken zijn elkaar te koppelen.
 • De apparaten zijn op afstand te bedienen.
 • Alles werkt met wifi en voor het gros van de producten heb je geen gateway of hub nodig.
 • Heel veel fabrikanten ondersteunen het platform, waardoor er constant een stroom aan nieuwe producten is.
 • Werkt met Google Home, Matter en Amazon Alexa.
 • Het platform is gratis voor consumenten.
 • De app biedt veel automatiseringsopties aan.
Nadelen
 • Je hebt een Tuya-account nodig en de data is ergens opgeslagen in de cloud.
 • Data van sensoren uitlezen gaat vrij traag, zeker in vergelijking met Zigbee-sensoren.
 • Sommige apparaten hebben een gateway nodig.
 • Bepaalde smarthomesystemen worden niet ondersteund, zoals Philips Hue of meer geavanceerdere systemen.
 • Tuya heeft ondersteuning voor IFTTT teruggetrokken.
 • Al die verschillende apparaten, die vaak enorm op elkaar lijken, zijn niet goed voor het milieu en kunnen een grote lading e-waste opleveren.

Zoals je ziet zijn er dus een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ben je iemand die allerlei ingewikkelde smarthomesystemen gebruikt in huis (zoals Home Assistant of Homey), dan kun je je beter niet wagen aan Tuya.

Daarvoor is dit systeem te laagdrempelig en beperkt. Bovendien kun je beide systemen niet met elkaar laten communiceren.

LSC Smart Connect
LSC Smart Connect producten / Tuya

Met Tuya beginnen

Maar mocht je op zoek zijn naar een simpel smarthomenetwerk voor in huis en wil je dat de apparaten snel werken en op elkaar reageren, dan kun je je hier wel aan wagen.

De verschillende producten zijn meestal niet duur en liggen vaak voor een paar euro op de planken bij de Action of de Hema. En anders kun je online nog een aantal aanbieders vinden, die eveneens het platform ondersteunen. Denk dan aan Aqara.

Om te kunnen beginnen met Tuya heb je vier dingen nodig: een wifi-verbinding, een Tuya-product, een online account en een app. Je kunt de app van de aanbieder van het apparaat gebruiken of gaan voor de eerdergenoemde Smart Life-app.

Zodra je het product in huis hebt, kun je hem via de app installeren. Soms gaat dat koppelproces vrij gemakkelijk en soepel, door automatische herkenning. Maar in andere gevallen moet je een aantal stappen handmatig ondernemen.

Voordat je dit doet, dien je een account te hebben. Heb je er nog geen één, dan kun je dat direct aanmaken. En anders kun je gewoon inloggen.

Per product verschilt het installatieproces, maar binnen de app vind je alle benodigde stappen voor een correcte installatie. Houd het product en de smartphone altijd dicht bij elkaar en zorg ervoor dat je in de buurt bent van een wifi-punt, dan moet alles goed komen.

Benieuwd naar Tuya-producten? Bekijk dit overzicht van LSC Smart Connect producten maar eens.

Is Tuya dan iets voor mij?

Dan komt nu de hamvraag: is Tuya is voor mij? Nou, de kans is dus vrij groot dat je het platform thuis al gebruikt. Zeker wanneer je producten van één van de onderstaande merken gebruikt:

Met het platform kun je razendsnel producten toevoegen, draadloos bedienen op elkaar laten reageren — zonder dat je daar al te veel technische kennis voor nodig hebt. Veel producten zijn echter goedkoop en gaan soms niet al te lang mee, waardoor je je hardop mag afvragen of zo’n project wel duurzaam genoeg is voor de toekomst.

💡 Voor de meeste consumenten is het Tuya-platform een goed vertrekpunt om smarthome te verkennen. Wil je echter zelf volledig in control zijn dan zijn er absoluut betere opties.

Het kan op z’n minst als een soort open poort dienen, die de weg voor je vrijmaakt op pad naar een slimmer huis. Wellicht krijg je door Tuya de smaak te pakken en leer je hoe smarthomesystemen kunnen denken, waardoor het bijvoorbeeld aandurft te investeren in Google Home, om maar een voorbeeld te geven.

Kortom: Tuya kan een leuke aanwinst zijn voor je huis, maar houd er rekening mee dat de producten wat goedkoop zijn en specifieke apps soms veel functies missen. Nogmaals: daarom kunnen we Smart Life niet genoeg aanbevelen, dan zie je namelijk wat het systeem allemaal in z’n mars heeft.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: