Wat is IFTTT? En waarom jij het nodig hebt

Slimme apparaten zijn op zichzelf al een bijzonder stukje techniek. Door gebruik te maken van draadloze technologieën zoals Bluetooth en Wifi ben je in staat om overal vandaan controle te hebben over je apparaten. IFTTT (If This, Then That) is een overkoepelende functie, waarmee de slimme apparaten ook controle hebben over elkaar.

Dat betekent dat jouw slimme slot bijvoorbeeld de slimme verlichting kan aansturen. Benieuwd hoe dat kan? Ik vertel je in dit artikel alles wat je wil weten. 

Wat is IFTTT? 

IFTTT is in principe niets anders dan een stukje programmeertaal, dat zorgt voor actie en reactie bij een bepaald apparaat. Daar komt de naam ‘If This, Then That’ dan ook vandaan. IFTTT zorgt daarmee voor een kettingreactie aan acties in je apparaten, door ze met elkaar te koppelen. 

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Er ontstaat als het ware één slim organisme in je huis, waar jij volledige controle over hebt. Je stelt bijvoorbeeld in dat apparaat 2 een bepaalde actie moet ondernemen wanneer apparaat 1 wordt ingeschakeld.  

Wat is IFTTT? Ontdek de eindeloze mogelijkheden
Via: ifttt.com

Voorbeeld:  

Je komt thuis van je werk. Het slimme slot in je voordeur registreert door middel van de geofencing technologie dat je de tuin in komt lopen. De deur ontgrendelt daardoor, waarbij een signaal wordt gestuurd naar je slimme verlichting. Die heb jij zo ingesteld, dat je precies de perfecte belichting hebt na een lange werkdag. Als je wilt, kun je de slimme verlichting ook weer verbinden met een ander apparaat, bijvoorbeeld je thermostaat.  

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Voordeel van IFTTT 

Een groot voordeel van IFTTT is dat je smart home ook daadwerkelijk slim wordt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet alle apparaten alsnog los van elkaar moet bedienen. Je leven wordt door IFTTT dus ook echt gemakkelijker, waardoor niet alleen tijd, maar vaak ook nog energie bespaart.  

Je kan het voorbeeld hierboven namelijk ook omkeren. Signaleren de sensoren in jouw slimme slot dat je je huis verlaat, dan kan je de lampen en thermostaat ook automatisch uit laten schakelen. Ben je vergeetachtig, dan bespaar je door middel van IFTTT misschien zelfs geld op je energierekening. 

Er zijn zo ontzettend veel voorbeelden van IFTTT te bedenken, dat je vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden hebt wanneer jouw apparaten voorzien zijn van deze techniek. Het enige nadeel is dat je wel meerdere slimme apparaten nodig hebt om echt op een bijzondere manier gebruik te maken van de mogelijkheden van IFTTT. Want hoe meer slimme combinaties je kunt maken, hoe meer je huis wordt geautomatiseerd. 

Dat maakt IFTTT wat ons betreft ook zo interessant. Het voegt een totaal andere dimensie toe aan een smarthome. Waar we vijf jaar geleden nog versteld stonden van het slimme slot, kunnen we deze nu koppelen aan alle andere slimme apparaten in huis. En dat is echt nog een stuk gaver. 

Wat is IFTTT? Ontdek de eindeloze mogelijkheden
Via: IFTTT.com

IFTTT App 

Om gebruik te kunnen maken van IFTTT moet je eerst de IFTTT App downloaden. Dat kan voor Apple en voor Android in de app stores, maar ook op IFTTT.com. 

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, kun je slimme apparaten koppelen aan de app. Heb je dat gedaan, dan zie je welke opties ieder apparaat heeft. Enkele voorbeelden van populaire opties: 
 

  • Het veranderen van de kleur van de Philips Hue lampen wanneer het begint te regenen. 
  • Een lichtshow van je Philips Hue verlichting wanneer je Alexa muziek laat afspelen. 
  • Je lampen in huis laten knipperen wanneer je favoriete voetbalteam scoort. 

Staat er tussen de populaire opties niet genoeg of wil je zelf bijzondere combinaties ontdekken? Dan kun je zelf ook op verschillende opties bedenken en creëren. Door het creëren en activeren van deze zogenaamde applets bedien jij alle slimme apparaten in je huis op een creatieve manier. 

Welke slimme apparaten hebben IFTTT? 

Er zijn heel veel apparaten die je kunt koppelen met IFTTT. Wel heb je er vaak een bridge of smart home assistent voor nodig, omdat zij de commando’s doorgeven aan de apparaten. Hieronder enkele apparaten die vaak samen met IFTTT gebruikt worden: 

Alternatieven IFTTT 

De techniek achter IFTTT is niet zo indrukwekkend dat het niet na te maken of aan te passen is. Er zijn daarom verschillende alternatieven voor IFTTT. Wellicht sluit één van deze programma’s veel beter aan bij jouw wensen en verwachtingen. Daarbij speelt ook het besturingssysteem een rol. IFTTT is ideaal voor zowel iOS als voor Android, maar er zijn ook speciale alternatieven voor alleen Apple. Meer weten of de verschillende alternatieven voor IFTTT?   

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen