Ikea Tradfri en Philips Hue koppelen: zo doe je dat

Geschreven door

Wesley Akkerman

Ikea Tradfri

Laatste update:

4

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Je kunt Ikea Tradfri en Hue met elkaar koppelen. Zo hoef je dus niet per se voor de dure lampen van Philips Hue te gaan, als je daar geen trek in hebt. De lampen zijn goedkoper, maar kunnen ook iets minder. Wil je geen ingewikkelde dingen kunnen doen, dan zijn de lampen van Ikea prima opties.

De achterliggende technologie van Ikea Tradfri en Hue komen overeen: dat is namelijk het protocol dat we kennen als Zigbee. Omdat de technologie hetzelfde is, kun je andere lampen binnen je Philips Huenetwerk opnemen, waardoor je dus niet per se altijd maar dure lampen hoeft te kopen.

Philips Hue-deals: extra korting verlichting populair

Korting op Philips Hue
Interessante combi-deals

Ikea Tradfri en Hue koppelen

En als je dan goedkopere lampen in huis haalt, zoals die van Ikea, hoe koppel je die dan aan je Philips Huesysteem? Gelukkig gaat dat best gemakkelijk. Voorheen moest je door flink wat hoepels springen, maar inmiddels is het een simpele klus. Een kind kan de was doen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!
 1. Zorg ervoor dat de lichtbronnen die je wil koppelen voorzien zijn van de meest recente firmwareversie (1.2 en alles wat daarna komt)
 2. Stop ze in een lampenhouder
 3. Houd de lichtbron dichtbij de bridge van Philips Hue
 4. Zoek binnen de Philips Hue-applicatie naar nieuwe lampen
  1. Open de app
  2. Druk op de drie puntjes bovenin
  3. Selecteer Lampen toevoegen (eerste optie)
  4. Druk op de blauwe knop Zoek
 5. Breng de Ikea Tradfri-lampen terug naar de fabrieksinstellingen, door ze zes keer snel aan en uit te zetten
 6. Vervolgens verschijnen de lampen in kwestie in beeld van de app
 7. Selecteer de te installeren lamp en voltooi de installatie
Philips Hue apps
Via: www2.meethue.com

Ikea Tradfri en Hue: lampen updaten

Voordat je Ikea Tradfri en Hue aan elkaar kunt koppelen, moet je er dus voor zorgen dat ze de meest recente firmware hebben, zoals eerder beschreven. Heb je onlangs een lamp gekocht, dan ben je ervan verzekerd dat de lamp beschikt over een firmwareversie voorbij de benodigde 1.2.x.

Echter, heb je de lampen al een tijdje en betwijfel je of de firmware up-to-date is? Geen nood, je kunt de lampen namelijk handmatig updaten. Het updateproces verloopt via de Tradfri-app en kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Houd daar dus rekening mee wanneer je hier aan begint.

Voordat je de lamp echter van een update kunt voorzien, moet je de lamp helemaal uit je systeem verwijderen. Je kunt de boel eerst resetten, maar uiteindelijk moet je de te updaten lamp volledig verwijderen uit de Tradfri-app. Ikea maakt hier echter geen melding van, maar het moet wel.

 1. Doe de lamp aan die je wil verwijderen
 2. Ga naar het tabblad voor apparaten binnen de Tradfri-app
 3. Tap op een lamp en selecteer de optie voor het verwijderen
 4. Bevestig dat die lamp aanstaat en selecteer nogmaals de verwijderoptie
 5. Nu moet je de reset uitvoeren door de lamp zes keer aan en uit te zetten; na de zesde keer knippert de lamp om te laten zien dat het resetten gelukt is
Philips Hue
Via: Smarthomefans

Sommige opties kun je niet gebruiken

Hoewel het natuurlijk goed nieuws is dat de Ikea Tradfri en Hue met elkaar kunt koppelen, moeten we er ook bij vermelden dat het kan zijn dat je sommige opties niet kunt gebruiken. Die functies zijn dan alleen weggelegd voor de duurdere lampen van Philips Hue zelf.

Je kunt bijvoorbeeld wel de lampen in- en uitschakelen en gebruikmaken van de dimmer. Echter, schakelen tussen de verschillende wittinten lijkt weer niet altijd mogelijk. Ook kan het zijn dat de kleur van de lamp niet kunt aanpassen, maar in sommige gevallen is die optie wel beschikbaar.

Wanneer je Ikea Tradfri en Hue met elkaar gekoppeld hebt, dan kun je wel gebruik blijven maken van de gekoppelde stemassistent, zoals Amazon Alexa, Google Assistent en Siri van Apple. Daarnaast kun je de lampen gewoon aansturen binnen de app natuurlijk, net zoals met Philips Huelampen.

Wil je meer uit je Philips Huesysteem halen? Dan kun je je lampen ook laten reageren op muziek. Tradfri is overigens niet het enige systeem dat met Hue werkt; je hebt meer opties tot je beschikking.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Ikea Tradfri en Philips Hue koppelen: zo doe je dat”

 1. Ik had eerst 6 tradfri gu10 lampen in buitenarmaturen op hue aangesloten, via twee verschillende buitensensor van hue. Werkte goed. Nu twee toegevoegd. Maar nu reageren de lampen allen op 1 van de 2 buitensensors als ze op gedimd zijn, als alle lampen op volle sterkte gezet worden reageren een 3 tal lampen niet. Op de andere buitensensor reageren slechts 2 lampen. In de hue app weken ze wel als ze via de app worden aangezet. Ook op volle sterkte. Batterij in de ene sensor = 90%, in de andere 100%. Wat kan de oorzaak zijn?

  Beantwoorden
 2. Is het ook mogelijk om een Styrbar te koppelen met een Hue? De lampen koppelen was geen probleem maar ik krijg het niet voor elkaar om de schakelaars te koppelen.

  Beantwoorden
 3. Deze week een Hue startset gekocht en ook zes Tradfri lampen.
  De Tradfri lampen worden niet herkend. Ook niet na het resetten van de lampen en het aanzetten van de lampen tijdens het zoeken van Hue naar nieuwe lampen. Is er nog een andere wijze om de Tradfri lampen te koppelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: