Philips Hue en Google Home koppelen: zo werkt het

Geschreven door

Wesley Akkerman

Philips Hue slimme verlichting

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Wil je Philips Hue en Google Home koppelen? Dat kan gelukkig. Dat regel je met enkele stappen binnen de gratis Google Home-applicatie. Hoe je dat precies doet, lees je in dit artikel.

Philips Hue is een slim systeem voor je verlichting. Wanneer we het over Hue hebben, dan doelen we over het algemeen op de slimme lampen die je in lampendragers kunt gebruiken die je al in huis hebt staan.

Philips Hue: een uitgebreid systeem

Echter, het systeem is ietwat uitgebreider. Want je kunt ook complete lampen inclusief kabels of ombouw kopen, bijvoorbeeld voor aan het plafond. Daarnaast zijn er tevens slimme schakelaars en buitenlampen beschikbaar.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Je kunt het systeem op twee manieren bedienen: eigenlijk met of zonder hub. Wanneer je een hub gebruikt, dan krijg je toegang tot bediening via het internet. Doe je dat niet, dan ben je aangewezen op bluetooth.

Hoe het slimme systeem precies werkt en wat je er allemaal over wil weten, lees je in dit uitgebreide achtergrondartikel. Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot de installatie van de hub, dan kun je dit naslagwerk bekijken.

Philips Hue Slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

Philips Hue koppelen met Google Home

Voor dit artikel willen we ons focussen op Philips Hue koppelen met Google Home. Dat is natuurlijk het smarthomeplatform van Google, dat onder meer toegang biedt tot handige automatiseringen en de Google Assistent.

Wanneer je Philips Hue koppelt aan Google Home, dan kun je je slimme lampen bedienen met je stem. Dat doe je door de stemassistent commando’s te geven via een slimme speaker of een smartphone; net wat je wil.

Mocht je van plan zijn dit te doen, zorg er dan voor dat je Philips Hue-systeem voorzien is van een goed geïnstalleerde hub, zodat internetbediening beschikbaar is. Ook dien je de Google Home geïnstalleerd en ingesteld te hebben.

Je hebt bovendien twee accounts nodig: eentje van Philips en eentje van Google. Mocht je nog geen account hebben bij één van de twee aanbieders, dan moet je die aanmaken. Bij het installeren van de producten wordt daar vanzelf om gevraagd.

Koppeling maken via Google Home

Je verricht de koppeling tussen Philips Hue en Google Home volledig via de Google Home-app. Hoe je te werk gaat, lees je in het simpele stappenplan dat we hieronder opstellen.

Philips Hue koppelen met Google Home
Zo koppel je Philips Hue aan Google Home.
Open de Google Home-app op je smartphone en tablet.
Zorg ervoor dat je ingelogd bent en dat het Philips Hue-systeem goed geïnstalleerd is.
Tik binnen de app links bovenin op het pluspictogram.
Hiermee voeg je nieuwe apparaten toe aan Google Home.
Tik op Apparaat instellen.
Die optie staat onder Toevoegen aan huis.
Tik op Werkt met Google.
De andere optie heeft te maken met Chromecast en de Google Nest.
Selecteer in het volgende scherm Philips Hue uit de lijst.
Je kunt in het zoekveld bovenin zoeken naar Philips Hue.
Nu word je buiten de app om doorgestuurd naar een Philips Hue-website. Log in en geef aan dat je het account wil koppelen.
De app zal Philips Hue koppelen aan Google Assistent.
Tik op de pijl terug om naar het hoofdscherm van de Google Home-app te gaan.
Nu worden al je lampen van Philips Hue en je kamers getoond in de app.

En dat is het eigenlijk. Veel meer dan inloggen en toestemming geven, is het eigenlijk niet. Toegegeven, je moet je even goed voorbereiden; maar als het goed is heb je de benodigde accounts reeds aangemaakt en heb je de hub in huis.

Mocht je tijdens het installeren toch onverhoopt tegen problemen aanlopen, dan kan het helpen de Philips Hue-bridge eens opnieuw in te stellen. Hoe je dat apparaat reset en opnieuw installeert, lees je in dit artikel.

Afbeelding: Wesley Akkerman

Enkele commando’s

Na het installeren kun je de koppeling tussen Philips Hue meteen uitproberen middels enkele commando’s. Uiteraard heb je hier een slimme speaker, een smart display of een smartphone voor nodig.

Heb je die in huis, probeer dan de volgende commando’s eens uit (met dank aan Google):

  • ‘Doe <naam lamp> aan/uit’
  • ‘Dim de <naam lamp>’
  • ‘Maak de <naam lamp> helderder’
  • ‘Zet <naam lamp> op 50%’
  • ‘Dim <naam lamp> 50%’/Maak <naam lamp> 50% helderder’
  • ‘Maak <naam lamp> groen’
  • ‘Doe de lampen in <naam ruimte> aan/uit’ 
  • ‘Doe alle lampen aan/uit’
  • ‘Activeer <naam scène>/stel <naam scène> in’
  • ‘Deactiveer <naam setting>’

Tot slot hebben we een uitgebreid vragenartikel op Smarthomefans gepubliceerd, waarin we antwoord geven op de veelvoorkomende vragen en problemen. Mocht je ergens mee zitten of iets willen opzoeken, dan tref je daar het antwoord aan.

Wil je jouw Philips Hue-collectie verder uitbreiden. Check dan ook eens naar de smart plug van het merk.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: