De 4 beste alternatieven voor Philips Hue

Slimme verlichting en Philips zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bedrijf heeft inmiddels tientallen soorten slimme lampen op de markt gebracht, zodat er altijd eentje past. Ben jij desondanks toch op zoek naar een alternatief voor Philips Hue? In dit artikel vertel ik je alles over de keuzes die je hebt, en welke optie daarvan de goedkoopste is.


[toc]

Philips Hue alternatief

De wereld van slimme elektronica kan soms nogal ingewikkeld overkomen. Waar je vroeger een lampje uitzocht op het wattage en de fitting, zijn er nu meer dan tien factoren die een slimme lamp wel of niet geschikt maken. Werken ze met Wifi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, en is het mogelijk om de lampen zonder Bridge te bedienen?

Het zijn zomaar enkele vragen die in je hoofd zullen opkomen bij het zoeken naar een goed alternatief voor Hue lampen. Gelukkig heb ik het meeste werk al voor je gedaan. In dit artikel vertel ik je namelijk welke bedrijven slimme lampen produceren die qua opties en kwaliteit overeenkomen met Philips Hue.

Zoek je juist een goedkoop alternatief voor Hue, of ben je benieuwd welke lampen de meeste opties bieden? Lees dan snel verder.

Heb je de Philips Hue bridge al en zoek je lampen die daarop aangesloten kunnen worden? Lees welke lampen werken met Philips Hue.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Alternatief 1 | LIFX

LIFX komt met zijn lampen en technologieën waarschijnlijk het dichtst in de buurt bij een meer dan volwaardig Hue alternatief. De lampen zijn van zeer hoge kwaliteit en zijn in sommige gevallen zelfs nog iets duurder dan Philips Hue lampen.

Toch is het de moeite waard om je te verdiepen in deze aanbieder. LIFX biedt namelijk hele bijzondere lampen aan. Zo zijn er de reguliere witte lampen en kleurlampen zoals je die ook bij Hue ziet, maar ook unieke lampen. Zo kun je bijvoorbeeld de LIFX BR30+ kopen, die je ook buiten kunt hangen. Deze lamp straalt in de nacht infraroodlicht uit, waardoor je eventuele beveiligingscamera een veel beter zicht heeft.

De app van LIFX is overigens ook een geweldige aanvulling op de lampen. Je kunt een lamp op je nachtkastje bijvoorbeeld met één druk op de knop als timer instellen, waardoor het licht de komende 5, 10 of 30 minuten langzaam steeds minder fel wordt. Of gebruik de kleurlampen om de slaapkamer rood te kleuren, waardoor de extra aangemaakte melatonine in je hersenen vanzelf zorgt dat je als een blok in slaap valt.

[wpsm_bigoffer post_id=”1827″]

Welke lampen werken met Philips Hue?
Via: trust.com

Alternatief 2 | Yeelight

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief en goedkoop alternatief voor Philips Hue, dan kom je al snel uit op Yeelight. En dat is niet voor niets. Het is op dit moment namelijk het beste Philips Hue alternatief op Aliexpress en andere Chinese webshops. De lampen komen van het merk Xiaomi en zijn met grote zorg ontwikkelt. Er zijn op dit moment nog niet veel Nederlandse aanbieders die de lampen van Yeelight verkopen.

De Yeelight’s zijn behoorlijk goed voor hun lage prijs. Ze zijn zelfs zo goed, dat er maar enkele functies missen die de Hue lampen wel bieden. Denk bijvoorbeeld aan geofencing. Daarbij gaan je lampen automatisch aan of uit wanneer je telefoon binnen of buiten een bepaald gebied komt. Een andere optie die de Yeelight mist is de mogelijkheid om kleuren van je TV en games na te bootsen en daardoor een levendige kijkervaring te bieden.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Toch zijn de lampen van Yeelight een waardig alternatief. Ze bieden evenveel lumen als de Hue lampen en gaan ook net zo makkelijk 10-15 jaar mee. En met een prijskaartje dat gemiddeld zo’n 30-60% lager ligt, is de Yeelight dus een behoorlijk goedkoop alternatief voor Hue.

Een ander groot voordeel is dat je bij de Yeelight lampen geen Bridge nodig hebt. De lampen werken namelijk al direct op het wifi-netwerk van je woning Daardoor bespaar je nog eens 60 euro op de aanschaf van een Bridge.

Lees ook onze vergelijking tussen Xiaomi Yeelight & Philips Hue.

[wpsm_bigoffer post_id=”1794″]

Alternatief 3 | KlikAanKlikUit

De slimme verlichting van KlikAanKlikUit is ontwikkeld in samenwerking met het veel grotere bedrijf Trust. Hoewel het bedrijf pas sinds 2017 bezig is met het maken van de lampen, zijn er inmiddels lampen verkrijgbaar in alle verschillende vormen, maten en kleuren.

Hoewel Hue en KlikAanKlikUit ook prima kunnen samenwerken, kun je er ook voor kiezen om alleen maar lampen van KlikAanKlikUit op te hangen. De prijs scheelt niet zoveel met de Philips Hue lampen, maar ze zijn over het algemeen wel iets goedkoper. De kwaliteit van de lampen is overigens erg goed.

Om de lampen via de app van KlikAanKlikUit te bedienen, heb je wel het Control Station (ICS-2000) nodig. Dat is een vergelijkbaar product met de Philips Hue Bridge, waarmee de ZigBee signalen worden omgezet naar wifi-signalen. Vervolgens kun je de lampen overal vandaan bedienen.

Het control station van KlikAanKlikUit kan ook gekoppeld worden aan de slimme sensoren van het bedrijf. Daardoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de lampen aan te laten gaan wanneer je thuiskomt, of wanneer je een deur open doet. Het zijn juist deze aanvullingen die de KlikAanKlikUit lampen en prima alternatief maken voor Philips Hue.

De KlikAanKlikUit werken overigens ook prima wanneer je al een Hue Bridge hebt. Je sluit de KlikAanKlikUit dan gewoon binnen enkele seconden aan op de bridge en bedient de lampen dan uit de Hue app.

[wpsm_bigoffer post_id=”2538″]

Xiaomi Yeelight vs Philips Hue
Via: yeelight.com

Alternatief 4 | Innr

Het Nederlandse bedrijf Innr creëert sinds enkele jaren slimme verlichting en daar zijn ze inmiddels behoorlijk goed in geworden. Innr biedt geen enorm assortiment, maar heeft alsnog meer dan genoeg keus om iedere smarthome te voorzien van levendige kleuren en geautomatiseerde lichtscenario’s..

Je bedient de Innr lampen door middel van je smartphone en de Innr Bridge. Deze heb je nodig omdat de lampen standaard via ZigBee communiceren. In de Bridge wordt dat signaal omgezet in een internetsignaal en kun je de lampen dus via Wifi bedienen. Vanaf dat moment is het dus ook mogelijk om je lampen vanaf je werk of je vakantiebestemming aan of uit te zetten.

In de Innr app kun je heel eenvoudig verschillende scenes instellen, waar je bijvoorbeeld bepaalde kleurtinten en lampen aan kunt koppelen. Zo activeer je bijvoorbeeld alle warme lampen wanneer je een gezellig avondje met vrienden hebt ingepland, of zet je met één druk op de knop alle lichten uit wanneer je naar bed gaat.

Wat dat betreft is Inner een prima Hue alternatief, met name omdat de prijs van een lamp schappelijk is en de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Heb je al een Philips Hue Bridge? Dan sluit je de Innr lampen ook zonder problemen aan op hetzelfde systeem. Je hebt dan de Innr app niet eens nodig om de lampen te bedienen, omdat de lampen ook aan de Hue app gekoppeld kunnen worden.

[wpsm_bigoffer post_id=”2491″]


Alternatief 5 | TRÅDFRI van IKEA

Ook IKEA heeft zich sinds enkele jaren op de smarthome-markt gestort. Hoewel ze pas sinds kort hebben aangegeven een groot segment te gaan wijden aan slimme apparaten, kun je nu al wel slimme lampen kopen.

Deze TRÅDFRI verlichting heb je in verschillende vormen en maten, waaronder uiteraard de E14, E27 en GU10 varianten. Daarbij heb je de keuze uit verschillende varianten, waaronder wit licht, gekleurd licht of lampen met dimmers. De TRÅDFRI lampen zijn een stukje goedkoper dan de Philips Hue lampen, waardoor een huis vol IKEA-verlichting een stuk goedkoper zal uitpakken.


De slimme lampen van Innr, LIFX, IKEA, Yeelight en KlikAanKlikUit zijn prima alternatieven voor Hue. Want hoewel Philips het grootste assortiment slimme verlichting biedt, ga je toch nooit ál die lampen in je huis hangen. Het gaat erom dat je een stuk of 5 tot 10 slimme lampen kunt plaatsen die vervolgens je leven een stuk makkelijker maken. En daar zijn deze Hue alternatieven ook gewoon prima toe in staat.

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen