Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties

Geschreven door

Randy

Slimme stekker Google Home

Laatste update:

1

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Als je een slimme stekker koppelt aan Google Home kun je aangesloten apparaten of lampen bedienen met je stem. Ook kun je de stekker toevoegen aan routines. In dit artikel lees je alles over slimme stekkers die werken met Google Home en meer.

Slimme stekker Google Home

Een slimme stekker maakt jouw traditionele apparaten of lampen slim. Eigenlijk is de slimme stekker een soort tussenstekker die je in een gewoon stopcontact steekt. De slimme stekker wordt vervolgens het nieuwe stopcontact waar je apparaten insteekt en die kun je dan via een app in- en uitschakelen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Het is ook mogelijk om een slimme stekker te bedienen via een slimme assistent zoals Google Home. Je kunt dan via een Google Nest Hub of Nest Mini met je stem het commando geven om de stekker aan- of uit te zetten. Dat gaat ook via Google Assistant op je telefoon.

Google Nest Hub

Slimme stekker Google Home: wat kun je er allemaal mee?

De meeste slimme stekkers bieden tegenwoordig ondersteuning voor Google Home. Dit zijn voorbeelden van wat je met een slimme stekker én Google Home allemaal kunt doen:

  • Lampen aan- en uitzetten: sluit een lamp aan op de slimme stekker en noem deze in de Google Home app bijvoorbeeld ‘bureaulamp’. Als dan zegt “Oké Google, zet bureaulamp aan”, gaat de lamp aan.
  • Ventilator bedienen: sluit een ventilator aan op de slimme stekker. Noem deze in de Google Home app ‘ventilator’. Je kunt nu vanaf je bank of bed op een zwoele zomeravond zeggen: “Oké Google, zet ventilator aan.”
  • Kerstboom aan- en uitzetten: sluit de verlichting in de kerstboom aan op de slimme stekker. Noem de stekker in de Google Home app “kerstboom” en je kunt zeggen: “Hé Google, zet kerstboom aan”. Dat kun je natuurlijk ook doen met de verlichting in je kerststal of kerstdorp.
  • Stroom besparen: steek een energieslurpend apparaat in op de slimme stekker en je kunt het door tijdschema’s zo instellen dat het apparaat elke nacht wordt uitgeschakeld. Zo bespaar je stroom.

Je kunt ook routines maken. Dat zijnacties die altijd getriggerd worden door een specifiek tijdstip, spraakcommando of gebeurtenis van een ander slim apparaat. Als de trigger binnenkomt, wordt vervolgens een reeks acties gestart die jij hebt gekoppeld aan de routine.

Je kunt zoveel mogelijk slimme apparaten en lampen toevoegen aan deze routine, zodat het een ware aaneenschakeling van commando’s wordt die Google afvuurt op je slimme apparaten. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet als je gaat slapen alle apparaten apart aan te spreken, maar dat gaat in één keer.

Het werkt zo:

  • Routine op tijd: sluit bijvoorbeeld een lamp aan op de slimme stekker. Je kunt vervolgens in de Google Home-app een routine maken die de stekker (en dus de lamp) aanzet om 20:00 uur ’s avonds en uitzet om 23:00 uur ’s avonds. Je kunt in plaats van een specifiek tijdstip ook kiezen voor zonsopgang of zonsondergang. Zo hoef je in de winter niet steeds de tijden aan te passen omdat het sneller donker wordt.
  • Routine op commando: ook kun je een routine maken die Google Home uitvoert als jij daar het commando voor geeft, bijvoorbeeld als je gaat slapen. Je noemt de routine ‘slaap lekker’ en stelt in dat de televisie die is aangesloten op de slimme stekker uitgaat als je zegt: “Oké Google, slaap lekker”. Zo bespaar je ’s nachts ook nog eens stroom.
  • Routine op gebeurtenis: je kunt een routine ook starten als een ander slim apparaat een signaal geeft. Een goed voorbeeld is een bewegingssensor. Als die een beweging detecteert (gebeurtenis) kun jij instellen dat de ganglamp (actie) moet aan gaan.

Beste slimme stekker Google Home

Er zijn wel tientallen slimme stekkers verkrijgbaar met ondersteuning voor Google Home, maar welke kies je? Goed nieuws: we hebben voor jou de beste keuze al gemaakt op basis van de prijs en mogelijkheden.

Als winnaar komt de Hombli slimme stekker uit de bus. Dit is een van de meest uitgebreide stekkers en meet ook het energieverbruik. Je hebt geen extra kastje (gateway) nodig, omdat de stekker via WiFi is aan te sturen.

Als je kijkt naar de prijs, dan krijg je het bijna niet goedkoper als de slimme stekker van de Action. Deze stekker meet wel je energieverbruik niet. Ook deze stekker werkt zonder gateway, via WiFi-signaal.

Koop je liever een sterk merk, dan kun je met de Philips Hue slimme stekker gaan voor een premium keuze. Deze werkt zonder ook zonder kastje, maar wel via Bluetooth. Het bereik hiervan is niet zo denderend, daarom kun je de stekker altijd nog koppelen aan een gateway met Zigbee ondersteuning (zoals de Philips Hue Bridge).

In onderstaande vergelijkingstabel zie je in een oogopslag de verschillen en ontdek je de prijs:

Bottom Line
Pros
Cons
BESTE KEUZE
Hombli Smart Stekker
Hombli
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Werkt zonder gateway
Maakt traditionele apparaten slim
Meet energieverbruik
Werkt met Google Home en Alexa
Gateway vereist
Nee

Protocol
WiFi

Tijdschema
Ja

Energieverbruik meten
Ja

Maximaal vermogen
3540 watt

Gewicht
0,10kg

Afmetingen
4.6 x 4.6 x 8.4 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa
BUDGET
slimme stekker action
Action
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Werkt zonder gateway
Maakt traditionele apparaten slim
Werkt met Google Home en Alexa
Gateway vereist
Nee

Protocol
WiFi

Tijdschema
Ja

Energieverbruik meten
Nee

Maximaal vermogen
3680 watt

Gewicht
0,152kg

Afmetingen
7,5 x 7,5 x 10,7 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa
PREMIUM
Philips Hue Smart-stekker
Philips Hue
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Werkt zonder gateway
Maakt traditionele apparaten slim
Werkt met Google Home, Alexa en Homekit
Integreert goed met andere Hue-producten
Gateway vereist
Nee

Protocol
WiFi, Bluetooth, Zigbee

Tijdschema
Ja

Energieverbruik meten
Nee

Maximaal vermogen
2200 watt

Gewicht
0,158kg

Afmetingen
5,1 x 5,1 x 8,4 cm

Slimme assistent
Google Home, Alexa, Homekit

Slimme stekker koppelen aan Google Home

Leuk, al die mogelijkheden als je de stekker aan Google Home koppelt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Allereerst moet je de Google Home app geïnstalleerd hebben op je smartphone of tablet. Download Google Home in de Play Store of App Store en stel je smart home in.

Volg dan deze stappen:

  1. Open de app Google Home op je telefoon of tablet
  2. Tik op het plusje (+) linksboven in het scherm
  3. Tik op Apparaat instellen
  4. Tik vervolgens op Heb je al iets ingesteld?
  5. Zoek naar het merk van de slimme stekker (bijv. Philips Hue of Hombli) en selecteer deze
  6. Login met het account dat je ook gebruikt in de app van het net geselecteerde merk
  7. Volg de verdere stappen

Tadaa! Je slimme stekker is nu onderdeel van je Google Home.

Energie besparen met een slimme stekker

Sinds de torenhoge energieprijzen in 2022 zijn we ons veel bewuster geworden van ons energieverbruik. Je ziet vaak pas achteraf hoeveel je op een dag, een week of zelfs in een maand hebt verbruikt, dan is het natuurlijk al te laat.

Sommige slimme stekkers laten daarom ook zien hoeveel het apparaat dat je hebt aangesloten precies verbruikt. Als je je slimme stekker inzet als energiemeter krijg je een beter inzicht in de energieslurpers in je huis en kun je waar nodig actie ondernemen (door ze bijvoorbeeld toe te voegen aan een tijdschema die de stekker uitzet op bepaalde tijden).

Een voorbeeld is de Hombli slimme stekker die het energieverbruik van je stekker laat zien. Deze is echter wel beperkt, omdat je alleen per dag het energieverbruik kunt uitmeten.

Ik raad je daarom de HomeWizard Energy Socket aan. Op deze slimme stekker kun je in realtime zien wat er aan energie wordt verbruikt. Je kunt ook je kWh-prijs toevoegen zodat je ziet hoeveel het je kost. Uitgebreider dus dan de Hombli slimme stekker.

Beste slimme stekkers Google Home

Hieronder een overzicht van de beste stekkers die integreren met Google Home.

1.

Slimme stekker Hombli

Beste keuze

4.7

Met de slimme stekker van Hombli kun je op een betaalbare manier je traditionele lampen en apparaten toevoegen aan je smart home. Bekijk details…

Hombli Smart Stekker

Bijzonderheden

  • Eenvoudige installatie
  • Werkt alleen met Zigbee-gateway (bijvoorbeeld Hue bridge)
  • Werkt met Google Home

Plus- en minpunten

  • Eenvoudig aan te sluiten
  • Goed formaat: stopcontacten ernaast/boven kunnen nog gebruikt worden
  •  Zeer goede app
  • Iets prijziger
  • Video

    Samenvatting

    Met de Hombli slimme stekker kun je niet-slimme apparaten eenvoudig slim maken. Via de app of gekoppelde spraakassistent kun je het aangesloten apparaat gemakkelijk aan en uit zetten.

    Een unieke functie van deze slimme stekker is de mogelijkheid om je stroomverbruik te meten. Je kunt in de app bekijken hoeveel energie bijvoorbeeld je computer, televisie of koelkast verbruikt.

    Voor het gebruik van de stekker is geen aanvullende homebase of bridge nodig en je hoeft geen abonnement af te sluiten om het apparaat volledig te laten functioneren.

    2.

    Philips Hue slimme stekker

    Beste premium keuze

    5

    De Philips Hue stekker maakt slim schakelen heel makkelijk. Door het compacte formaat en de integratie van slimme assistenten een absolute aanrader. Bekijk details…

    Philips Hue slimme stekker

    Bijzonderheden

    • Eenvoudige installatie
    • Werkt alleen met Zigbee-gateway (bijvoorbeeld Hue bridge)
    • Werkt met Google Home

    Plus- en minpunten

  • Eenvoudig aan te sluiten
  • Goed formaat: stopcontacten ernaast/boven kunnen nog gebruikt worden
  •  Zeer goede app
  • Werkt goed samen met Philips Hue-systeem
  • Werkt met onder andere Google Home, Homekit en Alexa
  • Snelle reactie na commando
  • Iets prijziger
  • Indien gebruik via Bluetooth: beperkt bereik
  • Indien geen gebruik van Bluetooth: extra gateway/hub vereist
  • Prijsvergelijk

    Samenvatting

    Met de Philips Hue slimme stekker kun je jouw huishoudelijke apparaten eenvoudig bedienen via jouw smartphone, tablet of stem. De stekker kan worden aangestuurd via Bluetooth, maar houd er rekening mee dat het bereik beperkt is. Als je de stekker toevoegt aan een Zigbee-gateway, zoals de Philips Hue Bridge, kun je deze bedienen zolang je een wifi-verbinding hebt.

    Met de slimme stekker kun je ook specifieke tijden instellen voor het in- of uitschakelen van de stekker of reageren op andere gebeurtenissen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat automatisch laten inschakelen bij zonsopgang of een aangesloten lamp automatisch laten inschakelen bij bewegingsdetectie door een sensor.

    Bovendien werkt de Philips Hue slimme stekker samen met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit, zodat je de stekker ook met jouw stem kunt bedienen.

    3.

    Slimme stekker Action

    Budget keuze

    4

    Het grootste voordeel van de LSC Smart Connect slimme stekker van de Action is de goedkope prijs. Bekijk details…

    slimme stekker action

    Bijzonderheden

    • Afstandsbediening en hub nodig
    • Werkt met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit
    • Tijdschema’s en Away From Home in te stellen

    Plus- en minpunten

  • Zeer goedkope slimme stekker
  • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
  • Via app en Google Home te bedienen
  • Klik hoorbaar bij in-/uitschakelen
  • Video

    Samenvatting

    Met de slimme stekker van de Action kun je niet-slimme apparaten eenvoudig slim maken. Je kunt alle apparaten of lampen die je aansluit via de app of spraakbediening (Google Home of Alexa) aan- en uitzetten en ook tijdschema’s instellen.

    De installatie van de stekker verloopt gemakkelijk via de LSC Smart Connect app. Houd er rekening mee dat je WiFi-signaal in 2.4GHz moet worden uitgezonden, anders werkt de slimme stekker niet.

    4.

    Slimme stekker Lidl

    4

    Met de slimme stekker van Lidl kun je op een betaalbare manier je traditionele lampen en apparaten toevoegen aan je smart home. Bekijk details…

    De slimme stekker van Lidl

    Bijzonderheden

    • Afstandsbediening en hub nodig
    • Werkt met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit
    • Tijdschema’s en Away From Home in te stellen

    Plus- en minpunten

  • Zeer goedkope slimme stekker
  • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
  • Via app en Google Home te bedienen
  • Ook te bedienen met handmatige knop
  • Klik hoorbaar bij in-/uitschakelen
  • Zigbee gateway nodig
  • Samenvatting

    De slimme tussenstekker van Lidl, ook wel bekend als Silvercrest tussenstekker, biedt een eenvoudige manier om traditionele lampen en apparaten te integreren in je slimme woning. De tussenstekker maakt het mogelijk om apparaten op afstand te bedienen via een app of slimme assistent.

    Bovendien is handmatige bediening via de schakelaar op de stekker ook mogelijk.

    De slimme stekker is ontworpen voor gebruik met het Zigbee-protocol (3.0), wat betekent dat het alleen werkt met een extra gateway die is verbonden met je WiFi-router. Lidl verkoopt de bijbehorende Silvercrest gateway, maar de tussenstekker kan ook verbonden worden met elke Zigbee-gateway (zoals de Philips Hue Bridge).

    In de Lidl Home-app kun je de stekker eenvoudig bedienen en tijdschema’s instellen om op specifieke tijdstippen de stekker in of uit te schakelen. Ook kun je een timer instellen om bijvoorbeeld na een uur de stroom uit te schakelen.

    De slimme stekker werkt momenteel alleen met Google Home en niet met andere slimme assistenten.

    5.

    Slimme stekker Ikea

    4

    De TRÅDFRI plug is een betaalbare oplossing die doet wat het belooft. Wel heb je een gateway én afstandsbediening nodig. Bekijk details…

    De slimme stekker van Lidl

    Bijzonderheden

    • Afstandsbediening en hub nodig
    • Werkt met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit
    • Tijdschema’s en Away From Home in te stellen

    Plus- en minpunten

  • Betaalbare slimme stekker
  • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
  • Via app en Google Home, Homekit en Alexa te bedienen
  • Ondersteuning voor tijdschema’s
  • Hub nodig (niet specifiek die van IKEA, andere Zigbee-hub zoals Hue kan ook)
  • Knop/afstandsbediening nodig om te koppelen
  • Harde klik hoorbaar bij in-/uitschakelen stekker
  • Samenvatting

    Met de slimme stekker van IKEA kun je eenvoudig niet-slimme apparaten en lampen slim maken. Zodra de stekker is aangesloten, kun je deze via de app aan- en uitzetten. Bovendien kun je de stekker ook aansturen via je slimme assistent (Google Home, Alexa of Homekit).

    Dit product maakt gebruik van het Zigbee-protocol, waardoor een hub vereist is om het te kunnen gebruiken. IKEA biedt de DIRIGERA hub aan als geschikte optie, maar je kunt ook een andere hub gebruiken die Zigbee ondersteunt, zoals Philips Hue.

    Ook een extra afstandsbediening is nodig, omdat deze contact maakt met de gateway en niet de stekker. De afstandsbediening, een soort knopje, is een soort doorgeefluik naar de stekker.

    Tot slot: slimme stekker Google Home

    Als het goed is, ben je wat wijzer geworden over de voordelen van het koppelen van je slimme stekker met Google Home. Google Home is als het ware het platform voor al jouw slimme apparaten en lampen. De slimme stekker(s) voeg je makkelijk toe aan dat platform.

    Het voordeel is dat je slimme stekker dan kan communiceren met alle andere slimme apparaten die jij hebt gekoppeld aan Google Home. Zo kun je routines aanmaken dat als bijvoorbeeld je deurbel een beweging detecteert, een aantal slimme lampen in je huis inschakelen.

    Werken slimme stekkers van verschillende merken door elkaar ook gewoon stabiel in Google Home? Jazeker! Je kunt gewoon meerdere merken door elkaar gebruiken.

    In dit artikel heb je al drie slimme stekkers gezien die ik voor je heb uitgekozen, maar er zijn er natuurlijk meer. Hieronder vind je een overzicht van andere slimme stekkers

    Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

    Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

    Stel je vraag

    Randy is een enthousiaste gebruiker van slimme apparaten. Hij vertelt je graag over zijn kennis en ervaringen met smarthome en hoe je je leven ermee kunt verrijken.

    Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

    Feedback form

    1 gedachte over “Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties”

    1. Waarom worden nog steeds Smart producten aangeraden op basis van WiFi?

      Leuk als je 1 of 2 dingetjes hebt, maar al snel overbelast je je hele netwerk. Kijk alleen maar Zigbee/Matter apparaten, de rest is (wel makkelijker, maar) rommel

      Beantwoorden

    Plaats een reactie

    Delen via: