HomeWizard P1-alternatief: 5 opties op een rij

Wat zijn de beste alternatieven?

Geschreven door

Ruud Caris

HomeWizard P1 alternatief

Laatste update:

3

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

💡 In het kort

Er zijn meerdere alternatieven voor de HomeWizard P1-meter, allemaal met hun eigen kenmerken en benadering.

 • De alternatieven zijn: Tibber Pulse P1, EnergyFlip, Earn-e, Powerbaas en Plugwise P1
 • Sommige P1-meters werken alleen optimaal als je ook klant bent bij de energiemaatschappij
 • Bij sommige alternatieven heb je een verplicht abonnement
 • HomeWizard P1-meter is nog steeds veruit de populairste

Check het artikel voor alle details, prijzen, mogelijkheden, apps van alle HomeWizard P1 alternatieven.

Als je jouw stroomverbruik wil bijhouden, dan kun je dit op een aantal manieren doen. Eén van de mogelijkheden is via je energieleverancier, maar ook met een zogenaamde P1-meter. De HomeWizard P1-meter is een populair model, dat ik al jaren gebruik, maar er zijn ook alternatieven. In dit artikel een overzicht van vier meters die je kunt gebruiken als HomeWizard P1-alternatief.

Wat kun je precies met een P1-meter

Laten we bij de basis beginnen. Wat kun je allemaal met een P1-meter?

Een P1-meter plug je in de P1-poort van jouw slimme meter, om hier vervolgens data uit te lezen. Afhankelijk van het model is dit stroom- en gas-verbruik, maar ook de teruglevering van zonnepanelen.

Je kunt de slimme meter er niet mee beïnvloeden, maar je krijgt wel veel data tot je beschikking. Hierdoor krijg je meer inzicht in het verbruik en bespaar je eigenlijk vanzelf. Tegenwoordig heeft praktisch elk huishouden een slimme meter, dus overal is een P1-meter te gebruiken.

HomeWizard wifi P1-meter

Eén van de bekendste P1-meters, is die van HomeWizard. In veel Nederlandse huishoudens hangt al een dergelijk slim apparaatje. Maar wat nu als je een HomeWizard P1-alternatief zoekt?

De afgelopen jaren heb ik de HomeWizard P1 actief gebruikt, daarom hieronder nog een aantal details en de plus- en minpunten die ik ervaren heb. Wil je meer weten, check dan ook mijn HomeWizard P1-review.

HomeWizard wifi p1 meter
4.7

De HomeWizard wifi P1-meter is een must-have apparaatje als je wil bijhouden hoeveel stroom je verbruikt, maar vooral hoeveel je kunt besparen. Met uitgebreide analyse-mogelijkheden, bijhouden van stroom- en -gasverbruik, maar ook het opwekken van zonne-energie maakt de HomeWizard wifi P1-meter tot een bijzonder interessant apparaatje in deze tijd.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus wil je meer inzicht (en dus besparen) dan is deze HomeWizard een no-brainer!

Pluspunten:
 • Realtime inzicht in energieverbruik
 • Kinderlijk eenvoudige installatie
 • Goede prijs- kwaliteit
 • Gebruiken met zonnepanelen (inclusief directe integraties met omvormers)
 • Goed werkende app
Aandachtspunten:
 • Energy+ voegt veel toe, maar kost wel € 0,99 per maand
Bekijk actuele prijs Mijn review

Homewizard P1-alternatief

Er zijn meerdere fabrikanten die een P1-meter op de markt hebben gebracht. Sommigen zijn alleen via een provider te verkrijgen, maar er zijn producten die voor alle consumenten te gebruiken zijn.

Hieronder een overzicht van HomeWizard alternatieven, die ook op Nederlandse slimme meters werken.

1. Plugwise Smile P1

4.2

Prijs: € 119

Maandelijks abonnement: €0

Integraties: Homey en Home Assistant

Internet: Wifi (2,4 GHz) en ethernet

Apps: Android en iOS

Bekijk details →

De Plugwise Smile P1 is misschien wel één van de bekendste alternatieven. Deze is wel een een stukje duurder met € 119, maar heeft geen maandelijks abonnement. Interessant is dat er hier ook integraties beschikbaar zijn met onder andere Homey en Home Assistant.

Voor de Plugwise Smile heb je geen abonnement nodig en via de apps of browser krijg je realtime en historisch inzicht in jouw verbruik. Een ander uniek(er) kenmerk van deze P1-meter is het feit dat het mogelijk is deze via ethernet van internet te voorzien. Heb je dus een zwak(kere) wifi-verbinding, dan is dit een goede optie.

2. Earn-e P1-meter

4.0

Prijs: € 29,95

Maandelijks abonnement: € 1

Integraties: Geen

Internet: Wifi (2,4 GHz)

Apps: Android en iOS

Bekijk details →

De Earn-e P1-meter is een ander alternatief voor HomeWizard. Deze is te gebruiken met 2,4 GHz wifi en vereist een abonnement van € 1 per maand. De gegevens bekijk je in de app of via het web. Deze gegevens worden overigens onbeperkt bewaard, dus je kunt altijd alle data terugkijken. Daarnaast is deze data ook te downloaden.

Earn-e heeft meerdere producten. Zo is er recent ook een display gelanceerd (dus een soort van HomeWizard Energy Display), waarop je alle data kunt bekijken. Earn-e wordt actief ontwikkeld en het platform en producten worden steeds verder uitgebreid.

3. Tibber Pulse P1

4.3

Prijs: € 69,95 (voor klanten € 49,95)

Maandelijks abonnement: €0

Integraties: Homey en Home Assistant

Internet: Wifi (2,4 GHz)

Apps: Android en iOS

Bekijk details →

Tibber is een energieleverancier (alleen stroom). De Tibber Pulse P1 is hun eigen P1-meter, die vooral veel voordelen voor klanten biedt. Zo heb je altijd inzicht in je verbruik, gekoppeld aan de actuele dynamische tarieven.

De Tibber Pulse werkt op 2,4 Ghz wifi en is ook te gebruiken voor niet-klanten. Je betaalt dan wel iets mee: € 69,99 ipv € 49,99. Ben je klant bij Tibber en heb je ook één van de laadoplossingen van het bedrijf, dan kun je gebruik maken van optimaal laden via slim laden.

Geen klant van Tibber?

Ben je geen klant, dan heb je maar toegang tot 24 uur historie van jouw verbruik. Hou hier dus rekening mee als je besluit voor deze oplossing te kiezen. Daarnaast is de P1-meter dan ook wat duurder.

4. Energy Flip P1-meter

4.0

Prijs: € 39

Maandelijks abonnement: €0

Integraties: Geen

Internet: Wifi (2,4 GHz)

Apps: Android en iOS

Bekijk details →

De EnergyFlip P1-meter biedt de standaard-functies die je mag verwachten van een dergelijk apparaat. Je kunt het live en historisch verbruik bekijken via de app. Deze dient volgens de website een wifipunt te hebben binnen acht meter van het apparaatje.

EnergyFlip heeft ook de mogelijkheid analoge of digitale elektriciteitsmeters uit lezen met een speciale sensor. Verder is er een ‘uitbreidingsset’ met een kWH-meter waarmee je ook de zonnepanelen kunt uitlezen.

5. Powerbaas

Prijs: € 49,95

Maandelijks abonnement: €0

Integraties: Homey

Internet: Wifi (2,4 GHz)

Apps: Android en iOS

Bekijk details →

Powerbaas heeft ook een P1-meter. Initieel was dit een DIY-apparaat, zonder dat daar een app bij geleverd werd. Sinds begin 2023 is er ook een versie, waarbij je de Android en iOS kunt gebruiken. De prijs is € 49,95, maar er zijn nog niet bijster veel reviews van te vinden. Er is ook nog steeds een DIY-versie beschikbaar.

Toch zijn alle basis-functies aanwezig, alhoewel de app er relatief eenvoudig uitziet. Zoek je dus een HomeWizard P1-alternatief, dan is Powerbaas ook de moeite waard om te onderzoeken. Recent hebben ze ook Homey-ondersteuning toegevoegd. Daarnaast hecht Powerbaas aan privacy en worden alleen hoognodige gegevens naar de cloud gestuurd, waaronder een emailadres.

Dus welke moet je kiezen?

Welke HomeWizard P1 alternatief het beste bij jou past, is erg afhankelijk van jouw wensen. Stel je zelf onderstaande vragen:

 • Wil je een maandelijks abonnement?
 • Draadloos of bedraad internet?
 • Wat is mijn budget?
 • Voldoet de HomeWizard P1 misschien toch?
 • enz…

Hopelijk heb je met dit artikel meer inzicht in de alternatieven en je energieverbruik gekregen… Heb jij ervaring met één van deze P1-meters? Laat het vooral weten in de comments!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “HomeWizard P1-alternatief: 5 opties op een rij”

 1. Ik gebruik (en volledig tevreden) de P1 Dongel Pro (ESP32) – slimme meter uitlezen € 27,45 van smart-stuff.nl/ geen abonnement.
  Deze geeft zowel een grafisch als tabel overzicht momenteel met 10 sec refresch en onthoudt 48 uurs, 14 dag en 12 maand verbruiken met 2 afname en 2 teruglever tellers + 1 gas teller met 5 min refresch rate.
  In de app van mijn electro-leverancier kan ik wel de actuele uur-prijzen opvragen, maar de verbruiken kan ik pas zien als die ook bij de netbeheerder beschikbaar zijn (meestal 2 dagen nadien).

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: