Slimme stekker Ikea

Laatste update:

Slimme stekker IKEA: kopen of beter niet?

Geschreven door:

Randy

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Overweeg je om een slimme stekker bij de Ikea te kopen? In dit artikel lees je meer over de TRÅDFRI slimme stekker en kom je te weten of je ‘m moet kopen of beter niet.

Ikea: het bedrijf

IKEA is vooral bekend geworden van de goedkope houten meubels, maar begeeft zich ook al enige tijd op de smarthome markt. De smarthome lijn van Ikea heet TRÅDFRI. Leuk weetje: dat is Zweeds voor draadloos.

In navolging van Philips Hue bracht de Zweedse meubelgigant in 2017 zijn eigen slimme lampen uit. Het was een interessant alternatief voor de Hue-lampen, omdat ze een stuk goedkoper waren. Veel mensen hebben inmiddels slimme LED-lampen van de Ikea in huis.

Let op: voor het gebruik van alle slimme lampen en apparaten van IKEA heb je een hub of gateway nodig. Dit kan de IKEA DIRIGERA Hub zijn, maar ook een andere hub, bridge of gateway die het Zigbee-protocol ondersteunt (bijv. Philips Hue Bridge).

Slimme stekker IKEA

IKEA heeft verschillende slimme producten gelanceerd, waaronder de slimme stekker. Met deze stekker kun je niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken.

Goed om te weten is dat je de slimme stekker van IKEA in twee uitvoeringen kunt kopen: alleen de losse slimme stekker en de slimme stekker mét afstandsbediening.

Als je nog geen IKEA Tradfri afstandsbediening hebt, dan koop je het best de slimme stekker mét afstandsbediening. Zonder afstandsbediening werkt je slimme stekker namelijk niet; je koppelt de afstandsbediening namelijk aan de hub en niét de stekker.

Aan één afstandsbediening kun je tot 10 slimme apparaten of lampen toevoegen. Heb je al een afstandsbediening en nog ruimte over om te koppelen, dan kun je de slimme stekker los kopen.

Daarnaast is het best wel een lange stekker, die bij een dubbel stopcontact of in een stekkerdoos veel ruimte in beslag neemt.

Technische specificaties slimme stekker IKEA:

KleurWit
TypeRandaarde
Stroomsterkte16A
Maximaal verbruik3840 watt
Maximaal standby verbruik0,3 Watt
Spanning100-240 V AC~50-60Hz
Slimme assistentGoogle Home, Alexa, Homekit
Betaalbare slimme stekker
Werkt alleen met hub en afstandsbediening
Compatibel met Google Home, Homekit en Alexa
Pluspunten
 • Betaalbare slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home, Homekit en Alexa te bedienen
 • Ondersteuning voor tijdschema’s
Minpunten
 • Hub nodig (niet specifiek die van IKEA, andere Zigbee-hub zoals Hue kan ook)
 • Knop/afstandsbediening nodig om te koppelen
 • Harde klik hoorbaar bij in-/uitschakelen stekker

Slimme stekker IKEA: wat kun je ermee?

Wat heb je eigenlijk aan een stekker die je kunt aansturen via een app of slimme assistent? Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: heb je een traditionele lamp die je graag zou willen aan-/uitzetten via een app of slimme assistent? Door de lamp op de slimme stekker aan te sluiten, maak je de lamp slim. Dat kan ook met apparaten.
 • Trigger op beweging: als je een TRÅDFRI bewegingssensor hebt, kun je deze zo instellen dat bij beweging de slimme stekker aan of uit gaat.
 • Kerstboom aan- en uitzetten: je hoeft niet elke keer meer onder je kerstboom te kruipen om de lampjes aan te zetten als je de verlichting aansluit op je slimme stekker. Dat kan natuurlijk ook met je kerstdorp.
 • Ventilator: sluit de ventilator aan op de slimme stekker en je kunt elke zwoele zomeravond vanuit bank of bed je ventilator aanzetten.
 • Tijdschema: in de app kun je verschillende tijdschema’s instellen. Zet bijvoorbeeld een (nacht)lampje op de gang om 00:00 uur aan en om 06:00 uur weer uit.
 • Stroombesparing: door het tijdschema kun je (’s nachts) verschillende apparaten automatisch uitschakelen om energie te besparen. Denk aan computers, soundbars, televisies, oplaadstations, …
 • Apparaten toevoegen aan slimme assistent: de slimme stekker van IKEA kun je koppelen aan alle populaire slimme assistenten: Google Home, Alexa en Homekit. Hierdoor wordt je aangesloten lamp of apparaat onderdeel van je smarthome ecosysteem, waardoor je slimme apparaten met elkaar kunt laten communiceren.

Slimme stekker IKEA installeren

Je hebt een hub nodig om de slimme stekker te installeren. Dat is een kastje met ondersteuning voor het Zigbee-protocol. Je kunt hiervoor de DIRIGERA Hub van IKEA zelf gebruiken of die van een ander merk zoals bijvoorbeeld Philips Hue.

Eerst leg ik uit hoe je de stekker koppelt aan de DIRIGERA Hub. Daarvoor moet je de IKEA Smart Home app op je telefoon geïnstalleerd hebben.

 1. Ga in de app naar het onderdeel ‘Kamers’
 2. Tik op ‘Add Devices’ en kies voor ‘Control outlet’
 3. Steek de stekker in het stopcontact, totdat de LED aan de voorkant aan gaat
 4. Maak de afstandsbediening aan de achterkant open en druk het knopje hier 10 seconde in, terwijl je de afstandsbediening tegen de slimme stekker houdt
 5. De afstandsbediening wordt toegevoegd aan je app en je kunt de stekker nu bedienen via de app

IKEA slimme stekker koppelen aan Hue

Het is mogelijk om je IKEA stekker te koppelen met de Philips Hue Bridge. Wel geef ik je alvast even mee dat je hier veel geduld voor moet hebben. Met de volgende stappen moet het lukken om je stekker aan de Hue Bridge te koppelen, waardoor je bijvoorbeeld niet de DIRIGERA Hub nog moet kopen.

 1. Steek de IKEA TRÅDFRI plug in het stopcontact, zorg dat de plug en Hue Bridge zeer dicht op elkaar staan
 2. Reset de slimme stekker door een pinnetje of paperclip in het gaatje te duwen en tel tot 10. Laat vervolgens los en de LED zal knipperen
 3. Installeer de Philips Hue Essentials app (dit is niet de standaard Philips Hue app) en koppel deze aan de bridge
 4. Ga naar apparaten, klik op het plusje (+) en tik op Plug
 5. Druk op het knopje “Touchlink”
 6. Druk vervolgens op “Search light”
 7. Na een paar seconden zou de plug zichtbaar moeten zijn in de Hue app.

Dit gaat zoals gezegd niet altijd van een leien dakje. Je moet het mogelijk een paar keer proberen. Tip: zet de Hue Bridge een keer uit en aan tussen je pogingen.

Lees ook: Ikea Tradfri en Philips Hue koppelen: zo doe je dat

Check ook deze video over hoe je de Ikea slimme stekker aan de Philips Hue Bridge koppelt:

Slimme stekker IKEA: Google Home, Homekit en Alexa?

Je kunt de slimme stekker bedienen via de meest populaire slimme assistenten van dit moment: Google Home, Homekit en Alexa.

Je moet eerst in de IKEA Home Smart app de koppeling met je slimme assistent toevoegen. Vervolgens ga je naar de app van je assistent, bijvoorbeeld Google Assistent en voegt daar IKEA Home Smart toe.

Je kunt dan je slimme stekker aan- en uitzetten via je spraakassistent. Ook kun je de stekker meenemen in routines en tijdschema’s die je in de assistent hebt ingesteld.

Nu de stekker deel uitmaakt van je smarthome ecosysteem kun je hem ook laten communiceren met andere slimme apparaten. Bijvoorbeeld: een bewegingssensor detecteert iemand en daarop gaat je stekker aan.

Lees ook: Beste slimme stekker voor Google Home

Check hier hoe je slimme producten van IKEA toevoegt aan Google Home:

De IKEA Home Smart-app

IKEA Home Smart is de app waarmee je je slimme lampen en apparaten kunt beheren. In deze app kun je ze aan- en uitzetten, maar ook tijdschema’s toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alle lampen uitgaan om 23:00 uur ’s avonds.

Je lampen en apparaten voeg je toe aan ruimtes. Je kunt dan alle apparaten in één ruimte gelijktijdig bedienen.

Daarnaast kan de app detecteren als je weg bent van je thuislocatie, als je dit instelt. Je kunt dan zelf bepalen welke apparaten uit moeten gaan om bijvoorbeeld energie te besparen.

Ook kun je scenes maken voor bijvoorbeeld het avondeten, je poetsmoment of studietijd. Je kunt de slimme stekker onderdeel van een scene maken waardoor die uit- of aan gaat.

In de App Store scoort de app een 4,3 op 5. Mensen die Android gebruiken zijn wat minder positief over de app en geven die een 3,8 op 5 in de Play Store.

Slimme stekker IKEA

De TRÅDFRI plug is betaalbaar en doet wat je ervan verwacht. Deze losse stekker komt zonder afstandsbediening, die je wel nodig hebt.

Afstandsbediening en hub nodig
Werkt met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit
Tijdschema’s en Away From Home in te stellen
Slimme stekker IKEA

De slimme stekker van IKEA maakt je niet-slimme apparaten en lampen slim. Je kunt, eenmaal aangesloten, via de app de stekker aan en uitzetten.

Ook via je slimme assistent (Google Home, Alexa of Homekit) kun je de stekker aansturen.

Dit product gebruikt het Zigbee-protocol. Daarom heb je wel een hub nodig om het product te kunnen gebruiken. Je kunt hiervoor de DIRIGERA hub van Ikea zelf gebruiken of een andere hub die Zigbee ondersteunt, bijvoorbeeld Philips Hue.

Pluspunten
 • Betaalbare slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home, Homekit en Alexa te bedienen
 • Ondersteuning voor tijdschema’s
Minpunten
 • Hub nodig (niet specifiek die van IKEA, andere Zigbee-hub zoals Hue kan ook)
 • Knop/afstandsbediening nodig om te koppelen
 • Harde klik hoorbaar bij in-/uitschakelen stekker

Slimme stekker IKEA met afstandsbediening

De TRÅDFRI plug werkt alleen met afstandsbediening. In dit starterspakket koop je de slimme stekker mét afstandsbediening. Dat is goedkoper dan beide los kopen.

Hub nodig
Werkt met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit
Tijdschema’s en Away From Home in te stellen
Slimme stekker IKEA met afstandsbediening

De slimme stekker van IKEA maakt je niet-slimme apparaten en lampen slim. Je kunt, eenmaal aangesloten, via de app de stekker aan en uitzetten.

Ook via je slimme assistent (Google Home, Alexa of Homekit) kun je de stekker aansturen.

Dit product gebruikt het Zigbee-protocol. Daarom heb je wel een hub nodig om het product te kunnen gebruiken. Je kunt hiervoor de DIRIGERA hub van Ikea zelf gebruiken of een andere hub die Zigbee ondersteunt, bijvoorbeeld Philips Hue.

Pluspunten
 • Betaalbare slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home, Homekit en Alexa te bedienen
 • Ondersteuning voor tijdschema’s
Minpunten
 • Hub nodig (niet specifiek die van IKEA, andere Zigbee-hub zoals Hue kan ook)
 • Harde klik hoorbaar bij in-/uitschakelen stekker

Nog meer smarthome-producten van IKEA

De IKEA Trådfri lampen zijn bij veel mensen populair. Het Zweedse bedrijf heeft verder ook een draadloze bewegingssensor, snelkoppelknop (waaraan je een scene koppelt) en signaalversterker te koop.

Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid. Wil je weten wat er nog meer te koop is aan slimme producten bij de IKEA, check dan dit actuele overzicht!

Tot slot: IKEA slimme stekker kopen of beter niet?

Deze slimme stekker van de IKEA doet wat hij moet doen: niet-slimme lampen en apparaten slim maken. Realiseer je wel dat je een hub nodig hebt voor het kunnen aansturen van je stekker.

Koppel je ze aan de DIRIGERA hub van IKEA dan ben je ook verplicht om een afstandsbediening te kopen voor het correct kunnen gebruiken van de stekker.

Gebruik je de Philips Hue Bridge als hub, dan heb je geen afstandsbediening nodig maar moet je de stekker wel heel dichtbij de bridge in gebruik nemen. Daarnaast kan deze optie storingsgevoeliger zijn.

Je kunt de stekker ook koppelen aan Google Home, Alexa of Homekit. Je kunt de stekker dus onderdeel maken van je hele smart home ecosysteem, wat mooi meegenomen is.

Je koopt de losse slimme stekker al voor 9,99 euro. Heb je nog niks van IKEA TRÅDFRI dan heb je dus een afstandsbediening nodig en kun je beter voor het basispakket van 14,99 euro gaan. De DIRIGERA Hub van IKEA is te koop voor 59,95 euro.

Nog meer slimme stekkers

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Randy is een enthousiaste gebruiker van slimme apparaten. Hij vertelt je graag over zijn kennis en ervaringen met smarthome en hoe je je leven ermee kunt verrijken.

1 gedachte over “Slimme stekker IKEA: kopen of beter niet?”

 1. Bij mijn Tahoma Switch (hub) van Somfy was voor het koppelen geen afstandsbediening nodig. De stekker tijdens het koppelen resetten naar fabrieksinstellingen en hij wordt gevonden. Hoe de reset werkt staat in de handleiding van de Ikea-stekker.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen