Ikea: het bedrijf
IKEA is vooral bekend geworden van de goedkope houten meubels, maar begeeft zich ook al enige tijd op de smarthome markt. De smarthome lijn van Ikea heet TRÅDFRI. Leuk weetje: dat is Zweeds voor draadloos.
Let op: voor het gebruik van alle slimme lampen en apparaten van IKEA heb je een hub of gateway nodig. Dit kan de IKEA DIRIGERA Hub zijn, maar ook een andere hub, bridge of gateway die het Zigbee-protocol ondersteunt (bijv. Philips Hue Bridge).
Slimme stekker IKEA
IKEA heeft verschillende slimme producten gelanceerd, waaronder de slimme stekker. Met deze stekker kun je niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken.
Goed om te weten is dat je de slimme stekker van IKEA in twee uitvoeringen kunt kopen: alleen de losse slimme stekker en de slimme stekker mét afstandsbediening.
Als je nog geen IKEA Tradfri afstandsbediening hebt, dan koop je het best de slimme stekker mét afstandsbediening. Zonder afstandsbediening werkt je slimme stekker namelijk niet; je koppelt de afstandsbediening namelijk aan de hub en niét de stekker.
Aan één afstandsbediening kun je tot 10 slimme apparaten of lampen toevoegen. Heb je al een afstandsbediening en nog ruimte over om te koppelen, dan kun je de slimme stekker los kopen.
Daarnaast is het best wel een lange stekker, die bij een dubbel stopcontact of in een stekkerdoos veel ruimte in beslag neemt.
✔ Werkt alleen met hub en afstandsbediening
✔ Compatibel met Google Home, Homekit en Alexa
Slimme stekker IKEA: wat kun je ermee?
- Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: heb je een traditionele lamp die je graag zou willen aan-/uitzetten via een app of slimme assistent? Door de lamp op de slimme stekker aan te sluiten, maak je de lamp slim. Dat kan ook met apparaten.
- Trigger op beweging: als je een TRÅDFRI bewegingssensor hebt, kun je deze zo instellen dat bij beweging de slimme stekker aan of uit gaat.
- Kerstboom aan- en uitzetten: je hoeft niet elke keer meer onder je kerstboom te kruipen om de lampjes aan te zetten als je de verlichting aansluit op je slimme stekker. Dat kan natuurlijk ook met je kerstdorp.
- Ventilator: sluit de ventilator aan op de slimme stekker en je kunt elke zwoele zomeravond vanuit bank of bed je ventilator aanzetten.
- Tijdschema: in de app kun je verschillende tijdschema’s instellen. Zet bijvoorbeeld een (nacht)lampje op de gang om 00:00 uur aan en om 06:00 uur weer uit.
- Stroombesparing: door het tijdschema kun je (’s nachts) verschillende apparaten automatisch uitschakelen om energie te besparen. Denk aan computers, soundbars, televisies, oplaadstations, …
- Apparaten toevoegen aan slimme assistent: de slimme stekker van IKEA kun je koppelen aan alle populaire slimme assistenten: Google Home, Alexa en Homekit. Hierdoor wordt je aangesloten lamp of apparaat onderdeel van je smarthome ecosysteem, waardoor je slimme apparaten met elkaar kunt laten communiceren.
Slimme stekker IKEA installeren
Je hebt een hub nodig om de slimme stekker te installeren. Dat is een kastje met ondersteuning voor het Zigbee-protocol. Je kunt hiervoor de DIRIGERA Hub van IKEA zelf gebruiken of die van een ander merk zoals bijvoorbeeld Philips Hue.
Eerst leg ik uit hoe je de stekker koppelt aan de DIRIGERA Hub. Daarvoor moet je de IKEA Smart Home app op je telefoon geïnstalleerd hebben.
- Ga in de app naar het onderdeel ‘Kamers’
- Tik op ‘Add Devices’ en kies voor ‘Control outlet’
- Steek de stekker in het stopcontact, totdat de LED aan de voorkant aan gaat
- Maak de afstandsbediening aan de achterkant open en druk het knopje hier 10 seconde in, terwijl je de afstandsbediening tegen de slimme stekker houdt
- De afstandsbediening wordt toegevoegd aan je app en je kunt de stekker nu bedienen via de app
IKEA slimme stekker koppelen aan Hue
Het is mogelijk om je IKEA stekker te koppelen met de Philips Hue Bridge. Wel geef ik je alvast even mee dat je hier veel geduld voor moet hebben. Met de volgende stappen moet het lukken om je stekker aan de Hue Bridge te koppelen, waardoor je bijvoorbeeld niet de DIRIGERA Hub nog moet kopen.
- Steek de IKEA TRÅDFRI plug in het stopcontact, zorg dat de plug en Hue Bridge zeer dicht op elkaar staan
- Reset de slimme stekker door een pinnetje of paperclip in het gaatje te duwen en tel tot 10. Laat vervolgens los en de LED zal knipperen
- Installeer de Philips Hue Essentials app (dit is niet de standaard Philips Hue app) en koppel deze aan de bridge
- Ga naar apparaten, klik op het plusje (+) en tik op Plug
- Druk op het knopje “Touchlink”
- Druk vervolgens op “Search light”
- Na een paar seconden zou de plug zichtbaar moeten zijn in de Hue app.
Dit gaat zoals gezegd niet altijd van een leien dakje. Je moet het mogelijk een paar keer proberen. Tip: zet de Hue Bridge een keer uit en aan tussen je pogingen.
Lees ook: Ikea Tradfri en Philips Hue koppelen: zo doe je dat
Check ook deze video over hoe je de Ikea slimme stekker aan de Philips Hue Bridge koppelt:
Slimme stekker IKEA: Google Home, Homekit en Alexa?
Je moet eerst in de IKEA Home Smart app de koppeling met je slimme assistent toevoegen. Vervolgens ga je naar de app van je assistent, bijvoorbeeld Google Assistent en voegt daar IKEA Home Smart toe.
Je kunt dan je slimme stekker aan- en uitzetten via je spraakassistent. Ook kun je de stekker meenemen in routines en tijdschema’s die je in de assistent hebt ingesteld.
Nu de stekker deel uitmaakt van je smarthome ecosysteem kun je hem ook laten communiceren met andere slimme apparaten. Bijvoorbeeld: een bewegingssensor detecteert iemand en daarop gaat je stekker aan.
Lees ook: Beste slimme stekker voor Google Home
Check hier hoe je slimme producten van IKEA toevoegt aan Google Home:
De IKEA Home Smart-app
Je lampen en apparaten voeg je toe aan ruimtes. Je kunt dan alle apparaten in één ruimte gelijktijdig bedienen.
Daarnaast kan de app detecteren als je weg bent van je thuislocatie, als je dit instelt. Je kunt dan zelf bepalen welke apparaten uit moeten gaan om bijvoorbeeld energie te besparen.
Ook kun je scenes maken voor bijvoorbeeld het avondeten, je poetsmoment of studietijd. Je kunt de slimme stekker onderdeel van een scene maken waardoor die uit- of aan gaat.
In de App Store scoort de app een 4,3 op 5. Mensen die Android gebruiken zijn wat minder positief over de app en geven die een 3,8 op 5 in de Play Store.
Nog meer smarthome-producten van IKEA
Tot slot: IKEA slimme stekker kopen of beter niet?
Deze slimme stekker van de IKEA doet wat hij moet doen: niet-slimme lampen en apparaten slim maken. Realiseer je wel dat je een hub nodig hebt voor het kunnen aansturen van je stekker.
Koppel je ze aan de DIRIGERA hub van IKEA dan ben je ook verplicht om een afstandsbediening te kopen voor het correct kunnen gebruiken van de stekker.
Gebruik je de Philips Hue Bridge als hub, dan heb je geen afstandsbediening nodig maar moet je de stekker wel heel dichtbij de bridge in gebruik nemen. Daarnaast kan deze optie storingsgevoeliger zijn.
Je kunt de stekker ook koppelen aan Google Home, Alexa of Homekit. Je kunt de stekker dus onderdeel maken van je hele smart home ecosysteem, wat mooi meegenomen is.
Je koopt de losse slimme stekker al voor 9,99 euro. Heb je nog niks van IKEA TRÅDFRI dan heb je dus een afstandsbediening nodig en kun je beter voor het basispakket van 14,99 euro gaan. De DIRIGERA Hub van IKEA is te koop voor 59,95 euro.
Nog meer slimme stekkers
Bij mijn Tahoma Switch (hub) van Somfy was voor het koppelen geen afstandsbediening nodig. De stekker tijdens het koppelen resetten naar fabrieksinstellingen en hij wordt gevonden. Hoe de reset werkt staat in de handleiding van de Ikea-stekker.