Slimme speakers zijn wifi-speakers waarbij er een spraakassistent in het product is ingebouwd. Je kan er aan de ene kant dus gewoon muziek mee luisteren, maar aan de andere kant is het ook mogelijk om commando’s te geven. Sta je te koken en heb je vette handen, maar gebruik je net de laatste pot pastasaus? Dan laat je de Google Assistant toch gewoon even een product aan je boodschappenlijstje toevoegen? Ook vraag je eenvoudig informatie op , zoals bijvoorbeeld weers- of verkeersinformatie.
Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat de smart speaker al in duizenden Nederlandse huishoudens te vinden is. Omdat je de slimme speaker ook eenvoudig koppelt aan andere apparaten, zoals je slimme slot of je slimme thermostaat, krijg je steeds meer controle over een huis waarin je leven alsmaar eenvoudiger wordt.
Wil jij een slimme speaker kopen? In dit artikel vind je alle informatie met betrekking tot voordelen, nadelen, populaire smart speakers en de belangrijkste opties.
[toc]

Voordelen slimme speaker
- Werkt samen met diverse spraakassistenten.
- Slimme speakers vervangen je standaard speakers en hebben vaak erg goed geluid.
- Je kunt eenvoudig multiroom opstellingen maken.
- Speakers zijn onderling draadloos te koppelen.
- Kwetsbare doelgroepen zouden langer thuis kunnen blijven wonen.
Nadelen slimme speaker
- Onwetendheid over de privacy is nog steeds aanwezig.
- De ‘Always-On’ status van de speakers kan zorgen voor onbedoelde aankopen of vervelende situaties.
3 populaire slimme speakers
Benieuwd welke smart speakers in Nederlandse huishoudens vaak terug te vinden zijn én die daarbij ook een (zeer) goede beoordeling krijgen? Hieronder zie je drie populaire slimme speakers.
1. Google Home
Google heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De Google Assistant – die uiteraard ook in de Google Home slimme speaker is ingebouwd – helpt je om jouw leven eenvoudiger te maken. Maak boodschappenlijstjes, vraag het weer op of speel je favoriete muziek af met slechts één stemcommando. De Google Home wordt overigens ook vaak aangeschaft met de Google Home Mini, waardoor je voor een laag bedrag je hele huis kunt voorzien van de Google Assistant.
[wpsm_bigoffer post_id=”2287″]
2. Sonos One
De Sonos One is een compacte slimme speaker waar verrassend veel geluid uitkomt. De wifi-speaker kun je eenvoudig koppelen met meerdere Sonos One speakers, waardoor je zelfs de grootste ruimte in huis omtovert tot een thuisbioscoop. De Sonos one biedt voor een schappelijke prijs een geluid dat door gebruikers als ‘zeer goed’ wordt omschreven.
[wpsm_bigoffer post_id=”2273″]
3. Harman Kardon Citation 300
De Harman Kardon Citation 300 is niet voor niets populair. De slimme speaker brengt geluid met zich mee waar je de muziek hoort zoals de artiest dat bedoeld heeft. Handig, want dan hoef je niet meer naar een concert of bioscoop om je favoriete artiesten te horen of films te zien. De Citation 300 is niet zo compact, maar door de ingebouwde Google Assistant en het strakke design is het ook niet zo erg om de speaker altijd in het zicht te hebben staan.
[wpsm_bigoffer post_id=”2300″]
Welke smarthome platformen kun je kiezen voor je slimme speaker?
Wanneer je een slimme speaker gaat kopen, dan kom je vaak uit op een wifi-speaker met Google Assistant. Daar zijn er namelijk het meest van. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Hieronder laten we je zien welke opties je hebt en waarom je voor een bepaalde optie zou kunnen kiezen.
Google Assistant – Amazon Alexa – Apple Siri
Google Assistant is op dit moment veruit de meest voorkomende spraakassistent. Het bedrijf maakt afspraken met veel andere technologiebedrijven, waaronder producenten van slimme speakers. Daardoor zijn veel wifi-speakers voorzien van Google Assistant. Gelukkig is dat geen probleem, want Google is ook het langst bezig met het ontwikkelen van de spraakassistent. Daardoor is de assistent in staat om Engels, Nederland en vele andere talen te spreken. Ook kun je de Google Assistant eenvoudig koppelen aan veel andere apparaten die werken met de Google assistent. Dat zorgt ervoor dat je huis één groot gecombineerd netwerk wordt.
Amazon behoort net als Apple en Google tot de grootste bedrijven ter wereld. Het is dus ook geen verrassing dat zo’n bedrijf zich direct stort op de home automation markt en het creëren van producten. Daarmee heeft Amazon ook Alexa ontwikkelt; de spraakassistent van het bedrijf. In principe kun je met Alexa bijna net zoveel als met Google Assistant en Siri, maar je moet daarvoor wel Engels kunnen spreken. Alexa kan namelijk op dit moment nog geen Nederlands. Dat is voor veel mensen geen probleem, maar het is wel handig om te weten. Op onze website vind je overigens vooral speakers die geschikt zijn voor Google Assistant of Siri.
Apple creëerde de Apple HomePod, waar het vervolgens Siri mee integreerde. Omdat Apple zijn spraakassistent alleen in de eigen producten stopt, kun je dus alleen de Apple HomePod kopen om in een slimme speaker gebruik te kunnen maken van Siri. Gelukkig is die speaker goed ontworpen, met het doel om een bijzonder goed geluid te leveren. Apple Siri is overigens verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels, zodat je altijd comfortabel kunt communiceren met je spraakassistent.
Lees ook: Sonos koppelen met je TV: zo doe je dat
Welke opties heeft een slimme speaker?
Een microfoon en de mogelijkheid om geluiden af te spelen. Dat zijn zo’n beetje de enige overeenkomsten die alle slimme speakers hebben. Maar er zijn een aantal opties die de ene speaker nét wat beter bij je laten passen dan de andere. Ik geef je hieronder een introductie met de belangrijkste eigenschappen, zodat je daarop kunt baseren welke slimme wifi-speaker je wilt kopen.
Voeding en accuduur
Ben je iemand die de akoestiek van een ruimte opmeet om je geluidsinstallatie daarna vervolgens nooit meer te verplaatsen? Of ben je juist iemand die de speaker graag meeneemt naar een picknick, het zwembad, badkamer of slaapkamer? Dan kan het handig om een slimme speaker met accu te kopen. Die gaan soms wel 10 uur mee op één keer opladen, wat uiteraard meer dan genoeg is voor een relaxt dagje in de tuin. Een voorbeeld van een slimme speaker op accu is de Sonos Move. Die kun je eenvoudig overal mee naartoe nemen, zodat je altijd en overal kunt genieten van uitzonderlijk goede muziekkwaliteit. Dit is overigens één van de weinige slimme speakers die deze mogelijkheid heeft. De rest is allemaal voorzien van een netstroom adapter, zodat je altijd een stopcontact in de buurt moet hebben.

De beste geluidskwaliteit
Wanneer je muziek luistert is de muziekkwaliteit één van de belangrijkste voorwaarden. Niemand luistert graag naar muziek waarbij de helft van de hoge of lage tonen niet te horen zijn. Toch zit er tussen enkele slimme speakers behoorlijk veel geluid. Zo zijn sommige speakers zoals de Google Home Mini helemaal niet bedoeld voor afspelen van muziek op hoog volume. Ook zijn er veel verschillen tussen de groottes van de speakers, waardoor dat ook weer invloed heeft op de geluidkwaliteit en de muziekbeleving.
De Sonos One is bijvoorbeeld vooral geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer. Daar zal de speaker de ruimte kunnen vullen met een vol en mooi geluid. In een grote woonkamer is er dan weer ander geluid nodig, met meer volume en kracht. Dat komt bijvoorbeeld uit een speaker zoals de Denon HEOS 5 HS2 of de Sonos Play:5. Dit soort grotere speakers zijn vaak uitgerust met DSP en voornamelijk bedoeld voor grotere ruimtes zoals een woonkamer. In het geval van de Play:5 pas je de instellingen van de speaker ook nog eenvoudig aan op de akoestiek van je woonruimte. Zo weet je zeker dat je het mooiste geluid uit de speaker tovert. Wil je echt van je stoel af trillen zodra er muziek met lage tonen wordt? Dan kun je ook nog aparte sub woofers kopen. Merken zoals Sonos en Harman Kardon hebben hele goede sub-woofers die je eenvoudig aansluit op je overige slimme speaker.
Multiroom opties
Zolang je buren niet teveel last van je hebben, is het op zijn tijd best lekker om een thuisbioscoop of een goed dansfeestje te organiseren in je huiskamer. Of misschien wil je tijdens het koken ook wel je favoriete programma in de woonkamer blijven volgen, zonder de tv veel te hard te zetten. Dat is met de beste slimme speakers geen enkel probleem. Het enige wat je dan nodig hebt zijn boxen die met elkaar verbonden kunnen worden.
De optie om multiroom geluid te creëren is bijzonder populair. Het is dus niet vreemd dat veel slimme speakers met elkaar kunnen communiceren. Dat gebeurt door middel van een onderlinge draadloze Wifi of Bluetooth verbinding. Voorbeelden van speakers waarbij de multiroom functie prima werkt zijn de Sonos One en de Harman Kardon Citation One. Deze wifi-speakers zijn van betrekkelijk klein formaat, hebben een schappelijke prijs en zorgen ervoor dat je zeer goed geluid te horen krijgt in heel je huis. Ben je op zoek naar een speaker met multiroom eigenschappen, let dan nog wel even op de volgende zaken, want niet alle speakers zijn tot dezelfde soort koppelingen in staat:
- Kun je de speakers als stereo koppelen?
- Kun je de speakers in surround modus zetten?
- Kun je bepaalde zones onafhankelijk van elkaar bedienen?
- Kun je alle zones tegelijkertijd laten afspelen?
Streaming diensten
Streamingdiensten voor muziek zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bijna iedereen kan wel op één of andere manier muziek via internet luisteren. Waarschijnlijk wil je dus dat jouw slimme speaker samenwerkt met een bepaalde streamingdienst. Gelukkig werken de meeste wifi-speakers daar gewoon prima mee samen, maar let er wel altijd even op wanneer je tot aanschaf overgaat.
Voorbeelden van streamingsdiensten zijn onder andere: Deezer, Google Play Music, Juke, Napster, Qobuz, Rdio, Spotify, Tidal en iTunes. Ga je in de toekomst nog wijzigingen doen en stap je bijvoorbeeld over van Spotify naar iTunes, dan moet jouw muziekinstallatie dat natuurlijk ook kunnen. Ook Air Play van Apple is niet op iedere slimme speaker mogelijk. Omdat veel mensen op deze manier muziek willen afspelen, is het dus aan te raden om te checken welke slimme speaker met Apple Air Play samenwerkt.

Nederlandstalige spraakassistent
Vind je het comfortabel om tegen een Nederlandse spraakassistent te praten? Dan is het belangrijk dat je een goede keus maakt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen voor Apple Siri of Google Assistant, omdat Amazon Alexa niet in het Nederlands kan praten. Uiteraard kun je wel gewoon met alle drie de speakers in het Engels praten. Het is nog niet duidelijk of en wanneer Amazon Alexa ook de Nederlandstalige spraakassistent lanceert.
De favoriete smart speakers van Smarthome Fans; Google Home Mini & Sonos Play:5
Het kiezen van de perfecte slimme speaker is lastig. Waarom? Omdat er nou eenmaal zoveel goede producten te vinden zijn. Daarnaast zijn er bij het ontwerpen vaak bewuste keuzes gemaakt over de opties die een slimme speaker heeft.. De Google Home is bijvoorbeeld uitstekend als het gaat om de lage prijs. Maar de muziekkwaliteit van zo’n speaker kan zich bij lange na niet meten met de veel duurdere Harman Kardon Citation 300.
De vraag is dus welke slimme speaker dan het beste is? We kiezen in dit geval voor een goede variant van beide categorieën. Dat betekent een speaker die is vooral is ontwikkeld voor de spraakassistent en een product waarbij muziekbeleving centraal stond bij de ontwikkeling. Dat zijn de Google Home Mini en de Sonos Play:5. Twee compleet verschillende smarts speakers, maar beide absoluut goed in waar ze voor gemaakt zijn.
[wpsm_bigoffer post_id=”2291″]
De Google Home Mini is een super kleine smart speaker waar de Google Assistant ingebouwd is. Plaats je er een aantal van in huis, dan kun je de spraakassistent overal voor gebruiken. Vraag vanuit je bed even hoeveel files er op de A16 staan, vraag vlak voor vertrek hoeveel graden het buiten is, of roep tijdens het koken even dat Google 2 kilo aardappelen op je boodschappenlijstje moet zetten.
De Sonos Play:5 is een beest van een geluidssysteem en heeft ongetwijfeld een geluidskwaliteit die behoort tot één van de beste in het segment. De Play:5 speaker is daarnaast voorzien van Google Assistant, zodat je ook van die optie gebruik kunt maken. Is hij goedkoop? Nee, zeker niet. Maar je krijgt daar wel een bijzonder goed geluid voor terug. Zeker wanneer je meerdere aanvullende speakers koopt zoals de Sonos One, zodat je een surround geluid kunt creëren waar de gemiddelde bioscoop jaloers op is.
[wpsm_bigoffer post_id=”2280″]
Wat kost een Wifi-Speaker?
De prijs van een slimme speaker is volkomen afhankelijk van je eigen wensen. Wil je er alleen eentje hebben voor de spraakassistent? Dan zijn er een aantal goedkope slimme speakers te koop, zoals onder andere de Google Home Mini. Aan de andere kant zijn er slimme speakers die meer dan 600 euro kosten. Daar krijg je wel een zeer goed geluid voor terug. Deze duurdere speakers kun je vaak koppelen in stereo formatie of zelfs als surround sound, zodat de muziekbeleving volledig wordt.
Het hangt dus vooral af van je budget en je wensen wat een slimme speaker je gaat kosten. Het is waarschijnlijk beter om je af te vragen wat een wifi speaker je moet gaan opleveren. Voor een smart speaker met goed geluid én spraakassistent betaal je bijvoorbeeld al gauw meer dan 150 of 250 euro. Wil je alleen gebruikmaken van de Google Assistant, dan is de 50 euro voor de Google Home Mini waarschijnlijk ook gewoon een prima optie.
Is een slimme speaker veilig?
In 2019 kwam er een bericht in de media dat de gebruikers van verschillende spraakassistenten werden afgeluisterd door medewerkers van die bedrijven. Zowel Apple, Amazon en Google maakte zich hier schuldig aan. Volgens veel gebruikers was dit een vreemde actie, omdat er nergens duidelijk vermeld stond dat de gegevens gebruikt zouden worden. Volgens de bedrijven zelf werd er alleen geluisterd naar de commando’s die werden gegeven aan de spraakassistent, maar ook daarin kwamen soms persoonlijke gegevens van gebruikers in voor.
Wanneer je apparaten met een microfoon in huis plaatst, is het natuurlijk altijd de vraag of er iemand met je meeluistert. In dit geval hierboven waren het de bedrijven zelf, maar slecht beveiligde apparaten kunnen natuurlijk ook het doelwit zijn van hackers. Die kunnen vervolgens je beveiligde netwerk op om bij je gegevens te komen. Omdat op dit moment nog geen enkel apparaat 100% veilig is, moet je dat dus ook niet vergeten bij de aanschaf van je slimme speaker.