Review Philips Hue stekker: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Philips Hue stekker

Laatste update:

10

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

De afgelopen maanden heb ik de Philips Hue stekker intensief gebruikt, maar is dit een aanrader? Dat deel ik in deze Philips Hue smart plug review, inclusief een aantal handige toepassingen.

Philips Hue stekker

Philips Hue ken je vooral van de slimme lampen, maar inmiddels hebben ze ook al een aantal accessoires op de markt gebracht. Naast een aantal bedienings-elementen en slimme schakelaars, ook een slimme stekker.

Lees ook: Philips Hue kopen of beter niet: 10 dingen die je eerst moet weten

De Philips Hue stekker kun je in principe elk stopcontact gebruiken en bedienen in de Philips Hue-app. Dat laatste is misschien nog wel het grootste voordeel. Dit voegt enorm veel gebruiks- en aanpassings-mogelijkheden met zich mee.

Voordat ik met de review begin, laten we eerst een kijken wat je allemaal kunt met de Philips Hue smart plug.

Philips Hue stekker

Wat kun je er allemaal mee?

Als je hier terecht gekomen bent, heb je vast een idee waar je een slimme stekker voor wil gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden op een rij.

  • Niet-slimme lampen toch slim maken – Heb je bijvoorbeeld TL-verlichting of andere speciale lichtbronnen waar je geen slimme lamp voor kunt gebruiken? Dan is de Hue stekker een uitkomst.
  • Aan/uitzetten kerstboom – Natuurlijk een heel specifiek voorbeeld, maar hier wordt deze slimme stekker heel vaak voor gebruikt. Ook ik maak me hier schuldig aan…(Oké Google, zet de kerstboom aan)
  • Stroom besparen – Deze Hue smart plug is natuurlijk ook voor andere apparaten met een stekker te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld jouw stekkerdoos van de TV en soundbar op een bepaalde tijd volledig uitschakelen (bijvoorbeeld ’s nachts), dan kan dat ook.
  • Apparaten toevoegen aan slimme assistent – Eén van de grote voordelen van Philips Hue is dat deze samenwerkt met meerdere slimme assistenten, bijvoorbeeld Google Home. Zo kun je ook niet-slimme apparaten toch slim maken.

💡 Maximaal 2200 Watt..

Dit is genoeg voor de meeste lampen en andere (kleine) apparaten in huis. Maar het kan echter zo zijn dat jouw elektrische kachel, airco of andere grootverbruiker niet geschikt is om te gebruiken met de Philips Hue smart plug.

De Philips Hue stekker kan op twee manieren verbonden worden, zodat je deze kunt bedienen.

  • Bluetooth – Het is mogelijk deze smart plug te bedienen via Bluetooth. Het bereik is dan wel enigszins beperkt. Echter een prima optie als je niet beschikt over een Hue bridge.
  • Wifi – Als je wel een Hue bridge hebt, kun je hem via wifi verbinden. Dit is over het algemeen veel stabieler en je bereik is groter. Overweeg je de aanschaf van een Hue slimme stekker maar heb je bijvoorbeeld nog geen lampen van het Hue, dan is dit wel het overwegen waard.

Lees ook: Hoe werkt Philips Hue? Lampen, bridge en dimmers uitgelegd

Voordat ik verder ga met de echte review van deze slimme Hue stekker, allereerst een prijsvergelijk. Deze wordt dagelijks bijgewerkt, dus je zult er altijd een actuele prijs met de beste deal vinden.

Prijsvergelijk Philips Hue slimme stekker

Philips Hue slimme stekker review

De afgelopen maanden heb ik de Philips Hue stekker elke dag gebruikt. Misschien is gebruikt overigens een groot woord, ik heb hem initieel ingesteld en vervolgens een aantal automatiseringen toegevoegd aan de Philips Hue-app.

Eén van de voordelen van de Hue stekker is dat deze eenvoudig in een dubbel stopcontact gebruikt kan worden. Op onderstaande foto zie je dat ernaast ook nog voldoende ruimte is om een het andere stopcontact of lichtknop te gebruiken.

Philips Hue stekker

Een ander pluspunt is dat het schakelen snel werkt. Inmiddels heb ik veel smartplugs en slimme lampen gebruikt, maar er zijn er maar weinig die zo snel reageren als producten van Hue. Als je deze stekker aan of uit zet via de app, dan wordt dit bijna direct uitgevoerd.

Goed om te weten is dat je de stekker bedient via de app (of andere platformen zoals Google Home), maar ook de mogelijkheid hebt om de kop op de stekker zelf te gebruiken. Op deze manier kunnen ook mensen die geen toegang hebben tot de app, bijvoorbeeld toch de verlichting (ouderwets) bedienen.

Philips Hue slimme stekker

Kortom, ik ben erg tevreden over de Hue stekker, ook omdat deze goed samenwerkt met slimme assistenten zoals Google Home, Alexa en Homekit.

Voordat ik daar iets meer over vertel, eerst een korte uitleg over de installatie.

Slimme stekker van Hue installeren

Het installeren van de Hue stekker is relatief eenvoudig. Het proces is grotendeels hetzelfde als bij de reguliere lampen, hieronder een uitleg.

Philips Hue stekker installeren
Het is relatief eenvoudig om de Philips Hue stekker te installeren, volg het stappenplan hieronder en het is zo gepiept.
Installeer/open de Philips Hue-app
Zorg er eerst voor dat je de Philips Hue-app (Android en iOS) hebt geïnstalleerd en maak een Hue-account aan. Als je al meerdere producten van Hue-app, kun je gewoon de bestaande app openen.
Ga naar instellingen>Lampen
Ga via de instellingenknop naar lampen. Dat is waar je de stekker toevoegt, dus niet onder ‘accessoires’
Klik vervolgens op de +
Klik op de + om een lamp/stekker toe te voegen en druk op zoek. Zorg ervoor dat jouw stekker in het stopcontact zit
Klik op Configuratie starten
Als de lamp gevonden is, druk op configuratie starten. Is er niets gevonden, check dan of de stekker in het stopcontact zit en zoek opnieuw. Eventueel kun je ook handmatig toevoegen op basis van Philips Hue serienummer. Hue stekker installeren app
Geef je Hue stekker een naam + icoontje
Kies een naam en voeg deze toe. Je kunt ook het icoontje wijzigen
Voeg vervolgens de stekker toe aan de juiste kamer
Waar wil je de stekker gaan gebruiken? Voeg hem toe aan deze ruimte of maak een nieuwe kamer aan. Philips Hue stekker aansluiten app
Voila, de installatie is voltooid
Zo eenvoudig kan het zijn…

Philips Hue slimme stekker Google Home, Homekit en Alexa

Goed nieuws voor de gebruikers van bovenstaande platform, ze werken namelijk allemaal samen met deze smartplug.

PlatformWerkt samen met Philips Hue stekker
Amazon Alexa
Google Home
Homekit (Apple)

Dit betekent dus ook direct dat je spraakopdrachten kunt instellen om bijvoorbeeld een ‘domme’ lamp in- of uit te schakelen.

Lees ook: Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties

💡 Spraakbediening (voorbeeld met Google Home)

Als je bijvoorbeeld de kerstboom wil aan en uitzetten met de Hue stekker, ga je als volgt te werk.

  1. Voeg Philips Hue toe aan Google Home. Heb je dit al gedaan, ‘ververs’ dan de apparaten via de instellingen van Google Home
  2. Maak een aparte ruimte aan waar je de stekker aan toewijst. Noem deze bijvoorbeeld ‘Kerstboom’
  3. Zeg nu: Oké google, zet de kerstboom aan.

Hue werkt ook goed samen met de ander platformen: Amazon Alexa en Homekit. Dit is wat mij betreft meteen ook weer een groot voordeel van een systeem als dit: de compatibiliteit en ondersteuning zijn dik in orde.

Lees ook

Philips Hue stekker

Philips Hue smart plug kopen

De slimme stekker van Philips Hue is te koop voor rond de € 30 – €35. Wel zien we dat deze regelmatig in de aanbieding is, dus hou de prijzen goed in de gaten. Hieronder een actueel overzicht.

Let goed op dat je het juiste model koopt, deze voor Nederland en deze voor België.

Prijsvergelijk Philips Hue slimme stekker

Ben je op zoek naar een slimme stekker, waarmee je ook energieverbruik kunt meten, check dan eens de HomeWizard Energy Socket.

Conclusie: Hue stekker review

De conclusie van de Hue stekker review, is dat deze smart plug zeer goed werkt en in het ecosysteem van Philips past. De bediening is eenvoudig en sluit naadloos aan op de andere verlichting van het merk. Door het formaat zijn er ook andere stekkers te gebruiken in hetzelfde stopcontact en de samenwerking met onder andere Google Home maakt dit tot een topproduct.

De prijs ligt wel iets hoger dan vergelijkbare slimme stekkers, maar ik ben erg enthousiast over de Philips Hue stekker.

9.5Expert score
Topproduct
Met de Hue stekker koop je een eenvoudig, maar goed werkend product. Het is dan ook een absolute aanrader!
Pluspunten
  • Eenvoudig aan te sluiten
  • Goed formaat, stopcontacten ernaast/boven kunnen nog gebruikt worden
  • Zeer goede app
  • Werkt goed samen met Philips Hue-systeem
  • Werkt met onder andere Google Home, Homekit en Alexa
  • Snelle reactie na commando
Minpunten
  • Iets prijziger

Wat is het maximale wattage voor de Philips Hue Smart Plug

Er zijn verschillende modellen omloop, waarbij je op de meest recente apparaten kunt aansluiten tot 2200W.

Hoe kan ik de Philips Hue slimme stekker bedienen?

De Hue slimme stekker kun je bedienen via de Philips Hue-app (Bluetooth en wifi), maar ook via een slimme assistent zoals Google Home, Homekit of Amazon Alexa.

Kun je ook lichten dimmen met de Hue stekker?

Nee, helaas is het niet mogelijk om lichten te dimmen met de slimme stekker van Philips.

Lees ook

Philips Hue slimme stekker

Philips Hue slimme stekker, eenvoudig te gebruiken in de Hue-app. Werkt samen met onder andere Google Home, HomeKit en Alexa.

Product merk: Philips Hue

Waardering redacteur:
4.7

Voordelen

  • Eenvoudig aansluiten
  • Goed formaat
  • Prettige app
  • Werkt met Google Home, Homekit en Alexa
  • Snelle reactie

Nadelen

  • Prijzig

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “Review Philips Hue stekker: kopen of beter niet?”

  1. Goedendag, ik heb een paar Hue Lampen en deze dim ik via bluetooth. Voor een nieuwe lamp (met 5 G9 fittingen) bestaan er geen Hue lampen. Daarom gewoon normale dimbare G9 van philips erin gedaan, in combinatie met een Hue Smart plug. Nu kan ik alleen de lamp aan en uitzetten, maar niet dimmen. Als ik de Plug op een Hue Bridge aan zou sluiten, is dan wel/niet de mogelijkheid er om te kunnen dimmen? Zo niet, is er een Hue oplossing om deze lamp alsnog te kunnen dimmen?

    Beantwoorden
  2. Inderdaad extreem duur
    Gebruik voor buiten de Lidl stekker (€ 16) en voor binnen de Osram stekker (volop te koop voor 10-20 euro).
    Werken prima met Hue Zigbee (Hub).

    Beantwoorden
    • Heb zelf nog geen Lidl-stekker getest, heb je een linkje? Kan ‘m niet direct vinden!

      Ik sta uiteraard open voor alternatieven, maar los daarvan ben ik erg enthousiast over deze Hue Smart Plug!

      Beantwoorden
  3. De Innr slimme stekkers die je via Amazon kunt bestellen, zijn een stuk goedkoper, doen exact hetzelfde en reageren net zo snel.
    En afgelopen weekend heb ik bij Action een slimme stekker van hun eigen huismerk LSC aangeschaft (tot a.s. in de aanbieding aldaar voor €6,95). Niet aan te sturen via de Hue-app maar reageert wel netjes op de Google Assistant omdat ‘ie in Google Home kan worden toegevoegd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: