Philips Hue laten reageren op muziek: deze apps heb je nodig

Geschreven door

Wesley Akkerman

Philips Hue slimme verlichting

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Voor veel mensen is het Philips Hue-systeem een eerste stap richting een slimmer huis. Niet alleen bedien je lampen in huis met een app of op basis van routines, ook kun je er geinige dingen mee doen. Zo kun je de slimme verlichting laten reageren op muziek die je afspeelt. Ik vertel je hoe je dat doet.

Philips Hue houdt het simpel

Ondanks het feit dat Philips Hue het meest populaire slimme lichtsysteem is van dit moment (en ook één van de duurdere, waardoor je best eens naar alternatieven kunt kijken), merk je dat haast niet aan de app. Die heeft namelijk weinig tot geen functies die echt heel gaaf zijn.

Philips Hue-deals: extra korting verlichting populair

Korting op Philips Hue
Interessante combi-deals

De applicatie van Philips Hue houdt het dus vooral op basisfuncties, al worden er de laatste maanden wel handige features toegevoegd die het aantal opties uitbreiden. Wil je echt toffe dingen kunnen doen, dan ben je aangewezen op diensten van derde partijen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

In dit artikel lichten we één app uit waar we zeer over te spreken zijn als het gaat om Philips Hue synchroniseren met muziek die je op dat moment afspeelt. Het gaat om de app iLightShow, die je gratis kunt downloaden. Maar voor de volledige functionaliteit moet je een paar euro inleggen.

Philips Hue slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

Philips Hue op muziek laten reageren

Hoe zorg je er nu precies voor dat de Philips Hue lampen op muziek reageren? Je downloadt de app iLightShow uit de Google Play Store voor Android of de App Store voor iOS. De app is aanvankelijk gratis te downloaden en te gebruiken met slechts één slimme lamp van Philips.

Het mooie aan de iLightShow-applicatie is dat enkele, populaire muziekstreamingdiensten beschikbaar zijn binnen de app. Je hebt dan de keuze uit Spotify of Apple Music. In theorie moet dat voor een goede lichtshow in huis zorgen. Maar je moet wel met één ding rekening houden.

Je Hue lampen op muziek laten reageren gaat niet vlekkeloos. Er zit namelijk vertraging op de lijn. Dat komt doordat het systeem in veel gevallen afhankelijk is van de microfoon op je smartphone, die het signaal doorstuurt naar het systeem over wifi. Houdt dus rekening met vertraging op de lijn.

Omdat iLightShow directe integraties aanbiedt met Spotify en Apple Music, kun je als gebruiker rekenen op ietwat betere omstandigheden en resultaten. Maar dan nog moet je rekening houden met vertraging op de lijn, aangezien de opgevangen muziek nog altijd doorgestuurd wordt.

iLightShow gebruiken met Philips Hue

Na het downloaden, installeren en openen van de app, word je gevraagd in te loggen bij Spotify of Apple Music. Daarna moet je je Hue-bridge koppelen. Geen zorgen: zo lang je de stappen uitvoert die op het scherm verschijnen, wordt precies uitgelegd hoe alles gedaan moet worden.

Vervolgens start je de muziekstreamingdienst naar keuze op en selecteer je een nummer, album of afspeellijst waar je naar wil luisteren. iLightShow pakt de gegevens direct uit Spotify of Apple Music en slaat het luisteren via de telefoonmicrofoon dus over. Op basis daarvan wordt de output bepaald.

Binnen de app van iLightShow druk je op de knop waarmee je de lampen bedient. Daar kies je de lamp(en) uit die op de muziek reageren. De app vraagt nog wel toegang tot je microfoon, zodat er naar muziek geluisterd kan worden indien nodig – dus die toestemming moet je verlenen.

Je kunt de effecten van de lichtshow eveneens aanpassen, door gebruik te maken van de drie sliders onderin beeld. Zo kun je de helderheid, verzadiging en meer aanpassen, waardoor er al gauw een persoonlijke lichtshow ontstaat. Of je kiest voor de automatische functie, dat kan ook.

Zoals gezegd werkt de app met één lamp wanneer je de gratis versie gebruikt. Wil je toegang tot meer lampen en functies binnen iLightShow? Dan moet je de volledige versie kopen. Ook dat kun je natuurlijk regelen binnen de app. Het maakt niet uit of je Android of iOS gebruikt.

Philips hue laten reageren op muziek
Afbeelding: iLightShow, via Google Play Store

Philips Hue muziek: nog meer apps

Tot slot zijn er nog twee apps die je eens kunt proberen. Deze apps zijn aanvankelijk gratis uit te proberen, maar vragen wel een paar euro aan de gebruiker op het moment dat je toegang wil tot alle functies die aangeboden worden. De twee apps noemen we kort hieronder.

Philips Hue-deals: extra korting verlichting populair

Korting op Philips Hue
Interessante combi-deals
  • Huegasm: van deze app is er alleen een Androidversie beschikbaar. Ook kun je een extensie voor Google Chrome downloaden, mocht je dat handig vinden.
  • Hue Disco: deze app is te downloaden voor zowel Android als iOS. Dit is wellicht de meest simpele optie van de drie apps die we noemen in dit artikel.

Voor alle apps geldt dat de functies grotendeels overeenkomen. Hue Disco is waarschijnlijk de meest toegankelijke versie, terwijl iLightShow heel uitgebreid is. Die app werkt namelijk ook met de systemen van andere slimme lampen, zoals die van Lifx en Nanoleaf.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: