Philips Hue is één van de grootste en oudste aanbieders van slimme lampen en andere verlichting. Maar moet je die eigenlijk wel kopen? Dat is precies wat ik met je ga delen. Zelf gebruik ik al ruim 10 jaar Philips Hue, dus na het lezen van dit artikel weet je precies of het wat voor jou is!
Philips Hue: het bedrijf
Het bedrijf Philips zal bij weinig mensen onbekend zijn. Onder andere groot geworden met verlichting, maar er zijn ook veel andere takken.
Tegenwoordig valt de verlichting van Philips onder Signify, maar de merknaam Hue wordt nog steeds gebruikt. Logisch, inmiddels heeft dit merk de nodige bekendheid.
In dit artikel deel ik een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten als je overweegt om Philips Hue lampen te kopen. Waar moet je op letten en hoe werkt de bediening bijvoorbeeld? Maar ook: wat zijn de beste Philips Hue-alternatieven?
Mijn Philips Hue-ervaring
Philips Hue is al even op de markt en ik ben even mijn mailbox ingedoken. Eind 2012 heb ik mijn eerste Hue-lampen in gebruik genomen, dus inmiddels al ruim 10 jaar ‘actief’ in mijn woonkamer. Sterker nog, het is nog steeds een groot onderdeel van mijn smarthome-systeem.
De afgelopen jaren heb ik verschillende Hue-producten toegevoegd. Begonnen met de reguliere E27-lampen. Toentertijd ook nog met ‘adapters’ omdat er geen kleine fittingen beschikbaar waren.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Vervolgens heb ik de collectie uitgebreid met andere soort verlichting, een aantal accessoires en recenter met de Hue-stekker.
De beschreven punten in dit artikel zijn dus grotendeels gebaseerd op eigen ervaring, in combinatie met wat extra deskresearch om onderwerpen volledig te doorgronden.
Beginnen met Philips Hue
De hoeveelheid producten van Philips Hue kan wat overweldigend zijn. Waar moet je nu beginnen? Wat moet je als eerste kopen?
Mijn advies: begin met een eenvoudige starterskit en ervaar of dit past bij jouw wensen. Deze starterskits bevatten vaak een Bridge, de centrale hub in jouw huis voor het aansturen van de lampen en accessoires. Tegenwoordig kan dit overigens ook via Bluetooth, maar daarover later meer.
Wil je beginnen met Hue, check dan onderstaande startersets, hiermee heb je de basis in huis en kun je van daaruit verder uitbreiden.
Philips Hue voor- en nadelen
Philips Hue is inmiddels een grote speler op de smarthome-markt en is dan ook in veel huishoudens te vinden.
De afgelopen jaren heb ik Philips Hue uitgebreid getest, gebruikt en ervaren. Daar zijn een aantal plus- en minpunten uitgekomen, die ik hieronder graag met je deel.
- Eenvoudige installatie
- Groot assortiment met lampen en accessoires
- Goed werkende app
- Veel integraties (o.a. Google Home, Homekit en Alexa)
- Werkt via Zigbee en Bluetooth
- Prijzig
10 dingen die je moet weten over Philips Hue
Wil jij graag lampen van Philips Hue kopen? Lees dan eerst de onderstaande lijst!
1. Philips Hue en Zigbee
De Philips Hue lampen werken met Zigbee. Maar wat is dat nu juist? Zigbee is een draadloze communicatietechnologie zoals wifi of Bluetooth. Het is als het ware de “taal” waarmee de Philips Hue lampen met hun centrale hub of Bridge kunnen communiceren.
De Bridge dient voor het aansturen van de lampen en accessoires en werkt als een “vertaler” tussen je router en de Philips Hue lamp. Zowel de lampen als de Bridge hebben hun eigen ingebouwde Zigbee-radio’s.
Wanneer je een Philips Hue lamp aanzet met de app, stuur je een signaal naar je router. Van daaruit vertaalt de Bridge dat signaal naar een “Zigbee-signaal” en stuurt het weer naar de lamp. Op deze manier “weet” de lamp wat die moet doen. Niet alleen gebeurt dit hele proces zeer snel maar dankzij de verbinding met de router blijft de Bridge verbonden met de cloud en kan je de Philips Hue lampen overal ter wereld bedienen met je smartphone zolang je maar internet hebt.
Let wel: voor de werking van Zigbee heb je de tweede generatie Hue Bridge nodig, afgebeeld hieronder. De ronde, eerste generatie Hue Bridge wordt niet langer ondersteund.
Het prijskaartje van Zigbee? Het is gratis! Zodra je de Hue Bridge in de router plugt en koppelt aan de Philips Hue lamp via de app, beginnen de twee producten automatisch met elkaar te communiceren via Zigbee. Je hoeft dus geen extra maandelijkse kosten te betalen.
2. Hoe veilig is Zigbee?
Is Zigbee wel veilig? Het antwoord is: ja. Zigbee is namelijk een lokaal netwerk waardoor geen van de Philips Hue lampen rechtstreeks verbinding maakt met de cloud. Bovendien volgen alle Zigbee-overdrachten tussen de Hue Bridge en Philips Hue lampen de standaard encryptie praktijken die door het Philips Hue-team al enkele jaren worden ontwikkeld en regelmatig worden geüpdatet.
Je kan natuurlijk argumenteren dat alles dat je verbindt via internet risico’s met zich meebrengt maar Philips Hue staat erom bekend diens platform veilig te houden. Er is dus geen reden om te denken dat het koppelen van je Hue lampen via internet meer risico’s met zich zou meebrengen dat het koppelen van je andere smarthome producten. Wel is het altijd sterk aangeraden om een sterf wifi-wachtwoord te hebben dat je regelmatig updatet.
3. Hue via Bluetooth
De nieuwste lampen van Hue bevatten naast hun Zigbee-radio’s ook Bluetooth-radio’s waardoor je ze rechtstreeks aan je smartphone kan koppelen zonder dat je hiervoor een Bridge nodig hebt. Om deze verbinding mogelijk te maken heb je een aparte, op Bluetooth gebaseerde versie van de Hue-app nodig op je Android- of iOS-apparaat.
Via Bluetooth kan je met je smartphone de Philips Hue lampen aan- en uitzetten, ze dimmen en ze groeperen per kamer. Hoewel de koppeling via Bluetooh zeker handig is, mis je wel een aantal geavanceerde functies zoals de Google Assistant wake-up of Hue Entertainement die je wel krijgt als je de echte Hue-app gebruikt in combinatie met de Hue Bridge. Als je trouwens geen Bluetooth-bereik meer hebt dan zal je de lampen, nogal logisch, niet meer via Bluetooth kunnen bedienen en heb je ook de Bridge nodig.
Wat via Bluetooth wel nog kan, is de Hue lampen rechtstreeks verbinden met je huidige Amazon Echo speakers, Google Home speakers en Google Nest display. Vervolgens kan je de lampen spraakgestuurd bedienen via Alexa en Google Assistant.
Dit is zeker handig en de verbinding via Bluetooth is dus zeker voldoende als voor jou de basisfuncties van de Philips Hue lampen volstaan en je eveneens op zoek bent naar lampen die je via een stemassistent kan bedienen. Maar persoonlijk raad ik de Hue Bridge toch echt aan, omdat deze meer functies mogelijk maakt en het bereik ook groter is.
4. Maak ‘oude’ lampen slim met Hue
Met de Philips Hue smart plug kan je niet-slimme lampen, zoals bijvoorbeeld TL-verlichting, toch slim maken en dit op een vrij eenvoudige manier. Nadat je deze slimme plug in het stopcontact hebt gestoken, stop je de stekker van je niet-slimme lamp in de plug.
Vervolgens kan je jouw oorspronkelijk niet-slimme lampen in- en uitschakelen via de Hue-app. Fijn aan deze smart plug is dat deze werkt met verschillende smarthome platforms, namelijk: Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit.
Lees mijn review van de Philips Hue stekker
Je kan de smart plug bedienen via Bluetooth maar dan is het bereik wel beperkt (ongeveer een straal van 10 meter). De Hue Bridge is een betere optie, je verbindt de smart plug dan via wifi.
De Philips Hue smart plug is uiteraard ook voor andere apparaten met een stekker te gebruiken, zoals je TV, soundbar, koffiezetapparaat en ventilator.
5. Philips Hue en slimme assistenten
De Philips Hue apparaten werken met meerdere slimme assistenten wat natuurlijk erg handig is. Hieronder kan je een overzicht vinden.
Amazon Alexa
Je kan de Philips Hue lampen koppelen aan Alexa en deze zo spraakgestuurd bedienen. De koppeling kan gebeuren via de Hue Bridge in combinatie met de Alexa app of via Bluetooth, de mogelijke functies en het bereik zijn dan wel beperkter. Je kan hier meer lezen over de koppeling met Alexa.
Google Home
Philips Hue werkt ook met Google Home en je kan via Google Assistant spraakopdrachten geven aan je Philips Hue apparaten. De configuratie gebeurt via Bluetooth of via de Hue Bridge waarbij ook weer geldt dat je via de Bridge meer functies hebt. Je kan hier meer lezen over de koppeling met Google Assistant.
Apple Homekit
De Philips Hue apparaten kunnen ook aan Apple Homekit worden gekoppeld en spraakopdrachten ontvangen via Siri. In tegenstelling tot Alexa en Google Home heb je voor de verbinding met Apple Homekit de Hue Bridge wel echt nodig aangezien er geen verbinding mogelijk is via Bluetooth. Verder verloopt de configuratie via de Apple Home-app. Je kan hier meer lezen over de koppeling met Homekit.
6. De Hue Bridge: dit moet je weten
Het apparaat kwam al een paar keer ter sprake maar laten we de Hue Bridge nog eens van naderbij bekijken. Wat is het nu juist? De Hue Bridge is de centrale hub die dient voor het aansturen van de Hue lampen en accessoires en werkt als een “vertaler” tussen je router en je Philips Hue apparaat. Het is dankzij deze Bridge dat je jouw Hue apparaat kan bedienen via internet en de Hue app.
De verbinding tussen de Hue Bridge en router is veilig. Je sluit de Bridge rechtstreeks aan op je router met een ethernet kabel waardoor de wifi-gegevens van je huis nooit draadloos worden verzonden. Je moet bovendien de knop aan de bovenkant van de Bridge aantikken tijdens de installatie wat weerhoudt dat iemand je systeem van buitenaf zou kunnen overnemen.
Elke Hue Bridge heeft ook nog eens een unieke verificatiesleutel, wat betekent dat als er toch één wordt gehackt, de hacker niet ook ineens de andere kan overnemen.
De Hue Bridge kan je apart aankopen maar maakt ook onderdeel uit van de meeste Philips Hue starterskits. Je kan tot maximaal 50 lampen en 10 accessoires verbinden met 1 Bridge. Hou er alleen wel rekening mee dat je een goede wifi-ontvangst nodig hebt voor de koppeling tussen de Hue Bridge en de Hue apparaten.
7. Wat kun je nog meer met Philips Hue lampen?
De Philips Hue lampen zijn echte slimme lampen. Naast basisfuncties zoals het in-en uitschakelen en dimmen via je smartphone, zijn er nog tal van andere zaken mogelijk via de Hue app. Hieronder kan je een overzicht vinden:
- Tijdstip inplannen – Wanneer de lampen juist moeten aan- en uitgaan.
- Verbinden met bewegingssensor – Zodat de lampen automatisch aangaan wanneer iemand een kamer binnenkomt.
- Google Assistant wake-up – Hiermee kan je jouw slaapkamerverlichting langzaam laten oplichten in de dertig minuten voorafgaand aan je Google Assistant-wekker.
- Hue Entertainment – Hiermee kan je jouw verlichting synchroniseren met je media en zo instellen dat de kleur van wat er op je computerscherm of TV wordt afgespeeld in realtime wordt nagebootst met je verlichting.
- Spraakbediening – Via de slimme assistenten Alexa, Google Assistant en Siri.
8. Welke Hue-lampen zijn er allemaal?
Philips Hue heeft een groot aanbod aan verlichting en de Hue-lampen komen in allerlei vormen en soorten. Zo zijn er:
- Tafellampen
- Vloerlampen
- Inbouwlampen,
- Spots
- Wandlampen
- Plafondlampen
- Hanglampen
- Railverlichting
- Buitenlampen
De slimme losse Hue lampen zijn in verschillende formaten te verkrijgen, namelijk met een E14, E27- of GU10-fitting. Hou rekening met welke fitting je zelf al in huis hebt wanneer je een nieuwe Philips Hue lamp aankoopt zodat je zeker bent dat deze zal werken.
9. Waar moet ik mee beginnen?
Het kwam al ter sprake in het begin van dit artikel maar de hoeveelheid producten van Philips Hue kan wat overweldigend zijn. Waar moet je nu dus beginnen?
Het beste is om te beginnen met een eenvoudige starterskit en te ervaren of die aan je wensen voldoet. De starterkits bevatten een Hue Bridge, lampen en slimme accessoires zoals een smart button en dimmer switch. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende startertkits:
- 2 E27 slimme lampen (1100) + smart button (wit en gekleurd licht)
- 2 E27 slimme lampen (1100) + dimmer switch (warmwit, koelwit, wit en gekleurd licht)
- 2 E27 slimme lampen (1100) (wit en gekleurd licht)
- 3 E27 slimme lampen (1100) + smart button (warmwit, koelwit, wit en gekleurd licht)
- 3 E27 slimme lampen (1100) + dimmer switch (warmwit, koelwit, wit en gekleurd licht)
- 3 E27 slimme lampen (1100) (wit en gekleurd licht)
- 3 GU10 slimme spots + dimmer switch (wit en gekleurd licht)
- 3 GU10 slimme spots + smart button (wit en gekleurd licht)
10. Hue alternatieven
Welke alternatieven voor Hue zijn er allemaal? Je vindt ze hieronder opgelijst. Je kan er ook hier uitgebreid over lezen.
- Wiz – Het kleine (en vooral goedkopere) broertje van Wiz, ook gemaakt door Signify (Philips). Een beperkter assortiment, maar wel veel, goeie producten.
- LIFX – Hoogstwaarschijnlijk het beste Hue alternatief. De lampen zijn van zeer hoge kwaliteit, hebben tal van functies en werken ook goed samen met verschillende slimme assistenten waaronder Alexa, Siri en Google Assistant.
- Yeelight – Een kwalitatief en goedkoper alternatief. Voor hun prijs zijn deze lampen behoorlijk goed en ze missen maar enkele van de functies die de Hue lampen wel bieden, zoals onder andere de kleursynchronisatie.
- KlikAanKlikUit – Naast een leuke naam ook een goed Hue alternatief. Deze lampen zijn vanop afstand te bedienen, je hebt er alleen wel een Control Station (ICS-2000) voor nodig. Ze werken trouwens ook prima met de Hue Bridge.
- Innr – Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelt sinds elke jaren slimme verlichting die je kan bedienen met je smartphone in combinatie met een Innr Bridge. De Innr lampen zijn niet alleen schappelijker van prijs maar vormen ook een goed Hue alternatief omdat ze ook perfect werken met de Hue Bridge.
- LSC Smart Connect – Ook wel gekend als het “merk van de Action”. De LSC Smart Connect lampen kan je in de app aan en uit zetten, maar ook kamers creëren. Ze werken met Google Home en vormen een budgetvriendelijk alternatief voor de Hue lampen. Via IFTTT is het trouwens mogelijk LSC en Hue aan elkaar te koppelen.
Dus, Philips Hue kopen of beter niet?
Zijn de Philips Hue lampen en accessoires nu de moeite om in huis te halen? Kort en duidelijk: ja zeker! Het zijn kwalitatieve smarthome producten die je leven zeker zullen vergemakkelijken en het is ook bijzonder fijn dat ze met verschillende slimme assistenten werken.
Door het grote aanbod van Philips Hue, raad ik aan om te beginnen met een starterskit en te zien in welke mate deze aan je wensen voldoet. Je kan dan later altijd verder uitbreiden. Een minpuntje aan de Philips Hue lampen? Ze zijn vrij prijzig, maar je krijgt er wel kwaliteit voor in de plaats dus ze zijn de investering echt wel waard.
01
Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?